Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„De ce nu l-am băgat pe socrul meu de 90 de ani în față la vaccinare”. Managerul Spitalului Victor Babeș din București este sunat zilnic de cunoscuți care vor să se bage în față la coadă la vaccin

vaccinare 2021

Foto: Inquam Photos / Costin Dincă

Managerul Spitalului Victor Babeș din Capitală, medicul Emilian Imbri, a spus duminică la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că a reușit să îl programeze, pentru 10 martie, pe socrul său pe platforma pentru vaccinare Covid-19, după un efort de 3-4 zile, cu ajutorul medicului de familie. Medicul este de părere că autoritățile ar trebui să explice oamenilor că nu se întâmplă nimic dacă se vor programa la vaccinare mai târziu.

„Nu ești programat mâine, ești peste o lună, nu se întâmplă nimic. Toată treaba este să poată cineva să îi asigure pe cei ce vor să se vaccineze că se vor vaccina. Socrul meu are 90 de ani, este un flăcău în toată firea, eu nu am reușit să îl programez pe platformă decât pe 10 martie. (Moderator: Sunteți managerul Spitalului Victor Babeș, de ce nu l-ați băgat în față?) Acum chiar ați glumit cu mine. Cum să faci așa ceva? (Moderator: Nu vă sună lumea, să îi băgați în față?) Ba da, am prieteni, mă întreabă: «Măi Emile, mă poți ajuta să mă programez?» «Păi, nu ați încercat?» «Ba da, dar nu prind la telefoanele alea.». «Eu am reușit în 3-4 zile, cu ajutorul medicului de familie, să îl programez pe socrul meu pe 10 martie. Mi-a zis: eu nu mă grăbesc, până la 100 de ani poate reușesc să mă vaccinez. Glumesc ». L-am izolat, nu mai stăm cu el, stăm de vorbă peste gard. (...) Nu poți să bagi peste rând pe cineva, că te vede lumea și te judecă. Și e păcat. Noi nu putem aduce din afară populație la noi, să îi vaccinăm, pentru că noi nu suntem centru de vaccinare”, a spus medicul Emilian Imbri. 

O investigație publicată recent de Libertatea a arătat că cifrele oficiale de la STS arată că 5.000 de oameni pe zi, din 35.000, sunt vaccinați în afara platformei de vaccinare. DSP a avertizat să se oprească. Mai multe mărturii concordante ale specialiștilor din sistem, culese de ziar, descriu o stare de urgență, „provocată de faptul că atât Comitetul de Vaccinare, cât și Ministerul Sănătății au lăsat ca platforma STS să fie sărită”. „Problema ocolirii platformei este cronică, încă din decembrie. Chiar din prima etapă, o parte mare a personalului medical s-a vaccinat direct în RENV (Registrul Electronic Național de Vaccinare -n.n.). Acum, noi nu știm dacă miile de oameni care se vaccinează zilnic fără programare sunt tot personal medical, bătrâni din centre sau alte categorii. Dar situația devine gravă per total pentru că se depășește capacitatea stocurilor”, a explicat pentru Libertatea o sursă din procesul de vaccinare. Vineri, DSP București a lansat un apel către centrele de vaccinare în care a spus: „Atenție! Nu vaccinați decât persoanele programate în platformă!”

Pe de altă parte, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis ulterior precizări, potrivit cărora exceptările de la programare explică diferențele dintre numărul de persoane programate în platformă și persoanele evidențiate în raportările din Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult