Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„D'aia costa o bere la 0,3 în aeroport cât pe malu' mării la Nisa”. Șase companii din incinta Aeroportului Henri Coandă, amendate de Consiliul Concurenței cu 1,4 milioane de euro, după ce s-au înțeles în fixarea prețurilor

Aeroport HC București

Foto: Getty Images

Consiliul Concurenței a sancționat cu echivalentul a 1,4 milioane euro șase companii care oferă servicii de alimentație publică (food & beverage) în incinta Aeroportului Internațional Henri Coandă București. Motivul: firmele s-au înțeles pentru fixarea prețurilor.

„Aeroportul Internațional Henri Coandă București a încredințat, în exclusivitate, companiei Dnata Catering gestionarea spațiilor cu destinație pentru alimentație publică. La rândul ei, Dnata Catering a încheiat acorduri de subcontractare cu Food & Beverages Managament, cu Trotter și cu City Cafe Express (ambele din grupul City Grill), precum și cu Primero Business Consulting (în prezent, Land of Util Tehnology) și RBK Property Management. 

În urma investigației declanșate din oficiu în iunie 2019, Consiliul Concurenței a constatat că aceste companii și-au coordonat politicile comerciale în materie de prețuri, discounturi, promoții atât prin clauzele contractuale, cât și printr-o serie de proceduri și prin modalitatea de derulare a relațiilor contractuale, astfel încât să își alinieze constant prețurile pentru serviciile oferite pasagerilor din aeroport.

În acest fel, concurența prin preț a fost restricționată, iar pasagerii din aeroport nu au avut posibilitatea de a plăti un preț mai mic decât cel stabilit în comun de toți cei din piață sau de a alege serviciile în funcție de preț”, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Concurenței. 

Amenzile au fost aplicate astfel:

1. Dnata Catering SRL: 6.622.401 lei

2. Food and Beverages Management SRL: 43.558 lei

3. Trotter Management SRL: 8.010 lei

4. City Cafe Express SRL: 148.752 lei

5. RBK Property Management SRL: 104.294 lei

6. Primero Business Consulting SRL (în prezent, Land of Util Tehnology SRL): 3.994 lei

Toate cele șase companii implicate au recunoscut fapta anticoncurențială, astfel că au beneficiat de reduceri ale amenzilor, a anunțat Consiliul Concirenței.

După apariția informației de la Consiliul Concurenței, în mediul online nu au întârziat să apară comentariile utilizatorilor: „După ani de zile de sandvișuri la 37 de lei, și-au dat seama că ceva e în neregulă?”, „D'aia costa o bere la 0,3 în aeroport cât pe malu' mării la Nisa”, „Păi toate aveau prețuri de te credeai la Paris. Nu mai găseai un amărât de sandwich cu sub 20 de lei, o cafea poșircă sub 10 lei. Înțeleg că e airport, însă nici chiar speculă pe față!”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Cam putin, chiar daca si-au recunoscut vina. Ce s-a intamplat acolo a fost jaf pe fata. In afara de Dnata in restul amenzile sunt simbolice fata de profiturile nemeritate.
    Stiu ca o investigatie bine pusa la punct si documentata dureaza 2-3 ani de zile, dar aceste lucruri se intampla de peste 10 ani. Sa inteleg ca cei de CC nu au calatorit niciodata in aceasta perioada, sau la salariile lor un sandvis de 10 EURO, o cafea de 3 EURO si o apa de 2 EURO este mizilic?
    • Like 2
    • @ Nume
      Nu ati inteles. Problema (ilegalitatea) nu o reprezinta preturile mari ale unor astfel de produse (comerciantul putand sa solicita si 100 de lei pe o cafea), ci faptul ca toti comerciantii din aeroport au incalcat regula concurentei, aliniindu-si in mod constant preturile, prin intelegere, astfel incat sa nu existe preturi diferite la produsele servite in aceste magazine , iar clientul sa nu aiba posibilitatea de a beneficia de preturi concurentiale, oferte etc.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult