Foto captura Digi24
Criza economică acutizată a făcut ca giganți IT precum Google, Microsoft, Amazon, Twitter și Meta să concedieze în ultimul an mii de oameni la nivel mondial. Recent, 12.000 de angajați Google au primit un email prin care erau anunțați că sunt dați afară, iar Twitter a pierdut mai mult de jumătate dintre angajați după ce compania a fost preluată de Elon Musk, care le-a transmis oamenilor că ori vin la birouri, ori mai bine nu mai vin deloc.
Pe plan global, coloșii IT fac concedieri, în România se caută forță de muncă în industria IT - nu suntem contra curentului? a fost întrebată Corina Neagu, expert și consultant în domeniul resurselor umane, invitată sâmbătă la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.
„Cred că în România este un paradox la nivel general, nu doar în zona IT-ului, în condițiile în care angajatorii se plâng că nu găsesc oameni, iar oamenii se plâng că nu-și găsesc joburi. Pentru că nu se pupă cererea cu oferta. Da, există acest paradox, dar să știți că și în România au concediat oameni acesti mamuți. Între cei cu care lucrez eu și care îmi scriu sunt oameni care sunt în aceste companii și care în curând vor părăsi companiile respective. Deci nu este doar la nivel global. Totul se întâmplă tacit, din păcate”, a afirmat Corina Neagu.
În continuare însă statisticile arată că în România există deficit în zona IT, explică experta, dar vorbim de un deficit de competențe în domeniul industriei. „Orientarea e foarte puternică: « Du-te, mamă, fă-te IT-st, pentru că o să câștigi foarte bine». Dar nu poate oricine să fie IT-st, nu oricine poate să fie medic, nu oricine poate să lucreze în resurse umane. Ai nevoie de vocație, de competențe, de abilități care se dezvoltă în timp. Un IT-st senior - în majoritatea cazurilor noi cam asta căutăm, middle spre senior - are nevoie de ani de zile de practică, ani de zile în care se școlește, investește, face lucruri. Nu poți lua un om de pe băncile școlii care nu are nici aplecare pentru asta, ci se orientează către domeniul acesta doar pentru bani sau doar pentru expunere sau doar pentru că o să fie bine în domeniul acesta și se va căuta întotdeauna, și să îl pui într-o companie să dea rezultate, în condițiile în care lui nu îi place absolut deloc ceea ce face”, a explicat Corina Neagu.
Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Sa fii IT-st nu inseamna sa lucrezi pentru Google sau Meta , IT-ul este un domeniu imens care cuprinde Automotive(unde se consuma software in cantitati enorme), telecomunicatii , banking , domeniul medical ,domeniu militar si tot asa ... Deci da : « Du-te, mamă, fă-te IT-st, pentru că o să câștigi foarte bine» este o afirmatie corecta .
Cat depre oamenii care au fost concediati de la Google ,Meta si Microsoft isi pot gasi foarte usor un job , poate nu la fel de bine platit ca cel precedent ,dar sigur nu mor de foame.
Oamenii care nu simt o vocatie pentru jobul pe care il au sunt 90 % din oamenii care muncesc pentru daca ai munci din placere nu ar trebui sa mai fii platit.