Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cel care știe cel mai bine că Sorin Cîmpeanu e un trișor este Sorin Cîmpeanu

Cristian Tudor Popescu --

 Ce e mai rău: să spargi un magazin și să furi câte ceva, sau să copiezi un text al altcuiva și să-l dai drept al tău, făcând profit din asta? Ambele au ca gen proxim hoția, dar plagiatul are o diferență specifică în plus. Hoțul de obiecte doar le găbjește, nu zice că le-a făcut el. Plagiatorul pretinde că el este autorul, creatorul textului. Adică, pe lângă că fură, mai și minte. 

Cu hoția și minciuna asta, ministrul Educației trăiește din 2006. Concubinează cu ele. Dacă doriți să vă edificați în legătură cu felul în care și-a însușit munca altora, citiți aici dovezile publicate de Emilia Șercan. Eu, unul, m-am lămurit. Mai mult, vinovăția lui Cîmpeanu este probată, ca și în cazul premierului său, Ciucă, de atitudinea actualului ministru al Educației, care, din înălțimea funcției, refuză să dea vreo explicație în legătură cu acuzația de plagiat. Și își face legea Educației în așa fel încât fapta lui de plagiat, cât și cea a lui șef Ciucă, să fie de mult prescrise.

Cel care știe cel mai bine că Sorin Cîmpeanu e un trișor este Sorin Cîmpeanu. Și totuși, domnul acesta le vorbește plin de sfătoșenie copiilor săi, îi învață pe elevi cum să fie cinstiți și silitori, îi beștelește pe profesori, ni se adresează nouă, tuturor, ca un luminător al școalelor. Nicio clipă nu se gândește: în profesorie m-am ridicat prin plagiat, în politică am știut, ca o cutră de clasă, din care în care barcă să sar la momentul potrivit, și așa am ajuns ministru. Dar eu, cine și ce sunt, în realitate, eu?

Nu trebuie neglijată capacitatea uriașă de autoînchipuire a acestui soi de oameni. Cîmpeanu și-a făcut operație estetică la conștiință, și-a scos sau și-a netezit mârșăviile din minte, așa că acum se uită la noi ca o reîncarnare a lui Spiru Haret. Sincer, nu înțelege cum poate fi deranjat un om de anvergura lui cu astfel de răhățișuri. Nu înțelege cum de cei care vorbesc de plagiatul lui nu dau slavă Celui de Sus că încă n-au fost arestați. 

Urmează o iarnă cruntă. Prețurile combustibililor și electricității, prețurile alimentelor vor mușca fără milă. Războiul nu știe nimeni ce mai aduce peste noi. Virusul e tot aici, deși nu-l mai bagă nimeni în seamă. Și, colac peste mort, va trebui să trecem prin toate astea cu un guvern în care premierul și ministrul Educației sunt niște impostori cu sânge rece, cu aprobarea tacită sau pe față a celorlalți membri ai Executivului. Și a profesorului Iohannis.

Ca să înțelegeți ce-o să vi se întâmple, vă reamintesc acest principiu de antropologie politică: cu cât e mai mare și mai nesimțit impostorul, cu atât mai mari vor fi cinismul și lipsa de scrupule cu care își va apăra impostura.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult