Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Erau într-un avion patru persoane - un cioban, un doctor, Elena Ceaușescu și pilotul...” Nu mai e un banc: s-a umplut țara de „savanți de renume mondial”

Elena Ceaușescu, savanta

Foto: Profimedia Images

Imediat după Revoluție, o țară întreagă se mira, era stupefiată, era revoltată și furioasă că s-a lăsat condusă de un cizmar analfabet și de o savantă de renume mondial, care se pretindea doctor în chimie și care era Doctor Honoris Causa a multor universități din țară și din lumea largă. Râdeam, făceam glume și ascultam bancuri pe tema asta.

Unul din bancurile auzite atunci îl știu și acum și vi-l spun... 

...

Erau într-un avion patru persoane - un cioban, un doctor, Elena Ceaușescu și pilotul. Avionul s-a defectat deasupra oceanului și pilotul a spus:

- Suntem patru persoane și avem doar trei parașute. Ce ne facem?

- Eu sunt doctor în chimie. Sunt savant de renume mondial. Umanitatea are nevoie de mine. Trebuie să mă salvez! zice Elena Ceaușescu și haști o parașută și sare.

- Ce ne facem!? Ce ne facem!? se lamenta pilotul. Mai suntem trei și avem două parașute. Unul din noi va muri...

La care ciobanul îi răspunde cu calm:

- Nu-i bai. Vom trăi toți că deșteapta pământului a sărit cu traista mea!

...

Ce am făcut în anii de democrație!? Am construit o societate fără savanți și doctori care confundă o parașută cu o traistă de cioban!? Am construit o societate mai bună, în care diplomele sunt pe merit și doctorii veritabili!? Am construit ceva mai durabil și mai bun în democrație decât lumea strâmbă din dictatură!? Am fost în libertate mai buni decât în dictatură!?

Am dus țara de la Elena Ceaușescu, la Bode... Am umplut țara de elene ceaușești și de cizmari, care au funcții înalte și putere de decizie. Era una singură savantă de renume mondial. Acum sunt peste tot. S-au înmulțit, s-au multiplicat ca microbii într-o infecție purulentă.

Am citit declarația aceea a rectorilor, a spumei intelectualității și științei românești în sprijinul lui Sorin Cîmpeanu și m-am crucit. Doar trei rectori din toată țara nu au semnat-o. În rest o frăție a impostorilor, care, în limbaj de lemn demn de un președinte de CAP comunist sau de un președinte de asociație de locatari, care face cerere să primească de la primărie coșuri de gunoi, își exprimă solidaritatea. Dialogul dintre ei pe această temă e absolut rușinos. Nu înaltă ținută morală, nu limbaj academic, nu idei nobile, ci doar o frăție mafiotă care își apără privilegiile câștigate.

Nu cred că merită să citez măcar o frază din această declarație, dar merită să o citez pe doamna Anca Vasiliu, cercetătoare româncă, doctor în istoria artei, filosofie antică și medievală la Paris, care a primit vara această Marele Premiu al Academiei Franceze pentru filosofie: „A face un doctorat în Franța este un lux și presupune înainte de toate un concurs extrem de dificil pentru accesul la o bursă sau un contract doctoral... Deci în momentul în care începi un doctorat, știi că ai în fața ta cel puțin zece ani de galeră, de muncă. Ca să faci asta prost, fiind imediat reperat, nu merită. Pentru că nu ai absolut nicio șansă...”

Ei, dar doamna vorbește din Franța și despre Franța...

În România e altfel... La noi auzi expresia „a-ți face rost de o diplomă” la fel de des cum auzi că îți face rost de mâncare.

...

Nu știu ce o fi cu țara aceasta. Nu știu cum vom merge înainte...

Străbătută de un fior de speranță îmi imaginez că toți „doctorii” sunt într-un avion deasupra oceanului. În avion sunt multe traiste de cioban și doar câteva parașute. Și avionul se strică. Și...

Nu continui. Cred că vă puteți imagina și singuri ce se întâmplă...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Lamentații, lamentații si iar lamentații.
  Dragilor, istoric vorbind, nimic nu începe la o data fixa si nimic nu se termina la ora exacta, totul curge. Înțelegeți deci ca daca noi am trait comunismul in floare, acum ii vedem roadele.
  • Like 0
 • Unde mai pui că, la vremea aia neexistând atâtea cioclopedii și referate online, un colectiv de cercetători adevărați a muncit pe brânci pentru lucrarea cu pricina. Chiar însăși tovarășa, împreună cu o echipă de logopezi, a asudat luni bune, până când a fost în stare să pronunțe corect: "Polimerizarea stereospecifică a izoprenului".
  • Like 2
 • Felicitari pentru articol .
  • Like 0
 • Aad check icon
  Iertati-mi cinismul, dar când alegi ca primar un arestat (da, pâna la condamnare mai este, dar totusi!) când alegi un primar fost condamnat pentru coruptie sau ales primar condamnat definitiv pentru pornografie juvenila, si mai sunt exemple exagerat de multe.....
  Cred ca poti sa-ti faci o idee despre ceea ce electorii au în (loc de) creier, nu? Si totul pleaca de la educatie (nu scoala, carte neaparat, ci educatie si bun-simt).
  • Like 2
 • Doamna, sunteti nedreapta in acest articol si luati in deradere titlurile eliberate de instituriile romanesti mai ales cand le comparati cu cele din Franta. Si Sorin Campeanu poate obtine un doctorat la Paris. Si Bode. Sunt capabili. Doar ca pe diplomele lor vor scrie bon pour l'orient. Sa avem intelegere si sa nu mai fim asa de duri cu ei.
  • Like 1
  • @ Harpa Gonea
   Aad check icon
   Cred ca nu se mai foloseste "bon pour l'orient" de ceva vreme, iar acestea erau cerute (acceptate) doar de catre institutiile tarilor respective (colonii franceze si Imperiul Otoman) atunci când studiile pâna la diploma respective erau facute ... ati ghicit!.. în Orient. Programa pentru aceste diplome era mult mai simpla si mai joasa ca nivel de dificultate. Dar diplomele nu erau valabile în nici o tara din Europa. Daca urmai cursurile si programa normala aveai o diploma normala, valabila nu doar în Orient.
   Asa ca domnii, Bode, Câmpeanu, Ciuca si compania pot sa-si ia doctoratul în Franta, nu-i voi acuza de quoi que ce soit!
   • Like 1
  • @ Aad
   sarcasm, sarcasme: substantiv neutru.
   1. Ironie aspră, usturătoare; batjocură necruțătoare.
   sinonime: acrimonie batjocură causticitate incisivitate ironie
   2. Vorbă, frază, expresie sarcastică.
   • Like 0
  • @ Harpa Gonea
   Aad check icon
   Iertare, nu am sesizat sarcasmul!
   Dar de la Molière trebuia sa ma astept la asa ceva, nu?☺
   • Like 0
 • Să nu ne mai mirăm: vai, dar cum se poate!... așa ceva? Pentru intelectualii îngrețoșați de situație recomand vizionarea unor fragmente din emisiunea „Starea Nației”., aceea în care simpli poporeni răspund unor întrebări, cum ar fi: câte zile are anul? cum se numește țara noastră? care este capitala patriei? care este ultima literă din alfabetul limbii române? Sau dacă știu că apa de la robinetele parlamentului compusă din H2O? Mă scuzați, ultima întrebare fusese adresată altor poporeni, unii mai „speciali”! Turcul și pistolul, sacul și peticul, aleși dintre noi pentru noi etc. Dar sunt speranțe: domnii Roman și Năstase, foarte bine mobilați intelectual, ce buni oameni politici au fost! Domnii Vadim și Păunescu, ce cultură! Domnul Băsescu, ce ochi albaștri avea! Hai să nu băgăm... praful sub preș!...
  • Like 0
 • e un sistem care convine la toata lumea !!!!! inclusiv moltora din cei cere-l critica! deci nu se va schimba niciodata !!!! si nu pot sa ma abtin sa nu spun (fara sa generalizez) ca reflecta si caliatatea votantilor...
  • Like 1
 • LUPTA PENTRU BANII DIN BUGETE AJUNGE IN ROMANIA PE CULMI NEBANUITE - UNEORI SI PSEUDO-STIINTIFICE CA ASA-ZISA ASIGURARE A CALITATII EDUCATIEI PE BAZA "MODELULUI LUI LEVIATHAN" DIN STIINTELE POLITICE !!!! ... Ar trebui sa sustinem recunoasterea si anularea SIMULACRULUI DE ASIGURARE A CALITATII EDUCATIEI - introdus in 2005 si continuat de noile proiecte de legi ale invatamantului desi acestea abroga L86-2006 de aprobare a OUG 75-2005 privind asigurarea calitatii educatiei... Acest SIMULACRU pseudo-stiintific este vinovat pentru birocratia monstruoasa si costisitoare - total ineficace si ineficienta, deci inutila - introdusa in scoli si universitati de ARACIP si ARACIS, doar pentru a justifica, chipurile, accesul scolilor si universitatilor acreditate la finantarile bugetare ... Dar este vinovat si pentru prea numeroasele conflicte - inclusiv de interese personale sau organizationale - unele ajunse nu numai in mass media si social media, ci si in justitie (asa cronofaga, scumpa si imprevizibila cum este ea la noi) - intre cele 5 PARTI INTERESATE implicate - stat (Min.Educatiei, ARACIS, ARACIP) si "bastioanele" parintilor, cadrelor didactice/ personalului administrativ, elevilor si studentilor... Din aceasta lupta continua pentru bani (de obtinut cat mai multi si de platit cat mai putini), pentru drepturi si libertati (cat mai multe, inclusiv uneori ilegitime sau chiar ilegale), dar si pentru responsabilitati (cat mai putine), etc. TOATA LUMEA PIERDE! Avem deci un imens CICLU VICIOS (generator de ample pagube prin simulare, uzurpare si impostura) care dureaza de 17 ani, desi puteam avea un necesar si util CICLU VIRTUOS (generator de progres pentru toti cei implicati) daca OUG 75/2005 nu era realizata de profesori universitari de Stiinte sociale-politice si de Psihologie, total ignoranti in Managementul calitatii...
  • Like 1
 • storo check icon
  .....macar de-ar sari cu totii din avion....
  • Like 1
 • Intro tara unde toata lumea sunt domni si doamne ( automat din nastere ) nu este de mirare ca se cauta si alte titluri pentru a te diferentia de ceilalti : doctor ,profesor , etc .
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult