Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

În ce condiții mai este permis avortul în Polonia. Proteste violente după o lege extrem de restrictivă

Protest avort Polonia

Foto: Guliver Getty Images

Înăsprirea legii avortului a suscitat proteste violente în Polonia încă de miercuri, 21 octombrie. Ciocnirile dintre sutele manifestanți și forțele de ordine, care au folosit și gaze lacrimogene, au avut loc în fața sediului partidului de guvernare PiS, iar apoi în preajma domiciliului liderului PiS, Jaroslaw Kaczynski.  

Adunările de persoane sunt în acest moment interzise din pricina pandemiei corona, însă asta nu i-a împiedicat pe manifestanți să conteste hotărârea Curții Constituționale cu privire la modificarea legii avortului, considerată nu doar un atac asupra libertăților civile, ci o decizie părtinitoare, din cauza reformei sistemului judiciar de către guvernul conservator PiS de dreapta.

Curtea a declarat neconstituțională cea mai importantă excepție a legii deja stricte a avortului, conform căreia avortul este permis în caz de leziuni grave și incurabile ale fătului.

Din acest moment, avortul este legal doar în caz de viol sau dacă viața mamei se află în pericol.

După cum era de așteptat, decizia a fost aprobată de președintele Andrzej Duda și de politicienii din tabăra guvernamentală, dar a declanșat indignare în rândul opozanților guvernului.

Ceea ce-i alarmează pe protestatari este faptul că decizia Curții se apropie de interdicția totală a avorturilor.

Sugestivă în acest sens a fost inițiativa unui grup reunit în fața Curții Constituționale miercuri: s-au citit fragmente din tulburătorul roman „Povestea slujitoarei” (Handmaid's Tale), din 1985, o distopie în care SUA se transformă într-o dictatură religioasă. Activiștii purtau halate și șepci cunoscute din filmul omonim. 

În trecut, propunerile legislative pentru înăsprirea legii controversate au dus la repetate proteste ale populației (care își alesese ca simbol umbrelele negre), rezultatul fiind neadoptarea modificărilor.  

Nici de data aceasta manifestanții nu intenționează să renunțe până la obținerea rezultatului dorit. Mobilizarea a început în 21 octombrie și va continua și în următoarele zile. Drept simbol al protestelor actuale ar putea trece o pancartă purtată de o manifestantă, pe care scria: „I wish I could abort my government!”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu știu cum stam cu avortați. Dar avortoni avem destui și nimeni nu manifesta. Deocamdată.
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Nasol.Se pare că Polonia devine prima republică creștină din Europa .Sper că asta nu le va da apă la moară preacurviților de la BOR și unor habotnici care numai asta așteaptă să latre in stradă împotriva avortului.
  • Like 0
  • @ Dorin
   Parerist check icon
   In Romania asta e încă un subiect delicat, asociat cu comunismul și probabil de aia n-au curaj....încă...
   • Like 1
 • Este grav. Polonia merge de catva timp spre ragres. Se incalaca una dintre libertatile supreme ale omului. Dreptul de a aduce pe lume o fiinta umana apartine exclusiv omului/femeiei respective. Nici o institutie laica,, cu atat mai putin religioasa nu are dreptul de a hotara in aceasta privinta. Daca tendinta este fundamentalismul religios este periculos. Biserica, oricare o fi ea, este desueta, parazitara si trebuie sa ramana pur decorativa, daca mai este dorita de o parte a popoarelor, cea care se complace in ignoranta si primitivism. Biserica este, poate, cea mai periculoasa forma de dictatura. Aceasta a fost o dictura tiranica si retrograda. A tinut secole la rand omenirea in intuneric si brutalitate. Ar trebui luata atitudine in toata lumea fata de recrudescenta bisericii. Pe de o parte papa recunoaste edrepturile degeneratilor homoxesuali, numindu-i "copii domnului", pe de alata parte aceiasi biserica - catolica - interzice avortul. Asta a facut-o, abuziv ceausescu cel hulit. Aceaiasi soarta o vor avea si imitatorii lui. Nu asa creste natalitatea. Prin dezvoltare si prin asigurarea celor necesare pentru viata, pentru aface copii creste natalitatea. Prin siguranta vietii si civilizatie. Nu e tot una daca vin copiii pe lume din familii degenerate sau din familii sanatoase. Primii devin o povara pentru societate si pentru ceilalti.
  • Like 1
 • Paul check icon
  Polonia e pe cale sa devină un stat fundamentalist... creștin.
  • Like 3


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult