Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„De ce nu l-am băgat pe socrul meu de 90 de ani în față la vaccinare”. Managerul Spitalului Victor Babeș din București este sunat zilnic de cunoscuți care vor să se bage în față la coadă la vaccin

vaccinare 2021

Foto: Inquam Photos / Costin Dincă

Managerul Spitalului Victor Babeș din Capitală, medicul Emilian Imbri, a spus duminică la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că a reușit să îl programeze, pentru 10 martie, pe socrul său pe platforma pentru vaccinare Covid-19, după un efort de 3-4 zile, cu ajutorul medicului de familie. Medicul este de părere că autoritățile ar trebui să explice oamenilor că nu se întâmplă nimic dacă se vor programa la vaccinare mai târziu.

„Nu ești programat mâine, ești peste o lună, nu se întâmplă nimic. Toată treaba este să poată cineva să îi asigure pe cei ce vor să se vaccineze că se vor vaccina. Socrul meu are 90 de ani, este un flăcău în toată firea, eu nu am reușit să îl programez pe platformă decât pe 10 martie. (Moderator: Sunteți managerul Spitalului Victor Babeș, de ce nu l-ați băgat în față?) Acum chiar ați glumit cu mine. Cum să faci așa ceva? (Moderator: Nu vă sună lumea, să îi băgați în față?) Ba da, am prieteni, mă întreabă: «Măi Emile, mă poți ajuta să mă programez?» «Păi, nu ați încercat?» «Ba da, dar nu prind la telefoanele alea.». «Eu am reușit în 3-4 zile, cu ajutorul medicului de familie, să îl programez pe socrul meu pe 10 martie. Mi-a zis: eu nu mă grăbesc, până la 100 de ani poate reușesc să mă vaccinez. Glumesc ». L-am izolat, nu mai stăm cu el, stăm de vorbă peste gard. (...) Nu poți să bagi peste rând pe cineva, că te vede lumea și te judecă. Și e păcat. Noi nu putem aduce din afară populație la noi, să îi vaccinăm, pentru că noi nu suntem centru de vaccinare”, a spus medicul Emilian Imbri. 

O investigație publicată recent de Libertatea a arătat că cifrele oficiale de la STS arată că 5.000 de oameni pe zi, din 35.000, sunt vaccinați în afara platformei de vaccinare. DSP a avertizat să se oprească. Mai multe mărturii concordante ale specialiștilor din sistem, culese de ziar, descriu o stare de urgență, „provocată de faptul că atât Comitetul de Vaccinare, cât și Ministerul Sănătății au lăsat ca platforma STS să fie sărită”. „Problema ocolirii platformei este cronică, încă din decembrie. Chiar din prima etapă, o parte mare a personalului medical s-a vaccinat direct în RENV (Registrul Electronic Național de Vaccinare -n.n.). Acum, noi nu știm dacă miile de oameni care se vaccinează zilnic fără programare sunt tot personal medical, bătrâni din centre sau alte categorii. Dar situația devine gravă per total pentru că se depășește capacitatea stocurilor”, a explicat pentru Libertatea o sursă din procesul de vaccinare. Vineri, DSP București a lansat un apel către centrele de vaccinare în care a spus: „Atenție! Nu vaccinați decât persoanele programate în platformă!”

Pe de altă parte, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis ulterior precizări, potrivit cărora exceptările de la programare explică diferențele dintre numărul de persoane programate în platformă și persoanele evidențiate în raportările din Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult