Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„În privat, Erdogan este foarte amuzant”. Reacția sultanului turc după ce s-a privit în Charlie Hebdo

Erdogan - caricatura

Foto Guliver/Getty Images

Războiul deloc rece dintre Turcia și Franța continuă: declarațiile scandaloase ale președintelui Erdoğan la adresa omologului său francez nu puteau decât să declanșeze o reacție în lanț. Dar lovitura de grație a provenit tot din partea franceză: este vorba de provocarea lansată de revista Charlie Hebdo, care luptă cu armele-i"specifice împotriva acuzelor nefondate de islamofobie aduse liderului francez: satira. Caricatura lui Erdoğan publicată în seara zilei de marți, 27 oct., a făcut deja furori.

Replica oficială a Ankarei nu s-a lăsat așteptată: președintele Erdoğan s-a simțit insultat de elanul satiric al revistei, numind caricaturile „respingătoare". Purtătorul de cuvânt al președinției, Fahrettin Altun, a acuzat Charlie Hebdo de „rasism cultural".

Caricatura în cauză îl ilustrează pe liderul „neo-otoman" într-o postură cel puțin insolită, total distonantă cu imaginea unui cârmaci al lumii musulmane: alături de o cadână ce îi oferă motiv de revelație literalmente „profetică" - didascalia fiind: „În privat, Erdoğan este foarte amuzant".

Totul a început cu afirmațiile, sau mai bine spus cu modul în care liderul de la Ankara a dorit să instige lumea musulmană împotriva lui Macron, ce declarase război islamiștilor. Măsura a fost consecința decapitării profesorului Samuel Paty, executat la Paris pentru că arătase clasei sale caricaturile profetului Mohammed realizate de Charlie Hebdo (soldate cu masacrul terorist din 2016).

Noua măsură luată de Macron implică un control mai sever al moscheilor și al centrelor musulmane - aparent, un fapt considerat strigător la cer pentru președintele turc, ce a cuvântat săptămâna trecută: „Ce problemă are individul numit Macron cu musulmanii și Islamul?" În umila-i părere, Macron ar avea nevoie de „tratament psihic".

După cum era de așteptat, Franța a reacționat aspru, calificând afirmațiile lui Erdoğan drept inacceptabile: „grosolănia nu este o metodă" și și-a retras ambasadorul din capitala turcă.

Criticile noului „sultan" nu s-au oprit însă aici: și Germania a fost luată în colimator. Miercuri 21 oct. poliția de la Berlin a organizat o razie în baza suspiciunii de înșelăciune în alocarea fondurilor auxiliare Corona. Percheziția a dus și la Moscheea Mevlana din Berlin, care se pare că a beneficiat de o parte din cei 45.000 € primiți pe nedrept. Erdoğan a criticat faptul că poliția nu a respectat ora rugăciunii de dimineață, numind operațiunea o încălcare a libertății de credință, un act de rasism și dușmănie față de ISLAM, o tendință ce, în opinia sa, contribuie treptat la întoarcerea Europei de Vest în Evul Mediu.

Luni, 26 octombrie, s-a făcut simțită și reacția lui Erdoğan la revocarea ambasadorului francez: a declarat boicotarea produselor franțuzești în Turcia, făcând apel la solidaritatea țărilor musulmane în acest sens.

Fiecare dintre ele a reacționat în stilul propriu: președintele Ceceniei, Ramsan Kadirov, l-a comparat pe Macron cu un „terorist", ce ar instiga musulmanii la violență cu provocările sale.

În Siria, Irak, Pakistan sau teritoriile autonome palestiniene mii de persoane au ieșit în stradă, furioși pe îndrăzneala Franței de a pune mai presus libertatea de exprimare, și deci de a „lua în deșert" imaginea profetului.

Și în Bangladesh, la Dhaka, peste 40.000 de persoane au protestat în stradă, liderul partidului islamist numindu-l pe Macron un venerator al lui Satana.

Criza continuă și la nivel diplomatic: Iran și-a rechemat deja ambasadorul de la Paris. Pakistanul are aceleași intenții: ambasadorul francez de la Islamabad fiind deja convocat de guvern.

Reprezentanții comunităților musulmane din Franța și Germania par să fi înțeles intenția lui Macron… ce păcat că sunt printre puținele ce s-au exprimat public în acest sens…

Ce bine ar fi fost ca în aceste state musulmane să se protesteze pentru libertatea de expresie, pentru ieșirea din orbirea medievală întreținută pe motiv politic de atâtea guverne, cărora Erdoğan, grație noii sale poziții în lumea musulmană, le dă glas…

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un titlu de azi sună aşa: "Twitter a retras, la presiunile Franței, postarea „musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi” a unui politician malaezian". Cum? Twitter nu s-a autosesizat aşa cum o face cu hărnicie în cazul lui Donald Trump? O face numai la presiunile unei ţări precum Franţa şi asta pentru că ar putea să încaseze din partea ei nişte şuturi dorsale economice destul de zguduitoare? Curată vigilenţă!
    • Like 0
  • Paul check icon
    O societate liberă nu poate tolera intoleranta.
    Se pare ca unii dintre musulmanii emigrați in Europa in ultimii 50 de ani (sau urmasi ai lor) sapa la fundamentul societății libere in care trăiesc și nu înțeleg ca motivul pentru care ei își pot practica religia in toate formele ei, inclusiv cele care duc la islamism, este acela ca trăiesc intr-o societate libera, unde fiecare face ce vrea in limitele bunei conviețuiri. Dacă aceasta societate libera dispare, ei o sa fie printre cei care vor plăti un preț pentru asta, dacă e sa privim cum s-au raportat popoarele Europei la oameni de alta credință decât cea creștina in condițiile unei societăți “ne-libere” de la Vlad Țepeș cu pădurea lui de prizonieri turci și pana la a doilea război mondial cu ororile lagărelor de concentrare.
    Cât despre Erdogan, asta e un populist de teapa lu’ Trump care încearcă sa mute atenția propriului electorat de la situația dezastruoasa in care a adus el Turcia cu tot felul de fumigene.
    • Like 1
  • Personaju' Erdogan , vad ca -i cam incordat ... o friptura grasa de porc si o sticla de vin , nu i-ar strica ! Lui si coreligionarilor lui infierbantati . Nu va convin Legile , cultura , traditiile , istoria , filozofia noastra existentiala , religia noastra ? Plecati din Europa ! Ajunge cu blestemata corectitudine politica ! Nu v-am invitat noi sa veniti in Europa , adevaratul pamant al Fagaduintei ! Aici , drepturile omului , respectul fata de acesta , sunt la ele acasa ! Luati-va catrafusele , puradeii , infofolitele de neveste si valea , inapoi in Asia , de unde ati venit ! Aici este taramul Armoniei ! De ce ne tulburati , miseilor ? Noi , crestinii , trebuie sa iesim din aceasta moleseala , din aceasta apatie ! El , islamul radical , nu s-a schimbat nicio iota din vremea Cruciadelor . Nu au reusit sa ne invinga - probabil sunt cu minim 5 secole in urma Crestinatatii - ne cotropesc prin demografie , imigratie . Profita de toleranta noastra blestemata ! Il mai tineti minte pe miselul V Ponta & G FiiRea , in cardasie cu insul Erdogan, in 2014 parca , cand au dat teren & avize si bani , pentru stabilimentul denumit mega moschee , din Bd. Expozitiei 116-118 ? Campiile Turanului , deserturile Africii si pustiurile Asiei , va duce dorul si va asteapta , Este imposibila integrarea in Europa Magnifica ? Plecati !
    • Like 4
  • Islamistii chiar sunt niste inapoiati periculosi. Efectiv ei vor sa sperie lumea cu Dumnezeul lor cand acest Dumnezeu nu rezolva nimic in plus. E doar o himera de care ei fac caz improscand ura impotriva crestinilor....Ar fi cazul sa fie demascata inapoierea lor fara indulgenta. Nu e normal ca lumea civilizata sa se lase ingenunchiata de un curent INAPOIAT de gandire, asa cum nu e in stare sa civilizeze pe tigani....mi se pare o neputiinta de neinchipuit!!!
    • Like 3
    • @ Adriana Negruti
      Like . Si , obligatoriu , expulzarea lor din Europa . De fapt , termenul corect este : izgonirea lor din Europa ! Toleranta noastra nesfarsita , iata unde a dus ! Au ajuns , mizerabilii ,sa ucida crestini , in strada , asta unde ? In Africa de Nord, In Mesopotamia , Asia Centrala ? As ! In inima Europei crestine si civilizate , la Paris !
      • Like 1
  • Nume check icon
    Si raspunsurile le-am vazut azi in Franta. Doua atacuri la baioneta plus bonus unul in Arabia Saudita in Jeddah.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Suntem doua lumi diferite si fiecare incearca sa il schimbe pe celalalt cu regulile lui, care nu vor functiona niciodata. Stat laic vs. stat religios.
    Nu avem nimic in comun care sa ne ajuta sa cadem la pace, de aceea este o lupta a surzilor cu mutilor din care nimeni nu va castiga, ci toti vom pierde pe termen lung, numai ca unii mai mult - respectiv vesticii - si altii mai putin.
    • Like 1
    • @ Nume
      Like . Cu o precizare , daca-mi permiteti , anume : ,, vesticii ,,, suntem si noi , astazi ,sau in 1-2 decenii ; mahometzii , pas cu pas , din varii cauze si motive , vor cotropi si Estul Europei , cum au facut-o cu Europa postbelica . Sanatate .
      • Like 0
    • @ Luigi Cosma
      Nume check icon
      Corect.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult