Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ziua decisivă după ce ministrul Justiției a forțat demisia lui Kovesi și Lazăr. Grindeanu spune că nu a intervenit în „evaluare”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, va anunța miercuri rezultatele evaluării procuroului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și a procurorului general Augustin Lazăr. 

În urmă cu două săptămâni, acesta lăsase să se înțeleagă că ia în calcul demisia celor doi. „Eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanşate de mine să aibă dânşii iniţiativa unei proceduri lăuntrice individuale privind modul în care s-au poziţionat la dispoziţiile legale, constituţionale”, a afirmat ministrul Justiției.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat că el nu a intervenit în evaluare. „Mă aştept să am această evaluare, ceea ce este normal, fără a interfera în vreun fel, nici nu e rostul meu, şi îmi menţin această linie. Mă aştept totuşi, înainte de a fi făcută publică această evaluare, să iau act de ea ca şi şef al Guvernului, fără a interfera în evaluarea respectivă”, a spus luni Grindeanu.

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost luni la ministerul Justiției, unde a discutat cu Toader. „Nu mi-a cerut demisia. Nu intenţionez să îmi dau demisia, nu am de ce să îmi dau demisia, DNA şi-a făcut treaba. A fost o discuţie despre care nu doresc să dau foarte multe detalii, veţi afla după ce se termină această etapă", a spus ea după discuție. 

Cu puțin timp înaintea ei, Hans Klemm avusese, tot la minister, o întrevedere de aproximativ o oră cu Tudorel Toader. "Am fost aici pentru a mă prezenta ministrului Justiţiei. Am avut o discuţie foarte bună despre istoria cooperării între Statele Unite şi România şi l-am asigurat pe ministrul Justiţiei de interesul continuu, al meu şi al ţării mele, în a-i susţine eforturile de a întări statul de drept în România şi de a lupta împotriva corupţiei", a spus Hans Klemm, la ieşirea din sediul Ministerului Justiţiei.

Întrebat dacă procurorul-şef al DNA ar trebui să demisioneze după decizia Curţii Constituţionale privind ancheta în cazul OUG 13, ambasadorul american a precizat: "Nu am discutat despre probleme legate de persoane", a relatat News.ro.

Săptămâna trecută, procurorul general Augustin Lazăr anunțase și el că nu își va da demisia. „De ce să îmi dau demisia? Procurorii îşi îndeplinesc misiunea exact aşa cum scrie în lege. Procurorii sunt relaxaţi, nu se uită la talk-show-uri şi îşi îndeplinesc misiunea, munca lor. Sunt optimist şi îmi fac datoria conform fișei postului”, a spus el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnul Grindeanu,relateaza involuntar adevarul, cind spune,,eu ca si sef al guvernului",intrucit nu poate sa zica direct ca nu dumnealui decide ,ca decizia vine din alta parete,deci este ,ca si sef, dar nu este sef.-Gura pacatosului adevar graieste!
    • Like 0
  • Urmaresc cu inters evolutia.Ea ne va trada si starea lucrurilor fata de SUA si poate si EU.Este clar ca ministrul de justitie a receptionat reactia Bruxellesului si interventia neobisnuita al ambasadorului american.Pe de alta parte cei care l-au numit ca ministrul au interese personale mai presus de interesele statului (nu-i asa ? ) E posibil totodata ca guvernul sa incerce a investiga daca ambasadorul american reprezinta si parerea noii administratie Trump.
    • Like 0
  • Vad ca este in crestere numarul postacilor dragnisti, taricenisti si basisti. Atmosfera e incinsa si miza maxima. E unul din acele momente cand se joaca "pe de tot" dupa cate se pare. Occidentul spune raspicat ce asteapta de la guvern si parlament iar penalii nostri nu stiu cat pot intinde coarda. Spatiul de manevra li se reduce, cred eu, pentru ca Romania ramane practic singurul aliat functional la Marea Neagra dupa ce relatiile Turciei cu Europa si SUA s-au deteriorat si s-au imbunatatit cu Rusia. Sunt curios cum vor rezolva problema penalilor de la varful legislativului si al subordonatilor lor din guvern NATO si UE. Nu imi vine sa cred ca vor sa fie in situatia sa coopereze mult timp cu asemenea indivizi.
    Textele cu amestecul in treburile interne sun luate cu copy-paste din discursurile ceausiste si folosite cu o frecventa ingrijoratoare. Nu cred ca vor merge pana acolo incat sa ceara revocarea celor doi procurori sefi pentru ca stiu deja ca vor primi un refuz de la Cotroceni si cateva sute de mii de huiduieli din strada. Cel mai probabil vor incerca sa desfiinteze institutiile prin reorganizare si comasare si numirea unui singur procuror sef, om de-al lor. Bineinteles ca textul va fi ca totul este pentru eficientizarea luptei impotriva coruptiei. Si cred ca se va intampla in saptamana mare, cand lumea se gandeste la sarbatoarea pascala si este ocupata cu cumparaturi, minivacanta, etc.
    Sper sa nu am dreptate.
    • Like 1
  • Paul check icon
    In momentul de fata interesele României sunt mai bine reprezentate și aparate de străini decât de puterile executivă și legislativă ale țării. Pe mafioții ciumați roșii și pe stăpânii lor din est ii enervează la culme chestia asta. Se văd aproape de victorie, numai Justiția și partenerii externi ai țării le mai stau in cale. Așa se explica și ofensiva postacilor lor. Eu cred ca aceștia din urma trebuie ignorați, bă chiar înțeleși. La urma urmelor fac și ei un ban din treaba asta...
    • Like 1
    • @ Paul
      check icon
      Am fi o cocina de tara daca n-am fi in UE. Polticienii astia nesmititi si hoti pe care-i avem sunt votati de o populatie de nesimtiti si hoti. Avem noroc ca ne mai bat aia din Vest obrazul, problema e ca la un moment dat s-ar putea sa se sature de atata batut obrazul, apropo de Europa cu mai multe viteze. S-ar putea sa nu mai vrea nimeni sa ne taraie spre civilizatie impotriva vointei noastre.
      • Like 0
    • @
      Nu ,niciodata un popor intreg nu e smintit sau hoti.asa com Brexitul arata ,delatfel si alegeriile din SUA intr-o r tara democratica se poate intampa ca oamenii simplii si manipulabili sa aduca la putere un misel sau sa hotareasca gresit.Democratia este o forma de guvernare in care au de spus toti cetatenii..Democratia nu insemana totodata si dreptatea ci cum vedem ci si invesul. Democratia este doar calea pentru a ajunge la rezolutii bune si nu insusi rezolutia. Starea natiunii,responsabilitatea proprie a cetateanului si nivelul cunostiintelor sale hotareasc calitatea rezolutiei
      • Like 0
  • Cred că în curând o să-i vină rândul și ei.....
    Chestii,cătușe,aresturi,...ta-su mare procuror comunist,fra-su băgat în belele,închiderea dosarului Revoluției,zilele de naștere Coldea,nu mai acareturi de-astea nesemnificative.
    Nu-i așa?
    E o janghină în toată splendoarea.
    • Like 0
  • Acest Hans Klei discuta problemele politicii interne a romaniei? E Romania un stat
    independent? Sau poate a venit sa discute problema vizelor? Sau poate sa justifice amenintarile la adresa unui stat de drept? Cred ca gresesc. O fi vorba de uciderea a 2 cetateni romani de americani pe teritoriul romaniei pentru care nu a raspuns nimeni! Mai Klei rolul unui diplomat e bine definit. Tu esti reprezentantul Americii la Bucuresti si cam atat. Lasati-o mai incet cu scutul, cu tancurile si cu debretelu ca noi nu suntem si nu ne dorim conflicte. Pa!
    • Like 0
    • @ Ticu Ursache
      Va rugam, cei cu opinii pro-ruse sa plece pe alte site-uri. Intr-o tara profund corupta ca Romania, aliatii din vest sunt importanti, in conditiile in care discursul primilor oameni in stat este anti-UE. (tariceanu, dragnea, etc)
      • Like 1
    • @ Radu Andrei Malica
      Malica in conceptia ta cine e impotriva unora inseamna ca e cu ceilalti? Cam ingusta gandirea. Uite daca tot vrei sa situezi discursurile pe al meu pune-l PROROMANIA. Ce zici? Cat despre justitie, furturi eu as propune sa ti se dea un scaun si intr-un timp relativ scurt sa discutam. Mi-ar place sa cred ca vei avea pozitia de astazi dar este demonstrat caracterul romanului. Diferenta intre noi sunt POSIBILITATILE si nu corectitudinea. Dar ca sa revin: de 27 de ani am fost ba cu rusii, ba cu americanii, ba proeuropeni. Ti se pare ca in vreo una din aceste situatii am dus-o mai bine? Te inseli. Toti au venit aici la jetmanit iar noi suntem azi in k....gol hoinarind prin europa, cautandu-ne identitatea. Eu zic sa fim ROMANI si sa avem grija de casa si copiii nostri.
      • Like 0
  • Apreciez articolul dnei Raluca Ion nu numai pentru respectarea -ca de obicei- a regulilor necesare întocmirii unui corect material de informație pentru ziar ci și pentru redarea ad litteram a vorbelor rostite de premierul Grindeanu: obsedantul „ca și” în loc de „și”, eroare de care se pare că acesta nu se poate debarasa ( „eu ca și șef al Guvernului”)!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult