Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Este o descoperire care va rescrie istoria”. Mai multe statui de bronz, vechi de 2.000 de ani, dezgropate de arheologi în Toscana

Toscana - descoperire

Foto: Abaca / Shutterstock Editorial / Profimedia

Autoritățile italiene au anunțat marți „descoperirea extraordinară” a 24 de statui de bronz, vechi de 2.000 de ani, în zona unor băi termale din regiunea Toscana, Italia, arheologii fiind de părere că acest lucru va „rescrie istoria” despre tranziția de la civilizația etruscă la Imperiul Roman, notează Fortune.

Descoperirea din situl arheologic San Casciano dei Bagni, lângă Siena, la 160 km nord de Roma, este cu siguranță cea mai importantă după cea subacvatică din 1972 a faimoșilor războinici din bronz de la Riace, a spus Massimo Osanna, director al departamentului de muzee în cadrul Ministerului Culturii din Italia.

Foto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Datorită noroiului care le-a protejat, figurinele, care întruchipează zei greco-romani, precum și alte obiecte din bronz au fost găsite într-o stare perfectă de conservare, cu trăsături faciale delicate, inscripții și tunici. Alături de ele au fost găsite 5.000 de monede de aur, argint și bronz, a mai anunțat ministerul, care a decis construirea unui nou muzeu în zonă, pentru adăpostirea antichităților.

Foto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jacopo Tabolli, lector la Universita per Stranieri di Siena, care coordonează proiectul arheologic, a spus că descoperirea este una foarte importantă, pentru că aduce noi informații despre sfârșitul civilizației etrusce și expansiunea Imperiului Roman, între secolele II și I î.Hr.

Foto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Este o descoperire care va rescrie istoria”, a spus Jacopo Tabolli într-un comunicat, citat de Fortune.

Descoperirea devine astfel cel mai mare depozit de obiecte din bronz din această epocă din Italia, notabil și pentru că majoritatea antichităților, provenind din acea perioadă, sunt în principal din teracotă, potrivit ministerului italian al Culturii.

Foto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult