Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Ia zi, fătucă, părerea ta? Că nu furăm, dar vrem să plecăm și noi acasă...” Am fost „insider” la alegeri și am văzut cum se numără în realitate voturile

Buletine de vot

Foto: Funcționari ai Biroului Electoral Municipal numără buletine de vot, luni, 6 iunie 2016. (Inquam Photos/ Adrian Piclisan)

Publicăm astăzi o scrisoare pe care ne-a trimis-o unul dintre observatorii de la alegerile locale din București. Ea ne arată ce se întâmplă în secțiile de vot după închiderea urnelor. Autoarea textului de mai jos s-a acreditat la alegeri ca observator din partea Uniunii Salvați Bucureștiul.

La ora 20:30, am intrat în secția 715 (sector 4), plină de entuziasm și de încredere. Nici nu m-am prezentat bine, când doamna președinte a secției mi-a spus că ea nu știe de așa ceva, că în 20 de ani n-a auzit să intre așa, oricine, să numere voturile. Și cine mai este și acest USB, se întreabă mirată; apoi mi-a spus că este deja un reprezentant al partidului USB și nu am ce căuta aici. Bucuroasă, am întrebat cine este acela; dar am aflat imediat, atât eu, cât și membrii secției, că el nu există.

- Domnișoară, dar ce-ai venit tocmai la secția mea?! Du-te la altă secție, eu nu te primesc! Ce, ai venit să-mi faci mie probleme, noi nu știm să numărăm?! Noi suntem de dimineața aici și tu vii abia acum.

Ceilalți reprezentanți ai partidelor se uitau consternați la mine, de parcă prezența mea era o dovada directă a neîncrederii personale în vasta lor experiență. O doamnă încerca și ea să mă expedieze, să mă convingă că prezența mea este inutilă, să merg acasă liniștită. Ulterior am aflat că reprezenta PSD-ul.

După câteva telefoane date, atât de mine, cât și de doamna președinte, aceasta s-a convins că este legală prezența mea și a decis că o să mă pună într-un colț.

M-am conformat pentru a liniști spiritele și, odată cu închiderea ușii secției,

...am urmărit etapele procedurii. Nu s-au respectat, pentru că...

...oamenii au încercat să lucreze în paralel. Unii anulau buletinele de vot din baxurile desfăcute deja (deci cele nefolosite), doamna președinte sigila ștampilele de vot și urma sigilarea urnelor. Aici reprezentanții partidelor au protestat, apoi au pus niște foi A4 care să acopere fantele urnelor. Doamna președinte le-a verificat, i-a certat, apoi le-a lipit personal, corespunzător.

- Haideți, doamnă! Ce rost mai are…că oricum le deschidem! Ce, în anii anteriori așa făceam?! spunea insistent reprezentanta PSD-ului.

- Asta este procedura, nu vezi că am observator pe cap?! a fost răspunsul doamnei președinte.

A urmat numărarea propriu-zisă a buletinelor de vot. S-au unit mai multe mese pe care s-a răsturnat, prima, urna cu buletinele de vot pentru primarul local. Toți reprezentanții se aflau în jurul meselor și erau responsabili de strângerea buletinelor pentru un partid anume: doamna cu PSD-ul strângea de la PSD, un domn pentru PNL, altul pentru ALDE și tot așa, iar la USB era o domnișoară din partea PSD. De fiecare dată când luau un buletin strigau, după caz:

- PSD, cine are PSD? ALDE, cine are ALDE?

- Salvați Bucureștiul! Salvați-l, domne, salvați! De cine să-l salveze, domne?!

- USB, cine-i dom’ne, USB? Aaaa, e ăla cu Nicușor.

Această procedură, deși neconformă, era ușor de urmărit, mai ales că mă aflam între doamna care strângea pentru PSD și cea care strângea pentru USB. (Doar că târziu am aflat cine este din partea PSD-ului.) Ce m-a încurcat foarte tare a fost că toți o batjocoreau pe Firea. Singura care a încercat să fie echidistantă fiind reprezentanta UDMR-ului.

În privința buletinelor nule, când se găsea vreunul fără sau cu mai multe ștampile pe poziții diferite, se striga în gura mare, iar eu mă duceam să verific, apoi se puneau separat pe biroul doamnei președinte.

Sincer? După ce i-am observat pe acei oameni, mi-am dat seama că pentru ei nu conta cine candidează (cu mici excepții), fiindcă ei veniseră pentru bani. O doamnă povestea, dezamăgită, cum îl convinsese și pe soțul ei să vină, crezând că vor primi 300 lei (în loc de cei 130 lei alocați fiecărui reprezentant), bani cu care plănuiau să-și facă vacanța la munte de Sf. Maria.

La încheierea numărătorii pentru primar general, PSD avea 173 de voturi, iar USB 153 de voturi. Pe restul nu mi le amintesc și urmează să înțelegeți și de ce nu le-am notat. Când au încercat să pună datele pe hârtie și să calculeze dacă acestea corespund cu numărul de CI scanate, și-au dat seama că lipsesc buletine de vot. Și au numărat din nou buletinele de vot, reușind să găsească o parte din ele, astfel încât numărul buletinelor pentru consiliul general și cel pentru primarul de sector corespundeau. Dar cum rămâne cu celelalte? Au căutat din nou, au luat fiecare buletin în parte la mână și nici urmă de ele. Era aproximativ ora 2:30 când și-au amintit că, pe la prânz, colega de la UDMR, dăduse două buletine pentru consiliul local și niciunul pentru primar general. Oricât ar fi căutat ei, buletinele nu ieșeau la număr.

Au început să o învinuiască pe cea care greșise, apoi pe doamna președinte că nu a rezolvat problema încă de când a fost sesizată.

Din punctul lor de vedere, s-ar fi remediat foarte simplu, dându-i altui votant două buletine pentru primar general și nici unul pentru consiliul local.

Au dezbătut vreo oră, încercând să afle ce este de făcut, până când doamna președinte s-a hotărât să sune la biroul electoral. I s-a spus că nu cunosc procedura în acest caz și trebuie să aștepte să vorbească cu un superior; probabil că abia de dimineața, pe la ora 6 sau chiar mai târziu, vor fi știut și nimeni nu trebuia să părăsească sala, pentru că răspundeau penal.

Doamna cu PSD-ul, cea mai guralivă din toata sala, a găsit soluția:

- Luăm un buletin de colo și îl punem dincolo! Așa tre’ să facem! Luăm un buletin de la USB și gata!

Foto: Inquam Photos

Apoi i-a pus în față unei colege teancul de buletine de vot strânse de USB pentru consiliul local. Eram ochi și urechi, în timp ce aceasta număra cu voce tare, iar restul se odihneau. Când sfârșește numărătoarea reies 96 de buletine, moment în care reprezentanta PSD se scarpină în cap și zice cu voce tare:

- Câte ai zis ca sunt, 95?”, iar colega îi spune să înceteze că am văzut și știu ce vrea să facă.

La această sugestie, doamna președinte a spus că așa ar fi făcut, dar i-a trebuit observator și că nu o să mai primească niciodată observatori s-o încurce pe ea.

Toți protestau, amenințau că pleacă, spuneau ca ei nu au nici o vină, să rămână doar cea de la UDMR. Dintr-odată, doamna cu PSD-ul își îndreaptă atenția către mine.

- Ia zi, fătucă, care-i părerea ta?

Mă uit confuză, o întreb la ce se referă și-mi spune

- Ce e de făcut? Ce crezi tu că trebuie să facem? Că nu mai avem de unde să le scoatem. Nu e bine cum zic eu, să luam unul de la CL, să-l punem la PG? Că nu furăm, doar n-am băgat noi buletinul, dar vrem și noi să plecăm acasă.

Cum nu eram acolo ca să le dau soluții, se dau mai multe telefoane. Mesajul de la BEC: nimeni nu are voie sa plece, abia de dimineață vor încerca să soluționeze. Era deja ora 4:00, mă simțeam foarte rău, așa că am ales să mă retrag pentru a nu le face noaptea și mai urâtă cu o Salvare și cu liniștea că ei nu mai pot modifica nimic în lipsa mea,fiindcă situația ajunsese la BEC.Oare am fost naivă? Oare în alte secții ce s-a întâmplat? Mai ales în sectorul 1, unde a fost clar că miza de a câștiga USB era cea mai mare…

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • adema check icon
    Subscriu la tot ce s-a scris, cu ceva in plus...eu am fost chiar persoana acreditata BEC si responsabila cu scanarea CI intr-o comuna cu vreo 3500 locuitori. Imaginati-va ce a fost intr-o comuna unde TOTI din comisie erau PSD in frunte cu primarul iar acesta are dosare penale pentru vatamari corporale, tentativa de omor, pe langa faptul ca nu a retrocedat niciun metru de teren persoanelor in drept... si asta fara consecinte. Conduce comuna cu securitatea (stiti voi care) si cu bata. Iar atunci cand membrii comisiei electorale sunt amenintati ca daca nu fac tot posibilul sa iasa PSD la numaratoare li se va da foc la case, va las sa ghiciti ce partid a castigat alegerile. Numaratoare? La 9:30 s-a finalizat numaratoarea. Direct din procesul verbal al presedintelui de sectie. Ghiciti deasemenea de ce BEC nu a aprobat aproape nicaieri in tara renumararea voturilor iar MIE PERSONAL mi s-a raspuns de la 112 ca au ORDIN sa nu intervina in ziua alegerilor la sesizarile de incalcare a legii electorale...
    Noapte buna tarisoara draga. In 2016 eu mi-am pierdut DEFINITIV speranta in umanitate...ce am vazut acolo, mafia italiana e copil. Si porneste nu doar de sus, ci din toate partile.
    • Like 1
  • check icon
    Cum posibilitatea educării membrilor comisiilor electorale este și mai greu, ca să nu spunem imposibil de realizat, decât a aleșilor nației și a guvernanților, taman într-o zi înainte de alegeri, nu ne rămâne decât să ne mulțumim cu ce avem și să acceptăm rezultatele alegerilor cu micile abateri de la reguli, care nu modifică esențial dorința majoritară a alegătorilor. Am trecut prin etape și mai complicate pe timpul lui Băsescu și mai înainte de acesta.
    • Like 0
  • In primul rand nu va mai vaitati ca e mult de munca la sectiile de votare pentru banii care se dau, daca nu va convine nu va mai duceti! Apoi cred ca era corect sa se intocmeasca un pv in care sa se descrie ce s-a intamplat, plus declaratia drei care a incurcat buletinele si se se noteze voturile asa cum reies din buletine. Pe principiul ca un vot nu schimba mare lucru si nici nu spunem o minciuna.
    • Like 0
  • check icon
    deh...asta a fost cu alegerea primarilor intr-un singur tur...s-a facut o mica economie de bani dar legitimitatea unora alesi cu 30% dintr-o prezentza de 30% (0.3*0.3 = 9% voturi din total electorat!!) pur si simplu NU EXISTA!
    • Like 3
    • @
      check icon
      Si daca se aliau toate lichelele in turul 2 ce rezultat aveam ?! O adunatura de basisti , nicusordanisti, pedelisti, pseudoliberali si rataciti !
      • Like 1
    • @
      Sa intelegem ca dumneata esti psd-ist?
      • Like 1
    • @ Gheorghe Daniel Sandu
      check icon
      Sunt progresist , adica social-democrat in orientare ! Tradus inseamna ca doresc binele unei mase cat mai largi de oameni , adica a majoritatii populatiei ! Clasa mijlocie (tot mai mica) si cei foarte bogati se descurca si singuri !
      • Like 1
    • @
      check icon
      scuze pt lungime, in general intelepciune se axprima in cuvinte si idei simple, pt "celelalte" este necesar sa consumi energie si tot nu reusesti, cum ar fi cu piatra aruncata de prost :), deci, la subiect : din pacate pentru dumneavostra, si slava Domnului nu si pentru noi restul, iata cine sunt cei care au pus in paractica "progresul", adica social-democratia si ce au ajuns :) : 1. Partidul Social Democrat din Germania (SPD) s-a format în urmă cu 150 de ani. (deci istoric este depasit, avand in vedere platforma :) ) Este cel mai vârstnic partid democrat din lume. 2. SPD s-a format în vremuri în care muncitorii nu aveau nici un fel de drepturi dar începuseră să se revolte împotriva patronilor (in 2016 prin intermediul participatiilor, al actiunilor de pe burse si al liberalismului in infintarea unui srl, cam 50% din populatie unui stat dezvoltate este "patron" :) ). 3. "Mesajul fondatorilor" era: "Dacă vreţi să vă schimbaţi situaţia, atunci trebuie să obligaţi statul să vă ofere drepturi egale şi să vă transforme în cetăţeni asiguraţi din punct de vedere economic." (in ceea ce priveste primele 50 state cu economie dezvoltata, aceste "drepturi" si "stanguri" sunt trecute in constitutie. extraordinar ca aceste drepturi sunt excesiv reprezentate si aparate tocmai in 2 dintre statele definite ca fiind capitalist agresive - statele unite (practic fara sindicate :) cheia social-democratiei) si regatul marii britanii (nu are constitutie scrisa) ) 5. primul experiment al unui stat fondat pe principii social-democrate în anii '20-'30, este direct legat de eşecul primei faze a democraţiei pe teren german. apariţia naţional-socialismului şi ascensiunea lui Adolf Hitler nu au mai putut fi împiedicate de structurile democrate. (daca intram mai adanc in istorie descoperim bazele naţional-socialismului in social-democratie :) ) 6. După cel de-al Doilea Război Mondial, SPD s-a transformat într-un partid popular de stânga, care în prima faza a căutat să se regăsească. adica a adoptata tocmai doctrina socialista, dar nu sub forma naţional-socialismului (hitler - lagare de exterminare prin munca) ci sub forma social-democrat dezvoltata de PSDMRus, scindat ulterior în două grupări: bolșevică ( Vladimir Ilici Lenin - gulag de exterminare prin munca) și menșevică ( și Iulius Martov) :). 7. evident intre cele 2 forme de social democratie originale, nationalist vs internationalist, primul a incercat exterminarea jidanilor si tiganilor, al doilea a incercat exterminarea popoarelor conlocuitoare, tocmai acelea din care a fost format, de-a lungul istoriei, poporul rus :). pentru romanica trebuie sa evidentiem bazele constructiei social-democratice prin : experimentul pitesti, experimentul canal, experimentul balta brailei :( 8. ambele variante social democrate au fost invinse moral prin opozitie populara larga (fuga populatiei din lagarul socialist) si economic prin incapacitatea de a oferii drepturi egale intregii populatii (infrangerea suferita in "razboiul rece", finalizata cu descompunerea blocului/imperiului sovietic) 9. exemplele moderne oferite de varianta social-democratica sunt : a) brazilia - Corruption costs Brazil almost $41 billion a year alone; b) venezuela : http://www.economist.com/news/americas/21699181-country-poised-between-chaos-and-dictatorship-trouble-streets?zid=305&ah=417bd5664dc76da5d98af4f7a640fd8a ps. nu ma astept sa postati ca a-ti inteles ceva, in general sunteti ocupati cu traiul de zi de zi din romanica, batalia politica si batalia pe mita :) si pe urma nu poti intelege din 10 pct ceva ce practic nu cunosti : libertatea de a fi democrat = "Voi lupta pana la ultima mea picatura de sange, ca sa ai dreptul, sa nu fi de acord cu mine" (ion ratiu) !
      • Like 1
    • @
      check icon
      Nu stiu la celelate partide dar la partidul nostru social-democrat sigur confabulezi/delirezi maestre daca-i atribui radacini in "experimentele de la pitesti sau braila " !! Ma gandeam eu ca matale traiesti intr-o lume paralela sau demult apusa ! In cuvinte putine pot sa ma exprim eu , daca esti angajat votezi stanga , mai exact ceva din coalitia social-democrata (PSD, UNPR, ALDE) iar daca esti patron/magnat /inconstient votezi "dreapta" (PNL, PMP, UDMR) ! Modelul social-democratiei (dpdv social , salarial,antreprenorial, drepturi si libertati) de la noi trebuie sa fie cel francez ! Punct !
      • Like 0
    • @
      check icon
      Scuze vroiam sa spun maistre nu maestre ! :D))
      • Like 0
    • @
      check icon
      sa ne redescoperim :) ca sa nu ramanem acoperiti :), respectiv cine ce vorbeste pe aici, eu "maistrul" (dupa apelativul de "animal" chiar nu ma mai mira nimic ce vine de la social-democratie :) ) sau dumneavostra sustinatoare psd : 1. cine este fondatorul si marele conducator al psd ? ion iliescu ? ce a fost dansul inainte de 1989, ce idealuri declara ca nu doreste sa intineze, precum dictatorul ? http://adevarul.ro/news/societate/secretul-iliescu-1_50a7b1987c42d5a66369bf4d/index.html 2. dupa multele cautari de modele cunoscute de muncitorul de partid comunist domnul iliescu a ales si implementat democratia originala :) http://www.ziare.com/politica/referendum/democratia-originala-made-in-romania-opinii-1240938 3. acu' o dati de sorginte franceza, pai atunci acunoasteti de unde vine denumirea partidului "de stanga" :). idealuri franceze ziceti ? pai sa vedem din cine le promoveaza, va rog sa alegeti dumneavostra partidul democrat (ca nu exista :) ) din franta 2016 : https://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_partide_politice_franceze consider ca 3 raspunsuri cinstite sunt suficiente pentru a demonstra ca eu vorbind de experimentul pitesti pomenesc de educatia de partid original si social-democratic a lui i.iliescu, p.roman, a.nastase, si o lunga serie de securisti cu nepotei astazi in servicii :) si secretari de sta in guvernul tehnorahat al parlamentului de borfasi. ps in alta ordine de idei incercarea timida de a ma numi "mistru" este nimic pe langa faptul ca dumneavostra sustineti psd :)
      • Like 1
    • @
      check icon
      si pt ca scrieti ceva ce nu cunoasteti sa va explicam cu rabdare si placere : 1. PROGRESÍST, -Ă, progresiști, -ste, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Partizan al progresului pe plan politic, social, economic etc. 2. Adj. Care ține de progres ori de progresiști (1), privitor la progres sau la progresiști; care promovează, susține progresul; progresiv (2). – Din fr. progressiste.
      Sursa: DEX '09 (2009) 2. care sunt partidele progresiste si ce programa imbratiseaza : a) The Progress Party (Swedish: Framstegspartiet, FsP) was a minor Swedish political party that existed in various forms from 1968 to the 2000s, when local parties merged with the Sweden Democrats, or developed into distinct local parties. It was based mostly in Scania, although it at times had active local chapters other places. For a time, it saw itself as a Swedish equivalent of the Progress Party in Denmark and Progress Party in Norway. b) The Progress Party (Bokmål: Fremskrittspartiet, Nynorsk: Framstegspartiet, FrP) is a political party in Norway which identifies as classical liberal (libertarian) and conservative-liberal. c)The Progress Party (Danish: Fremskridtspartiet) is a political party in Denmark, which was founded in 1972. The party entered the Danish Parliament after the 1973 electoral "earthquake". It won 15.9% of the vote and 28 seats, making it the second-largest party in parliament. It did however not form a part of the ruling coalition because the other parties refused to cooperate with it. d) The German Progress Party (German: Deutsche Fortschrittspartei, DFP) was the first modern political party in Germany, founded by liberal members of the Prussian House of Representatives (Abgeordnetenhaus) in 1861. To unite the left-wing liberal forces, the party on 5 March 1884 finally merged with the Liberal Union, a split-off of the National Liberals, into the German Free-minded Party. e) The Progress Party (Russian: Па́ртия Прогрéсса; Partiya Progressa) formerly the People’s Alliance (Russian: Наро́дный Алья́нс; Narodnyiy Alyans) is a political party in Russia led by the Anti-Corruption Foundation head Alexei Navalny and opposed to Russian President Vladimir Putin and his United Russia party. ... si mai exista partine progresiste (nu social democrate, care este o alta platforma) in Equatorial Guinea, Gabon, Ghana, Faroe Islands, Australia ... adica si romanica pe acolo pe langa africa :) ca e diferenta mare fata de nivelul de trai din tarile nordului, fie ea si iceland :) 3. bre, alo, tovarasi ... nu ar strica, pa la partid acolo sa va invete cineva (cand mai scapa de la racoare) sa rasfoiti ceva almanahe politice, luati legatura cu venghelie, care este :)
      • Like 1
    • @
      check icon
      Da , revenim la vechea discutie cu cine a asdus progresele in aceasta tara ! Raspuns corect : Adrian Nastase ! Eu din 2004 datorita lui A. Nastase votez numai si numai PSD si am constiinta ca prin umilul meu vot am facut maximum posibil pt aceasta tara ! Pana in 2004 votasem numai Ratiu , Campeanu , Constantinescu si taranisti si liberali la parlamentare ! La Bucuresti la fel , numai Oprescu de la PSD este cel care a aratat ce inseamna competenta si progres ! La ultimele prezidentiale am votat EVIDENT cu Dl Tariceanu , pe Ponta l-am sfatuit pe profilul sau de fb sa renunte in favoarea D-lui Tariceanu ! Deci mestere daca vrei sa te mai bag in seama spune-mi cu cine ai votat, lasa balivernele cu presedintele de onoare al PSD ca presedintele de onoare al PNL este MULT mai rau decat Ilievici a fost dupa declaratia sa turnator la vechea securitate ! Iar mai tinerii sai colegi de partid sunt cei mai multi colaboratori fideli ai noii securitati ! Asa ca scuteste-ma de moralizare politica !
      • Like 0
    • @
      check icon
      ca sa scurtam suferinta si monotonia discutiei : 1. va rog sa numiti o persoana necondamnata sau in cercetare, si fara dubii asupra participarii la crime colective din cadrul conducerii psd ! 2. numiti in lume un alt partid a carui conducere este format integral din puscariasi. 3. psd este un partid a carei conduceri este formta integral din persoane condamnate si deci puscariabili - nastase condamnat, oprescu prin in fapt, iliescu acuzat de crime, ponta plagiator, dragnea condamnat, miki spaga condamnat, ontanu prins in fapt, .... inteleg ca dumneavostra sunteti fost, actual (posibil ca dati asemenea mesaje direct din puscarie) sau viitor condamnat si pe cale de consecinta va solidarizati cu acesta tagma ... dreptul si alegerea dumneavoastra in viata, dar restul populatiei nu se poate mandrii in lume cu hoti, borfasi, plagiatori si criminali, chiar daca ei ar forma majoritatea populatiei ! ce sa le explic eu copiilor : uitati copii, numai prin mita, spaga, furt sau crima ajungeti sa aveti un loc de munca, o masina, o casa, dotari in casa si bani suficienti sa mergeti in vacante ? ... deci, va urez dumneavostra si intregii familii, rudelor si pritenilor dumneavostra, ca si tuturor pucariasilor (psd - partidul sinistrilor delicventi) : la multi ani !
      • Like 1
    • @
      check icon
      Toate sunt facaturi de dosare , daca doar atat te duce mintea sa te legi de niste lucraturi neostaliniste inseamna ca esti pierdut ca fiinta rationala dar si ca om ! Nastase a facut inchisoare din EXACT aceleasi motive ca si Coposu ! Adica motive pur politice ! Sa zicem ca la Iliescu as avea ceva dubii , dar eu n-am votat pe el si nici partidul sau cat a fost el presedinte de partid ! Pe de alta parte partidele sunt entitati de drept privat , deocamdata suntem reprezentati oficial de un personaj care a fost dovedit de instanta ca a uzat de fals si nu acuzatii procuraresti imbecile de evaziune pe chitante , ca la Ponta ! Iar Dragnea este martirul referendumului din 2012 , deci "condamnarea" ii face mai multa cinste decat daca n-ar fi avut-o ! Deci pentru mine e un PLUS , altfel nu-l prea suportam pe individ ! :))
      • Like 0
    • @
      check icon
      poate nastase si copos, dar e greu cu istoria :) altfel marmota invelea ciocolata, alaturi era Mihai Tănăsescu, economistul-vedetă al PSD-ului din vremea de glorie a lui Adrian Năstase :) http://www.zf.ro/eveniment/sfarsit-de-cariera-pentru-un-finantist-care-reusise-sa-patrunda-in-cercurile-financiare-mondiale-15500750
      • Like 1
    • @
      check icon
      Asta cam așa e (despre înțelepciune), dar mai departe, am părerea că dacă ne uităm pe la alții, nu prea avem motive să le urmăm practicile, ci doar experiența lor, dacă stă cineva să le studieze din punct de vedere dinamic progresul în materie electorală. Și tot n-am avea șanse să ni se potrivească. Oricum, suntem în alt stadiu din multe puncte de vedere. În privința opțiunilor, am ales un program politic la are s-a lucrat concret, în speranța că se va încerca de astă dată punerea lui în practică. Partida tinerilor hotărîți să salveze România mai are de parcurs un stadiu de pregătire, de adaptare la realitate, care poate deveni convingător după ce, mai înaintea alegătorilor, se vor lămuri ei asupra drumului salvării respective. Mi-am permis să comentez în această manieră, pentru că și matale încerci să ne dai lecții, care ar putea avea mai mult succes dacă ar fi prezentate într-o succesiune de articole chiar și pe această platformă de presă. Talent văd că ai.
      • Like 0
    • @
      check icon
      nu cred ca am jignit pe cineva si nici nu cred ca dumneavostra posedati, sau sunteti posedat, pentru a putea sa ma jigniti, apoi :
      1. deci ion iliescu, secretar pcr, nu a fost "educat" de membrii pcr care au "rulat" programul pitesti ?
      2. daca platforma psd presupune ceva socialist atunci asta ce este : "Creşterea anuală cu 20% a numărului de firme existente şi creşterea competitivităţii;" ?
      3. cred ca ion iliescu a spus exact : democratie originala ! deci asta cu "social-democratiei franceza" e ceva ce sa luat pe limba de la timbrele lipite pe vederile trimise din franta :)
      • Like 0
    • @
      check icon
      departe de mine idea de a "da lectii" cuiva. prin postarile mele incerc numai sa ridic problemele care par a nu fi luate in seama si sa prezint lucruri deja "inventate" sau "verificate". stiu ca nimic nu seamna cu nimic, deci paste-copy la viata nu exista :) cer scauze daca par "hotarat". important este sa simt ca a pornit o "minte" sa se intrebe, mai departe este chestiune de sansa.
      • Like 0
  • check icon
    tineretul nascut dupa anii '80 trebuie sa inteleaga ca pana cei nascuti inainte de anii '80 nu ajung in cimitir, in romania nu se poate face nimic. toti sunt santajabili : 40% au fost informatori din liceu, 40% cred sincer in comunism, 10% au plecat din tara, ceilalti 10% care au fost angajati si securitatii statului, cinstiti 1000 - 2000 de oameni, dar astia nu se baga in nimic, respecta sansa ca s-au nascut in romania ! romania a fost 56 de ani un mare mare penitenciar, acum detinutii sunt liberi dar ei nu mai inteleg libertatea asa cum o intelege cineva nascut, crescut si trait liber. cititi despre sindromul stokholm si va lamuriti.
    • Like 8
  • Valentin check icon
    Isi mai imagineaza cineva ca in politica exista curatenie? Spun totusi ca n-ar trebui sa ne punem cenusa in cap. Se intampla si la case mai mari. Nu exista politica morala si pura 100% nicaieri in lume. Si cred ca putem gasi pe net scandaluri in orice tara.
    • Like 1
    • @ Valentin
      check icon
      problema este ca acolo, in occidentul decazut si pe cale de dezmembrare, 5% dintre politicieni fura cate ceva, in romania 95% fura tot ce au in fata lor si mai ales ce vine din occidentul decadent :)
      • Like 4
    • @
      :) In acest caz, se pare ca trebuie sa fim FERICITI. Macar suntem furati de ai nostri! ;( Sindrom Stocholm sau altceva..., zau, chiar asa, acum am realizat (!) ce ar fi fost sa fim furati de altii (rusi, unguri, turci, bulgari, francezi, americani...)? Nu ar trebui sa fim mai linistit asa?
      Scuzati-ma! Stiu ca nu mai este loc de zeflemea...
      • Like 0
    • @ Irina Radulescu
      check icon
      deci nu sunteti nationalista ? nasol ! nu credeti in fericirea poporului ? nasol ! pai asa nu puteti constru societatea bazata pe binele comunitar (20 mil parlamentari) si ramane tot pe spinatea capitalismului sa se descurce cu ajutorul pt mamele cu mai multi copii (nu conteaza coloarea la gingi), pt handicapati (la ultimul recansamant (vot) cam 50% din nucleul dur al psd), pt someri (la ultimul recansamant (vot) cam 50% din cei care nu simpatizeaza cu psd) ... pai ce are romanansul mai moca si sfant (vezi cine e popa astazi) decat ... zeflemeaua ... ca luminita a plecat de mult la munca in spania (mai umbla nastase cu 25.000 euro pt o partida) si rasul a murit la zoo-madagascar :) (in madagascar il hraneau cu mazare)
      • Like 0
  • În bacau au contestat ziariștilor și dreptul de a face o fotografie în secție. Nu buletinelor ci oamenilor care intrau și ieșeau. Și cei din sala erau persoane cu studii, nu orice necunoscător.
    • Like 2
  • Valentin check icon
    Iata si relatarea unui observator: https://www.facebook.com/copilu.rebel?fref=nf&pnref=story
    • Like 0
  • check icon
    Tot timpul se intampla astfel de situatii la incheierea proceselor verbale ! In "92 am fost de paza ca soldat inarmat la o sectie de votare , si a fost fix o asemenea situatie cand nu dadeau voturile anulate cu cele valabil exprimate cu cele priite in total ! pana la urma rezolvarea a ramas pe mine ca insotitor la BEJ si pe presedintele sectiei , am mai stampilat vreo 3 voturi pentru Campeanu vreo 2 pt Iliescu (pt echidistanta :) , le-am bagat in legatura cu voturi valabile , si am asteptat cu mari emotii amandoi sa le verifice cineva ! Dar acolo am aruncat sacii intr-o cam,era , am predat procesul verbal si gata ! Deci nu e nimic nou , unii pun un vor in plus pt unii , alte sectii pt contracandidat SE ANULEAZA RECIPROC aceste absolut minimale erori si NU SE MODIFICA procentajul probabil nici cu o zecime intreaga in plus sau minus , la nivel de oras sau chiar in intreaga tara ! Gasesc absolut absurde si condamnarile (cu executare) pt vot dublu sau chiar multiplu dupa confirmarea de catre BEC a castigatorilor ! E bine ca acum se scaneaza buletinele si nu mai pot exista asemenea procese rusinoase ! Si aceste fraude facute voit , nu pt a incheia un proces verbal , se anuleaza reciproc cu altele fraude facute in sens invers si tot acelasi procent rasmane in final ! Frauda este ca se pun sau se scot sute sau mii de voturi ! Cel mai frapant si elocvent exemplu este scrutinul facut pe vremea lui base in sectii din Guadalajara si alte tinuturi exotice unde practic nu a votat nimeni dar tot apareau 2-3000 de votanti pt Basescu ! Iar asta s-a facut taman de catre ambasadori si atasati ai ambasadei cu acordul STS si altor structuri ! Dar acolo nu s-a anchetat nimic !
    • Like 4
    • @
      check icon
      Putem sa luam prin absurd cazul ca la fiecare sectie nu au iesit 5 voturi la final pt incheierea corecta a procesului verbal si acestea ar fi anulate TOATE de la Nicusor Dan pe tot Bucurestiul , adica vreo 200 de sectii de votare , ar rezulta 1000 de voturi
      ceea ce reprezinta mult sub 0,5 % din voturile exprimate , ori diferenta s-a facut la 10 procente intregi ! Concluzia este ca s-a votat 99.99 % corect !
      • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      In politica nu trebuie sa furi, trebuie doar sa gasesti resursele necesare.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Nu e vorba de furt , am explicat , este vorba de a incheia o situatie anume exact ca un bilant , fie anulezi un vot fie mai stampilezi unul ca sa iti iese cheia de verificare finala , iar asta se face cu acordul tuturor ! Trebuie sa fii realist si sa vezi si finalul procesului casre consta de fapt in obtinerea unui procentaj de departajare , adica pur si simplu sa identifici majoritatea dintr-o populatie pana la urma sa procentul de impartire a unor scaune iar pt asta ajung procente intregi, daca un partid are 2/3 dintr-un scaun de consilier i se va da unul intreg ceea ce ar insemna in realitate ca "a furat" cine stie cate mii de voturi nemeritate , ori noi vorbim aici de zeci de voturi in final intr-un oras ! Daca vrei sa-ti gasesti motive de carcoteala sau paranoia evident ca atunci nu-ti vor ajunge 10 vieti
      • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      Se poate 'fura' si prin alegeri corecte. Stiu, pare stupid, dar e adevarat. E mai greu de explicat, dar e posibil.
      • Like 0
    • @
      check icon
      bre ... iertati-l ... dupa cum argumenteaza Marius Cazacu e venit acum de pe bistrita ... el e pluta pt pestele mort ... posibil ca-i lipseste si medicamentatia de cand cu hexi ... cred ca posteaza de la obregia :)
      • Like 0
  • check icon
    Am mai comentat și la alt articol despre cum s-a întâmplat la secția la care sunt arondat. La ora nouă, circa fără cinci, a venit jandarmul șef și ne-a invitat afară din zona de siguranță (adică pe trotuarul opus școlii), iar după ce s-au sigilat toate orificiile pe unde ar fi putut fi introduse/sustrase buletine de vot compromițătoare, și după ce au fost anulate cele neexprimate, toți - repet - toți reprezentanții partidelor au fost scoase din secție, în încăpere rămânând doar membrii comisiei electorale. Au fost îndepărtați reprezentanții probabil în cel mai important moment, adică atunci când sunt numărate și verificate voturile din urne. Punct... și de la capăt peste patru ani.
    • Like 0
    • @
      check icon
      reprezentanții au fost ... scoși
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult