Foto: Facebook Nicușor Dan
„Faceți ceva cu furia voastră, votați!”. Nu cunosc vreun exemplu legat de furie din care să fi ieșit ceva bun vreodată.
Nu vreau să votez nici cu furie, nici cu nervi, nici cu dorința de revanșă.
Doresc să votez și atât, așa cum am făcut-o mereu, analizând mereu ce opțiuni am pe buletinul de vot.
Ești om nou, dar nou, nu din acela vechi, reșapat, ok, atunci nu-ți cosmetiza CV-ul. Nu spune că ești antreprenor sau că ai experiență în management, dacă nu ai așa ceva. Ai poze expresive, dar nu poți vorbi despre economie, adică domeniul despre care spui că este punctul tău forte? Mda, m-am convins.
Exemplele pot continua. Însă vânzarea de iluzii, camuflate sub lozinci, asta va funcționa doar în cazul celor cărora le dau lacrimile pe Facebook la îndemnuri revoluționare.
Și am mai observat ceva. Nicușor Dan și-a arătat miercuri susținerea pentru partidul aflat la guvernare, partid care la rândul său l-a susținut în alegerile pentru primăria București. Nicușor Dan este om politic, este clar că a considerat că în acest mod poate primi susținerea guvernului pentru dezvoltarea Capitalei. Bucureștiul are nevoie de bani, de mulți bani, orașul trebuie reconstruit, dacă se poate spune așa, iar fondurile guvernamentale sunt mai mult decât necesare pentru proiectele pe care dorește să le implementeze.
Ce a urmat pe Facebook? Un val de „Huooo, Nicușor Dan”, „trădătorul”, „vândutul”. Aceste „complimente” vin din partea celor care constituie aripa dură a partidului pe care l-a format și care au văzut mereu în Nicușor Dan liderul pe care l-au pierdut în momentul în care acesta nu a mai fost președintele formațiunii pe care aceștia o susțin.
Acest „trădător”, „vândut”, actual „ciumă galbenă”, a înființat un partid care a luat 8,91% în 2016, la alegerile parlamentare, adică 43 de parlamentari.
Acum i se toarnă lături în cap, căci nu-i așa, dacă nu ne aflăm într-o logică de permanentă harță și război intern, nu este bine. România nu se „salvează” cu pancarte, postări pe Facebook și ironii de șantier. Până și treaba asta cu „salvarea” mi se pare că este forțată. De ce este nevoie de cineva care să ne „salveze”?
A, suntem destul de aroganți și prețioși pentru a ne implica sau considerăm că aruncarea cu lături va „salva” vreodată ceva. Am înțeles.
Până una-alta, politica este despre negociere în interesul cetățeanului, iar clasa politică este oglinda poporului, atât a celor care votează, dar și a celor care absentează de la vot.
Personal, resping total îndemnurile demagogice, populiste, liderii mesianici și generalizările precum „toți sunt la fel”, „mizerii”, „ciuma”, etc. Este momentul nu doar ca politicienii să înceapă să gândească diferit, pozitiv, constructiv. Și în cazul electoratului este nevoie de o schimbare în aceeași direcție.
Articol preluat de pe blogul autorului
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Daca o facea cu subiect si predicat dupa votare,OM MARE ramanea,dar,il momeste uzatul "liberal in carne si oase"Dl.Orban,care stie ca PNL-ul in Bucuresti este in urma USR-ului,si doamne da si in tara sa fie chiar egal cu PNL-ul,altfel acest partid inca,USL-ist face guvern cu cine nu trebuie(base,udmr,alte adunaturi),si-o spune un votant de 70 ani a PNL-ului,dar,acum,BAAAA=NUUU,ca pesedizarea = penelizarea,si scriu din Canberra Australia.
N.D. nu s-a apucat de curățenie fizică și morală ca ceilalți primari de sector, ci bifează acțiuni electorale, alături de păpușarul lui, Orban.
N.D. a plecat din USR mult înainte să ajungă la 8,91% în 2016, dacă țin bine minte. De ce a plecat? pt talibanismul manifestat apropos de familia tradițională.
Exemplele pot continua, ideea e că furia alegătorilor contra lui personal mi se pare perfect justificată. Sau cum zic cei din USR+: nu negociem principii. Dacă asta îi face aroganți și prețioși, sînt fericit să fiu la fel ca ei.
Rămîne de lămurit ce a urmărit autorul cu manipularea asta destul de dibace, recunosc... deși după ce am văzut cum le plînge de milă băncilor în https://reporterglobal.ro/virusul-populismului/ și îl dă cîștigător merituos pe Trump în februarie, încep să am o imagine destul de conturată.
Poate mă înșel și consideră PNL-ul o rampă de lansare pentru prezidențialele din 2024 fiind al doilea om în stat ca număr de voturi.
Fara discutie cine a gresit trebuie sa plateasca cu varf si indesat, dar strategia nu trebuie construita pe vanatoarea de vrajitoarea, ci pe o reconciliere intre grupurile sociale pentru a lucra impreuna la dezvoltarea acestei tari. USR PLUS are sansa unica pentru ca in general sunt oameni noi, fara prea multe tinichele de coada sau chiar deloc unii (putina atentie totusi la ce scrieti prin CV-uri...) si cu o dorinta sincera de a schimba lucrurile. De aceea i-am votat din 2016 si ii voi vota in continuare. Totusi daca USR-ul continua cu mesajul actual nu cred ca va trece vreodata mai mult de 25% - asa daca iese multa lume la vot - pentru ca acestia sunt cei care "musca" la mesajul lor. Cu acest procentaj USR PLUS nu va putea sa isi puna amprenta asa cum trebuie la dezvoltare acestei tari si ar fi pacat pentru ca potential este cu carul.