Foto: Funcționari ai Biroului Electoral Municipal numără buletine de vot, luni, 6 iunie 2016. (Inquam Photos/ Adrian Piclisan)
Publicăm astăzi o scrisoare pe care ne-a trimis-o unul dintre observatorii de la alegerile locale din București. Ea ne arată ce se întâmplă în secțiile de vot după închiderea urnelor. Autoarea textului de mai jos s-a acreditat la alegeri ca observator din partea Uniunii Salvați Bucureștiul.
La ora 20:30, am intrat în secția 715 (sector 4), plină de entuziasm și de încredere. Nici nu m-am prezentat bine, când doamna președinte a secției mi-a spus că ea nu știe de așa ceva, că în 20 de ani n-a auzit să intre așa, oricine, să numere voturile. Și cine mai este și acest USB, se întreabă mirată; apoi mi-a spus că este deja un reprezentant al partidului USB și nu am ce căuta aici. Bucuroasă, am întrebat cine este acela; dar am aflat imediat, atât eu, cât și membrii secției, că el nu există.
- Domnișoară, dar ce-ai venit tocmai la secția mea?! Du-te la altă secție, eu nu te primesc! Ce, ai venit să-mi faci mie probleme, noi nu știm să numărăm?! Noi suntem de dimineața aici și tu vii abia acum.
Ceilalți reprezentanți ai partidelor se uitau consternați la mine, de parcă prezența mea era o dovada directă a neîncrederii personale în vasta lor experiență. O doamnă încerca și ea să mă expedieze, să mă convingă că prezența mea este inutilă, să merg acasă liniștită. Ulterior am aflat că reprezenta PSD-ul.
După câteva telefoane date, atât de mine, cât și de doamna președinte, aceasta s-a convins că este legală prezența mea și a decis că o să mă pună într-un colț.
M-am conformat pentru a liniști spiritele și, odată cu închiderea ușii secției,
...am urmărit etapele procedurii. Nu s-au respectat, pentru că...
...oamenii au încercat să lucreze în paralel. Unii anulau buletinele de vot din baxurile desfăcute deja (deci cele nefolosite), doamna președinte sigila ștampilele de vot și urma sigilarea urnelor. Aici reprezentanții partidelor au protestat, apoi au pus niște foi A4 care să acopere fantele urnelor. Doamna președinte le-a verificat, i-a certat, apoi le-a lipit personal, corespunzător.
- Haideți, doamnă! Ce rost mai are…că oricum le deschidem! Ce, în anii anteriori așa făceam?! spunea insistent reprezentanta PSD-ului.
- Asta este procedura, nu vezi că am observator pe cap?! a fost răspunsul doamnei președinte.
A urmat numărarea propriu-zisă a buletinelor de vot. S-au unit mai multe mese pe care s-a răsturnat, prima, urna cu buletinele de vot pentru primarul local. Toți reprezentanții se aflau în jurul meselor și erau responsabili de strângerea buletinelor pentru un partid anume: doamna cu PSD-ul strângea de la PSD, un domn pentru PNL, altul pentru ALDE și tot așa, iar la USB era o domnișoară din partea PSD. De fiecare dată când luau un buletin strigau, după caz:
- PSD, cine are PSD? ALDE, cine are ALDE?
- Salvați Bucureștiul! Salvați-l, domne, salvați! De cine să-l salveze, domne?!
- USB, cine-i dom’ne, USB? Aaaa, e ăla cu Nicușor.
Această procedură, deși neconformă, era ușor de urmărit, mai ales că mă aflam între doamna care strângea pentru PSD și cea care strângea pentru USB. (Doar că târziu am aflat cine este din partea PSD-ului.) Ce m-a încurcat foarte tare a fost că toți o batjocoreau pe Firea. Singura care a încercat să fie echidistantă fiind reprezentanta UDMR-ului.
În privința buletinelor nule, când se găsea vreunul fără sau cu mai multe ștampile pe poziții diferite, se striga în gura mare, iar eu mă duceam să verific, apoi se puneau separat pe biroul doamnei președinte.
Sincer? După ce i-am observat pe acei oameni, mi-am dat seama că pentru ei nu conta cine candidează (cu mici excepții), fiindcă ei veniseră pentru bani. O doamnă povestea, dezamăgită, cum îl convinsese și pe soțul ei să vină, crezând că vor primi 300 lei (în loc de cei 130 lei alocați fiecărui reprezentant), bani cu care plănuiau să-și facă vacanța la munte de Sf. Maria.
La încheierea numărătorii pentru primar general, PSD avea 173 de voturi, iar USB 153 de voturi. Pe restul nu mi le amintesc și urmează să înțelegeți și de ce nu le-am notat. Când au încercat să pună datele pe hârtie și să calculeze dacă acestea corespund cu numărul de CI scanate, și-au dat seama că lipsesc buletine de vot. Și au numărat din nou buletinele de vot, reușind să găsească o parte din ele, astfel încât numărul buletinelor pentru consiliul general și cel pentru primarul de sector corespundeau. Dar cum rămâne cu celelalte? Au căutat din nou, au luat fiecare buletin în parte la mână și nici urmă de ele. Era aproximativ ora 2:30 când și-au amintit că, pe la prânz, colega de la UDMR, dăduse două buletine pentru consiliul local și niciunul pentru primar general. Oricât ar fi căutat ei, buletinele nu ieșeau la număr.
Au început să o învinuiască pe cea care greșise, apoi pe doamna președinte că nu a rezolvat problema încă de când a fost sesizată.
Din punctul lor de vedere, s-ar fi remediat foarte simplu, dându-i altui votant două buletine pentru primar general și nici unul pentru consiliul local.
Au dezbătut vreo oră, încercând să afle ce este de făcut, până când doamna președinte s-a hotărât să sune la biroul electoral. I s-a spus că nu cunosc procedura în acest caz și trebuie să aștepte să vorbească cu un superior; probabil că abia de dimineața, pe la ora 6 sau chiar mai târziu, vor fi știut și nimeni nu trebuia să părăsească sala, pentru că răspundeau penal.
Doamna cu PSD-ul, cea mai guralivă din toata sala, a găsit soluția:
- Luăm un buletin de colo și îl punem dincolo! Așa tre’ să facem! Luăm un buletin de la USB și gata!
Foto: Inquam Photos
Apoi i-a pus în față unei colege teancul de buletine de vot strânse de USB pentru consiliul local. Eram ochi și urechi, în timp ce aceasta număra cu voce tare, iar restul se odihneau. Când sfârșește numărătoarea reies 96 de buletine, moment în care reprezentanta PSD se scarpină în cap și zice cu voce tare:
- Câte ai zis ca sunt, 95?”, iar colega îi spune să înceteze că am văzut și știu ce vrea să facă.
La această sugestie, doamna președinte a spus că așa ar fi făcut, dar i-a trebuit observator și că nu o să mai primească niciodată observatori s-o încurce pe ea.
Toți protestau, amenințau că pleacă, spuneau ca ei nu au nici o vină, să rămână doar cea de la UDMR. Dintr-odată, doamna cu PSD-ul își îndreaptă atenția către mine.
- Ia zi, fătucă, care-i părerea ta?
Mă uit confuză, o întreb la ce se referă și-mi spune
- Ce e de făcut? Ce crezi tu că trebuie să facem? Că nu mai avem de unde să le scoatem. Nu e bine cum zic eu, să luam unul de la CL, să-l punem la PG? Că nu furăm, doar n-am băgat noi buletinul, dar vrem și noi să plecăm acasă.
Cum nu eram acolo ca să le dau soluții, se dau mai multe telefoane. Mesajul de la BEC: nimeni nu are voie sa plece, abia de dimineață vor încerca să soluționeze. Era deja ora 4:00, mă simțeam foarte rău, așa că am ales să mă retrag pentru a nu le face noaptea și mai urâtă cu o Salvare și cu liniștea că ei nu mai pot modifica nimic în lipsa mea,fiindcă situația ajunsese la BEC.Oare am fost naivă? Oare în alte secții ce s-a întâmplat? Mai ales în sectorul 1, unde a fost clar că miza de a câștiga USB era cea mai mare…
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Noapte buna tarisoara draga. In 2016 eu mi-am pierdut DEFINITIV speranta in umanitate...ce am vazut acolo, mafia italiana e copil. Si porneste nu doar de sus, ci din toate partile.
Sursa: DEX '09 (2009) 2. care sunt partidele progresiste si ce programa imbratiseaza : a) The Progress Party (Swedish: Framstegspartiet, FsP) was a minor Swedish political party that existed in various forms from 1968 to the 2000s, when local parties merged with the Sweden Democrats, or developed into distinct local parties. It was based mostly in Scania, although it at times had active local chapters other places. For a time, it saw itself as a Swedish equivalent of the Progress Party in Denmark and Progress Party in Norway. b) The Progress Party (Bokmål: Fremskrittspartiet, Nynorsk: Framstegspartiet, FrP) is a political party in Norway which identifies as classical liberal (libertarian) and conservative-liberal. c)The Progress Party (Danish: Fremskridtspartiet) is a political party in Denmark, which was founded in 1972. The party entered the Danish Parliament after the 1973 electoral "earthquake". It won 15.9% of the vote and 28 seats, making it the second-largest party in parliament. It did however not form a part of the ruling coalition because the other parties refused to cooperate with it. d) The German Progress Party (German: Deutsche Fortschrittspartei, DFP) was the first modern political party in Germany, founded by liberal members of the Prussian House of Representatives (Abgeordnetenhaus) in 1861. To unite the left-wing liberal forces, the party on 5 March 1884 finally merged with the Liberal Union, a split-off of the National Liberals, into the German Free-minded Party. e) The Progress Party (Russian: Па́ртия Прогрéсса; Partiya Progressa) formerly the People’s Alliance (Russian: Наро́дный Алья́нс; Narodnyiy Alyans) is a political party in Russia led by the Anti-Corruption Foundation head Alexei Navalny and opposed to Russian President Vladimir Putin and his United Russia party. ... si mai exista partine progresiste (nu social democrate, care este o alta platforma) in Equatorial Guinea, Gabon, Ghana, Faroe Islands, Australia ... adica si romanica pe acolo pe langa africa :) ca e diferenta mare fata de nivelul de trai din tarile nordului, fie ea si iceland :) 3. bre, alo, tovarasi ... nu ar strica, pa la partid acolo sa va invete cineva (cand mai scapa de la racoare) sa rasfoiti ceva almanahe politice, luati legatura cu venghelie, care este :)
1. deci ion iliescu, secretar pcr, nu a fost "educat" de membrii pcr care au "rulat" programul pitesti ?
2. daca platforma psd presupune ceva socialist atunci asta ce este : "Creşterea anuală cu 20% a numărului de firme existente şi creşterea competitivităţii;" ?
3. cred ca ion iliescu a spus exact : democratie originala ! deci asta cu "social-democratiei franceza" e ceva ce sa luat pe limba de la timbrele lipite pe vederile trimise din franta :)
Scuzati-ma! Stiu ca nu mai este loc de zeflemea...
ceea ce reprezinta mult sub 0,5 % din voturile exprimate , ori diferenta s-a facut la 10 procente intregi ! Concluzia este ca s-a votat 99.99 % corect !