Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„E o decizie șocantă” - Gabriela Firea, după hotărârea instanței. USR: „Este o veste foarte proastă pentru găştile din Voluntari care îşi văd năruit visul de a pune mâna pe Bucureşti bucată cu bucată”

Firea-

Foto: Inquam Photos

Companiile municipale - care au constituit punctul central al strategiei politice și administrative a Gabrielei Firea - au fost declarate ilegale printr-o decizie definitivă a Curții de Apel. Judecătorii au admis, astfel, recursul USR.

Azi noapte, la aflarea veștii, Gabriela Firea s-a declarat „șocată”.

„Este cel puțin suprinzătoare (decizia, n.n.), dacă nu șocantă", a calificat primarul general decizia, potrivit Digi24. Firea susţine că a preluat acest model din Europa, din oraşe precum Viena, Stockholm, Berlin, iar companii municipale există și în alte orașe din țară.

„Se pare însă că o instanță din România a decis că aproape toate deciziile în Consiliile Locale și în CGMB nu pot fi adoptate decât cu o majoritate de 2/3, astfel încât probabil se va ajunge, prin astfel de interpretări la o blocare completă a funcționării orașului. Contestatarii noștri se pare ca apreciaza că un București complet blocat și aruncat în haos, este singura modalitatea care le-ar putea da câștig de cauză în alegerile viitoare.

Vom analiza și vom cere opinia unor juriști să luăm în continuare măsurile ce se impun. Ceea ce dorim să precizam este faptul că aceste companii există în continuare, sunt înființate de acum un an și câteva luni, sunt înscrise la Registrul Comerțului, iar această anularea a HCMB- acte administrative, nu va produce efecte (automate) asupra unor societăți funcționale.

Probabil, tot instanțele, în întelepciunea lor, ne vor explica cum procedăm în continuare", mai precizează Gabriela Firea, potrivit sursei citate.

USR Bucureşti a anunţat, joi seară, că instanţa a decis anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare a companiilor municipale. Consilierii municipali USR au contestat înfiinţarea acestor companii având în vedere că au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, şi nu cu votul a două treimi, aşa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte, scrie News.ro

„Instanţa a decis astăzi (joi – n.r.) că toate companiile au fost înfiinţate de Gabriela Firea cu încălcarea legii, aşa cum am spus şi noi încă de anul trecut. Este o veste foarte proastă pentru găştile din Voluntari care îşi văd năruit visul de a pune mâna pe Bucureşti bucată cu bucată. Este, în schimb, o veste foarte bună pentru bucureşteni pentru că aceste companii nu vor mai înghiţi sute de milioane de euro aşa cum au făcut-o până acum. Aceste companii sunt un eşec managerial şi financiar de proporţii pentru care Gabriela Firea trebuie să răspundă. Actualul primar este cel care a girat şi a forţat împotriva legii înfiinţarea acestor Companii. Actualul primar este cel care a dat peste jumătate de miliard de euro către aceste structuri înfiinţate peste noapte. Şi actualul primar trebuie să plătească. Gabriela Firea este singurul vinovat pentru cel mai mai mare dezastru edilitar şi financiar din Bucureşti din ultimii 30 de ani. Am avertizat de fiecare dată că legea este încălcată şi i-am cerut Gabrielei Firea să nu se aventureze într-un astfel de experiment. Din păcate, nu a ascultat şi a împins oraşul şi banul public într-o groapă de unde vom ieşi foarte greu”, a declarat Roxana Wring, preşedinte USR Bucureşti.

Potrivit reprezentanţilor USR Bucureşti, „companiile Gabrielei Firea ar fi putut deveni 22 de «tel-drumuri» nu mai mici, ci chiar mai mari decât cunoscuta companie din Teleorman”.

„Dacă instanţa nu ar fi pus stop acestei ilegalităţi în formă continuată, o majoritate simplă PSD-ALDE ar fi putut să vândă pe nimic aceste companii unor indivizi bine conectaţi la camarila Gabrielei Firea. Am fi putut vedea cum cele 500 de milioane de euro ajung după o schemă deja consacrată în buzunarele unor indivizi care nu au nicio legătură cu binele şi cu interesul public. Din fericire, acest risc nu mai există. Instanţa a decis că toate companiile sunt înfiinţate ilegal, ceea ce înseamnă că banii bucureştenilor trebuie să se întoarcă la bugetul Capitalei”, a declarat, la rândul său, potrivit News.ro, Ana Ciceală, consilier municipal şi semnatar al acţiunii în instanţă.

În 19 octombrie, Tribunalul Bucureşti a respins acţiunea formulată de consilierii generali USR împotriva Municipiului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti si SC Ciclop SA, prin care s-a solicitat suspendarea hotărârilor de înfiinţare a celor 22 de companii municipale.

Consilierii generali ai municipiului Bucureşti şi-au dat, în februarie 2017, acordul de principiu pentru înfiinţarea unor societăţi comerciale proprii care să se ocupe de furnizarea energiei electrice şi termice, iluminatul public, administrarea spitalelor, construirea de baze sportive şi terenuri de sport, promovarea oraşului, administrarea parcurilor, pază, consolidarea clădirilor cu risc seismic, administrarea spaţiilor publicitare, dar şi a unui dispecerat de taxi.

Consilierii din partea PNL şi USR au votat împotriva înfiinţării societăţilor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Al Lui Al Lui check icon
  Dupa celasi tipar infractional a fost infintata Tel Drum, adusa mai apoi la faliment pentru a scadea valoarea actiunilor si apoi "transferata" cui trebuie. Astazi a fost doliu, la propriu in PMB, iar viitorul apropiat nu suna bine pentru cineva special ! Cand ratezi si cu poarta goala, nu te mai pune nimeni sa bati un penalty.
  • Like 0
 • De ce credeti ca nu ar fi fost mai bine,numai ca este propunerea unei femei? Cum a fost cu "dansii" se vade!Dar cineva si-o fi bagat coada si aici.Si eu cred ca este boicot.Lasati-o domnule sa faca ordine ca o femeie responsabila! De va iesi rau va plati.Cred ca si-a asumat toate hotararile.O vedeti pe ea mai incapabila decat voorica si ai ei?Doar de inteligenta nu ooate fi suspectata ca nu o are.Sunt o anti PSD convinsa,inca de la "revolutie",asumata-in fam. mi-au murit multi dragi mie,din cauza acestei CIUME ROSII,dar nu prea avem alternative.Pe langa o biserica,o lumanare,un iepuras,o steluta mai e loc si pt ceva serios.
  • Like 0
  • @ Stefan Mari
   Când s-a văzut in România un ministru sau un primar, sau orice alt decident sa plătească pentru furturile, prostiile, abuzurile și toate celelalte "greșeli"? Mai ales decât este de la psd și complicii! De la pd da, de la pnl da.
   • Like 0
 • Pare a fi o sincronizare suspecta: taman cand numarul hienelor turbate de sangerarile felinului de Teleorman a scazut la unu (Firea insasi) iacata ca judecatorii Curtii de Apel dau o sentinta (dealtfel total justificata) ce vine sa aduca nesperat aer singerandului de Teleorman.

  Geaba contesta USR-ul de aproape doi ani pe acest subiect, ciuma rosie a biruit cu impunitate infulecand cu nesat banutii ramasi dupa hemoragia nestavilita provocata de catedrala manuirii neamului. Tribunalul Bucuresti s-a aliniat "sa traiti" pe 19 Octombrie printr-o sentinta rusinoasa. Doar indarjirea USR-ului pare sa mai produca sperante in lupta inegala dintre palpanda justitite si hidra rosie.

  Sper sa aflam curand cine si cat a furat la umbra largilor fuste rosii ale consiliului general al primariei Bucurestiului.
  • Like 0
 • OK. Ce se intampla cu proiectele in derulare???? In cartierul meu, Compania de Consolidari a PMB are in lucru un bloc interbelic [Spatarului colt cu Corbeni] si o locuinta unifamiliala [Mantuleasa]. Oamenii au fost mutati din case, in blocurile de la Natiunile Unite. Ne bucuram ca ilegalitatile au fost stopate. Dar cu oamenii, ce-ati avut? Ca solutii, pentru continuarea lucrarilor nu vad pe aici. Dorele?! Pardon, Nicusor Dan?
  • Like 0
 • Sunteti cumva sponsorizati de Dedeman? Cei care folosesc lemn tăiat ilegal?
  • Like 2
 • Îm place ce fac cei de la USR, cine știe poate mă vor convinge să ies din casă la următoarele alegeri, au strîns 1.000.000 de semnături pentru ,,fără penali", acum au făcut chestia asta pentru companiile inventate de madam Firea...
  • Like 2
 • Este bine că s-a oprit hoția in pmb. Trebuie același lucru și la primăria sect.. 3, la robert negoita. Și ăsta a urmat exemplul firei și a făcut, la un nivel mai mic, aceleași lucru prentru a își însuși banii comunității. Toarnă betoane in prostie, pune borduri, distruge asfaltul de pe trotuare și pune dale, plantează pomi și flori la preturi umflate, in cazul pomilor e un dezastru: specii neadecvate mediului local, reducerea vizibilității la trecerile de pietoni, ștrangulați de brâie de beton cu cate un maț pentru irigat. O adevărată bătaie de joc și hoție. Dementul trebuie oprit.
  • Like 0
 • Ada check icon
  Daca oricum vroiau ca acele societati comerciale proprii sa se ocupe de tot, de ce mai exista primarile ?
  Daca instanta a spus ca sunt ilegale acele societati, cum adica ce sa faca ? Sa se inchida conform sentintei.
  Sau d-na primar vrea sa faca ca si cu "Cathedral plaza" ? Sa nu ia nici o masura, chiar daca are o sentinta definitiva si irevocabila si nu vrea sa o puna in aplicare .
  • Like 1
 • mike mike check icon
  Salutam decizia instantei! Trebuie sa dispara mafia asta pentru totdeuna!
  • Like 2


Îți recomandăm

Protest 10 august

„Dacă se rostesc astfel de cuvinte cum face Liviu Dragnea, adică moarte, omor, bătăuşi, droguri, fascişti, toate sunt calculate, repetate de domnul Dragnea şi de consilierii săi pentru a construi o justficare în ochii opiniei publice a unor intervenţii asupra manifestanţilor anti-PSD care, până acum nu au comis nicio violenţă”, spune Cristian Tudor Popescu. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult