Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

„Eu cu cine votez?” De ce mulți români se transformă în „cetățeanul turmentat” în preajma alegerilor

alegeri - Inquam Photo/Octav Ganea

Foto: Inquam Photo/Octav Ganea

„Eu cu cine votez?” este una dintre cele mai emblematice replici din literatura română, valabilă pentru două epoci istorice: Epoca Modernă și Epoca Contemporană. Această sintagmă a fost atribuită unui „cetățean turmentat”, cel care era complet bulversat de haosul politic, social, electoral din jurul său. În zilele noastre, majoritatea românilor suntem turmentați în preajma alegerilor, oricare ar fi ele, deoarece există o serie de factori care perturbă actul legal de exercitare a votului, factori pe care i-aș analiza astfel:

- În România postdecembristă, rar sau deloc oamenii au folosit votul pentru un anumit candidat la o funcție în stat din încrederea avută în acel personaj politic sau din convingerea că programul său politic va fi unul de succes, care va purta statul pe culmile gloriei. Cel mai adesea, în România s-a votat și se votează negativ: pentru a nu câștiga x, îl votăm pe y, ceea ce reliefează mai multe lucruri: nu există candidați perfect pregătiți, nu au capacitatea de a convinge, nu au viziune politică.

- Votul nu este întotdeauna exercitat conform propriei voințe și convingeri. Nu mai este un secret că în multe zone ale României, cetățenilor li se „sugerează” imperativ cui să acorde votul lor, fiind convinși prin pierderea ajutorului social, concediere, etc.

- În România nu există un apetit al informării corecte despre ce se petrece în plan politic de ce se întâmplă anumite evenimente și ce semnificație au ele. De 30 de ani, odată cu diversificarea televiziunilor, votanții au fost intoxicați cu informații politice, nu întotdeauna adevărate, dar contradictorii. Pentru un individ fără o bază cognitivă elementară, este imposibil a discerne între adevăr și minciună în aceste cazuri și, astfel, devine victima situației de la punctul de mai sus. 

- În 2019, într-o țară membră UE, campaniile electorale încă se mai fac pe baza micilor, fasolei cu ciolan și berii, nu pe baza argumentelor de sorginte politică. Candidații nu doresc să convingă rațiunea cetățeanilor, ci stomacul acestora. Există și multă strategie: se merge cu aceste „daruri” acolo unde populația este îmbătrânită, sărăcită și neinformată. Între doi mici și o halbă de bere, oamenilor li se vorbește despre cât de răi sunt contracandidații și cum nu au făcut nimic atâția ani și cât de bravi sunt ei, câte au realizat.

- Masele de oameni sunt extrem de ușor de manipulat. Acest fapt s-a întâmplat dintotdeauna: este suficient să fie convins un membru al familiei că trebuie să voteze cu x, pentru ca toți ceilalți, sau majoritatea, să îl urmeze. Puțini oameni mai reflectează și își mai pun corect întrebări față de ceea ce se petrece, nu mai au nici timp și nici răbdare să o mai facă.

- Cetățenii României contemporane și-au pierdut încrederea într-un viitor mai bun, în oameni politici implicați și binevoitori. Pe fețele bătrânilor României se citește dezamăgirea și înșelarea așteptărilor lor de la Revoluția din 1989, când totul părea posibil și binele apărea realizabil, pentru ca azi, aceștia să se resemneze că își văd copiii, plecați la muncă în străinătate, o dată la câțiva ani, că își cunosc nepoții când sunt deja mari, că trebuie să trăiască dintr-o pensie mizeră după zeci de ani munciți în condiții grele și că sunt mințiți la fiecare 4 sau 5 ani, în campanii electorale, cu același promisiuni lipsite de fond. 

- Ne lipsește responsabilitatea implicării civice. Considerăm că votul nostru nu are cum să schimbe nimic, în consecință ce rost are să ne deplasăm de acasă. Ceea ce este complet greșit, deoarece nepăsarea, delăsarea nu aduc nimic bun, nu schimbă nimicul în bine. 

Votul, votanții și votații se găsesc într-o relație de interdependență, care ar trebui înțeleasă și însușită de cei din urmă, în mod special: funcțiile de conducere în stat se obțin grație voturilor cetățenilor, motiv pentru care votații ar trebui să conștientizeze că nu le revine meritul de a se afla acolo, că nu sunt veșnici și că sunt puși acolo de votanți pentru a le servi interesele. Votații nu sunt împărați sacrosanți, iar funcția lor nu este una ereditară și viageră, așa cum s-ar putea înțelege din atitudinile lor sfidătoare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    1. Opţiunea de a nu vota nu este o opţiune.
    2. În România nu se votează PENTRU, ci se votează CONTRA.
    3. Din moment ce se votează CONTRA, programe, politicieni sau alte mărunţişuri de acest gen devin irelevante. Ideea e să votezi CONTRA, însmenând să votezi partidul cu cele mai mari şanse de câştig.
    4. Dacă nu votezi partidul cu cele mai mari şanse de câştig, îţi iroseşti votul.
    5. Şansa reală ar fi coaliţie a opoziţiei. Cum asta nu se va întâmpla, ne întoarcem la punctul 3.
    6. Partidele mari au pete. Partidele mici n-au pete. Explicaţia: partidele mici n-au încă anvergură, n-au încă oameni în funcţii cheie. Ca de exemplu primari. Când partidele mici vor creşte mari, e posibil să capete şi ele pete. De fapt, este foarte probabil. Să ne închipuim că n-ar exista în lume partide fără pete e o copilărie. Contează procentul.
    • Like 3
  • Bogdan check icon
    In Romania NU exista partid politic sau politician cu care merita sa votezi. De dupa revolutie incoace toate alegerile au fost o cotonogeala generala intre partide, care au profitat doar de greselile adversarilor politici. Si acum e aceeasi poveste. PSD calca in strachini grav, PNL nu face nimic si castiga. NU exista nici un partid cu un program clar NU exista in opozitie vreo figura politica marcanta care sa coaguleze electoratul, NU exista o ideologie clara. E pe sistemul sa facem sa fie bine ca sa nu fie rau si uite la ceilalti cat de naspa sunt. Sa zicem ca la urmatoarele alegeri PSD pierde masiv si vine opozitia la putere. Tot ce tre sa faca PSD e ca la urmatoarele alegeri sa profite maxim de greselile celorlalti, si oho vor fi fara numar, dupa cum putem vedea in celelalte ocazii cand opozitia actuala a fost la putere.

    Nu poti sa vii sa arati cu degetul la cei care nu au votat. Sa voteze, ce mai exact? Schimbarea? In ce? In ce scop? Cu ce vine opozitia ca alternativa? Cu nimic, sa fie clar. Concluzia? Da votati, votati sa plece jegurile astea de acum. Dar daca pleaca, ar fi bine ca la urmatoarele alegeri sa nu uitam ca ei au fost la putere cam 80% din timp dupa revolutie si n-au facut nimic. Din pacate ma indoiesc ca asa ceva o sa se intample.
    • Like 2
    • @ Bogdan
      Stati nitel ca sunteti cam confuz. Adica sa scapam de jegurile astea care n-au facut nimic, punand in loc o opozitie care nu vine cu nimic ? Inafara de ei, cine castiga ?
      • Like 2
    • @ Vladimir Marton
      Bogdan check icon
      Nu nu sunt confuz deloc. Nu castiga nimeni, ce-i asa de greu de inteles? Nici un partid, dar absolut nici unul, de oriunde nu numai din Romania NU va reprezinta interesele. Oricine ar iesi, nu o sa se rezolve nimic.
      • Like 0
    • @ Bogdan
      raimond check icon
      Ba castiga, si inca cum, la greu: grupul infractional organizat, pe nume mic ciuma rosie, oficial: PSD.
      Bogdane, cei ca tine sunt ori pesedisti, ori sateliti, carora le convine pesedismul, desi oficial cica n-ar fi cu ei.
      Sau sunt plecati din tara din diverse motive. Doar ca daca esti plecat, nu ne da sfaturi de astea, ca suntem satui.
      • Like 2
    • @ raimond
      Bogdan check icon
      AHAHAHAHAHA... nu pe bune... AHAHAHAHA. Bai nu stiu prin ce logica ai ajuns tu la concluzia ca-s pesedist sau satelit da-i ok da si mie numarul dealerului tau...Da sunt plecat din tara, PSD fiind unul din motive, dar unul mai important e ca exista din astia ca tine.

      Si hai sa-ti mai zic ceva... La alegeri o sa votez PSD cu ambele maini, si stii de ce? unul pentru ca astia i-au marit lui bunica pensia si doi pentru ca imi inchipui cum tu si altii ca tine asa zis anti sistem dar care nu vad mai departe de niste alegeri, fac spume citind asta si nu mai pot de ras.
      • Like 2
    • @ Bogdan
      check icon
      @Bogdan: rîzi tu, da' se vede de la o poștă că nu-i rîsul tău...
      • Like 0
    • @
      Bogdan check icon
      Ei pe bune? Si ce te face sa crezi asta? Explica-mi sa inteleg si eu si la fel ca baiatului de mai sus, daca nu cumva esti acelasi, nr de telefon al dealerului ca vad ca are treaba buna.
      • Like 0
    • @ Bogdan
      check icon
      "fac spume citind asta si nu mai pot de ras".
      Am înțeles: tu cînd rîzi faci spume.
      • Like 1
    • @
      Bogdan check icon
      Moama ce m-ai facut... bah da ce m-ai facut... ai scos o chestie din context, ai trunchiat-o sa-ti convina tie, si mi-ai dat perversa de pe tg ocna... Asa ceva... ai avut erectie si ti-ai dat drumul cand ai scos-o pe asta? Eu cand ziceam ca marfa-i buna si ca vreau numarul dealerului vorbeam serios... chiar te rog posteaza numarul lui de telefon n-am mai tras ceva asa bun de multa vreme.
      • Like 0
    • @ Bogdan
      Cred că foarte multă lume nu știe de ce votează un anumit partid sau candidat pentru că nu se informează, nu îi interesează politica. Votează după ureche, după cum le-a impus soțul/soția sau nepotul/nepoata, fiul sau fiica. Mulți votează cu cel pe care îl consideră că ar reprezenta interesele lor . Problemele reale ale românilor nu se discută ci doar chestiuni secundare, false. Rămâne doar lupta pentru putere. Cine-i mai șmecher- câștigă !
      • Like 1
    • @ Bogdan
      Bogdane, ai plecat din tara degeaba daca crezi ca bunica-ta are de fapt pensia marita.. Probabil nu esti vreun finantist la PwC, scuza-ma daca te-am jignit...Altfel ai fi inteles de ce. Pensia marita a bunicii, cu euro la 4.8 lei si benzina mai scumpa ca in Germania, face ca diferenta primita la pensie sa fie de fapt negativa daca intelegi ce vreau sa spun ... Si inca ceva, daca suna un pic cam cinic: bunica si-a trait viata, ai si tu una si copiii tai alta in fata. Gandeste-te la asta inainte sa votezi cu doua maini ca infractorul de Voicu in parlament. Probabil @raimond mai sus chiar avea dreptate despre tine, doar un pesedist poate vota cu 2 maini.
      • Like 2
    • @ Radu Andrei Malica
      Bogdan check icon
      Nu-s finantist la PwC dar inteleg destul de bine cum functioneaza treaba cu marirea de pensii si inflatia care anuleaza sus numita marire, dar.... bunica-mea nu intelege chestia asta, intelegi? Pentru ea e simplu, mai multi bani in buzunar, restul sunt detalii. Plus ca ea mancarea si intretinerea tot in lei le plateste nu in euro, si benzinca nu cumpara ca n-are permis stii ce zic? Si inca ceva, daca bunica-mea si-a trait viata asta nu inseamna ca de acuma gata nu mai are dreptul sa mai traiasca sau cum? Si daca tot aruncam logica si argumentele pe fereastra, de plecat din tara nu am plecat degeaba, am plecat tocmai ca sa nu platesc infractorilor aia impozit... Dar tragand linie si adunand , ma cam doare la doi metri in spate cine trage sforile pe acolo, intelegi? Iese bunica-mea pe plus? I consider that a win... Si apoi, ne place sa recunoastem sau nu, opozitia e aia care a taiat 25% din veniturile bugetarilor de dragul stabilitatii macroeconomice, mai tii minte? Iar acuma cu ce vine opozitia? Ceva concret sa vad si eu? Ce-o sa faca ei pentru bunica-mea?

      Sa ne intelegem odata pentru totdeauna, daca nu ridic in slavi opozitia actuala si nu pun #rezist peste tot asta nu inseamna ca sustin PSD. Dar din moment ce toata discutia e la modul daca nu esti cu noi esti impotriva noastra, atunci da o sa votez cu ei doar de-al naibii si sincer nu-mi pasa ce crede restul catusi de putin.

      Ce vad eu aici e ca daca te uiti in ambele tabere, fiecare e in bulisoara lui acolo si spumega impotriva celorlalti fara nimic concret, fara a oferi o alternativa viabila da? Atata timp cat nu esti in stare sa te pui in cizmele celuilat si sa intelegi motivatiile din spatele deciziilor pe care le ia, e foarte usor sa arati cu degetul si sa strigi huo.
      • Like 2
    • @ Bogdan
      D-le Bogdan.ceea ce se înțelege cu asupra de măsură din tot galimatiasul expus de dvs.,este că NU vă pasă ce e prin România,ce se petrece cu țara asta și ce viitor o așteaptă.
      În consecință,de ce nu vă vedeți dvs.de propășire acolo unde trăiți,de ce vă apucați să parcurgeți republica.ro?
      Fiți sănătos și la pungă gros,dar LĂSAȚI-NE DRACULUI NEBĂGAȚI ÎN SEAMĂ!
      • Like 0
    • @ Bogdan
      Delia MC Delia MC check icon
      Ce văd eu aici, prea mulți de NU. Și DA, e așa. Că s-au săturat unii să voteze răul cel mai mic, au și dreptate. Pentru că acest rău mai mic nu vine cu ceva concret. Toți sunt jos ăla, jos celălalt. Sunt speculate greșelile adversarilor de ambele părți. E vorba de acel sentiment vag că ceva nu se potrivește. Și asta duce la neprezentare la vot sau în cel mai bun caz votarea, iar, cu dracul mai puțin negru.

      În concluzie, avem nevoie de Da (nu vechea alianță). De concret, pe baze reale, calcul, nu promisiuni în vânt. Platformă, ideologie, culoare politică. Linie clară de viitor nu numai jos dușmanul. O ALTERNATIVĂ viabilă.
      • Like 0
    • @ Bogdan
      Delia MC Delia MC check icon
      Reacția dvs e una de opoziție la vai! prea multa și profunda scindare a societății, la claustrarea în bula proprie. La lipsa de înțelegere față de motivația unora la vot. Și mai ales la tendința extrem de periculoasă de a spune că pensionarii și-au trăit traiul, pe bune??? Au muncit o viață și acum la gunoi? Da, cand ești tânăr și sănătos tuni și fulgeri dar apoi? Când vina o poartă de fapt cei ce au stat acasă, arată foarte clar dl Marton mai jos...
      Tot de aia li se spune la spital, du-te, mamaie, acasă, ți-ai trăit traiul, un fel de-a spune te caută moartea pe-acasă!...E discriminator și tendențial spre nazism.

      Părinții mei încă trăiesc, aproape toți aveți părinți pensionari. Nu pot să le schimb intr-o oră gândirea când ei stau toată ziua la tv. Să-mi trăiască și să vă trăiască indiferent cu cine votează. Mai ales că mai au puțin timp printre noi.

      Se uită iarăși că diaspora a votat aproape întotdeauna altfel. Aș înțelege dar nu pot...Păi până la "să vină diaspora ca să ne pi**m pe ea" nu mai e mult! Caraghios, reușim mereu să dovedim că nu suntem altfel. Mai buni în nici un caz nu.

      Numai când se iese din bulă începe înțelegerea. Se văd mai bine cauzele, prezentul și da, poate viitorul. Apare, timid, dar apoi mai pregnant gândirea în perspectivă că până acum e azi e azi, mâine om mai vedea. Vedem mai clar ce lipsește și ce se poate face. Și poate un pic mai departe de alegeri.


      • Like 1
  • Nimic nou in tot acest articol.
    • Like 0
  • Cetățeanul turmentat, în opinia mea este singurul personaj onest din piesa lui Caragiale. Caragiale a fost un maestru care a creat niște personaje fabuloase. Pe vremea aceea jocurile de putere se făceau, într-o oarecare măsură, la vedere și parcă de aceea, ipocrizia, prostia, demagogia l-au inspirat pe dramaturg să dea naștere unor personaje care sunt, dincolo de toate apucăturile lor, cât se poate de simpatice.
    Beția bietului apropitar, trecea odată ce intriga se încheie.
    Astăzi...
    De la scrierea scrisorii pe scena istoriei noastre au trecut personaje sinistre. Societatea turmentată de atunci a intrat într-o altă eră a amețelii. Astăzi personajele mailurilor pierdute nu sunt simpatice de fel, discursurile lor au uitat să mai vorbească despre istorie și despre greșelile ei, despre faliții noștri și mai ales despre România. Cetățeanul nu este numai turmentat, este apatic, privește în gol mirat și oripilat iar doza aceea de simpatie pentru păcatele lumești ale personajelor lui Caragiale a dispărut cu totul. Amăgirea sa se face cu o substanță ce creează dependență iar după ce intriga se încheie riscă să cadă în sevraj.
    • Like 1
  • Citez : "De 30 de ani, odată cu diversificarea televiziunilor, votanții au fost intoxicați cu informații politice, nu întotdeauna adevărate, dar contradictorii". Eu mai adaug ca odata cu aparitia Facebook-ului, acest mijloc de informare si comunicare, a devenit cel mai periculos mijloc de dezinformare. Si nu numai la noi ci peste tot in lume. Este foarte la indemana si mai e si gratis (la propaganda electorala, ma refer). Acum tot omul are un telefon mobil conectat la internet asa ca poate citi oricand postarile (politice) din ultima vreme. Puterea Facebook-ului s-a vazut si la noi la ultimile alegeri prezidentiale. La fel se va intampla si acum, pe masura ce ne apropiem de alegerile europarlamentare. Ma astept la o avalansa de informatii false pe care, mai mult ca sigur, unii le vor crede si le vor influenta votul. Informatii false care in ultima vreme, depasesc o campanie electorala reala si corecta. Si cea mai mare dezinformare este aceea ca pensionarii decid rezultatele alegerilor, ca ei "amaneteaza viitorul tinerilor".. E o mistificare si o mare magarie la adresa lor. Asa ca voi mai repeta o data ceva ce am mai scris de multe ori, inclusiv pe aici. La ultimile alegeri parlamentare, PSD a fost votat de 3,2 milioane de cetateni din 7, 2 milioane prezenti la vot si din 18,2 milioane inscrisi pe listele electorale. Din cele 3,2 milioane de votanti PSD, 1,8 milioane au fost pensionari. 1,8 milioane dintr-un total de 5,4 milioane de pensionari. Sunt date oficiale de la BEC pe care le gasiti pe net. Ganditi-va mai bine de ce nu s-au prezentat la vot 11 milioane de cetateni. Ei sunt cei care au decis rezultatul votului. Iar pe pensionari, lasati-i sa voteze cum vor ei, cu mita electorala sau fara. Daca s-ar mai prezenta la vot 4-5 milioane de alegatori, votul pensionarilor nici n-ar mai conta, indiferent cu cine ar vota.
    • Like 2
    • @ Vladimir Marton
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu Facebook este pericolul ci credulitatea noastră extremă și da, aveți dreptate, lipsa informării corecte, căci această platformă NU poate fi o sursă validă si pertinentă de informare. Pentru propaganda deșănțată în Facebook există un instrument la îndemână și anume raportarea.

      Pentru celălalt pericol, informare asiduă și dezvoltarea a ceea ce e sublim dar până acum a lipsit cu desăvârșire, a gândirii proprii.
      • Like 0
  • check icon
    .
    • Like 0
  • În actuala campanie electorală politicienii nici măcar nu se mai obosesc să-și prezinte platformele politice, totul este orientat pe diabolizarea oponenților politici ( dacă ies „ăia” țara se duce de râpă, totul se va fura sau se va da pe gratis altora, nu-i votați, justiția va fi siluită, etc. ). Presa de toate felurile și din toate mediile marșează la acest „dezmăț politicianist”, vin cu „dezvăluiri”, marea majoritate dintre ele false și colac peste pupăză Ministerul Public eclozează dosarele ținute „la clocit”. În acest context „eu cu cine votez” este singura ... certitudine.
    • Like 5
  • Alien check icon
    - Multi pseudointelectuali refuza sa voteze pentru ca nu exista candidatul perfect, identic in cele mai mici detalii cu imaginea perfectiunii politice, ideologice si morale din capul lor. Nu exista "acceptabil". Daca nu e perfect atunci e inacceptabil.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult