Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Zeci de victime în urma exploziilor din Crevedia. A început transferul în străinătate al pacienților cu arsuri. Românii donează sânge. Stația GPL, deținută de fiul primarului PSD din Caracal, nu avea autorizație de funcționare

Două persoane au murit și alte 56 au fost grav rănite în urma mai multor explozii care au avut loc, sâmbătă seara, la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa. 

39 de pompieri se numără printre victimele rănite. 10 oameni sunt în stare gravă. 

Trei mii de locuitori au fost evacuați de pe o rază de 800 de metri. A fost activat Mecanismul european de protecție civilă pentru transferul răniților în străinătate, iar primii pacienți au fost deja transferați în Belgia și Italia. Parchetul General a preluat ancheta, iar Raed Arafat a declarat că celula de criză va continua să funcționeze cât va fi nevoie. Din primele cercetări, a reieșit că firma nu mai avea autorizație din 2020.

La spitalul Floreasca, sunt 6 pompieri internați la „Mari arși”, pentru care se solicită transferul în străinătate.

12:31 41 de persoane sunt în prezent internate, 10 intubate, a anunțat Raed Arafat

12:30 O a doua persoană a murit după exploziile din Crevedia, a anunțat acum Raed Arafat. Primii doi morți sunt soț-soție. Soțul a murit ieri din cauza unui infarct în momentul primei explozii, soția din cauza arsurilor pe care le-a suferit pe suprafața a 95 la sută din corp.

10:00: Mai multe centre de transfuzie sanguină din țară își deschid porțile duminică, 27 august, în regim de urgență, pentru a fi alături de cei răniți în incidentul de la Crevedia.

Donatorii sunt așteptați de urgență să doneze la următoarele centre de transfuzie sanguină:

Bacău: 08:30 - 13:00

București: 07:30 – 15:00

Timișoara: 07:30 – 13:30

Reșița: 08:00 – 15:00

Buzău: 07:30 – 14:00

Pitești: 08:00 – 13:00

Brașov: 07:30 – 13:00

Teleorman: 07:30 – 13:30

Dâmbovița: 07:00 – 13:30

Olt: 08:30 – 12:00

Hunedoara: 08:00 – 12:00

Brăila: 08:00 – 12:00

Iași: 07:30 – 13:00

Mureș: 08:30 – până la ultimul donator

Cluj: 09:00 – 13:30

Sibiu: 09:00 – 13:00

Foto: Inquam Photos

07:00: Bilanț: exploziile de la o stație GPL din Crevedia au provocat 1 deces și 57 de răniți. Cei mai mulți sunt membri ai forțelor de intervenție. Mai multe victime sunt în stare gravă, iar autoritățile au început să transfere răniți în străinătate prin mecanismul de protecție civilă.

00:45: Doi dintre răniți sunt în stare critică, având arsuri pe 95 la sută din suprafața corpului, au anunțat autoritățile.

23:50: Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România a activat Mecanismul de protecție civilă al UE pentru transferul în străinătate al răniților în explozia de la Crevedia. Sâmbătă noaptea, 4 pacienți intubați urma să fie transferați în Italia și Belgia.

23:09: E nevoie de sânge. Doina Goșa, directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine București, face apel către cetățeni să doneze sânge pentru a-i ajuta pe răniții de la Crevedia. Conducerea Centrului de Transfuzii Sanguine din București solicită ca donatorii să vină duminică pentru a-i ajuta pe pacienți. E important ca persoanele care se prezintă să fi donat anterior și să fie deja în bazele de date ale centrului (*să fie donatori recurenți) pentru ca sângele și produsele din sânge (în principal trombocite) să poată fi procesate rapid.

Adresa centrului din București: Strada Doctor Constantin Caracas 2.

23:04: 46 de oameni au fost răniți și au fost duși la mai multe spitale din București. Spitalul Bagdasar – 11 pacienți (3 intubati), Universitar – 4 pacienți – Spitalul de Arși – 4 pacienți (1 intubat), Spitalul Floreasca – 27 pacienti (4 intubați)

22:12: Raed Arafat a declarat că există pericolul unei a treia explozii „la o cisternă care este la distanță” (sursa: digi24.ro). „Orice incendiu cu cisterne presupune acest scenariu (de explozie), de aceea se răcesc, de aceea intervin astfel pompierii. Sunt trei cisterne, de aceea am cerut ca zona să fie evacuată pe o distanță de 700 de metri”.

22:01 Numărul victimelor crește la 33, după ce 26 de pompieri au fost răniți în urma celei de-a doua explozii care a avut loc la stația GPL din Crevedia. Cel puțin o persoană a murit (sursa: digi24.ro).

21:22: Radu Ţincu, medic ATI la Floreasca, a declarat că la spital a fost declanșat Planul Alb, personalul fiind mobilizat de la domiciliu pentru a întări liniile de gardă și a face faţă acestui eveniment. Astfel, cadrele medicale vor veni de acasă pentru a elibera locul și să gestioneze numărul suplimentar de victime (sursa: digi24.ro).

Comunicat Ministerul Sănătății, după prima deflagrație:

„Explozia care a avut loc astăzi la o staţie GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, a produs rănirea mai multor persoane. Au intervenit echipaje ale Serviciilor de Ambulanță București Ilfov și Dâmbovița și SMURD, care au acordat asistență medicală de urgență și au transportat victimele la spitale de urgență din Capitală: Floreasca, Universitar și Bagdasar Arseni. Din informațiile pe care le avem până în prezent, s-au înregistrat 7 răniți (4 dintre aceștia sunt intubați) și un deces. Cifrele sunt provizorii și le vom actualiza pe măsură ce apar noi informații”.

Primarul din Crevedia, Petre Florin, a afirmat, citat de hotnews.ro, că locul unde a avut loc explozia „era mai degrabă un depozit de GPL”, după ce activitatea de vânzare de carburanți către cetățeni a fost suspendată de către ISU. „Nu mai aveau voie să vândă la butelii la cetățeni, dar cisternele încărcau acolo”, a explicat el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ovidiu check icon
  Un fiu de primar PSD, din Caracal, e implicat în exploziile, cu victime, de la un centru GPL din Crevedia, localitate cu primar tot PSD.
  Stai și te întrebi dacă pesedistul caracalean n-o fi pus o pilă la confratele "crevedian", ca firma "beizadelei" sale, care deși nu avea autorizațiile legale de funcționare, să funcționeze, pe șestache, așa, încât, fără alte investiții legate de siguranță, să le mai umple lor buzunarele cu ceva lovele. Desigur, e o speculație, dar de ce nu aș face-o în țara pesedeului plină de pile, corupție, minciuni și ipocrizii? Dacă oamenii ăștia sunt, invariabil, aleși în funcții, de ce nu și-ar face de cap? Peste un an doi, toți cei vinovați vor fi exonerați, continuîndu-și vechile afaceri.
  "Colectiv" e un exemplu. Piedone Popescu Cristian e bine mersi, revenit în funcție. Cumva, vinovat e și electoratul care îi alege, și realege, și iar îi realege. De ce, naiba, ai realege, pe bandă rulantă, aceiași infractori?
  • Like 2
  • @ Ovidiu
   Fii sigur ca a uzat de influenta si complicitate in hotie.
   • Like 1
 • De ce nu si-a dat demisia raed arahat ??
  • Like 0
  • @ Dan Milea
   Dacă nu era Arafat, SMURD nici nu exista. Abia atunci am fi văzut jalea maximă. Habar n-ai ce a făcut și cât s-a zbătut acest om pentru ca România să poată gestiona situațiile de urgență.
   Ar trebui modificată legislația astfel încât DSU/IGSU/ISUJ-urile nu doar să dea amenzi, ci să pună lacătul pe tot ce nu are aviz pentru securitate la incendii. Probabil că 80% din tot ce mișcă acum în țara asta, inclusiv metroul din București, ar avea lacăte puse pe ușile de la intrare.
   • Like 0
 • Daniel00 check icon
  Daca mai era vreo indoiala, statul e unul esuat, corupt si criminal
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult