Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Faceți ceva cu furia voastră, votați!” Nicușor Dan și „trădarea” supremă

Nicusor Dan - Foto Facebook

Foto: Facebook Nicușor Dan

„Faceți ceva cu furia voastră, votați!”. Nu cunosc vreun exemplu legat de furie din care să fi ieșit ceva bun vreodată.

Nu vreau să votez nici cu furie, nici cu nervi, nici cu dorința de revanșă.

Doresc să votez și atât, așa cum am făcut-o mereu, analizând mereu ce opțiuni am pe buletinul de vot.

Ești om nou, dar nou, nu din acela vechi, reșapat, ok, atunci nu-ți cosmetiza CV-ul. Nu spune că ești antreprenor sau că ai experiență în management, dacă nu ai așa ceva. Ai poze expresive, dar nu poți vorbi despre economie, adică domeniul despre care spui că este punctul tău forte? Mda, m-am convins.

Exemplele pot continua. Însă vânzarea de iluzii, camuflate sub lozinci, asta va funcționa doar în cazul celor cărora le dau lacrimile pe Facebook la îndemnuri revoluționare.

Și am mai observat ceva. Nicușor Dan și-a arătat miercuri susținerea pentru partidul aflat la guvernare, partid care la rândul său l-a susținut în alegerile pentru primăria București. Nicușor Dan este om politic, este clar că a considerat că în acest mod poate primi susținerea guvernului pentru dezvoltarea Capitalei. Bucureștiul are nevoie de bani, de mulți bani, orașul trebuie reconstruit, dacă se poate spune așa, iar fondurile guvernamentale sunt mai mult decât necesare pentru proiectele pe care dorește să le implementeze.

Ce a urmat pe Facebook? Un val de „Huooo, Nicușor Dan”, „trădătorul”, „vândutul”. Aceste „complimente” vin din partea celor care constituie aripa dură a partidului pe care l-a format și care au văzut mereu în Nicușor Dan liderul pe care l-au pierdut în momentul în care acesta nu a mai fost președintele formațiunii pe care aceștia o susțin.

Acest „trădător”, „vândut”, actual „ciumă galbenă”, a înființat un partid care a luat 8,91% în 2016, la alegerile parlamentare, adică 43 de parlamentari.

Acum i se toarnă lături în cap, căci nu-i așa, dacă nu ne aflăm într-o logică de permanentă harță și război intern, nu este bine. România nu se „salvează” cu pancarte, postări pe Facebook și ironii de șantier. Până și treaba asta cu „salvarea” mi se pare că este forțată. De ce este nevoie de cineva care să ne „salveze”?

A, suntem destul de aroganți și prețioși pentru a ne implica sau considerăm că aruncarea cu lături va „salva” vreodată ceva. Am înțeles.

Până una-alta, politica este despre negociere în interesul cetățeanului, iar clasa politică este oglinda poporului, atât a celor care votează, dar și a celor care absentează de la vot.

Personal, resping total îndemnurile demagogice, populiste, liderii mesianici și generalizările precum „toți sunt la fel”, „mizerii”, „ciuma”, etc. Este momentul nu doar ca politicienii să înceapă să gândească diferit, pozitiv, constructiv. Și în cazul electoratului este nevoie de o schimbare în aceeași direcție.

Articol preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • „Faceți ceva cu furia voastră, votați!”.
    Daca o facea cu subiect si predicat dupa votare,OM MARE ramanea,dar,il momeste uzatul "liberal in carne si oase"Dl.Orban,care stie ca PNL-ul in Bucuresti este in urma USR-ului,si doamne da si in tara sa fie chiar egal cu PNL-ul,altfel acest partid inca,USL-ist face guvern cu cine nu trebuie(base,udmr,alte adunaturi),si-o spune un votant de 70 ani a PNL-ului,dar,acum,BAAAA=NUUU,ca pesedizarea = penelizarea,si scriu din Canberra Australia.
    • Like 0
  • Dle Vuţă, dv. cochetaţi cu liberalii şi uitaţi să spuneţi esenţialul. Nicuşor Dan nu este vinovat că şi-a declarat susţinerea faţă de acest partid cu două feţe - aşa cum spuneţi, el a intrat în jocul politic şi trebuie să-şi respecte promisiunile. Problema e în curte la liberali. Susţinerea lui Nicuşor Dan a fost făcută publică imediat după ce au apărut reportajele de pe recorder.ro - asta, pentru cine mai avea îndoieli că liberalii ar fi altfel decât ceilalţi. Acolo s-a văzut clar că politica liberală nu se va deosebi prea mult de cea pesedistă. Ăsta e cruntul adevăr şi mulţi nu vor să-l vadă. Ca să nu lungesc vorba, liberalii si-au dat arama pe faţă definitiv, recrutând scursuri pesediste şi aplicând aceeaşi politică putredă, coruptă şi clientelară în administraţie. Vai de noi! Clipul USR-ului nu e cel mai fericit, dar eu votez cu USR-ul, în speranţa că se va schimba, totuşi ceva, cu ajutorul unei forţe noi din România, fie şi peste mai mulţi ani.
    • Like 4
  • Eu nu am nimic impotriva ca Nicusor Dan sustine PNL. Eu am incredere ca PNL va face treaba buna. Ma tem ca USRPLUS are pretentii mult prea mari. Societatea romaneasca nu se schimba atat de repede dupa ce au fost perpetuati atatia pui de pupaza peste tot....USRPLUS va trebui sa sustina ideile sale de-acum, in parlament si in mass media, unde, in sfarsit, sper sa aiba acces permanent de-acum inainte. Cu oamenii pe care-i au pot face minuni. Numai sa nu se piarda in polemici sterile, obosind si blazandu-se inainte sa fi dovedit forta lor creativa si intelectuala!!!
    • Like 3
    • @ Adriana Negruti
      Deci , vom vota PNL,--PNL--PNL,,
      • Like 0
  • Comunitatea asta este bună... #nutotei! Atât!
    • Like 3
  • N.D. l-a vîndut pe Vlad Voiculescu.
    N.D. nu s-a apucat de curățenie fizică și morală ca ceilalți primari de sector, ci bifează acțiuni electorale, alături de păpușarul lui, Orban.
    N.D. a plecat din USR mult înainte să ajungă la 8,91% în 2016, dacă țin bine minte. De ce a plecat? pt talibanismul manifestat apropos de familia tradițională.

    Exemplele pot continua, ideea e că furia alegătorilor contra lui personal mi se pare perfect justificată. Sau cum zic cei din USR+: nu negociem principii. Dacă asta îi face aroganți și prețioși, sînt fericit să fiu la fel ca ei.
    Rămîne de lămurit ce a urmărit autorul cu manipularea asta destul de dibace, recunosc... deși după ce am văzut cum le plînge de milă băncilor în https://reporterglobal.ro/virusul-populismului/ și îl dă cîștigător merituos pe Trump în februarie, încep să am o imagine destul de conturată.
    • Like 3
    • @ Ionut Catalin Dimache
      N D,, a facut ,atat cat a fost posibil in timpul scurt de ,,, administratie , A schimbat arh, sef, ,a scimbat ,,rudele lui madam fii rea ,,nasa de cununie, a schimbat ,firmele de casa ,.abonate la buget,etc, Si urmeaza ,actinuni ,, benefice ptr bucurestebni ,Retelele ,termice, sunt o mare problema , Parerea mea ,este ca, probl, Apei calde si caldura , ar fi o buna varianta , CT de bloc, de scara de bloc, ,Acum cu tehnologia moderna sunt foarte multe posibilitati de rez.olvare,
      • Like 0
  • Nicusor Dan cauta aliati cat de cat decenti pentru Bucuresti. Orasul are nevoie de multi bani, timp de zeci de ani a fost la mana pradatorilor imobiliari, a arhitectilor sefi de sectoare aserviti unor interese de grup, a incompetentilor angajati doar pentru ca erau rude sau prieteni ai unor politicieni sau alesi locali la putere. Sa fim realisti, Bucurestiul este o mare varza!!! Pentru a-l aduce cat de cat pe linia de plutire trebuie multe fonduri, oameni profesionsiti si cinstiti. Este foarte greu pentru Nicusor Dan sa fie singur, singur inseamna infrangere sigura, este in fata unor haite de lupi care il pandesc din toate partile. E normal sa faca aliante, asta nu inseamna tradare.
    • Like 3
    • @ andreea dragusin
      Foarte bine spus , Asa este Bucurestiul este si un Mare Paradis al Mafiei ,in toate domeniile , Zilnic la pro tv ,vedem ca , acolo , DNA-ul ,acolo pompierii etc, NU este stire ,sa nu fie ,un subiect cu ceva rau-negativ din Bucuresti ,
      • Like 1
  • Eu zic simplu, le-a făcut partid, i-a făcut parlamentari și după, pa Nicușor! După mine a mai ales odată să i se spună pa Nicușor!
    Poate mă înșel și consideră PNL-ul o rampă de lansare pentru prezidențialele din 2024 fiind al doilea om în stat ca număr de voturi.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Perfect de acord. Cu "riscul" sa supar "talibanii" USR nu cred ca aceasta atitudine de alb si negru, ingeri vs. demoni va functiona pe termen lung, iar cateodata sunt dezamagit ca USR-ul continua sa isi construiasca mesajul pe emotii negative.
    Fara discutie cine a gresit trebuie sa plateasca cu varf si indesat, dar strategia nu trebuie construita pe vanatoarea de vrajitoarea, ci pe o reconciliere intre grupurile sociale pentru a lucra impreuna la dezvoltarea acestei tari. USR PLUS are sansa unica pentru ca in general sunt oameni noi, fara prea multe tinichele de coada sau chiar deloc unii (putina atentie totusi la ce scrieti prin CV-uri...) si cu o dorinta sincera de a schimba lucrurile. De aceea i-am votat din 2016 si ii voi vota in continuare. Totusi daca USR-ul continua cu mesajul actual nu cred ca va trece vreodata mai mult de 25% - asa daca iese multa lume la vot - pentru ca acestia sunt cei care "musca" la mesajul lor. Cu acest procentaj USR PLUS nu va putea sa isi puna amprenta asa cum trebuie la dezvoltare acestei tari si ar fi pacat pentru ca potential este cu carul.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult