Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Vor încerca din nou

Liviu Dragnea - parlamentari

Foto: Facebook PSD

Da, ne-ați prins noaptea ca hoții, dar n-am greșit că am încercat să dăm o spargere de țară, am greșit că ne-ați prins. Aceasta este singura „scuză” pe care au încercat-o până acum. De altfel, unicul sacrificat, pionul Iordache, a fost disponibilizat pentru „o eroare de comunicare”, nu pentru fondul problemei, adică pentru „noaptea”, nu pentru „hoții”. Circumstanță oricum atenuantă, deoarece, potrivit deputatului Sorin Bota, „dacă eram vară, dacă eram după 1 mai, era ziuă încă la ora respectivă, așa că nu e noaptea ca hoții”.

Din păcate, ca să-l parafrazez pe înțeleptul de mai sus, noi suntem încă iarnă; încă noapte; încă hoții.

Toate declarațiile post-OUG 13 converg spre această concluzie: Vor încerca din nou! Chiar dacă protestează un milion de oameni în stradă, chiar dacă aruncă România afară din UE, chiar dacă pun economia pe butuci, vor încerca din nou.

Este atâta dezbatere inutilă pe forma ordonanțelor, că e 13, că e 14, că proces legislativ, că literă și paragraf, când de fapt fondul problemei este înfiorător de simplu:

Mai vrea PSD să deschidă pușcăriile? Evident DA.

Mai vrea PSD să-i ferească pe amicii săi de pușcărie pentru abuz în serviciu? Evident DA.

„Se mai dorește” drenarea banilor publici în buzunarele partidului și ale clienților lui, în limita a 200.000 de lei per tun? Evident DA.

Mai are interes dl. Liviu Dragnea să-și albească el și ai lui cazierul? Evident DA.

Este pentru dl. Dragnea o urgență să dezincrimineze abuzul în serviciu înainte de pronunțarea sentinței în dosarul în care e acuzat de instigare la abuz în serviciu? Evident DA.

Mai sunt domni ca D. Voiculescu, A. Severin, N. Constantinescu, L. Dragnea, G. Oprea, R. Mazăre, R. Truică, A. Căncescu, D. Șova, M. Vanghelie, T. Nițu, C. P. Piedone sau doamne ca E. Udrea, A. Bica, I. Băsescu, L. Georgescu și alte câteva sute de alți politicieni, patroni TV și afaceriști de partid și de stat beneficiari direcți ai grațierii și amnistiei mascate? Evident DA.

Și atunci, de ce ne-am iluziona că s-au oprit? Doar pentru că premierul a promis că nu mai face? Este atât de mare presiunea din toate părțile să se rezolve cât mai repede această problemă penală, încât întrebarea nu este dacă, ci când și cum vor încerca să dea noua spargere de țară.

Partidul are atâtea cadre de nădejde, înăuntrul și în afara lui, să facă această treabă murdară, încât nu va duce lipsă de voluntari. Noii Iordache bat pas de defilare în Parlament, în Kiseleff, în platoul televiziunilor. Un urlet de fericire a acoperit orice rațiune și logică, în noaptea când au anunțat că „s-a dezincriminat abuzul în serviciu, după decizia Curții de Apel Alba”. Ziceai că au câștigat la loto, chit că anunțul se baza pe o minciună prin omisiune (funcționarii care încalcă o lege sau o ordonanță pot fi în continuare anchetați și condamnați pentru infracțiunea de abuz în serviciu).

Eu când vreau să iau pulsul partidului, mă duc în Olt, leagănul pesedismului roșu, pur și dur. Acolo găsești oricând oameni dârji, gata să vină la București să apere partidul, guvernul, ordonanța 13, abuzul în serviciu, programul de guvernare, televiziunile poporului și pe colegii din filiala Jilava.

Paul Stănescu, președintele PSD Olt: „Eu cred şi sunt convins că în Parlament tot ce a fost în Ordonanţa 13, sunt convins că în Parlament în perioada următoare, nu ştiu, o lună, două, trei, procedurile parlamentare trebuie să le respectăm, sunt convins că conţinutul acelei ordonanţe sigur că se va transpune în lege”.

Despre cei care protestează, dl. Stănescu știe că sunt manipulați „de oameni care se pricep, profesionişti, din motive de ordin financiar.” În inconștiența lor, protestatarii fac jocul străinilor, ne mai spune domnul Stănescu: „Sunt convins că niciodată nu s-a renunţat la împărţirea României”.

Concluzia? „Taifunul care a început nu s-a terminat, ăsta e doar începutul”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • C Băbeanu,referitor la diferențierea dintre hoți și oameni cinstiți nu se face prin modul cum își achită sau nu impozitele pe viloaie după cum spui.Prin ceea ce zici, că unii cu viloaie plătesc 2 lei impozit,aceia sint hoți, nu se justifică de fiecare dată.Ce vrei spui că cei care care ș-au construit vile din venituri ilicite dar plătesc impozitele cuvenite nu trebuie să fie cercetați de instituțiile abilitate pentru proveniența banilor?Sau ăia sînt jmecherii neprinși ai sistemului,și pot fura în continuare?Înțeleg că ești membru sau simpatizant al unui partid politic.Păcat mare pentruRomânia că cei care conduc acel partid gîndesc cel puțin la fel de strîmb.Toate cele bune!
    • Like 0
  • Cri check icon
    Ca de obicei, dl. Florin Negruțiu, cand scrie despre PSD, se panicheaza, se cutremura de groaza si de oroare si emite previziuni apocaliptice.
    Mai intai, sa analizam putin ideea d-lui Negrutiu dupa care daca niste ministri lucreaza noaptea sunt desigur niste "hoti", sau macar suspecti.
    Insa domnia sa nu ne precizeaza care ar fi ora pana la care un guvern poate emite o ordonanta de lege fara a fi etichetat ca fiind "hot", atata timp cat Constitutia nu prevede si orarul de munca al guvernantilor. Sa fie cumva ora 16, precum functionarii de la birourile tarii ?
    Intreb si eu, mai ales ca "hotia" respectiva a fost publicata, conform legii, in Monitorul Oficial.
    Nu mai vorbesc de faptul ca dupa comiterea "hotiei", guvernul a organizat pe loc o conferinta de presa in care ziaristii au putut pune orice intrebare "hotilor".
    Ma intreb daca distinsul autor o fi protestat si cu ocazia celebrei erate a CCR, emisa la 4 dimineata, si prin care s-a invalidat rezultatul Referendum-ului de demitere a Basescului. Pentru ca, daca aplicam rationamentul d-lui Negrutiu, CCR au fost deasemenea niste "hoti" prin emiterea unui act normativ in crucea diminetii.
    Dar banuiesc ca dl. Negrutiu nu a reactionat la acea data ( 2012 ), de unde se poate deduce ca "hotia" este definita in functie de optiunile politice ale cetatenilor.
    In final, poate ca merita ca dl. Negrutiu sa-si aminteasca de faptul ca "taifunul" sau "ciuma rosie" sau cum or mai etichetati pesedistii de catre adversarii lor, nu au imprastiat manifestatia, chiar ne-autorizata, nu au pus in actiune bastoanele si dubele jandarmilor si mascatilor; din pacate, nu acelasi lucru il putem spune si despre guvernul "democrat si liberal" Boc-Basescu, sau despre "tehnocratii" lui Ciolos-Johannis; ei au folosit din plin forta jandarmilor si a mascatilor contra protestatarilor din acea vreme, iar guvernul Ciolos a comis o astfel de brutalitate chiar contra unui meeting legal, si organizat pentru unirea cu Basarabia, adica pentru un ideal national ( in septembrie anul trecut ).
    Cu siguranta ca la vremea respectiva, domnul Negrutiu nu a protestat, pentru ca, nu-i asa, nici guvernul Boc-Basescu si nici guvernul Ciolos nu au fost nici "taifun" si nici "ciuma rosie". Ei au fost desigur si democrati si liberali, si cinstiti, si patrioti, chiar daca i-au ciomagit cu jandarmii pe cetatenii care au iesit la meeting-uri.
    Doar pesedistii sunt rai, chiar daca actualii protestatari pot demonstra cat doresc ei si pe unde vor, fara nicio opreliste si fara nicio autorizatie legala conform legii.
    Vremurile se schimba, si ca atre si oemenii si politicienii se schimba.
    Cliseele perfect justificate din anii '90, desi nu mai sunt de actualitate in 2012, au ramas totusi in mintea multor oameni; mai mult, ele sunt preluate de multi tineri care erau copii mici la acea data sau inainte de 1990.
    Cliseele si stereotipurile mentale impietrite semnifica de fapt inadecvarea la schimbarile rapide ale societatii.
    • Like 0
  • Ei vor incerca, iar noi vom sta de veghe: Copiii desenează pe asfaltul Pieței,
    acolo unde oamenii mari, răscoliți de prezent,
    își amintesc de întunericul trecutului,
    acolo unde luminițile speranței
    străpung bezna decadenței și a infamiei,
    acolo unde strigătul deznădejdii
    se înalță către cerul izbăvitor.
    Copiii respiră și cântă într-un aer viciat
    de praful si pulberea de pe scena țării,
    pe care figuranții îmbrâncesc actorii,
    într-un ridicol spectacol despre incompetență,
    pe care sar, de „bucurie”, țapi ispășitori,
    iepuri de câmp minat și purceluși de logoree.
    Copiii se duc la culcare, pentru a visa,
    în timp ce părinții veghează
    pentru a nu se stinge flacăra speranței,
    pentru a nu lăsa Balaurul cu zeci de capete
    să le înghită viitorul,
    pentru a nu muri atunci când vor închide ochii.
    Părinții veghează…și protestează!
    • Like 0
  • Gy check icon
    Ar fi bine sa vedem o lista cu averile politicienilor condamnati, sa vedem cati pot demonstra ce au acumulat pana acum.
    • Like 2
    • @ Gy
      Cri check icon
      1. Nu cetateanul trebuie sa-si justifice averea acumulata, ci Statul trebuie sa demonstreze ca respectiva avere este ilicita.
      2. Statul roman are la indemana o modalitate simpla, legala si ne-abuziva pentru a verifica averile oamenilor, si anume declaratiile de impozit.
      Daca un individ are un viloi urias, iar impozitele platite de acesta sunt de 2 lei, devine evident ca achizitionarea respectivei case este ne-legala.
      • Like 0
  • Am fost foarte tânăr la ”revoluție”, eram soldat și am participat la dezarmarea unei unități de miliție din vestul țării și nu am și nici nu-mi doresc un certificat de revoluționar. Dar altă soluție, în afara de o nouă revoluție, reală, fără grupuri de interese, fără așa zișii revoluționari (cu certificate, care au chefuit pe scările primăriilor și ale întreprinderilor de stat) și nu în ultimul rând fără corupție și hoție nu avem un viitor normal. Avem nevoie la conducerea statului de oameni onești și integrii care să adopte legi pentru binele populației, nu pentru binele personal.
    • Like 0
    • @ Constantin Grosu
      check icon
      Fără îndoială că o asemenea revoluție ar fi fost necesară. Cu mult înainte ca să ajungem pe buza prăpastiei. Așa ceva nu se poate realiza decât cu oameni care știu foarte bine ce trebuie și unde trebuie aplicate schimbările, având în jurul lor de mulți profesioniști în domeniile economiei, justiției și administrației și cu o strategie completă, care să poată fi imediat pusă în practică. Asta însă necesită o pregătire minuțioasă. Se poate pleca de la împrejurările existente, însă e nevoie de timp pentru ca astfel de oameni să poată ajunge în interiorul principalelor instituții ale statului. Cel puțin eu, care s-ar putea să n-am informații, dar aș vrea să pot fi contrazis, n-am văzut astfel de oameni care să și demonstreze că știu ce vor nici măcar în noua formațiune politică ce pretinde că vrea să salveze România. Aștept și vreau să văd că există oameni care vor să salveze România și știu și cum s-o facă.
      • Like 0
  • Noroc cu "zdreanta", "nasu", "someru" si "columbo" cu streang de gat.
    Nu stiti despre ce vorbesc?
    Normal!
    In timp ce voi puneti botul la lozinci unii se mai documenteaza...
    • Like 0
  • Nenorocirea noastra este ca cei din politica , din primarii din conducerea judetelor care au furat - sant ATAT DE MULTI incat au o masa critica substantiala grevata si peste puterea de constrangere a oamenilor simplii care depind de ei . Si astfel cei care sustin hotia capata o pondere importanta in societate.
    • Like 3
  • Tragedia noastră cea mai mare este că ne-am obișnuit să fim conduși de hoți și nu doar cei din PSD...Cam nu prea ai cu cine vota si de aceea mai mult de jumătate din oameni nu au iesit la vot (mă număr printre ei)așa a ajuns iar PSD la conducere ca să ne arate că da, ei sunt cei mai mari hoți. Toți politicienii noștri de dupa revoluție au distrus țara, au furat-o și au lăsat-o fara industrie, agricultura, au dus-o la faliment insa cei mai rai dintre toți au fost PSD-isti.
    Au demonstrat în nenumărate rânduri și acum au excelat făcând o lege noaptea...
    Ei nu se vor opri, noi ar trebui să o facem.
    • Like 3
    • @ Tomescu George Costin
      Nu este chiar asa. Sunt totusi niste diferente. Nu cred ca cei din PNL, ca sa nu mai spun de USR, ar fi indraznit sa se gandeasca macar sa legalizeze hotia...
      Exact acest tip de slogan "toti sunt corupti" a provocat acel absenteism madiv care ne-a adus finalmente in situatia de fata.
      Da, exista coruptie in toate partidele - dar gradul acesteia difera (ceea ce face o mare diferenta) si mai ales exista Limite peste care unii trec...
      • Like 1
  • Domnilor, nu toți membrii PSD-ului sunt corupți, există o singură soluție, înlăturarea uni singur om din partid și tot devine normal...
    • Like 1
    • @ Marcu Nicolae
      Mircea S check icon
      Daca ar fi asa, acel om nu ar fi fos ales presedinte de partid. Nu cred ca mai sunt necesare alte argumente
      • Like 5
    • @ Marcu Nicolae
      Serios ? Adica o gramada de membri cinstiti ai PSD au ales un hot care sa ii conduca. Asta da minune.
      • Like 4
    • @ Marcu Nicolae
      Greșit! PSD este.....canceros !
      • Like 0
  • Oamenii de buna credinta incearca sa lupte cu lichelele cu flori si mesaje inteligente la care ar rezona eventual un om cu bun simt. PSD-ul este un partid construit pe principii mafiote. Cine intoarce bani catre clientela de partid si face mai eficient trafic de influenta se ridica in ierarhie si devine influent si reprezentativ. Daca mai are si gura mare si o cantitate suficienta de nesimtire cu atit mai rapida ascensiunea. Si PNL este la fel intr-o masura mai mica din motive secundare , mai putin timp la putere si o pozitionare diferita pe segment de electorat. Ei bine, aceste structuri nu se pot reforma , trebuie ori sa fie distruse ori sa se autodistruga. Autodistrugerea poate veni numai daca isi pierd hrana de baza : votantii care sunt hraniti de pomeni si circ. Pomenile vin din banii care in majoritate sunt generati de oamenii care vor schimbare: impozite si fonduri UE . Circul la fel , posturile astea de propaganda sunt sustinute de reclame si de un CNA care este pe acelasi nivel de integritate cu circarii: Noi ne facem ca ii amendam si ei se fac ca sufera. Daca acesti oameni care au iesit in strada vor gasi metode sa afecteze punga cu pomeni si circarii , atunci acest PSD va trebui sa-si schimbe singur modul de viata pentru a putea supravietui. Dar asta este o lupta lunga si angajanta. Daca piata si-ar folosi creativitatea pentru a gasi metode de infometare a PSD , atunci lucrurile se vor schimba. Altfel , este numai despre cind si cum vor reveni.
    • Like 8


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult