Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Se întâmplă ceva ciudat. Eu sper să nu fie semnul acela de dinainte de tsunami”. Medicul Emilian Imbri, managerul spitalului Victor Babeș, spune că are 300 paturi libere și 2 locuri libere la ATI, o premieră de la începutul pandemiei

Emilian Imbri

Medicul Emilian a declarat la emisiunea „În fața ta” că în ultimele 2-3 săptămâni spitalul Victor Babeș nu s-a mai confruntat cu un număr mare de cazuri de internări pentru Covid-19, iar cazurile cu simptomatologie severă s-au rărit, ceea ce i se pare „ciudat”.

„Azi de exemplu în Spitalul Babeș avem 200 - 210 locuri libere, în spital, nu vorbesc de terapie intensivă. Și în aripa noastră externă, la Pipera, noi ne retragem ultimele 2-3 persoane internate și le aducem în Babeș, pentru că pe cele 100 de paturi nu mai sunt alți pacienți internați.

Cu tot cu Pipera, care este pentru cazuri ușoare, avem 300 de locuri. Nu am mai avut asemenea situație din aprilie anul trecut. Nu știu, nu pot să explic acest fenomen, care nu a început brutal, cam de 2-3 săptămâni am simțit o relaxare în cererea pe care o aveam la internare. Și cazurile cu simptomatologie severă, cu necesar de oxigen îngrozitor de mare, acestea s-au rărit ca număr”, a spus duminică medicul Emilian Imbri, managerul Spitalului Victor Babeș din Capitală. 

Medicul Emilian Imbri: „Ceva se întâmplă în bine, este o relaxare. Eu sper să nu fie semnul acela de dinainte de tsunami”

„Noi avem număr mic de paturi, dar sunt eficiente. Avem 2 paturi libere la terapie intensivă, de exemplu azi (săptămâna trecută - n.n.), ceea ce iar nu a fost de mult. Nu mai avem presiunea de a căuta în disperare să trimitem din spital bolnavi care se agravează, iar Centrul de comandă central să găsească locuri în țară, să îi transportăm cu elicopterul, așa cum se întâmpla acum o lună și jumătate. Ceva se întâmplă în bine, este o relaxare, eu sper să nu fie semnul acela de dinainte de tsunami și să urmeze ceva rău. Nu ar avea de ce să se întâmple acest lucru. dar se explică și prin faptul că persoanele nu se mai duc să se testeze, apelează la testele acelea rapide, își fac singuri, se duc la centre private. Mă gândesc, poate doresc să evite să se afle că sunt pozitivi și să nu cumva să piardă rândul la vaccinare, pentru că cine e pozitiv și are un proces infecțios acut în desfășurare nu poate fi vaccinat cu nicio formă de vaccin”, spune dr Imbri.

Întrebat dacă aceeași situație este și la alte spitale din Capitală, medicul a spus că la câteva spitale cu care colaborează se constată de asemenea „o ușoară relaxare”, din punct de vedere al numărului de internări. „Indirect constatăm că nici din alte spitale nu mai există presiunea să ne trimită nouă cazurile pozitive”, a adăugat managerul Spitalului Victor Babeș.

România face notă discordantă cu alte țări din Uniunea Europenă, pentru că în timp ce la noi autoritățile raportează mai puține cazuri decât în octombrie, noiembrie, alte state din UE raportează cazuri în creștere. 

„E ciudat”, admite dr. Emilian Imbri. „E o trecere de la 400 de prezentări (la camera de gardă) în 24 de ore, fie pentru testare, fie pentru evaluare. Acum 3 săptămâni cei de la ISU aduceau cu mașinile mari câte 7 - 8 persoane, adunate de la locuințe, declarați deja pozitivi, îi aduceau să le facem evaluare, să nu cumva să fie cazuri grave, care să necesite internarea”, spune medicul. În camera de gardă de la Spitalul Victor Babeș din București nu mai erau, spune dr Imbri, în ultimele zile din săptămâna trecută, persoane ce necesitau terapie cu oxigen și care să aștepte să fie internate, așa cum se întâmpla în urmă cu mai bine de o lună.

Dr Emilian Imbri: Dacă lucrurile merg așa, și nu mai apare o creștere a numărului de persoane infectate, nu știu ce ar putea să explice specialiștii, decât că virusul în România nu se mai transmite cum se transmitea înainte.

Moderator: Dar știți că sunt specialiști care spun ba dimpotrivă, virusul se transmite la fel cum se transmitea, doar că noi testăm foarte puțin pentru ca... Să ce? Să justifice niște decizii politice.

Dr Emilian Imbri: Nu poți să faci treaba asta, sau dacă faci este o responsabilitate îngrozitoare. Adică dacă faci acest lucru, știind că îl faci, hai să raportăm mai puțin, hai să nu testăm, ca să fie mai puțini și să dăm drumul, să spunem, la partea economică a țării, nu știu dacă cineva și-ar putea asuma așa ceva cu bună știință. La fel ca în orice țară, și la noi testarea este făcută la dorința fiecăruia, nimeni nu te ia cu forța să te testeze, fiecare se duce dacă dorește să se testeze sau dacă nu, nu se testează. Oamenii au înțeles mai mult decât au înțeles până acum că singura variantă de a se proteja este să se protejeze ei pe ei și să nu se expună și să nu îi expună pe ceilalți. Altfel nu știu cum.

Medicul spune însă că noua tulpină a coronavirusului, descoperită în decembrie în Marea Britanie și care se transmite cu 50-70% mai rapid, va duce în România la creșterea numărului de cazuri de îmbolnaviri zilnice de la 1.500-2.000 în ultimele zile, la nivel național, la 9.000-10.000 de cazuri. 

Managerul Spitalului Victor Babeș este de părere că, în actualul ritm de vaccinare, va dura mai mult de un an, până când în România vor fi vaccinate suficient de multe persoane, astfel încât transmiterea virusului la nivel național să înceteze. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Iar stăm și ne minunăm? E deja vu: s-au mai minunat odată: cum de România a reușit mai bine decât alte țări să stăvilească molima? O misterioasă genă dacică ori .... ( evident, ironic). Era prin mai parcă.
    Să nu ne minunăm ci să ne luăm măsuri. Virusul mutant, de fapt mai multe variante, bate la ușă ori e deja aici.
    • Like 0
  • Nume check icon
    In tot Vestul Europei se prelungesc stari de urgenta - nu de alerte ca la noi - numarul de infectari creste constant, iar la noi este liniste si pace si discutam masuri de relaxare, vezi Bucuresti si deschiderea scolilor?!
    Facand abstractie de politicieni si declaratiile lor , nu vi se pare ciudat ce se intampla la noi?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult