Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Da, dar și ea...” Sunt dezgustată de acești „colegi”

Viorica Vodă

Abuzul sexual este rana sacră, așa îl numea fondatorul Somatic Experiencing, Peter A Levine, PhD. Fiind rană sacră, avem nevoie să îl atingem foarte ușor, cu gentilețe, cu zâmbet cald, cu multă grijă și protecție. Ce s-a întâmplat marți seară la Premiile Gopo ne arată că nu știm să ne uităm la o rană sacră. Iar motivul e acela că suntem o societate traumatizată în și din oricare direcție ne-am uita. Suntem lipsiți de sprijin, de educație emoțională și, drept consecință, de empatie. Am citit și apoi am privit plină de admirație mărturisirea făcută aseară la Premiile Gopo de curajoasa și asumata Viorica Voda. În același timp dezgustată, apoi supărată de reacțiile actorilor din spatele ei, ale râsetelor din sală la cuvântul „Înțelegeți?" adresat spectatorilor de colega ei de film.

Nu comentez ce s-a întâmplat în acele minute, fiindcă știți cât de lipsit de empatie a fost momentul #metoo de marți seara, un moment pe care mi-l doresc istoric. Nu comentez că e considerată Viorica Vodă nebună, fiindcă se zice des despre femeile astea abuzate că sunt sărite de pe fix, că li se pare, că au căutat-o cu lumânarea fiind așa de seducătoare. Aș vrea să atrag atenția asupra două lucruri. Asupra singurătății copleșitoare, în primul rând și a felului în care trebuie să învățăm să primim și să gestionăm astfel de mărturisiri, în al doilea rând. Fiindcă ceea ce s-a întâmplat pe scena de la Gopo se numește retraumatizare a victimei. Doar că marți seara Viorica nu a fost victimă. She was a goddess!

1. În timp ce o priveam pe Viorica Vodă, am văzut zâmbetul ei când a fost întreruptă. Aici vedeți fix partea despre care vorbesc, parte care arată cât de traumatizați suntem la nivel de societate, nu doar de individ. Zâmbet care mie îmi inspira singurătate pe acea scenă. Singurătate între niște reacții de grăbire a momentului, de ridiculizare, de ochi dați peste cap. Însă singurătatea acestei femei, numai ea și-o știe. Este cumplită singurătatea pe care o aduce cu sine abuzul sexual care ți se întâmplă și pentru care NU ești responsabil/ă. Abuzatorul e responsabil în abuzul sexual, victima nu. Este o propoziție foarte simplă, care nu trebuie complicată cu Da, dar și ea...E extrem de simplă. Abuzatorul e vinovat, victima nu. 

Singurătatea este grea fiindcă nu știi ce să faci cu sentimentele pe care le trăiești. Nu știi care sunt toate. Nu știi câte să numeri. Începi cu rușinea, dar apoi vine și neputința. Și groaza. Pur și simplu nu știi ce să faci. Le îngropi undeva în suflet, într-un loc întunecat din care vrei să pierzi cheița. Doar că nu o pierzi. Dar uiți că ai fost lipsit/ă de protecție. Că nu ai învățat când erai mic/ă ce înseamnă protecția din partea adulților. Singurătatea se impregnează în coaste, în picioare, în mâini și în gât. În toate mădularele. Și tot ce faci după aceea e să umbli prin lume uitând de singurătate. Poate că acesta e sentimentul cel mai greu din abuzul sexual, nu agresiunea fizică în sine. Ci ce faci cu tine după. Unde te duci. La cine te duci cu ce simți, cu ce ai trăit. Cum povestești - te uiți în ochii celuilalt ca să vezi dacă te crede, dacă te crede curvă, dacă te crede vinovată? Știi că societatea e de partea abuzatorilor, că ei sunt mai fancy, mai puternici. Deci ce faci? Azi am putut să povestesc cu o persoană extrem de apropiată despre toate aceste lucruri și am văzut că o conexiune profundă este tot ce ai nevoie pentru a contracara acest sentiment copleșitor.

Mă bucur enorm că Viorica a făcut psihoterapie. Că nu există altfel de vindecare la trauma sexuală.

2. Ceea ce mă duce la partea a doua a postării mele - cum primim astfel de mărturisiri. Și mă întorc la felul în care Peter Levine numește abuzul sexual - rana sacră. Iar aici nu vorbesc din punct de vedere al psihologului - deși, clar, și noi, psihologii avem de învățat despre cum tratăm abuzul sexual în psihoterapie. Ci vorbesc din punct de vedere uman. Până ni se dezvoltă nouă o empatie autentică, avem nevoie să o exersăm. Știți de ce? Că empatia se exersează, ca orice abilitate, fiind o funcție a cortexului prefrontal. Asta e realmente partea bună a empatiei. Se exersează. E ok și dacă vi se pare fake it till you make it. It works. Și empatia, în cazul abuzului sexual arată așa:

** nu întrebi dacă e adevărat sau nu. Crezi persoana, chiar dacă tocmai a ieșit de la Obregia. O crezi, punct. Fiindcă aia e realitatea ei în acel moment. O crezi.

** nu spui mai nimic - fiindcă riști să spui prostii. Riști să vii cu furie către agresor, când victima are nevoie doar de ascuultare și blândețe.

** spui maxim că îți pare rău. Privești cât poți tu de cald. Faci loc persoanei care a suferit abuzul. Loc mult, nu așa, ca aseară. Mult loc. Fiindcă lumea trebuie să se oprească, pământul trebuie să își oprească mișcările de rotație în fața unei asemenea mărturisiri. Da, Gala Gopo trebuie să nu celebreze nu știu ce. Ci să celebreze curajul. Și apoi se mai poate face o Gală în trei luni în care să celebrăm și bucuria premiilor. E timp de toate.

** dacă îți e greu să asculți, spui că îți e greu și că ești neputincios/neputincioasă în fața mărturisirii. Și că poți oferi orice alt fel de sprijin.

** dacă poți asculta, fă-o. Nu cere detalii - când, unde, cine. Poți spune, maxim - eu te ascult cu orice vrei tu să îmi spui. Îmi e frică să te întreb, deși tu poate vrei să îmi spui. Îmi e frică să nu te agresez cu întrebări.

** Mulțumești pentru încredere.

Pentru că abuzul sexual e rana sacră. Și pentru că e nevoie de mult curaj să spui.

Mulțumim, Viorica!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Catorva dintre comentatorilor de aici le doresc sa NU afle cum este

    - sa te pipaie cineva in tramvai, si lumea sa se uite, sa taca, sau si mai rau, sa zambeasca.

    - sa te prinda cineva intr-o scara de bloc sau intr-un lift, de unde nu poti sa scapi si sa isi bage degetele unde nu le vrei.

    - sa iti fie teama sa traversezi strada dupa ce s-a lasat intunericul.

    - sa porti cheile de la casa intre degete ca pe un box, pentru ca persoana care e in spatele tau s-ar putea sa te apuce de umar si sa iti faca rau.

    - sa iti pui oja cu detector de roofies de fiecare data cand iesi in oras.

    - sa fi la mila unui om care poate sa iti faca orice, oricand, acasa, la birou sau oriunde i se pare lui ca esti lipsit/a de aparare.

    Nu stiu cata claritate poate adauga autoarea, si nu sunt stilul de femeie care se teme de o 'propunere' intr-un bar, sau considera o 'propunere' ca abuz. Daca insa spun nu, nu ramane - si daca insisti, da, devine abuz. Daca ati merge la un strain si i-ati propune sa bea o bere cu dumneavoastra, iar el ar zice nu, cel mai logic ar fi sa cautati pe altcineva, nu?

    De ce vorbesc actritele? Pentru ca au o platforma de la care pot vorbi. Profesoarele, inginerele, secretarele, motostivoitoritele (sic), femeile de serviciu, femeile de la casa de marcat, ar spune aceleasi povesti, daca ar crede ca le aude cineva.

    Insa nu le aude nimeni. Si nu le crede nimeni.
    • Like 3
    • @ Maria Zamfir
      Vladov Vladov check icon
      LIKE !
      Problema pusa in dezbatere nu este daca actrita respectiva chiar a fost abuzata sau nu, stim cu totii ca unii cauta sa iasa in fata prin orice.
      Problema este ca fenomenul in sine este mult mai raspandit si mai grav decat se vede din fata halbei cu bere a contestatarilor lui.

      SUNT MII DE FEMEI ABUZATE FIZIC in forma pe care ati prezentat-o, inclusiv, sau mai ales, in ROMANIA.

      Problema mare este ca aceste mii de femei, nici macar nu sunt ascultate, iar daca reusesc sa vorbeasca sunt umilite, batjocorite, acuzate chiar. Ne uitam la americani, dar gandim ca talibanii. Trauma initiala se amplifica in loc sa fie tratata, pana la limita insuportabilului.

      Si atunci este foarte important ca o vedeta sa profite de postura de moment si sa strige in numele lor durerea.

      CHIAR NU MAI CONTEAZA MOTIVUL VEDETEI !
      CONTEAZA STRIGATUL DE AJUTOR!
      • Like 3
    • @ Maria Zamfir
      Poate zambesc deoarece persoana ,,pipaita" NU RIPOSTEAZA.
      • Like 0
    • @ Stefan Grozav
      Stiti, domnule Grozav, mie mi-a furat cineva un telefon in o farmacie. Toata lumea care statea la coada l-a vazut, si eu l-am simtit, m-am intors, l-am privit in ochi.

      El avea 1m90, eu, 1.68. Imi explicati cum puteam sa ripostez? Mana lui era mai mare decat fata mea. Ai mei m-au trimis la karate, nu la Krav Maga.

      Ma duceam la farmacie sa cumpar Bixtonim, deci nu aveam cutit sau sabie la mine, si eram atat de socata ca acest om poate, pur si simplu sa imi bage mana in buzunar, cu 30 de martori (multi barbati, viteji printre ei) incat nu am ripostat.

      Raportul de forte era clar in favoarea lui. Daca dadeam in el, asa cum mi-as fi dorit sa fac, stiam ca va da inapoi, si, dupa privirile celor din jur, stiam ca nu ma va apara nimeni.

      Explicati-mi cum ripostezi cand un barbat iti baga mana intre picioare si un vagon plin nu sopteste nimic. Explicati cum ripostez cand eu ma mut prin multime; schimb vagoanele, ma dau jos din tramvai si el se da jos dupa mine.

      Voi fi plina de recunostinta.

      Momentan sunt plina de scarba.
      • Like 1
    • @ Stefan Grozav
      Vladov Vladov check icon
      Poate nu ai mai zambi daca ai fi tu in situatia respectiva ?

      Astept cu interes sa ne povestesti,din bogata ta experienta ca VAJNIC BARBAT ce esti, cate RIPOSTE ai dat tu in public, cand ai observat o femeie agresata ???
      Si nu numai, am vazut batrani, copii si chiar barbati agresati, nu sexual, ci oricum) ???
      Sau, cel mai probabil, atunci NU ERA TREABA TA ...
      .... treaba ta e doar SA ZAMBESTI ACUM.......
      • Like 2
    • @ Maria Zamfir
      M. Zamfir. A ,,riposta" nu inseamna a da cu parul sau cu pumnul. Folosim al doilea sistem de comunicare, pe care-l avem doar noi ,,bipedele".(animalele superioare), mai ales cand suntem printre oameni. Chiar daca riposta vocala nu reuseste, macar incercam.
      • Like 0
    • @ Stefan Grozav
      Sigur, pentru ca este absolut normal ca un om sa atinga un alt om, necunoscut, in zonele intime, insistent, intr-un mijloc de transport in comun, si nimeni sa nu zica pas.

      Este foarte probabil ca peste tot, cuplurile de orice sex se urca in autobuze si tramvaie ca sa faca un preludiu pe care nu il puteau face acasa, in sufragerie...

      Ce (ar trebui) sa faceti cand vedeti un asftel de comportament nu este sa asteptati ca victima sa strige 'Ajutor!'. Ca daca agresorul ar fi un hot de buzunare, nu ati astepta, nu?
      • Like 0
  • Sper, pentru sanatatea societatii romanesti, si a relatiilor dintre cele doua sexe, sa nu se ajunga si aici, la puctul unde ridicolul s-a-ntalnit cu absurdul, ca-n America, unde miscarea "me too" a oripilat si jenat pana si pe cele mai inveterate feministe din Europa. Cu simpatie, mi-a placut mult rolul jucat de Doamna Voda in Filantropica, intreb insa: DE CE ACUM? Si nu atunci, sau de-atunci, sau intre timp? Fenomenul, sau practica cu pricina exista, nu poate fi negata, si trebuie vorbit despre asta. Dar tacere de 20 de ani, sedinte de psihoanaliza, spaima reprimata, rusine, si alte stari nelalocul lor, si asa deodata, intr-o seara, dezvalui totul planetei? Imi pare rau, fara acuze, ceva nu se prea potriveste aici. Cand de decenii incoace, se rostesc cele mai oribile porcarii, cu gestica cu tot, nu numai la nivel stradal, dar si pe scena, PE SCENA...!?!
    • Like 2
    • @ Bogdan Gheorghies
      Pentru ca nu este atat de usor sa vorbesti despre asta. Dupa ce treci printr-o trauma, prima reactie e sa incerci sa o uiti, sa continui ca si cum totul ar fi normal.

      Pentru ca nicio persoana din viata ta nu vrea sa recunoasca abuzul, si nici nu stie cum sa te trateze dupa.

      O sa simplific cat pot de mult: un picior rupt se vede la radiografie. Un suflet rupt, nu. Asa ca nu vorbesti despre asta pana cand esti sufiecient de puternic/a sa te ridici pe piciorul respectiv, si sa iti deschizi din nou sufletul.

      Ca si la oasele rupte, in inima se petrece ceea ce un medic ar numi supracalcifiere. La oasele fracturate, asta inseamna ca acolo unde a fost o fractura, corpul adauga intarituri - nu neeaparat un lucru de dorit. Asta face si creierul cu un suflet ranit.

      E mult mai greu sa repari o fractura veche, si oasele sunt, cat de cat, mecanice. Sufletul si mintea nu sunt.

      20 de ani pentru ca abia acum a putut sa vorbeasca despre ce i s-a intamplat. Sa mearga pe acel picior rupt si sa spuna - Asta sunt eu, si asta e sufletul meu rupt, stramb, inchis. Nu pentru ca eu am ales asta, ci pentru ca cineva, undeva, mi-a rapit puterea de a avea incredere in bunatate.
      • Like 2
    • @ Bogdan Gheorghies
      Vladov Vladov check icon
      DE CE ACUM ?

      PENTRU CA INTOTDEAUNA TREBUIE SA EXISTE UN "ACUM", DE LA CARE TREBUIE SA INCEPEM.!

      Intreb si eu ...
      - IERI NU.
      - Daca ACUM NU,
      atunci cand incepem sa luptam contra problemei asteia? -
      - NICIODATA ?
      • Like 2
  • Fenomenul #metoo a devenit mai degraba un fenomen despre niste povesti de intalniri nereusite. Daca la inceput expunea drame , acum a devenit un fel de gluma proasta , unde toate complexatele isi expun nevoia de atentie. Nu cred ca Gala Gopo ii locul potrivit sa se faca terapie .
    • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      Facand abstractie de #metoo (treaba cu hashtaguri nu prea prinde in RO). Gala Gopo este exact locul unde ar trebui ridicate probleme de genul agresiunii sexuale printre membrii industriei. Unde altundeva este mai toata lumea implicata atenta?
      • Like 6
    • @ Silviu Pop Sese
      dan check icon
      Comentariu mizerabil e putin spus , probabil esti si tu un individ care vede hartuiala ca pe o gluma.
      Toate complexatele zici , daca patea sotia ta sau fica ta asa ceva si spuneau in public erau niste complexate probabil dupa mintea ta , ba mai mult ai fi tacut din gura .
      Asta e problema romanului , sta ca strutul cu capul in nisip si mai e si las pe deasupra si daca vede sau aude asa ceva da vina pe victima.
      Probabil si femeile violate sunt vinovate ca au fusta scurta , nu-i asa?
      Poate republica ar trebui sa mai selecteze din comentariile tuturor nesimtitilor de pe aici.
      • Like 7
    • @ dan
      Cum am scris , unele exagereaza cu abuzul sexual , chiar si o propunere i se pare ca abuz , si persoane care chiar au trecut prin drame. Tie ti se pare normal ca o actrita sa se culce pentru un rol ? Iar apoi sa strige ca a fost abuzata? Daca asa au "ridicat" stafeta celelante colege din industrie. Mi se pare normal? Nu , clar ca nu . Dar este cunoscuta industria cinefila cum functioneaza . In primul rand ar trebuii sa vorbeasca cu colegele de breasla sa nu mai accepte orice. Barbatii au tendinta sa se extinda , cam cat le este permis. Pentru ce se depaseste limita , exista politie. Dar multe vorbesc de abuz sexual din nevoie de atentie/publicitate , ca altfel nu ar vorbii la gale , ci la sediul de politie . Iar multe altele fac confuzie dintre abuz sexual si abuz verbal( care este si el rau , dar in nici un caz la fel de grav ca cel sexual).
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      dan check icon
      Las-o balta cu explicatiile ca fraza "complexatele care cauta atentie" spune tot.
      • Like 5
    • @ Silviu Pop Sese
      Vladov Vladov check icon
      Ce a facut ???

      "unele exagereaza cu abuzul sexual" ??? !!!!

      Am un prieten care ti-ar raspunde "VEDEA-TE-AS ABUZAT SEXUAL DE UN GRUP DE 3 MUSCHIULOSI SI PE URMA SA IMI SPUI CA TU NU VEI "EXAGERA CU ABUZUL SEXUAL"!!! Sa nu cumva apoi sa exagerezi si sa pomenesti intr-o festivitate despre abuz, ca sa nu deranjezi. Eventual, prietenul meu iti va recomanda tie personal sa iti strigi complexele in fata celor 3 participanti la intalnirea Asociatiei Abuzatilor Anonimi din Cartier. Sunt absolut sigur ca asa iti vor trece traumele care pe altii ii marcheaza pe viata.

      Fereasca Dumnezeu sa nu poti sa realizezi ce inseamna un RAU.
      Si mai ales ce inseamna sa se intample RAUL nimanui altcuiva decat chiar TIE.

      HALAL !

      P.S. Eu in situatia ei as vorbi nu numai la Gale, ci oriunde as vedea ca cineva asculta. Pana cineva ar observa ca societatea inca nu si-a creat, din ignoranta sau neputinta sau cinism ancestral, suficiente parghii care sa duca la prevenirea abuzurilor de orice fel si ca urmare trebuie sa ne mai educam social si sa mai dam si ceva legi coerente, nu doar pompoase, dar ineficiente..
      • Like 6
    • @ dan
      Felul cum vorbesti ma lezeaza , si imi ranesti sentimentele. Cine iti da dreptul , ca dupa niste comentarii sa ma cataloghezi? Ma simt abuzat psihic.Nesimtitule.
      • Like 0
    • @ Vladov
      Mi-ai inteles gresit mesajul. Am tot dispretul pentru cei care abuzeaza sexual o persoana. Dar cred ca pseudovictimele fac mai mult rau . Persoane care au nevoie de atentie , si se dau victime ca sa atraga simpatia , iar cand elaboreaza subiectul iti da-i seama ca de fapt a avut o intalnire nereusita. Asemenea persoane aduc termenul de abuz , la o semnificatie derizorie. Nu ti se pare abnormal ca tocmai in o profesie in care toti se dau cei mai cultivati , educati , drepti moral au cele mai multe acuze de abuz sexual? Iar majoritatea persoanelor celebre sunt acuzate de abuz sexual? Nu neg, sigur unele sunt fondate. Dar in o era unde cea mai mare resursa este atentia , mi se pare ca unele persoane fac orice pentru a o capta . Nu vorbesc de Viorica Voda , vorbesc in general. Daca iesea acum doi ani doamna Voda si vorbea , avea tot respectul meu , dar acum cu exagerarea fenomenului #metoo , mi se pare ca se profita de pe spatele adevaratelor victime pentru un strop de atentie.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Se pare că în afară de Gramatică, unde ai foarte multe lacune, ar trebui (nu "trebuii"-observi?) să citești și despre Psihologia Victimei, un capitol care te-ar ajuta, poate, să înțelegi cum e cu frământările, momentul ieșirii, ruperea barierei...
      • Like 4
    • @ Silviu Pop Sese
      Da' de ce te ocupi tu de partea pe care o consideri exagerată și nu de problema în esență, faptul că există abuzatori și că victimele lor au nevoie de o viață pt a se recupera, uneori chiar mai mult!? Ia zi frate, câți km sunt de la un abuz verbal la unul sexual ? Mă îndoiesc că ai ruleta la tine! Grav e alceva: anume că oameni ca tine, cu o cultură aflată la genunchiul broaștei, fac aprecieri despre cum ar trebui să fie. Măi, tu scrii "ar trebuii", "ar vorbii", "celelante", "au ridicat ștafeta" (e vorba de "ștachetă", repetentule!) și predai aici lecții despre cum ar trebui să fim noi atenți mai ales la abuzatele neabuzate!? Tu crezi că doar în cinematografie se întâmplă asta? Vezi, dacă n-ai cultură? Ai fi știut că a fost cam peste tot! Acum s-au înăsprit legile, s-au rafinat infractorii, s-a restrâns aria de manifestare, dar dorința e aceeași și doar legea îi poate ține pe loc pe imbecili. Probabil, refuzat fiind cum chiar tu recunoști că "si o propunere i se pare ca abuz", ai devenit misogin și emiți acum perle din astea, garnisite cși cu gramatică proastă. Poate Republica ar trebui, dacă nu să dea niște teste ca să filtreze pe aceia ca tine, măcar să-i excludă ulterior când se vede de la kilometri că nu aveți treabă cu morala.
      • Like 2
    • @ Silviu Pop Sese
      Cred ca ti-ai facut un obicei din a comenta fara a citi macar textul. Sau poate esti analfabet functional. Sau insensibil. Ma rog.
      Cat despre argumentele tale, ele sunt fix nimic. Si inainte sa sari in sus si sa-mi spui ca asa iti traiesti tu viata, e imposibil ca toate interactiunile tale umane sa porneasca de la premiza ca interlocutorul te minte sau ca orice e fals. E stupid. Si cum cei/cele ce clameaza dovedit clar fals abuzuri sexuale sunt o minoritate, nu vad nici un argument care sa-ti sustina cauza mai departe de ca asa simti tu.
      Poate ar trebui sa te gandesti si ca:
      -Abuzul sexual incepe de la atinge pe cineva intentionat impotriva vointei sale intr-o maniera sexuala. Faptul ca tu nu stii asta sau nu ti se pare corect nu are nici o relevanta.
      -Abuzurile sexuale de obicei se intampla in intimitate si sunt foarte greu de dovedit, asta mai ales daca a si trecut ceva timp de la data faptei.
      -Victimile abuzurilor care ies in fata risca ridiculizarea si bataia de joc a unor mojici ca tine. Nimeni nu si-a construit o cariera din faptul ca a fost victima unui abuz. Nu exista nici un fel de discriminare pozitiva ca urmare unor asemenea cazuri, oricat ar spune cineva asta. Sau poate ai tu contraexemple, eu nu stiu despre vreun asemenea caz.
      -Ai spus ca unele/unii fac asta pentru notorietate. Atunci sunt sigur ca vei putea sa-mi enumeri macar 1(un) nume ale victimelor lui Weinstein care nu era deja celebru. Sau hai, 3 nume celebre care au avut de castigat ceva, mai departe de scoaterea unu pradator sexual de pe pozitia sa de om influent la Hollywood.
      -Nu se poate nega faptul ca tot valul acesta de femei care au iesit in fata si au raportat cazuri de abuzuri a avut o influenta benefica. Sau poate esti genul de om care crede ca seful are dreptul sa-si pipaiasca secretara ca "de aia e el sef". Si in loc sa te focusezi pe vinovatia sefului o scoti pe secretara la inaintare ca deh, daca n-a zis nimic atunci clar si-a cautat-o cu lumanarea si poate chiar i-a placut fara. Dar nu pui in balanta faptul ca are de crescut doi copii, n-are dovezi, ar ramane fara servici, nu s-ar descurca cu banii, s-ar face de rusine etc.?
      -Abuzurile, mai ales cele care nu sunt raportate, se fac de pe pozitii de putere si poate ca acesta e factorul decisiv in a face victimele sa taca.
      -E o mizerie sa invoci persoane care au strigat fals "lupul" intr-un caz in care persoana in cauza clar a suferit traume. Sau poate, cine stie, si-a inscenat ani de psihoterapie degeaba pentru ca in 2022 sa-si relanseze cariera catre culmi nebanuite printr-o incercare de a stopa abuzurile dintr-o "industrie cinefila" (cum ai denumit-o gresit matale).

      Faptul ca "este cunoscuta industria cinefila cum functioneaza" nu scuza nimic, ba din contra. Ciudat e ca nici tu nu negi ca abuzurile sexuale sunt foarte probabile. Dar asta nu te impiedica sa arunci o umbra de indoiala, mizerabila si nejustificata.
      • Like 5
    • @ HateField
      Abuzul sexual se intampla in intimitate. Corect! Nu exista martori. Cele relatate de ,,abuzata" nu pot fi ,,inventii" sau ,,exagerari"? Motive se gasesc.
      • Like 0
    • @ Stefan Grozav
      Uite cum ajung sa ma repet pentru ca lumea nu e in stare sa intelega un text sau citesc printre randuri.

      Pai gaseste tu motivele si lumineaza-ne. Eu nu am nimic de oferit in acest sens. Dar, te rog, da-mi si niste exemple de persoane care manate de motivele tale au avut de castigat de pe urma acuzelor false, altfel ne impiedicam de ipotetice si dam cu capul in zid degeaba.

      Si inca o data, nu ma intelege gresit, eu nu spun ca n-ar exista, la urma urmei traim intr-o lume in care inca sunt oameni care cred ca pamantul e plat. Dar sansele ca cineva sa minta neavand practic nimic de castigat, ba din contra, sunt infime.

      Nu inteleg de ce in loc sa arate compasiune persoane ca tine aleg ca pe internet sa fie niste mojici si sa arunce cu rahat. Daca ar fi vorba de sotia ta, de mama ta, de fiica ta? Daca ar veni si ti-ar spune ca a fost pipaita de unul pe casa scarii? Tot asa ai pune problema? Ca e in cautare de atentie sau bani sau altceva? Cred ca ne permitem cam multe cu persoanele publice sau necunoscutii dezumanizandu-le si dezumanizandu-ne din spatele unui i.p. si al unei tastaturi.
      • Like 1
    • @ HateField
      D-le H...F....(nume inventat). Folosesti cuvinte nepotrivite,uneori pui intrebari copilaresti. Iti dau exemplu de abuzare mincinoasa. O functionara ,,aratoasa" , ambitioasa, vrea o promovare cu orice pret, un salar marit si alte beneficii de la locul de munca (privat sau bugetat). Directorul sau seful biroului are in vedere o alta functionara (nu intereseaza motivul).Se da pe langa sef, da din maini, din coate, din tot ce poate dar seful refuza. Dupa una, doua incercari iese din biroul sefului, isi zburleste parul, isi face vanatai pe gat, pe obraz si striga seful m-a agresat si alte ,,strigaturi". Martori nu sunt ca seful a agresat-o sau,,agresata" l-a abuzat. Ce parere ai??
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult