Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

„Cine suntem noi?”

Joe Biden discurs

Foto: Profimedia Images

La 3 ani de la atacarea inimii democrației americane, Capitoliul, de către capetele de bizon încinse de Trump să dea pur și simplu o lovitură de stat, anulând rezultatul alegerilor pierdute de Führerul lor, asalt în care au murit 7 oameni iar congresmani democrați, în frunte cu Nancy Pelosi, plus vicepreședintele republican „trădător” Mike Pence abia au scăpat de linșaj, majoritatea americanilor par să fi uitat aceste orori. Președintele Biden face un apel la memorie și viitor:

„Gloata lui Trump n-a protestat pașnic. A fost un asalt violent. Erau insurecționiști, nu patrioți, cum îi numește Trump, care vrea să-i grațieze îndată ce ar ajunge președinte. Nu erau acolo ca să susțină Constituția. Erau acolo ca să distrugă Constituția. Încercând să rescrie faptele din 6 ianuarie, Trump încearcă să fure istoria așa cum a încercat să fure alegerile, după ce toate instituțiile juridice din SUA la care a apelat nu i-au dat câștig de cauză”.

„Campania lui Trump este despre el, nu despre America sau despre voi. Campania lui Trump e obsedată de trecut. Dar asaltul lui Trump asupra democrației nu e doar parte a trecutului său. Este ceea ce el promite pentru viitor”.

„Cuvintele lui sunt «Răzbunare», «Putere» și «Dictatură». Adversarii săi politici sunt «vermină». În acest limbaj de Germanie nazistă, el vorbește de otrăvirea sângelui american. Ca să fie foarte clar: în alegerile care urmează, democrația este pe buletinul de vot. Și ceea ce a făcut din America cea mai mare națiune din istoria lumii: libertatea. Amenințarea lui Trump din 2020 este acum și mai gravă”.

Asta spune Joseph Biden. Mai rămâne de spus că nu e vorba de situația economică: Bidenomics a înmulțit considerabil locurile de muncă în SUA și a dus la scăderea inflației. Nu e vorba nici de vârstă, cum se încăpățânează atâția să zică: Biden este cât se poate de coerent și competent în tot ce spune și întreprinde, atât în politica internă, cât și în durele probleme externe Ucraina și Israel. Și are nici 4 ani mai mult decât Trump.

Este vorba de faptul că tot ce face Biden stă sub semnul Democrației, „cauză sacră”, ce trebuie apărată în America și în întreaga lume, iar Trump spune limpede că, reales președinte, va aduce americanilor Răzbunarea, Puterea și Dictatura.

Adică, așa cum își încheie cuvântul președintele Biden: „Știm cu toții cine este Donald Trump. Întrebarea la care trebuie să răspundem este: Cine suntem noi?”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult