Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ziarul de Iași: Tudorel Toader ar putea fi anunțat miercuri ministru al Justiției

Tudorel Toader, fost judecător al Curții Constituționale a României, ar putea fi propunerea pe care o va înainta prim ministrul Sorin Grindeanu președintelui Klaus Iohannis pentru portofoliul de la Ministerul Justiției. Acesta a purtat mai multe discuții la nivelul conducerii Guvernului, fiind personal luni la București pentru o întâlnire cu Sorin Grindeanu și urmând să continue discuțiile și în această seară.

Tudorel Toader este judecătorul constituțional cu cel mai lung mandat la CCR, după ce a avut un an de interimat, iar apoi a fost numit de către Camera Deputaților în iunie 2007, pentru nouă ani, mandat ce s-a încheiat anul trecut, în 2016. Tot anul trecut Tudorel Toader a candidat pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza“ (UAIC) din Iași, reușind să câștige în al doilea tur de scrutin împotriva profesorului Codrin-Liviu Cuțitaru, fost decan al Facultății de Litere.

Pe plan academic, Tudorel Toader a fost timp de trei mandate decan al Facultății de Drept a UAIC, și este, din mai 2014, reprezentantul României la Comisia Europeană pentru Democrați prin Drept, cunoscută ca fiind Comisia de la Veneția.

(Foto Ziarul de Iași)

Acesta nu are nicio afiliere politică, deși s-a speculat în mai multe rânduri că acesta ar fi apropiat de diferiți membri ai Partidului Național Liberal. Recent, acesta a oferit un interviu pentru Radio România Iași, în care s-a pronunțat ferm împotriva dezincriminării abuzului în serviciu pe baza deciziei Curții Constituționale invocate atât de des în sfera publică.

„Nu vorbim despre incriminarea sau dezincriminarea abuzului pentru că a incrimina o faptă este de competenţa legiuitorului. Tot legiuitorul dezincriminează o faptă, adică o scoate din câmpul, din sfera de incidenţă, de aplicare a normei penale, a ilicitului penal. Prin urmare, decizia Curţii Constituţionale nu a avut şi nici nu putea să aibă ca efect dezincriminarea abuzului. A fost o decizie interpretativă, care nu a mai suspendat norma juridică a abuzului de la art. 297 cod penal. Când este o decizie de admitere se suspendă norma 45 de zile, după care care trebuie să vină legiutorul sau Guvernul şi să pună de acord norma cu legea fundamentală, Constituţia, prin prisma considerentelor deciziei Curţii. Dar asta, repet, numai la decizii de admitere. La decizia interpretativă, din momentul publicării deciziei în Monitorul Oficial, norma juridică interpetată de către Curtea Constituţională se aplică în continuare, fără nicio suspendare”, a declarat acesta pentru Radio România Iași.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cri check icon
  Dl. judecator nu "s-a pronuntat "ferm" impotriva dez-incriminarii abuzului in serviciu", dupa cum relateaza in mod deformat autorul postarii de fatza, ci a precizat doar ca nu CCR, ci Parlamentul decide asupra acestui aspect. Desi il citeaza corect pe Dl. Toader, autorul postarii, dl. Hopulele ii deformeaza fara nicio apasare sensul cuvintelor de parca viitorul ministru al Justitiei ar fi vorbit in chineza.
  Eu personal am incredere in dl. judecator Toader din 2 motive:
  1. Este membru al comisiei de la Venetia;
  2. A fost unul dintre cei 3 judecatori ai CCR care s-au pronuntat ca referendumul de demitere al Basescului a fost legal si corect.
  Desigur ca mult hulita modificare a legii abuzului in serviciu genereaza nemultumirea procurorilor si admiratorilor acestora, pentru ca o incadrare juridica corecta si clara a abuzului in serviciu ar limita drastic posibilitatea efectuarii de anchete abuzive contra politicienilor sau functionarilor publici.
  In conditiile legislative actuale, vedem cum membrii guvernului defileaza pe la DNA pentru ca au indraznit sa emita o ordonanta de urgenta care, fie ea buna sau rea, este un drept constitutional al Guvernului, asa cum a confirmat si CCR; pe de alta parte, constatam ca daca vrea DNA, guvernul este anchetat pentru suspiciunea de abuz in serviciu tocmai pentru ca ministrii si-au exercitat o atributiune perfect constitutionala.
  Poate dl Toader va avea puterea si abilitatea sa limpezeasca o lege proasta care permite atat functionarilor publici, cat si procurorilor sa comita numeroase abuzuri.

  .
  • Like 0
 • Atentie fumigene!
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult