Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Frate, vine acum baștanu' să vă face carduri la toți!” Cu sacoșa de rafie la porțile Europei

sacosa de rafie

Sursa foto: Cristi Merchea

 – Vreo librărie sau chioșc de ziare? întreb aseară, odată ajuns în Aeroportul International Henri Coandă. Știam de una la parter și un alt chioșc aflat după ce treceai de control pașapoarte.

– Nu mai sunt, de când cu pandemia, îmi spune o doamnă de la un magazin de telefonie.

– Păi, zic, celelalte cum au rămas? Țigările, băutura, parfumurile…?

– Ei, da astea nu fac rău oamenilor… Astea aduc bani.

Semne. Nu semne de carte, ci semne ale involuției noastre ca națiune. Semne de la intrare și până în buricul țării, până în măruntaiele satelor unde copiii merg kilometri pe jos pentru a ajunge ca să fie făcuți „tâmpiți, cretini”, așa cum povestea o mamă disperată în drumul ei de întoarcere spre Italia. A încercat, îmi spunea, să vină acasă. Să revină. Dar copiii ei nu se pot adapta la nesimțire. La nesimțirea profesorilor și a colegilor care se comportă așa cum sunt educați (sau nu) acasă sau la școală.

La aeroport, principala poartă de intrare în Republica România, situația e cea din vârful muntelui. Cu sacoșe de rafie voluminoase peste limitele admise la bagaje de mână, câțiva indivizi gălăgioși, care sorb dintr-o sticlă de vinars luată din shop (că se poate și n-a dat pandemia-n ea) stau cu tupeu la coada pentru „priority”. O angajată a companiei aeriene îi întreabă dacă au plătit pentru asta și ei răspund zeflemist că da.

Vreo patru polițiști tineri, neîmpliniți 25 de ani, tocmai au săltat un tată a doi copii, și ei dintre cei bronzați și gălăgioși, pentru că, la trecerea prin magazinele cu de toate (nu cu cărți) „s-a agățat” de o jucărie pe care a uitat să o plătească, dar cu care cei doi puradei se zbenguie gălăgios și invaziv. Acum mama copiilor, soția reținutului, e disperată, pentru că tatăl a fost luat de niște „puști cordiți, copchii” care și-au permis să-l rețină și nu va mai pleca cu ei. Va lua o cursă peste câteva zile, sau când se va putea.

Un pitic numai maiou și burtă, dar cu gentuță Sergio Tacchini trecută figurant în diagonală peste umăr, urlă la telefon să-l audă și cei care nu știu, deși tovarășul de arme îl avertizează:

– Gata, frate, vine acum baștanu' să vă face carduri la toți!

Suntem noi, cu pașapoarte și năravuri românești, cu tupeu de cetățeni români rezidenți în UK care vor să fie tratați englezește, dar să scuipe românește… Un alt vecin de așteptare a fost săltat și el, pentru că e prea nervos, iar un pălărios mare, burtos, cu piranda colorată și înzorzonată, cu fusta cât clopotul Catedralei Neamului nesimțit din care ne tragem, vrea să treacă „dincolo”, unde este „rezedentă”, cu rucsacul cât coviltirul. Nu se poate și încep să arunce haine pe ei și la coș, pe sub fustă… doar doar o vor fenta pe cea de la control.

Rândul se mișcă spre îmbarcare și, una câte una, rafiile țepene cu cine știe ce trec din dreapta în stânga la coada celor „normali”, fără să mai țină cont că trebuie să respecte rândul. Oricum nu ținuseră cont.

Gata, avionul s-a umplut. Și de data asta două sute de români get-beget sunt pregătiți să se întoarcă în patria adoptivă.

N-am găsit cărți în aeroport, pentru că pandemia le-a exclus. Ele dăunează grav sănătății poporului. Și asta se vede. Trebuia să citim înainte să emigrăm, nu să îngrășăm porcul de Crăciun. Poate așa nu am mai fi emigrat. Dar e prea târziu. Acum ieșim și necitiți, și neșcoliți, și needucați… Țara nu are nevoie de noi, iar pentru Occident suntem un rău necesar. Pentru că la munca de jos nu e nevoie de carte.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ăia bronzați nu pleacă la munca de jos ci la o muncă înalt calificată, pentru care au parcurs multe stagii de pregătire la Rahova, Jilava sau la alte universități de genul ăstora.
    • Like 1
  • RazvanP check icon
    Sunt curios dacă autorul este fan al "integrării" și adversar declarat al "rasismului" conaționalilor...
    În rest, perfect realistă descrierea "aerogării" penibile cu vopsea cojită și veceuri insalubre denumită pompos "aeroport internațional"!
    • Like 0
  • mhm check icon
    Vad ca va dispretuiti copios si la nivel intradiaspora. Ca ala e bronzat, ca aia are fusta prea mare. Astia de la guvern de ce v-ar respecta? Sau poate ati vrea sa va respecte selectiv, doar pe aia linistiti si albi ca varu'? Asta e, unii sint abrutizati, nu va place, luati British Airways.
    • Like 2
    • @ mhm
      RazvanP check icon
      "Asta e", motto-ul neoficial al României!
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Francisc check icon
      Așa e, dom' RăzvanP...

      Dacă Ciucă și Ciolacu „rotativă” nu mai vor, asta e, ne scapă dracu' (c-așa-i vorba în popor!) de-l votăm pe Simion. Cică băiețelul ăsta are priză la prostime și proști rămânem doar noi de n-ajunge-n turul doi.

      Asta e! Ce să-i faci, maică?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult