Foto: Inquam Photos / George Călin
Acuzațiile de plagiat de la nivelul demnitarilor autohtoni dau naștere tot mai des la discuții aprinse în mediul universitar, studenții prinși cu pasaje copiate din alte lucrări nereușind să înțeleagă gravitatea faptei, având în vedere că tema nu primește atenția corectă în spațiul public, unde este excesiv politizată, spune profesorul universitar Cristian Păun.
Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Păun spune că simte, la nivel de studenți, o revoltă: „dle, dar ce îmi ceri mie să fiu eu super riguros, când uite că de fapt nu e important acest lucru!?”.
„(Plagiatul) Nu este o chestiune confortabilă, mai ales pentru cei care sunt la catedră și trebuie să ceară studenților rigurozitate, să ceară să nu fure, să nu copieze la examene, să nu se inspire de la cel de lângă, să nu fure textele altora. Pentru că în momentul în care tu vii și ceri așa ceva și îl prinzi pe student cu așa ceva, foarte greu poți să argumentezi în fața lui vreo sancțiune sau vreo penalizare, să îi spui – dle, nu treci examenul, pentru că te-am prins că ai copiat de la vecinul, nu treci examenul, pentru că te-am prins că ai luat ideile altuia. Poți să îi spui, dar apare tot mai des o revoltă în creștere, eu așa o simt, personal, și eu și colegii mei, la nivel de student, o revoltă: dle, dar ce îmi ceri mie să fiu eu super riguros, când uite că de fapt nu e important acest lucru. De asta poate că această discuție poate ar trebui să aibă loc mai serios în societatea românească și ar trebui să îi acordăm atenția care trebuie, pentru că altfel ratăm în procesul de educatie un lucru foarte important, și anume menținerea integrității la nivel de studenți”, a spus Cristian Păun.
Întrebat despre un caz concret, profesorul Păun a explicat că atunci când i-a atras atenția unui student că a plagiat lucrarea de diplomă, acesta a revenit ulterior cu lucrarea refăcută doar parțial, pentru că nu a înțeles gravitatea faptei, unul dintre motive fiind politizarea temei în spațiul public.
„Vine la tine și îi arăți - uite, asta e procentul tău din lucrarea ta de diplomă care e plagiat, uite pasajele. Te rog să te duci să refaci lucrarea. Vine cu ea refăcută partial, necorectată semnificativ și când îi spui dar nu te accept, începe scandalul. Dar cum mi-am permis eu să nu îl accept eu să susțină lucrarea cu un asemenea procent pe care l-a îmbunătățit de la 30 la sută la 20 la sută, deși limita e mult mai jos cu privire la pasajele copiate. El nu pricepe, nu întelege că această poveste e una importantă. tocmai pentru că noi ceilalți nu îi acordăm atenția corectă și corespunzătoare în spațiul politic și cred și că politizăm mult subiectul. Cumva îl folosim ca pe o armă politică si mai putin pe ceea ce reprezintă până la urmă - faptul că e o însușire a muncii altuia fără să ceri acordul”, a spus Cristian Păun.
Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
De la teoreme la "comentarii" literare....
Examenele si competitiile scolare evaluau capacitatea elevului de a acumula cunostinte si a le reproduce cat mai fidel.
Prin urmare, indignarea studenutului e indreptatita, intrucat el a facut ceea ce i s-a cerut, adica a reprodus ceva, cuvant-cu-cuvant. Ce e gresit in asta, nu?!
Nu, cinstit vorbind, studentul nu are scuză. Știe ce n-ar avea voie. Știe, totuși.