Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Este o platformă vie la care se lucrează”. Experiența mea cu platformele online administrate de stat

femeie la laptop

Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Toată lumea înjură platforma de vaccinare în ultima perioadă. Ba e blocată, ba nu sunt locuri, ba nu există o corelație între locurile afișate pe platformă și cele de pe site-ul https://vaccin.live/, de ce nu se precizează ce fel de vaccin e etc. etc. Vicepremierul Dan Barna ne-a dat o explicație foarte bună cu privire la toate aceste probleme: „E o platformă vie la care se lucrează”. Asta îmi amintește de zicala „dacă după o anumită vârstă nu te doare nimic înseamnă că ești mort”, deci e bine ca din când în când să te mai doară câte ceva. Totuși platforma de vaccinare e un fel de bebeluș al platformelor, pentru că are mai puțin de 1 an și teoretic n-ar trebui să o doară nimic. Sau poate are colici?

Eu mă bucur că platforma e vie, era tragic dacă era moartă și declar că deși am intrat vreme de o săptămână zilnic ca să mă programez, îmi place, e ok. Cârcotașii care o critică probabil nu au intrat în viața lor pe Spațiul Virtual de la ANAF sau nu au medici în familie care să lucreze cu platforma SIUI, două aplicații (de fapt cam singurele de la stat) de mare succes.

Îmi amintesc că acum un an sau doi, mi-am făcut cont pe Spațiul Virtual ANAF. Dacă nu știți cum se face cont (sau se făcea) vă spun eu. Se dă telefon la ANAF, dar mai bine te duci direct acolo, pentru că oricum la telefon nu răspunde nimeni, le spui adresa de email, le dai parola pe care vrei să o utilizezi, buletin etc și ei îți fac contul. Aștepți să îți vină un email pe adresa furnizată, după care te poți loga. În platforma de vaccinare totul e mult mai simplu, ba chiar îmi amintesc că prima dată când m-am logat eram deja în sistem cu CNP, adresă, cu județul preselectat etc.

Odată intrat în Spațiul Privat Virtual de la ANAF ajungi la un meniu din care nu prea înțelegi mare lucru, cel puțin eu nu înțeleg. Ca o paranteză, Spațiul Privat Virtual pe mine mă duce cu gândul la un fel de video chat foarte exclusivist și privat (sau am eu imaginația prea bogată?). Oricum, de ce l-o fi denumit așa ?

La un moment dat, mi-a trecut prin gând să depun o declarație Dxxx în acea aplicație. După vreo 3 ore în care am citit tot felul de documentație de pe net cu privire la semnificația acelei declarații și după ce mi-am instalat tot felul de certificate și am modificat prin regiștri pentru a putea încărca documentul am renunțat și mi-am zis că e mai ușor să mă duc la ghișeu să mă cert cu doamnele acre de acolo, decât să folosesc aplicația. Și totuși eu lucrez în industria IT de vreo 20 de ani. Oare ce fac cei care nici măcar o aplicație de internet banking nu știu să folosească ?

Pentru că tot am re-intrat în aplicație cu ocazia redactării acestui articol, am constatat că există un meniu care se cheamă „Programări on-line”. Îmi zic, wow, ce tare, se modernizează aplicația, putem face ZOOM cu autoritățile în timpul pandemiei. Aiurea:

Deci te programezi online ca să te duci fizic la sediul unităților fiscale. Oricum, chiar și așa :


Eu am renunțat să mai utilizez această aplicație și mă duc în continuare la ghișeu, mai ales că fac asta cam o dată pe an și am decis că pierd mai mult timp investigând ce poate oferi Spațiul Privat Virtual decât ducându-mă la Spațiul Public Fizic. Teoretic, apariția acestei aplicații trebuia să diminueze cozile și să-i degreveze pe funcționarii de la ghișee de activitatea neplăcută de a discuta cu contribuabilii, nu?

O altă aplicație celebră este Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) de sănătate. În această aplicație nu am intrat niciodată însă de fiecare dată când m-am dus la medic și am prezentat cardul de sănătate mi s-a spus că aplicația nu merge, așa că am completat veșnicul formular pe hârtie. Cred că aplicația asta e moartă de-a binelea.

Așa că nu vă mai plângeți de platforma de vaccinare, chiar e un salt tehnologic, o cucerire științifică, și dacă se deschide înseamnă că „Jeana nu e moartă, Jeana se transformă”.

Iar ca o concluzie a autorului, atât s-a putut după 20 de ani de investiții în digitalizare și după contractele IT atribuite firmelor de partid.

Vaccinare plăcută să aveți !

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • „...Cofondatorul organizației Code4Romania – care a realizat printre altele platforma stirioficialero – Bogdan Ivanel, vorbește despre câteva din posibilele cauze ale acestor căderi ale platformei, reproșează autorităților că nu fac public codul pe baza căruia a fost scrisă această platformă (ce ține de zona de programare, n.red) și precizează că autoritățile au primit oferta de a fi ajutate benevol, dar nu au răspuns...”
  (sursa- Libertatea)
  • Like 0
 • Nume check icon
  Cateva observatii:
  -dl. Barna ar trebui sa intre pe lista oamenilor politic care nu ar trebui sa mai fie citatii sau "promovati" la TV. Tot ce spune dansul este zero barat
  - sistemul de stat nu a dorit digitalizare. Din foarte multe motive: sa tinem personal, suntem depasiti de tehnologie, anumite grupuri politico-economice au dorit sa nu se vada o transparenta, etc. etc. Prin urmare de ce imi pierd timpul sa ma plang, sa condamn si ceva care NU a fost deloc planificat sa functioneze in ultimii 30 de ani?!
  -de trei luni dreapta performanta (ma refer la PNL) si ce progresista si scolita (ma refer la USR + PLUS) sunt la putere. Intr-adevar nu poti face minuni, dar comentariile cu greaua mostenire si comparatii cu lumea civilizata nu isi mai au rostul. Asteptam modernizare promisa, mai ales ca avem un minister al digitalizarii?! Sau nu m-am informat corect.
  - ne tot laudam, de fapt media mai mult in lipsa de subiecte, ca sunt Silicon Valley-ul Europei si ca cine mai este ca noi in domeniul IT?! Atunci din atati unicorni, miliardari, super progrmatori si project manager de success nu gasim cativa sau cateva firme sa intre intr-un parteneriat cu statul si sa rezolve aceste probleme pentru totdeauna?
  P.S. Ca sa nu mai zic ca actualul prim ministru se ocupa de finantele publice de peste un an. Unde este performanta atat de mult vehiculata de catre PNL?
  • Like 0
 • Mda, sunt de acord ca aia de la ANAF sunt penibili cu Spatiul Privat Virtual si eu am renuntat, ma duc in persoana la ANAF sa platesc ce am de platit. Oricum asa zisa aplicatie nu face decat sa demonstreze cat de analfabeti in ale IT-ului sunt acesti vesnici plimbatori de hartii (activitate pentru care iau si bani, i-auzi neica!). Platforma de veccinare pare intr-adevar mai rasarita, m-am programat la o clinica de pe Matei Basarab (ca in sectorul 3 nu exista nimic in acest sens pe 15 martie), dar sunt cam 5000 de persoane inaintea mea, asa mi-a spus sistemul. Asa ca... la buna asteptare!
  • Like 1
  • @ andreea dragusin
   Nici a fi IT-ist nu exclude analfabetismul. A se vedea sumedenia de site-uri si produse facute in cel mai imbarligat mod posibil, fara sa se tina cont de comoditatea si firescul in utilizare.
   • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult