Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Fă, nenorocito!”

Andreea Moldovan - Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Sunt 30 de ani de când tot ne amăgim că suntem pe drumul cel bun. Întâi, libertatea şi etichetele străine de prin magazine ne-au făcut să uităm că se închid fabricile şi rămânem şomeri. Pe urmă, când pentru copii speranţa unei vieţi normale nu se arăta, am visat că vor ajunge toţi ca Hagi, Popescu sau Răducioiu. Iar copiii aceia care, atunci, băteau mingea pe asfalt plini de vise au ajuns departe: la Roma, Barcelona sau Paris, cărând saci de mortar pe şantierele Europei. De bietele fete nu mai vorbim, deşi unele dintre ele, veţi vedea peste câteva rânduri, au ajuns pe sticlă şi ne dau lecţii de moralitate.

În naivitatea noastră, ne-am bucurat şi când PSD-ul nu câştiga alegerile, când Băsescu le trântea vreo replică de mahala care ne aţâţa că „bine le-a zis-o”, ne-am bucurat că am intrat şi noi în rândul lumii, adică în UE, nu ca vecinii noştri sârbi la ale căror televiziuni ne uitam pe vremea lui Ceauşescu sau care ne vindeau Cipiripi, făcându-ne să visăm la Milka. Atât de bucuroşi am fost că nu ne-am dat seama că mai mult am fost târâţi la masa celor bogaţi.

Când ne-am trezit iarăşi cu foştii securişti pe cap, ne bucuram că putem merge să muncim pe bani frumoşi în Occident. Şi, iarăşi amăgiţi, nu am înţeles că, fără părinţi, copiii noştri vor ajunge adulţi neterminaţi, pradă oricăror vânzători de iluzii. Ba i-am mai lăsat şi pe mâna unor „educatori” precum Andronescu, Liviu Pop sau Cîmpeanu, copiaţi parcă după personajele abuzatoare din epoca dickensiană. Am tot sperat, din patru în patru ani sau când mai cădea vreun guvern, că vor ajunge să ne conducă înspre o lume mai bună cei care întruchipează binele mioritic, deşi nu ştiam nici noi exact ce vrem.

Şi cum toate iluziile trebuie să se spulbere odată şi odată, ne-am trezit în pandemie. Şi am văzut acum cât preţuiesc viaţa cetăţenilor aceia în care noi ne-am pus speranţele. Cu ATI-urile pline, cu bolnavii care mor în TIR-uri (oare pe unde în lumea asta se mai ţin bolnavii luni la rând în camioane de terapie intensivă?), cu alţii care se sufocă acasă, aşa cum se mai întâmplă doar prin Brazilia, ne-am bucurat că noi suntem „oamenii liberi” ai Europei, suedezii care îşi trăiesc vacanţele în îmbulzeală, deşi în spitale le mor rudele. Când politicienii au avut de ales între a ne livra falsa mândrie că suntem mai presus de italieni, nemţi şi francezi, că de la noi pot lua lumina libertăţii toţi occidentalii, şi a avea grijă de noi, au ales fără să clipească varianta mai uşoară. Iar noi am aplaudat. De ce nu am fi făcut-o când, în oraşe cu lockdown, clase întregi făceau şcoală fizic în ilegalitate, când părinţii îşi trimiteau copiii în tabere ilegale sau când persoane bolnave se izolau acasă cu bunicii şi acuzau pe urmă sistemul sanitar că îi asfixiază în spitale. Ne pregătim bucuroşi de un Paşte liber cu binecuvântarea preşedintelui, care ne asigură că are grijă de noi. Măcar Jair Bolsonaro a avut tăria de a le spune concetăţenilor săi că unii dintre ei vor mai muri, dar că trebuie să îşi trăiască viaţa: nici autoritarişti adevăraţi nu mai suntem în stare să mai creăm.

Aşa că, de ce ne-am mai mira când experţi în medicină trebuie să audă de la videochatiste şi alţi stipendiaţi de la Răsărit: „Eşti o incompetentă şi o dobitoacă, fă nenorocito! Cum îţi permiţi tu să dai un ordin ilegal, neterminata lumii!” Asemenea monştri nu au apărut din neant, sunt creaţia noastră, un popor bulversat de lumea care s-a schimbat şi politicienii care ne-au amăgit în ultimele trei decenii.

Văd că România încă poate visa, deşi, dacă s-ar deschide un spital pentru ţările bolnave, probabil am fi internaţi direct la ATI. Doar că, în Europa asta civilizată în care am ajuns, nu s-ar găsi nimeni atât de crud încât să ne deconecteze de la aparate. Aşa că mai putem visa liniştiţi puţin, deşi mi se pare că ne dorim ca o mână eliberatoare să le scoată din priză şi să ne lase să trăim liberi ultimele clipe. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ei, lasă că încă nu suntem convinși că stipendiații occidentului, pe care nu ne-am săturat să-l admirăm și totodată să-i imităm moravurile, sunt mai puțini decât cei ai răsăritului (te pomenești că prin ordinul direct al lui Putin). La noi moda trenează și în politică și în societate, E de bine să îți pută rușii și când nu-și fac nevoile la dosul boscheților, chiar dacă o fac la ei în țară, în timp ce alții se mai scapă pe lângă noi.
  • Like 0
 • Din pacate, ce ai scris e CRUDUL ADEVAR, prezentat succint in titlul a doua cantece populare. ,,ASA-I ROMANUL si NOI SUNTAM ROMANI, aici pe veci stapani"
  • Like 0
 • Astia sunt talibanii creati de televiziunile politice.....
  Sa fim seriosi; demiterea aceasta s-a invartit in jurul mizelor financiare din Minister...
  • Like 1
 • Asta este rezultatul educatiei facute de amintitii de mai sus, asta a fost "politica" socialistilor capitalisti, proveniti din "marii aparatori ai neamului securisto comunistii" care au stiut sa profite de "reconcilierea" propovaduita de nenorocirea neamului iliescu si sa isi insuseasca ce merita iar restul sa-l vanda unor venetici sau sa-l distruga, valorificandu-l si pe ala prin vanzare de fier vechi si apoi prin vanzare de teren sau transformandu-se in "dezvoltatori imobiliari", alaturi de interlopii cu care ne mandrim si-i mediatizam toata ziua. Asta este rezultatul aparitiei pro tv, un post de televiziune care a promovt, primul, non valoarea pe toate planurile si a "nascut pui vii": antenele, rtv, canal tv si "realizatori" ca maruta, teo trandaf, m. badea, ciutacu, gadea si toate celelalte cazaturi ordinare, mai nou si mahalagioaica de "pantilimon" maimutanca bahmutanca a ajuns reporter.. Toaata aceasta adunatura ce nu stie ce este munca si sunt platiti nemeritat de mult au ca sarcina de serviciu indobitocirea tuturor celor care se uita la dejectiile pretinse emisiuni tv. Alaturi de atrocitatile andronesca, l. pop, actualul campeanu pusi la educatie pentru a nimici si bruma de scoala care mai era. Toate sunt crime, faptuite cu premeditare dupa un plan bine pus la punct de eradicare a tot ce este romanesc si de valoare. Spun asta si rog a nu fi asemana cu sosoaca, aur sautoti patriotarzii de pana acum. Nu stiu al cui plan este dar a functionat cu concursul acestui "popor" ce-si mananca painea de pe acest pamant.Poporul roman a comis un act de tradare si vanzare de tara, in mod inconstient, ghidat de "conducatorii" lui. Am devenit o caricatura in randul celorlalte tari din europa si chiar din lume. Suntem undeva la nivelul tarilor nedezvoltate dni sarmana africa. Si ne complacem in aceasta cloaca si sprijinim pe cei ce ne tarasc in ea si-i calcam in picioare pe cei ce, cu naivitate, mai cred ca am putea fi altfel. Aici ordine se face doar cu biciul, dar in mana cui sa pui biciul cand toti s-au spurcat!? Democratia "originala" s-a vazut, este o ratare totala.
  • Like 7
 • Gashca pedelista din usl, prin reprezentatntul sau de seama - Boc, isi freaca mainile de bucurie
  • Like 2
 • Asa este. Crudul adevar. Iar cand oamenii educati sau cei simpli dar care nu mai suporta se vor fi carat in vest, isi vor aduce vietnamezi sa le munceasca in podgorii si pe santiere. Sa mearga tara mai departe cu vietnamezi.
  • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult