Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei
La ora când se solicită anchetă pentru numărătoarea voturilor din sectorul 1, din cauza suspiciunii de furt, iată două povești din sectorul 3. Sunt aventurile de observatori USB trăite de două doamne. Din ele veți vedea tactici de intimidare, fușereală la numărarea voturilor, ostilitate din partea reprezentanților partidelor mari. Au dorit să nu le fie publicate numele.
Glume groase și amenițări
„Eu am fost delegat la secția 589 în Titan. Am ajuns în secție la 20,45. Înainte să afle că sunt delegat la numărarea voturilor de la USB, reprezentantul PSD Toader Costel m-a întrebat de ce am venit.
Mi-a spus că „ar fi trebuit să mă prindă el pe stradă să mă bată“. S-a justificat oarecum spunând că era o glumă. Mi-a zis că poate vreau să ies din sală, că se va face cald, că vor închide ușile. Că vrea să știe de ce am venit acolo. După vreo 10 remarce de acest tip, când intrase și în spațiul meu personal, i-am spus că glumele dumisale sunt nepotrivite.
Președinta secției mi-a poruncit să nu fac multe comentarii, că reprezentatul ALDE a fost cuminte, nu a spus nimic și chiar i-a ajutat. I-am răspuns că eu, fiind delegat, am dreptul să fac comentarii, să pun întrebări, să mă asigur ca legea să fie respectată.
Legea spune că la terminarea perioadei de votare, se sigilează fantele urnelor, ștampilele, se pune ștampila de control pe sigilii, după care să anulează buletinele nefolosite. La secția 589, după închidere, nu au sigilat fantele, dar se apucaseră de anularea buletinelor nefolosite. Le-am spus că trebuie sigilate stampilele, și neapărat fantele. Enervată, președinta secției a legat ștampilele cu ață, într-un plic, deci le-a sigilat, de gura mea. Au terminat de anulat buletinele nefolosite, și au început să le numere. A durat vreo oră să facă un calcul câți votanți au fost în secție și numărul să fie egal cu numărul de buletine, minus cele primite și anulate ca nefolosite.
Au desfăcut apoi prima urnă. Le-au răsturnat pe toate. Și când au început să le sorteze, președinta a luat teancul PSD pe un birou separat, să îl verifice foaie cu foaie. I-am spus că legea spune că trebuie să le citească cu voce tare și să le arate către toți membri comisiei BEC. Mi-a răspuns că sunt nebună, că nu e ok, că am fi stat acolo până a doua zi, că legea e absurdă. Delegatul de la ALDE a spus că și el insistă să le numărăm așa. Noi nu vedeam bine dar eram foarte atenți. Președinta insista să ne uităm, ca să nu fie comentarii. La un moment dat, reprezentatul PSD m-a mai amenințat odată că vrea să mă bată până la alegerile viitoare.
Eu eram permanent atentă să se numere corect buletinele și voturile. Alte două persoane numărau în spatele meu. I-am rugat, dacă tot nu respectăm procedura de numărătoare, să elibereze mesele ocupate din jur și să le numele pe toate acolo, în fața mea, ca să văd și eu totul. Președinta a țipat la mine. Mi-a spus că nu vor face cum spun eu. Eu i-am rugat să facă astfel încât să pot vedea, că nu am ochi la spate. Mi-a răspuns că le numără cum crede ea de cuviință. Că eu sunt „doar o fată fără viitor politic“. „Ai să vezi că în Consiliu, cu asemenea atitudine neconciliantă, nu vei avea niciun viitor“, m-a avertizat.
În momentul când a început să numere voturile, reprezentantul de la PNL a început să-și facă cruci și a spus că îi vine „să îmi scoată ochii“. M-am simțit în pericol. Am început să dau telefoane la centru să le spun să facă sesizări la BEC. Erau 3 oameni împotriva mea și ceilalți 5 nu spuneau nimic. O singură femeie din biroul electoral a intervenit o dată către președintă, după amenințarea celui de la PNL, spunând că ea nu a venit acolo să asculte comentarii în plus precum „nu ai viitor politic“ și altele. Președinta a început să țipe și la ea că, dacă nu se pune pe numărat voturi imediat, nu-i semnează fișa de pontaj. Cam asta era atmosfera.
Cei de la ALDE au povestit că a fost în unele secții a fost chemată Poliția pentru amenințări. La secția 589, când au văzut că sun la centru s-au potolit. Au început să numere organizat. Am fost mereu atentă să se numere corect, a mai durat încă 3 ore numărătoarea. Nu voiam să-i ostilizez, era târziu, voiam să fiu prietenoasă, să terminăm mai repede dar să fie totul corect. Reprezentantul PNL, Năstase Constantin, m-a mai amenințat o dată că mă bate”.
Două la primărie, două la prefectură...
O altă doamnă delegat USB povestește: „Când am ajuns în secția 639 mi s-a spus să ies, că mă cheamă când se închide secția. Preșendinta de la 639 a fost cooperantă, părea că nu-i convine. Dar după, n-a mai zis nimic. A venit la mine președinta de la secția de lângă, de la 640 care a spus că nu avem dreptul să fim delegați la numărătoare, și că a auzit ea la televizor că delegații USB au fost scoși cu poliția din secții. Eu i-am răspuns că am acreditarea de la biroul Sectorului 3, semnată de un judecător și că trebuie să respecte legea, nu să se ia după ce aude la televizor.
Voiau să înceapă să deschidă urnele de vot înainte de a anula buletinele nefolosite și a sigila ștampilele! Le-am atras atenția că legea prevede că trebuie să sigileze ștampilele și să anuleze buletinele nefolosite. Am asistat la numărătoare. În mare, s-a numărat corect.
Am stat la numărare de la 21.00 până la 2.45 și în acest timp președinta de la secția 640 a venit de vreo 3 ori să verifice dacă sunt acolo. Mă fixa. Comenta că toate secțiile au terminat numărătoarea, inclusiv cele din alte locuri din apropiere, «numai noi nu».
La final, președinta a consemnat în procesele verbale originale din ciorna ei ceva greșit. În dreptul USB la consiliul local avea 15 voturi. Când a trebuit să centralizeze procesele verbale pe tabletă, în SIMPV, nu le ieșeau cheile în sistem. Au desigilat sacii cu voturi de la consiliul local și au renumărat voturile. S-a dovedit că notaseră greșit în PV 15 voturi la USB, fiindcă, în realitate, erau 65! La primar general s-a dovedit la fel. Număraseră cu mai puțin de 10 voturi la Nicușor Dan și au descoperit asta tot când au introdus datele în SIMPV. A fost nevoie să renumere voturile desigilându-le.“
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nu am nicio apartenenta politica pentru ca nu m-a atras niciun candidat si, cu atat mai putin, vreun partid politic.
Acum, legat de prezenta reprezentantilor USB si ai oricarui alt partid in sectiile de votare legea spune ca atunci cand un partid nu este reprezentat intr-o sectie de votare poate face o solicitare scrisa la Biroul Electoral de Circumscriptie (de la nivel de comuna/oras/municipiu/sector in cazul capitalei) cu cel putin 48 de ore inainte de ziua votarii. Presedintele B. E. de Circ. va admite aceasta cerere, daca sunt intrunite conditiile legale, si va dispune, printr-o Hotarare, acreditarea unei persoane identificabile, ca si reprezentant al partidului solicitant.
In cazul de fata, se pare ca a existat o astfel de acreditare.
Insa, pe de alta parte, trebuie facuta distinctie intre "reprezentant" si "observator".
Reprezentantul este cel desemnat de catre un partid politic care participa la alegeri iar observatorul poate fi numai din partea unor organizatii - in cazul observatorilor, Biroul Electoral Central este cel care a emis astfel de acreditari in cazul in care au existat cereri.
Pe langa aceste categorii mai exista candidatii.
Acestia au voie sa asiste atat la procesul de votare cat si la numararea voturilor.
Ce a impiedicat pe cei din conducerea USB sa trimita candidatii sa asiste in sectiile de votare unde nu au avut reprezentanti?
Partea cu furatul voturilor, cel putin din experienta personala, mi se pare a fi departe de a se realiza cel putin in conditiile actuale unde sistemul electronic de verificare a actelor de identitate a functionat.
Legat de numararea voturilor in sectiile de votare - se pot spune multe.
Daca trebuia aratat fiecare buletin de vot la toti cei care participau sau numai asistau la numararea voturilor - cat timp procesul de numarare este transparent, procedura de numarare poate fi aleasa de fiecare sectie de votare in functie de specific.
Ganditi-va ca nu toate sectiile de votare au o suprafata suficienta pentru a se putea deschide toate urnele in acelasi timp - nu toate sectiile de votare sunt ca cele care ni se prezinta la stiri - clase de la scoli sau licee, sali de sport etc.
Sunt situatii in care o sectie de votare nu are astfel de suprafata si sunt nevoiti sa deschida pe rand fiecare urna, sa numere si apoi sa treaca la urmatoarea.
Este usor acum sa vina spuna ca au fost furati (indiferent de formatiunea politica, candidat independent etc) cat timp ei nu au avut capacitatea organizatorica sa trimita oameni in fiecare sectie de votare.
Legat de noua contestatie pe care dna Armand doreste sa o faca legata de numararea voturilor in Sectorul 1, cred ca ar trebui sa citeasca putin legea si sa vada ca astfel de contestatii se pot face in maxim 48 de ore de la inchiderea votarii - termen prevazut de lege.
Partea cu contestarea la CCR cu privire la alegeri intr-un singur tur este iar o miscare de campanie (poate ca dansa nu stie ca s-a terminat campania electorala) avand in vedere ca CCR s-a pronuntat deja pe acest aspect.
Uneori, aruncarea in spatiul public a unor informatii fara o baza solida nu face decat sa agite spiritele, sa se nasca o stare de simpatie/compansiune fata de cel care a pierdut pentru ca a fost furat la vot.
Legea le-a pus la dispozitie mijloace cu care sa poata "controla" procesul de votare astfel ca orice comentariu ulterior, cat timp ei nu au profitat de lege, mi se pare deplasat.
Nu cred ca vor obtine altceva decat le permite legea indiferent de cata agitatie vor provoca in spatiul public iar inainte de a provoca o astfel de agitatie ar fi bine sa citeasca legea.
Crede in continuare ca toate lucrurile in Romania sunt corecte si nu exista nici o frauda.
Jenant
In acelasi stil, in Moise vorbeste acel spirit socialist conservat de catre multi popor de mai demult - acel spirit de om cumpatat care tace si nu face panarama atunci cand e in rahat pana la gat - dar nu din cauza lui. Vorba aia, capul plecat sabia nu-l taie.
Daca ar fi sa ne gandim de ce n-au votat mai multi, ar trebui sa ne intrebam daca in Bucuresti s-a votat mai mult vreodata - poate cu 10% mai mult - ceea ce arata ca Bucurestiul nu e un oras al oamenilor stabili, e locul ala in care te faci mare si zbori dupa.
Nu vorbeste nimeni despre voturile DIasporei acum? unde sunt, cati au votat, au putut vota?