Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

„D'aia costa o bere la 0,3 în aeroport cât pe malu' mării la Nisa”. Șase companii din incinta Aeroportului Henri Coandă, amendate de Consiliul Concurenței cu 1,4 milioane de euro, după ce s-au înțeles în fixarea prețurilor

Aeroport HC București

Foto: Getty Images

Consiliul Concurenței a sancționat cu echivalentul a 1,4 milioane euro șase companii care oferă servicii de alimentație publică (food & beverage) în incinta Aeroportului Internațional Henri Coandă București. Motivul: firmele s-au înțeles pentru fixarea prețurilor.

„Aeroportul Internațional Henri Coandă București a încredințat, în exclusivitate, companiei Dnata Catering gestionarea spațiilor cu destinație pentru alimentație publică. La rândul ei, Dnata Catering a încheiat acorduri de subcontractare cu Food & Beverages Managament, cu Trotter și cu City Cafe Express (ambele din grupul City Grill), precum și cu Primero Business Consulting (în prezent, Land of Util Tehnology) și RBK Property Management. 

În urma investigației declanșate din oficiu în iunie 2019, Consiliul Concurenței a constatat că aceste companii și-au coordonat politicile comerciale în materie de prețuri, discounturi, promoții atât prin clauzele contractuale, cât și printr-o serie de proceduri și prin modalitatea de derulare a relațiilor contractuale, astfel încât să își alinieze constant prețurile pentru serviciile oferite pasagerilor din aeroport.

În acest fel, concurența prin preț a fost restricționată, iar pasagerii din aeroport nu au avut posibilitatea de a plăti un preț mai mic decât cel stabilit în comun de toți cei din piață sau de a alege serviciile în funcție de preț”, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Concurenței. 

Amenzile au fost aplicate astfel:

1. Dnata Catering SRL: 6.622.401 lei

2. Food and Beverages Management SRL: 43.558 lei

3. Trotter Management SRL: 8.010 lei

4. City Cafe Express SRL: 148.752 lei

5. RBK Property Management SRL: 104.294 lei

6. Primero Business Consulting SRL (în prezent, Land of Util Tehnology SRL): 3.994 lei

Toate cele șase companii implicate au recunoscut fapta anticoncurențială, astfel că au beneficiat de reduceri ale amenzilor, a anunțat Consiliul Concirenței.

După apariția informației de la Consiliul Concurenței, în mediul online nu au întârziat să apară comentariile utilizatorilor: „După ani de zile de sandvișuri la 37 de lei, și-au dat seama că ceva e în neregulă?”, „D'aia costa o bere la 0,3 în aeroport cât pe malu' mării la Nisa”, „Păi toate aveau prețuri de te credeai la Paris. Nu mai găseai un amărât de sandwich cu sub 20 de lei, o cafea poșircă sub 10 lei. Înțeleg că e airport, însă nici chiar speculă pe față!”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Cam putin, chiar daca si-au recunoscut vina. Ce s-a intamplat acolo a fost jaf pe fata. In afara de Dnata in restul amenzile sunt simbolice fata de profiturile nemeritate.
  Stiu ca o investigatie bine pusa la punct si documentata dureaza 2-3 ani de zile, dar aceste lucruri se intampla de peste 10 ani. Sa inteleg ca cei de CC nu au calatorit niciodata in aceasta perioada, sau la salariile lor un sandvis de 10 EURO, o cafea de 3 EURO si o apa de 2 EURO este mizilic?
  • Like 2
  • @ Nume
   Nu ati inteles. Problema (ilegalitatea) nu o reprezinta preturile mari ale unor astfel de produse (comerciantul putand sa solicita si 100 de lei pe o cafea), ci faptul ca toti comerciantii din aeroport au incalcat regula concurentei, aliniindu-si in mod constant preturile, prin intelegere, astfel incat sa nu existe preturi diferite la produsele servite in aceste magazine , iar clientul sa nu aiba posibilitatea de a beneficia de preturi concurentiale, oferte etc.
   • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult