(Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad)
Doamna europarlamentar Maria Grapini ne-a anunțat pe toți, dar mai ales pe românii din diaspora, că „fără certificat de prost” nu se poate participa la mitingul de azi. Reacțiile nu s-au lăsat mult așteptate, dat fiind că nu este prima declarație provocatoare lansată în spațiul public. Șeful Inspecției în Construcții Vrancea i-a numit pe cei din diaspora „cerșetori, hoți și curve”, iar Alina Mungiu Pippidi a conchis că manifestanții antiguvernamentali sunt o „mahala”. Este greu de crezut că aceste răbufniri de ură nu au și rolul de a stârni și mai multă ură în rândul protestatarilor, lucru ce s-ar putea întoarce împotriva lor în cazul în care reacțiile ar forța limitele legale. Vechea rețetă a manipulatorilor, provocatorilor și propagandiștilor…
Atacul PSD-ALDE asupra justiției și asupra măsurilor anticorupție a fost temporizat. De voie, de nevoie, vacanța parlamentară și amânarea dezbaterilor CCR asupra codurilor au condus la o prelungire a situației de incertitudine. Lupta anticorupție nu este una de moment, ci una de anduranță, în care nu câștigă cine e mai rapid, ci acela care #rezistă mai mult.
Atmostfera e în continuare tensionată. Pe de-o parte se află protestatarii, unii mai obosiți, alții mai hotărâți, unii mai echilibrați și alții mai radicali, iar pe cealaltă parte sunt cei care ar trebui să ne reprezinte. Instituțiile publice se afundă vizibil în ridicol, fie prin nenumărate gafe și greșeli, fie prin încercări eșuate de a arăta o putere ce slăbește pe zi ce trece. Cu toate astea, figurile politice mult disputate abia așteaptă ocazia să arunce cu ceva mai mult decât vorbe și vânează fiecare derapaj sau scăpare ce se ivește în tabăra opusă. Azi e mult anunțatul protest „al diasporei”. Am auzit multe opinii radicale, iar media le speculează la maxim, așa cum era de așteptat.
Prima controversă a fost iscată cu privire la autorizarea protestului. Dacă inițial cererea a fost respinsă sub un pretext foarte ușor de demontat, ei bine, ulterior doamna Firea a revenit la gânduri mai bune și a aprobat protocolul pentru manifestația cu pricina. Însă lucrurile astea nu s-au întâmplat oricum. A fost nevoie de un val în spațiul public, val ce a fost blocat mai târziu de explicațiile suspect de împăciuitoare ale primăriei care nu numai că a emis autorizația, dar a și extins spațiul pentru a permite protestul estimat la nu mai puțin de 1.000.000 oameni. Bineînțeles că în ipoteza deloc improbabilă în care numărul va fi mai mic, întregul eveniment va fi expus drept o vânzoleală în care primăria s-a dat peste cap pentru a ocroti drepturile protestatarilor, iar aceștia nu au binevoit să apară în numărul anunțat. Mai mult decât atât, cu doar câteva zile înainte de disputatul protest, cei care s-au prezentat drept organizatori au făcut un pas în spate, refuzând preluarea responsabilităților. Constituind un cadru cât de cât legal, primăria tocmai și-a construit justificarea arătării cu degetul în situația în care lucrurile nu vor merge ca pe roate: „Noi v-am ajutat și voi ce ați făcut?!”
O altă problemă intens mediatizată este reprezentată de declarațiile ce privesc modalitățile de protest. În timp ce grupurile civice și persoanele cunoscute drept susținători vechi ai mișcărilor de stradă se delimitează de orice tip de violență și sfătuiesc oamenii să adopte un comportament pașnic, un număr însemnat de voci îndeamnă la revoluție, violență, forțarea limitelor legale și nesupunere. Antena 3 a profitat rapid de ocazie pentru a difuza un reportaj cu un auto-initulat „organizator al protestelor” care a vorbit despre „flăcări și sânge”, spre groaza ascultătorilor fideli. Respectivul a vorbit despre dreptul de a lua viața jandarmilor în măsura în care aceștia nu cooperează cu protestatarii, zugrăvind perfect imaginea barbară a manifestanților pe care postul de casă al Puterii o promovează cu îndârjire. Nu este, însă, singurul care vorbește despre așa ceva, cu toate că celelalte declarații sunt vizibil mai reținute. În opinia multora, vremea protestului pașnic a trecut, iar sfidarea celor de la putere cere măsuri mai drastice, toate aceste idei fiind alimentate cu îndârjire de cei care susțin coaliția la putere, fie prin atacuri verbale, fie prin propunerea unor măsuri scandaloase.
Cu toate că înțeleg disperarea și tendința de a îmbrățișa o extremă, voi spune încă o dată de ce refuz orice compromis în această direcție. Luptăm pentru lucruri diametral opuse față de cei de la putere. Noi cerem corectitudine, ei favorizează corupția. Noi vrem respect față de lege, ei vor modificarea legii în folosul infractorilor. Noi vrem competență, ei stâlcesc gramatica limbii române. Ce vreau să subliniez este faptul că ceea ce ne caracterizează sunt lucruri foarte diferite.
Jignirile și acuzele pe care le încasăm nu ne ating cu nimic, însă spun totul despre caracterul celor care le lansează. România nu este o țară a corupților, a incompetenței și a non-valorilor, ci este țara noastră, a celor care ne dorim un viitor caracterizat de corectitudine, transparență și demnitate. Vom învinge prin puterea valorilor în care credem, nu prin depășirea limitelor impuse de ele. În plus, un lucru este clar: dacă suntem mulți, nu avem nevoie să le depășim, iar dacă suntem puțini, am face-o degeaba.
Ne vedem în stradă, iar principiile noastre vin cu noi.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
1. O minciună, cu cât este mai sfruntată și diseminata asiduu, are șanse să ajungă adevăr.
2. Pune pe seama oponenților tarele proprii și decopertează-i de orice calitate umană. Așa poate fi identificat ca singura sursă a răului.
3. Descrie situația actuala ca fiind intolerabilă, iar cei care guvernează trebuie să depună armele și eventual să populeze pușcăriile. Că nu spui ce urmează post-apocalipsă asta se subînțelege ca va fi mai bine.
4. Justifică apelul la violență ca fiind ultima soluție a rezolvării situației, dojenește-i părintește pe cei care propagă ura și violența. Poate se va stârni furtuna care vă va ridica ... la putere.