Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

În ce condiții mai este permis avortul în Polonia. Proteste violente după o lege extrem de restrictivă

Protest avort Polonia

Foto: Guliver Getty Images

Înăsprirea legii avortului a suscitat proteste violente în Polonia încă de miercuri, 21 octombrie. Ciocnirile dintre sutele manifestanți și forțele de ordine, care au folosit și gaze lacrimogene, au avut loc în fața sediului partidului de guvernare PiS, iar apoi în preajma domiciliului liderului PiS, Jaroslaw Kaczynski.  

Adunările de persoane sunt în acest moment interzise din pricina pandemiei corona, însă asta nu i-a împiedicat pe manifestanți să conteste hotărârea Curții Constituționale cu privire la modificarea legii avortului, considerată nu doar un atac asupra libertăților civile, ci o decizie părtinitoare, din cauza reformei sistemului judiciar de către guvernul conservator PiS de dreapta.

Curtea a declarat neconstituțională cea mai importantă excepție a legii deja stricte a avortului, conform căreia avortul este permis în caz de leziuni grave și incurabile ale fătului.

Din acest moment, avortul este legal doar în caz de viol sau dacă viața mamei se află în pericol.

După cum era de așteptat, decizia a fost aprobată de președintele Andrzej Duda și de politicienii din tabăra guvernamentală, dar a declanșat indignare în rândul opozanților guvernului.

Ceea ce-i alarmează pe protestatari este faptul că decizia Curții se apropie de interdicția totală a avorturilor.

Sugestivă în acest sens a fost inițiativa unui grup reunit în fața Curții Constituționale miercuri: s-au citit fragmente din tulburătorul roman „Povestea slujitoarei” (Handmaid's Tale), din 1985, o distopie în care SUA se transformă într-o dictatură religioasă. Activiștii purtau halate și șepci cunoscute din filmul omonim. 

În trecut, propunerile legislative pentru înăsprirea legii controversate au dus la repetate proteste ale populației (care își alesese ca simbol umbrelele negre), rezultatul fiind neadoptarea modificărilor.  

Nici de data aceasta manifestanții nu intenționează să renunțe până la obținerea rezultatului dorit. Mobilizarea a început în 21 octombrie și va continua și în următoarele zile. Drept simbol al protestelor actuale ar putea trece o pancartă purtată de o manifestantă, pe care scria: „I wish I could abort my government!”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu știu cum stam cu avortați. Dar avortoni avem destui și nimeni nu manifesta. Deocamdată.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Nasol.Se pare că Polonia devine prima republică creștină din Europa .Sper că asta nu le va da apă la moară preacurviților de la BOR și unor habotnici care numai asta așteaptă să latre in stradă împotriva avortului.
    • Like 0
    • @ Dorin
      Parerist check icon
      In Romania asta e încă un subiect delicat, asociat cu comunismul și probabil de aia n-au curaj....încă...
      • Like 1
  • Este grav. Polonia merge de catva timp spre ragres. Se incalaca una dintre libertatile supreme ale omului. Dreptul de a aduce pe lume o fiinta umana apartine exclusiv omului/femeiei respective. Nici o institutie laica,, cu atat mai putin religioasa nu are dreptul de a hotara in aceasta privinta. Daca tendinta este fundamentalismul religios este periculos. Biserica, oricare o fi ea, este desueta, parazitara si trebuie sa ramana pur decorativa, daca mai este dorita de o parte a popoarelor, cea care se complace in ignoranta si primitivism. Biserica este, poate, cea mai periculoasa forma de dictatura. Aceasta a fost o dictura tiranica si retrograda. A tinut secole la rand omenirea in intuneric si brutalitate. Ar trebui luata atitudine in toata lumea fata de recrudescenta bisericii. Pe de o parte papa recunoaste edrepturile degeneratilor homoxesuali, numindu-i "copii domnului", pe de alata parte aceiasi biserica - catolica - interzice avortul. Asta a facut-o, abuziv ceausescu cel hulit. Aceaiasi soarta o vor avea si imitatorii lui. Nu asa creste natalitatea. Prin dezvoltare si prin asigurarea celor necesare pentru viata, pentru aface copii creste natalitatea. Prin siguranta vietii si civilizatie. Nu e tot una daca vin copiii pe lume din familii degenerate sau din familii sanatoase. Primii devin o povara pentru societate si pentru ceilalti.
    • Like 1
  • Paul check icon
    Polonia e pe cale sa devină un stat fundamentalist... creștin.
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult