Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Este o descoperire care va rescrie istoria”. Mai multe statui de bronz, vechi de 2.000 de ani, dezgropate de arheologi în Toscana

Toscana - descoperire

Foto: Abaca / Shutterstock Editorial / Profimedia

Autoritățile italiene au anunțat marți „descoperirea extraordinară” a 24 de statui de bronz, vechi de 2.000 de ani, în zona unor băi termale din regiunea Toscana, Italia, arheologii fiind de părere că acest lucru va „rescrie istoria” despre tranziția de la civilizația etruscă la Imperiul Roman, notează Fortune.

Descoperirea din situl arheologic San Casciano dei Bagni, lângă Siena, la 160 km nord de Roma, este cu siguranță cea mai importantă după cea subacvatică din 1972 a faimoșilor războinici din bronz de la Riace, a spus Massimo Osanna, director al departamentului de muzee în cadrul Ministerului Culturii din Italia.

Foto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Datorită noroiului care le-a protejat, figurinele, care întruchipează zei greco-romani, precum și alte obiecte din bronz au fost găsite într-o stare perfectă de conservare, cu trăsături faciale delicate, inscripții și tunici. Alături de ele au fost găsite 5.000 de monede de aur, argint și bronz, a mai anunțat ministerul, care a decis construirea unui nou muzeu în zonă, pentru adăpostirea antichităților.

Foto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jacopo Tabolli, lector la Universita per Stranieri di Siena, care coordonează proiectul arheologic, a spus că descoperirea este una foarte importantă, pentru că aduce noi informații despre sfârșitul civilizației etrusce și expansiunea Imperiului Roman, între secolele II și I î.Hr.

Foto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Este o descoperire care va rescrie istoria”, a spus Jacopo Tabolli într-un comunicat, citat de Fortune.

Descoperirea devine astfel cel mai mare depozit de obiecte din bronz din această epocă din Italia, notabil și pentru că majoritatea antichităților, provenind din acea perioadă, sunt în principal din teracotă, potrivit ministerului italian al Culturii.

Foto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult