Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

„Inelul cu piatră roșie a fost sămânța devenirii mele”. Gelu Duminică, despre cum a renunțat familia sa la bijuteria moștenită din străbuni pentru ca el să poată merge la facultate

Gelu Duminică

Sociologul Gelu Duminică își amintește că a făcut o singură poză în copilărie, împreună cu tatăl său. 

Invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, el a rememorat momentul emoționant. „Își dorea tatăl meu o poză neapărat în amintirea fratelui care a fost și nu mai era, al cărui nume eu îl purtam. Aveam vreo 5 ani, cred, e singura mea poză, eu altă poză nu am. M-a îmbrăcat frumos, era ziua de salariu și m-a luat la el la serviciu, să ia salariul și să mergem să facem o poză. Când am ajuns acolo, era singurul cu copil mic, iar colegii lui s-au adunat: Hai, spune și tu o poezie. Eu am recitat „Scrisoarea a III-a”, știam „Scrisoarea a III-a” destul de bine. Și a fost un mare șoc, așa, un mic spectacol. A venit directorul l-a felicitat pe tata, i-a crescut inima lui tata cât un dovleac și m-a luat tata pe urmă undeva în centru, la un fotograf, era acolo, chiar lângă cinema Republica. Și când au s-au pus toate luminile alea, m-am speriat, nu văzusem în viața mea toate astea pe mine. Și taică-meu m-a luat de brâu atunci și mi-a spus că o să fie lângă mine tot timpul. Și în poza aia, eu mă bocesc. Și, da, tata e lângă mine tot timpul”, a povestit Gelu Duminică.

Un alt episod care l-a marcat a fost momentul în care tatăl său i-a dat să vândă cea mai prețioasă moștenire de familie, un inel cu piatră roșie, pentru a putea merge la facultate.

„Se spune că era moștenire de la străbunii lui. Bunicul, când a venit din Comrat către Galați, îl avea la gât, legat de o funiuță ca și legacy. Legacy înseamnă mult mai mult decât moștenirea în engleză, înseamnă legăturile cu pământul și așa mai departe. În momentul în care a murit, bunicul a trecut inelul către băiatul cel mai mic, respectiv tata. Și inelul ăla a fost purtat de tata toată devenirea familiei mele. În momentul în care s-a îmbolnăvit frate-meu și a murit, cel mai mare frate a murit, au vândut tot mai puțin acel inel pentru că nu și-au vândut originile, seva. Însă a vândut inelul ăla în momentul care am reușit eu la facultate, l-a vândut impropriu, spus mi l-a dat să-l dau la amanet. Și în prostia mea, l-am luat și m-am dus, l-am dat la amanet, ca să vin la București ca să vin la școală. Nu ca să mă țină, erau banii de început, trebuia să-mi iau cămin, însă n-aveau bani de nicio culoar. Dar pe lângă banii ăia, a mai fost o chetă în cartier. Prietenii mei au făcut chetă și au venit, Laurențiu, Dumnezeu să-i dea sănătate. Familia celui mai bun prieten al meu care murise cu ceva timp înainte mi-a dat, la fel, bani. Au zis: Dacă pleca Mihai, îi dădeam lui, așa îți dăm ție. Întotdeauna când mă duc acasă, trec pe la ei, îi salut și pe această cale. Deci inelul cu piatră roșie, ca să închei oarecum povestea, a fost sămânța devenirii mele”, a spus Gelu Duminică.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată de Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ma intreb cum ajunse bijuteria respectiva in posesia familiei Duminica.
    Banuiesc ca e o poveste romantica, o contesa salvata de stramosul domnului Duminica, dragoste la prima vedere, dar societatea nedreapta i-a despartit si contesa i-a lasat un inel ca amintire? ;))
    • Like 0
  • Francisc check icon
    Gelu Duminică e unul dintre concetățenii pe care îi respect. Nu că ar conta pe cine simpatizez, da' omu' ăsta nu le spune rău. Se vede treaba că în cazul lui educația a dat roade...

    Al doilea concetățean căruia îi acord tot respectul de care sunt capabil e Valeriu Nicolae. „Țiganii” (am pus ghilimele pentru a nu fi considerat rasist!) ăștia doi fac cât o mie de români get-beget.

    Românul patriot e ginit pe patriotism și nu poate accepta ca alte etnii să fie mai „patrioate” decât neamul de daci care a populat teritoriul carpato-dunăreano-pontic. Cum să vină niște țigani să ne spună pe șleau cât suntem de proști?

    România prezentului e dependentă de indivizi precum Ciucă și Ciolacu. Cu ce naiba am greșit în trecerea-mi prin trăire de am ajuns să mă rog la zeii democrației pentru îndepărtarea acestor tovarăși de la „cașcaval”?

    Lupta pentru „democrație” se dă sub ochii noștri. O armată de amploiați (niște funcționari ce plimbă niște hârtii pe niște birouri!) își apără interesele financiare. Cum ne scăpăm de ei când sunt mai mulți decât noi?
    • Like 1
    • @ Francisc
      Razvan check icon
      Daca nu ne-ar acuza de rasism in toate interventiile publice, poate l-as aprecia si eu....
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult