Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

În ce condiții mai este permis avortul în Polonia. Proteste violente după o lege extrem de restrictivă

Protest avort Polonia

Foto: Guliver Getty Images

Înăsprirea legii avortului a suscitat proteste violente în Polonia încă de miercuri, 21 octombrie. Ciocnirile dintre sutele manifestanți și forțele de ordine, care au folosit și gaze lacrimogene, au avut loc în fața sediului partidului de guvernare PiS, iar apoi în preajma domiciliului liderului PiS, Jaroslaw Kaczynski.  

Adunările de persoane sunt în acest moment interzise din pricina pandemiei corona, însă asta nu i-a împiedicat pe manifestanți să conteste hotărârea Curții Constituționale cu privire la modificarea legii avortului, considerată nu doar un atac asupra libertăților civile, ci o decizie părtinitoare, din cauza reformei sistemului judiciar de către guvernul conservator PiS de dreapta.

Curtea a declarat neconstituțională cea mai importantă excepție a legii deja stricte a avortului, conform căreia avortul este permis în caz de leziuni grave și incurabile ale fătului.

Din acest moment, avortul este legal doar în caz de viol sau dacă viața mamei se află în pericol.

După cum era de așteptat, decizia a fost aprobată de președintele Andrzej Duda și de politicienii din tabăra guvernamentală, dar a declanșat indignare în rândul opozanților guvernului.

Ceea ce-i alarmează pe protestatari este faptul că decizia Curții se apropie de interdicția totală a avorturilor.

Sugestivă în acest sens a fost inițiativa unui grup reunit în fața Curții Constituționale miercuri: s-au citit fragmente din tulburătorul roman „Povestea slujitoarei” (Handmaid's Tale), din 1985, o distopie în care SUA se transformă într-o dictatură religioasă. Activiștii purtau halate și șepci cunoscute din filmul omonim. 

În trecut, propunerile legislative pentru înăsprirea legii controversate au dus la repetate proteste ale populației (care își alesese ca simbol umbrelele negre), rezultatul fiind neadoptarea modificărilor.  

Nici de data aceasta manifestanții nu intenționează să renunțe până la obținerea rezultatului dorit. Mobilizarea a început în 21 octombrie și va continua și în următoarele zile. Drept simbol al protestelor actuale ar putea trece o pancartă purtată de o manifestantă, pe care scria: „I wish I could abort my government!”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu știu cum stam cu avortați. Dar avortoni avem destui și nimeni nu manifesta. Deocamdată.
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Nasol.Se pare că Polonia devine prima republică creștină din Europa .Sper că asta nu le va da apă la moară preacurviților de la BOR și unor habotnici care numai asta așteaptă să latre in stradă împotriva avortului.
  • Like 0
  • @ Dorin
   Parerist check icon
   In Romania asta e încă un subiect delicat, asociat cu comunismul și probabil de aia n-au curaj....încă...
   • Like 1
 • Este grav. Polonia merge de catva timp spre ragres. Se incalaca una dintre libertatile supreme ale omului. Dreptul de a aduce pe lume o fiinta umana apartine exclusiv omului/femeiei respective. Nici o institutie laica,, cu atat mai putin religioasa nu are dreptul de a hotara in aceasta privinta. Daca tendinta este fundamentalismul religios este periculos. Biserica, oricare o fi ea, este desueta, parazitara si trebuie sa ramana pur decorativa, daca mai este dorita de o parte a popoarelor, cea care se complace in ignoranta si primitivism. Biserica este, poate, cea mai periculoasa forma de dictatura. Aceasta a fost o dictura tiranica si retrograda. A tinut secole la rand omenirea in intuneric si brutalitate. Ar trebui luata atitudine in toata lumea fata de recrudescenta bisericii. Pe de o parte papa recunoaste edrepturile degeneratilor homoxesuali, numindu-i "copii domnului", pe de alata parte aceiasi biserica - catolica - interzice avortul. Asta a facut-o, abuziv ceausescu cel hulit. Aceaiasi soarta o vor avea si imitatorii lui. Nu asa creste natalitatea. Prin dezvoltare si prin asigurarea celor necesare pentru viata, pentru aface copii creste natalitatea. Prin siguranta vietii si civilizatie. Nu e tot una daca vin copiii pe lume din familii degenerate sau din familii sanatoase. Primii devin o povara pentru societate si pentru ceilalti.
  • Like 1
 • Paul check icon
  Polonia e pe cale sa devină un stat fundamentalist... creștin.
  • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult