Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Este o descoperire care va rescrie istoria”. Mai multe statui de bronz, vechi de 2.000 de ani, dezgropate de arheologi în Toscana

Toscana - descoperire

Foto: Abaca / Shutterstock Editorial / Profimedia

Autoritățile italiene au anunțat marți „descoperirea extraordinară” a 24 de statui de bronz, vechi de 2.000 de ani, în zona unor băi termale din regiunea Toscana, Italia, arheologii fiind de părere că acest lucru va „rescrie istoria” despre tranziția de la civilizația etruscă la Imperiul Roman, notează Fortune.

Descoperirea din situl arheologic San Casciano dei Bagni, lângă Siena, la 160 km nord de Roma, este cu siguranță cea mai importantă după cea subacvatică din 1972 a faimoșilor războinici din bronz de la Riace, a spus Massimo Osanna, director al departamentului de muzee în cadrul Ministerului Culturii din Italia.

Foto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Datorită noroiului care le-a protejat, figurinele, care întruchipează zei greco-romani, precum și alte obiecte din bronz au fost găsite într-o stare perfectă de conservare, cu trăsături faciale delicate, inscripții și tunici. Alături de ele au fost găsite 5.000 de monede de aur, argint și bronz, a mai anunțat ministerul, care a decis construirea unui nou muzeu în zonă, pentru adăpostirea antichităților.

Foto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jacopo Tabolli, lector la Universita per Stranieri di Siena, care coordonează proiectul arheologic, a spus că descoperirea este una foarte importantă, pentru că aduce noi informații despre sfârșitul civilizației etrusce și expansiunea Imperiului Roman, între secolele II și I î.Hr.

Foto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Este o descoperire care va rescrie istoria”, a spus Jacopo Tabolli într-un comunicat, citat de Fortune.

Descoperirea devine astfel cel mai mare depozit de obiecte din bronz din această epocă din Italia, notabil și pentru că majoritatea antichităților, provenind din acea perioadă, sunt în principal din teracotă, potrivit ministerului italian al Culturii.

Foto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult