Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ziarul de Iași: Tudorel Toader ar putea fi anunțat miercuri ministru al Justiției

Tudorel Toader, fost judecător al Curții Constituționale a României, ar putea fi propunerea pe care o va înainta prim ministrul Sorin Grindeanu președintelui Klaus Iohannis pentru portofoliul de la Ministerul Justiției. Acesta a purtat mai multe discuții la nivelul conducerii Guvernului, fiind personal luni la București pentru o întâlnire cu Sorin Grindeanu și urmând să continue discuțiile și în această seară.

Tudorel Toader este judecătorul constituțional cu cel mai lung mandat la CCR, după ce a avut un an de interimat, iar apoi a fost numit de către Camera Deputaților în iunie 2007, pentru nouă ani, mandat ce s-a încheiat anul trecut, în 2016. Tot anul trecut Tudorel Toader a candidat pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza“ (UAIC) din Iași, reușind să câștige în al doilea tur de scrutin împotriva profesorului Codrin-Liviu Cuțitaru, fost decan al Facultății de Litere.

Pe plan academic, Tudorel Toader a fost timp de trei mandate decan al Facultății de Drept a UAIC, și este, din mai 2014, reprezentantul României la Comisia Europeană pentru Democrați prin Drept, cunoscută ca fiind Comisia de la Veneția.

(Foto Ziarul de Iași)

Acesta nu are nicio afiliere politică, deși s-a speculat în mai multe rânduri că acesta ar fi apropiat de diferiți membri ai Partidului Național Liberal. Recent, acesta a oferit un interviu pentru Radio România Iași, în care s-a pronunțat ferm împotriva dezincriminării abuzului în serviciu pe baza deciziei Curții Constituționale invocate atât de des în sfera publică.

„Nu vorbim despre incriminarea sau dezincriminarea abuzului pentru că a incrimina o faptă este de competenţa legiuitorului. Tot legiuitorul dezincriminează o faptă, adică o scoate din câmpul, din sfera de incidenţă, de aplicare a normei penale, a ilicitului penal. Prin urmare, decizia Curţii Constituţionale nu a avut şi nici nu putea să aibă ca efect dezincriminarea abuzului. A fost o decizie interpretativă, care nu a mai suspendat norma juridică a abuzului de la art. 297 cod penal. Când este o decizie de admitere se suspendă norma 45 de zile, după care care trebuie să vină legiutorul sau Guvernul şi să pună de acord norma cu legea fundamentală, Constituţia, prin prisma considerentelor deciziei Curţii. Dar asta, repet, numai la decizii de admitere. La decizia interpretativă, din momentul publicării deciziei în Monitorul Oficial, norma juridică interpetată de către Curtea Constituţională se aplică în continuare, fără nicio suspendare”, a declarat acesta pentru Radio România Iași.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Dl. judecator nu "s-a pronuntat "ferm" impotriva dez-incriminarii abuzului in serviciu", dupa cum relateaza in mod deformat autorul postarii de fatza, ci a precizat doar ca nu CCR, ci Parlamentul decide asupra acestui aspect. Desi il citeaza corect pe Dl. Toader, autorul postarii, dl. Hopulele ii deformeaza fara nicio apasare sensul cuvintelor de parca viitorul ministru al Justitiei ar fi vorbit in chineza.
    Eu personal am incredere in dl. judecator Toader din 2 motive:
    1. Este membru al comisiei de la Venetia;
    2. A fost unul dintre cei 3 judecatori ai CCR care s-au pronuntat ca referendumul de demitere al Basescului a fost legal si corect.
    Desigur ca mult hulita modificare a legii abuzului in serviciu genereaza nemultumirea procurorilor si admiratorilor acestora, pentru ca o incadrare juridica corecta si clara a abuzului in serviciu ar limita drastic posibilitatea efectuarii de anchete abuzive contra politicienilor sau functionarilor publici.
    In conditiile legislative actuale, vedem cum membrii guvernului defileaza pe la DNA pentru ca au indraznit sa emita o ordonanta de urgenta care, fie ea buna sau rea, este un drept constitutional al Guvernului, asa cum a confirmat si CCR; pe de alta parte, constatam ca daca vrea DNA, guvernul este anchetat pentru suspiciunea de abuz in serviciu tocmai pentru ca ministrii si-au exercitat o atributiune perfect constitutionala.
    Poate dl Toader va avea puterea si abilitatea sa limpezeasca o lege proasta care permite atat functionarilor publici, cat si procurorilor sa comita numeroase abuzuri.

    .
    • Like 0
  • Atentie fumigene!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult