Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Doar Dumnezeu și antibioticul ne-au scos întregi pe amândoi din spital”. O poveste din salonul 13

Zewa, împreună cu Organizația Salvați Copiii România, au lansat o nouă inițiativă care vizează modernizarea spitalelor de pediatrie din țară, o cauză mai actuală ca niciodată.

La mai bine de 3 ani de la „cea mai tristă experiență” din viața ei, Ana Maria e nevoită să se întoarcă și să se interneze în spital pentru a investiga o problemă de sănătate a fiului ei Andrei. Îi este imposibil să nu rememoreze tot ce a trăit în cele două săptămâni cât a stat internată atunci când și-a adus pe lume copilul. Și să nu se teamă de un pericol pe care nu-l vezi, dar de care ești conștient că e acolo: infecțiile nosocomiale.

„Am născut la 37 de săptămâni, dar înainte am stat 2 săptămâni la pat. A fost cea mai tristă experiență din viața mea. Totul acolo este infect. Este un spital extraordinar de vechi, iar partea de Maternitate este într-o dărăpănătură incredibilă. Singura secție renovată este cea de Pediatrie. Inițial am stat în salonul 13, care nu face parte propriu-zis din Maternitate, unde veneau gravidele care își făceau analizele în spital și se schimbau în aceeași încăpere cu mine. Eu aveam risc de infecție pentru că pierdusem lichid, și eram pe antibiotic, și primeam zilnic `vizita’ unor femei îmbrăcate cu haine de stradă și însoțite de soți sau mame. Atunci mi-a fost foarte frică.

Doar Dumnezeu și antibioticul ne-au scos întregi pe amândoi din spital. Pe Andrei nu total, pentru că a plecat cu o bacterie care i-a provocat o infecție la ochi la câteva zile de la externare. Antibiograma pe care am făcut-o la un spital privat a indicat exact antibioticul pe care mi l-a dat neonatologul la controlul de zece zile, impus de faptul că Andrei s-a născut prematur. La acel moment nu aveam încă rezultatul, dar când l-am primit am fost destul de surprinsă. Medicul știa cel mai probabil despre ce bacterie este vorba fără analize”, povestește Ana Maria. 

După ce l-a născut pe Andrei, a fost mutată pe secția de Maternitate, unde a fost și mai rău decât în salonul 13, unde cel puțin avea o cabină de duș și unde și-a pus la punct un sistem propriu astfel încât să limiteze atingerea suprafețelor.

„Acum când a trebuit să mă internez cu Andrei, am făcut-o cu teamă. Dar m-am mai liniștit pentru că am văzut că în spitalele pentru copii, lucrurile merg mai bine, mai ales după COVID. Am în continuare o problemă cu spațiile comune, cum sunt, de exemplu, toaletele. S-au schimbat unele aspecte, dar în continuare totul se face românește.

Povestea tuturor

Dacă ai fost nevoit cel puțin o dată să-ți internezi copilul în spital, ai avut probabil același temeri ca Ana Maria. Și pe bună dreptate.

Conform unui raport al Centrului European al Bolilor Transmisibile, în Uniunea Europeană se înregistrează anual aproximativ 3 milioane de cazuri de infecții asociate îngrijirilor medicale, iar în jur de 50.000 de persoane mor din această cauză. În România, situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât nu există date exacte în baza cărora să se facă o evaluare corectă a riscurilor și să se intervină pentru eliminarea lor. Pentru că, spre deosebire de spitalele din America, premiate pentru spirit civic atunci când raportează astfel de situații, spitalele din România se feresc să facă același lucru din cauza sancțiunilor care li se aplică.

În plus, în multe dintre cele 12 spitale de pediatrie, 118 secții și 112 compartimente specializate în pediatrie din România, condițiile nu corespund normelor europene în ceea ce privește infrastructura și echipamentele medicale, și e nevoie de modernizare și îmbunătățiri constante pentru că nu s-a intervenit deloc de la înființare.

Astfel, implicarea autorităților și a societății civile în dotarea, renovarea și modernizarea spitalelor din România, și în special a celor pentru copii, mult mai predispuși la infecții și boli, este esențială. Este nevoie deopotrivă de tehnologii medicale performante, dar și de existența unor condiții care să prevină infectarea pacienților în timpul spitalizării. Iar pentru asta, fiecare inițiativă și efortul fiecăruia dintre noi contează și pot face diferența. 

O mână de ajutor pentru un viitor mai bun

În acest context, Zewa, lider de piață în categoria produselor din hârtie din România, se alătură efortului Organizației Salvați Copiii România pentru modernizarea spitalelor de pediatrie din țară, oferind 1% din valoarea vânzărilor realizate în perioada 15 mai - 15 iulie 2023, într-un plafon maxim de 250.000 RON. Prin această inițiativă, Zewa își consolidează angajamentul de a promova igiena și sănătatea prin soluții inovatoare și de înaltă calitate.

Și tu te poți alătura acestui demers important! Cum? E simplu: prin achiziționarea oricărui produs Zewa în perioada campaniei. Dacă înscrii bonul fiscal pe site-ul Zewa, nu doar că susții renovarea spitalelor dedicate sănătății copiilor, dar poți și să fii premiat. Poți câștiga săptămânal câte un card cadou în valoare de 10.000 lei pentru renovarea casei tale. Pentru că faptele bune sunt răsplătite. Sub o formă sau alta. Găsești toate detaliile, inclusiv regulamentul complet, pe www.zewa.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • 250000 RON e un nimic pentru nevoile sectiilor de pediatrie din tara. Praf in ochi. La incasarile pe care le are Zewa in Ro (si stiu exact din intamplare), o suma cat de cat decenta ar fi fost macar 10 milioane RON.
    • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult