Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministrul Justiției forțează demisia Laurei Codruța Kovesi și a lui Augustin Lazăr

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat duminică seară că va avea discuții pe tema OUG 13 cu Procurorul General, Augustin Lazăr, și cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. „Zilele următoare voi avea discuţii cu procurorul general al PICCJ, cu Augustin Lazăr, şi separat cu procurorul şef de la DNA, pe tema despre care vorbim, evoluţiile acestea, modul în care dânşii s-au raportat la lege, la standardul constituţional, la standardele Comisiei de la Veneţia", a spus ministrul.

Acesta a lăsat să se înțeleagă că ia în calcul demisia acestora, scrie News.ro

"Eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanşate de mine să aibă dânşii iniţiativa unei proceduri lăuntrice individuale privind modul în care s-au poziţionat la dispoziţiile legale, constituţionale", a spus Tudorel Toader.

Toader a criticat ancheta DNA privind oportunitatea şi constituţionalitatea OUG 13, considerând că CCR a demonstrat că Direcţia şi-a depăşit atribuţiile.

Tudorel Toader afirmă şi că va face o analiză a activităţii Ministerului Public în următoarele două săptămâni, urmând să ia în acel moment o decizie finală, inclusiv privind revocarea celor doi procurori generali, scrie News.ro, care citează declarațiile făcute de Toader la un post de televiziune.

„Voi face o fundamentare, o evaluare a activităţilor desfăşurate de Ministerul Public, pe de o parte, de DNA, pe de altă parte. Atunci evaluarea va avea două componente, două direcţii: pe de o parte, cea profesională, pe cauză, pe de altă parte cea managerială, privind instituţiile pe care domniile lor le conduc.”

Curtea Constituţională (CCR) arată în motivarea deciziei prin care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public - DNA şi Guvern, că ancheta procurorilor DNA legată de adoptarea OUG 13/2017 nu intra în competenţele procurorilor, deoarece aceştia nu pot face cercetări privind oportunitatea şi legalitatea unui act normativ adoptat de legiuitor. Ministerul Public a precizat, vineri seară, că analizează ”atent” motivarea deciziei Curţii Constituţionale privind existenţa unui conflict juridic între DNA şi Guvern, ”urmând ca decizia să fie respectată întocmai de către procurori”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Toata vorbaria lui Tudorel a fost un fasss de balon,lung si plictisitor. Pacat pentru el ca n-a avut si o oglinda mare,invizibila pentru public in care sa-si coreleze blablablaurile cu mimica si gestica. Caragiale obosit sa fie!
    • Like 0
  • Cri check icon
    Cred ca odata dat un verdict de catre CCR, orice analiza sau discutie ar face Ministrul Justitiei pot fi doar consultative si pentru conturarea imprejurarilor in care a fost incalcata Constitutia, existand numai o singura solutie legala: demiterea celor doi ( Kovesi si Lazar ).
    Reactia isterica a sefilor procuraturii care se declara ingerasi si promit ca se vor tine cu dintii de fotoliile lor arata, denota nu doar lipsa de caracter, ci si dorinta lor maladiva de putere. Posibilitatea continuarii activitatii ca simpli procurori nu este o optiune atragatoare pentru cei doi. Privilegiile de sefi si puterea sunt mai importante pentru domniile lor.
    Daca cei doi procurori sefi ar fi avut onoare, si ar fi fost intr-adevar imaculati, si-ar fi depus demisiile la un minut dupa decizia CCR, cautandu-si apoi dreptatea in Justitie, precum cetatenii "de rand".
    Sanctiunile impuse de CEDO pentru incalcarea sistematica a drepturilor omului de catre Institutiile de forta ale Statului ar fi trebuit ca de mult timp sa determine demiterea acestor doi functionari.
    Daca cei doi ar fi fost nu doar oameni de caracter, ci si procurori adevarati, de vocatie, care isi cunosc si isi iubesc meseria, nu ar fi avut nicio ezitare in a parasi o functie birocratica pentru a-si relua activitatea de procuror.
    Insa cei doi stiu foarte bine de ce se agata cu dintii de functie: activitatea lor a generat numeroase abuzuri ( confirmate de CEDO ), iar institutiile conduse de cei doi s-au amestecat in viata politica, contrar legii si deontologiei profesionale.
    Insa d-na Kovesi si dl. lazar pot sta linistiti: nu vor putea fi ejectati din functiile lor grase si bine platite, pentru ca Presedintele, de al carui pix depinde demiterea lor, se va opune.
    Johannis se lupta din greu in Justitie pentru a-si pastra colectia sa de imobile obtinute cinstit din leafa sa de bugetar.
    Ca atare, domnia sa nu va indrazni sa-i supere pe cei doi stabi ai Procuraturii, de care depinde continuarea anchetarii modului in care Johannis si-a obtinut casele; mai mult, Presedintele nostru este dator-vandut la ANI, care i-a "albit" dosarul de incompatibilitate intr-o speta pentru care alti primari si-au pierdut functiile.
    Presedintelui nostru nu-i pasa ca Institutiile de forta incalca sistematic drepturile omului, nu-i pasa de impasul anti-democratic in care aceste Institutii au adus Romania; dansul are o singura grija: sa nu-si piarda in Justitie colectia de imobile.
    Statul politienesc post-comunist a fost re-inviat de Basescu; insa daca Basescu a fost "vataful", actualul Presedinte este doar un servant umil si depersonalizat al Institutiilor de forta ale Statului; fostul, ca si actualul Presedinte, au un singur crez: pofta de putere si avere. Interesele cetatenilor Romaniei nu au contat niciodata pentru cei doi.
    Astfel ca d-na Kovesi si dl. Lazar, ale caror functii depind de pixul prezidential, vor ramane in contiunuare sefi.
    Democratizarea Romaniei si respectarea drepturilor si libertatilor cetatenilor pot sa mai astepte, cel putin pana isi rezolva Presedintele problema sa cu casele.
    • Like 0
  • Aberatia este ca tocmai asta a spus DNA, ca a analizat si ceea ce a gasit (cu probe) nu este de competenta ei deci sa se ocupe altii, unde anume si-a depasit limitele? A, atunci cand a realizat analiza? Pai avea reclamatie pe domeniu DNA de activitatea, era firesc sa analizeze, nu sunt eu in masura sa judec CCR dar ceva da cu virgula. I-a deranjat defapt ceea ce a descoperit sau ce? Vor imunitate permanenta pentru mafia construita in clasa politica, se cred semizei cand oamenii tipa in strada despre faptul ca au devenit insuportabili...cand lucrurile sunt atat de imputite nu pot fi ignorate pur simplu, asta nu inteleg cei ajunsi la putere! Daca nu ar fi DNA sau alt forum care sa isi faca treaba (si sa ii mai verifice pe acesti imbecili mafioti) ar fi o noua revolutie iscata doar de lacomia si hotia fara limite. Cate o decizie cat de cat "reglabila" mai tine in frau acest lucru.
    • Like 1
  • Eu am fost un sustinator permanent al fostului presedinte,dar acum ma dezamageste pentruca,in ultimele aparitii are un patipri,o ataca permanent Laura Codruta Kiovesi si nu este normal din partea d-lui,se vede ca este ranchinos!
    • Like 0
  • Pai ce sa facem daca CCR,instanta finala,a zis ca DNA a incalcat separatia puterilor in stat? Nu mai exista viata si justitie dupa Kovesi si Lazar?
    • Like 0
  • Paul check icon
    Mai intai iordache, acum tudorel... pepiniera de chelalaitori a psd e inepuizabia. Din fericire nu mor caii cand vor cainii. Argumentatia astora vis a vis de Kovesi si Lazar mi se pare hilara: CCR-ul vine cu o hotarare la comanda si in baza acestei hotarari fel de fel de exaltati din tabara coruptilor asteapta efecte. Pesedeisto-aldeistii cu pmpisiti in remorca si comandati de marele capitan basit, adica toata gasca de hoti si talhari care au distrus sistematic Romania dupa inlaturarea lui Ceausescu, argumenteaza in baza faptului ca CCR este independent, insa CCR-ul este un organ politic, e suficient sa te uiti la cine sunt membrii lui ca sa vezi asta: combinatie de pesedisti cu basisti. Daca CCR-ul ar fi fost independent politic, spre exemplu numit de CSM, am fi putut discuta, insa chiar si atunci, nu ar fi fost nici in motiv pentru nimeni sa isi dea demisia pentru o conduita care in parte a fost declarata ca ne-la-locul-ei post factum. Adica eu merg fluierand pe strada, vine un tudorel si decide ca e ilegal si apoi tudorel mai vrea si sa ma pedepseasca pentru ca nu stiam ca el o sa declare fluieratul ilegal...
    • Like 2
    • @ Paul
      check icon
      Trebuia sa apara si la Min.Justitiei un (tu)DOREL!! Am mai avut unul pe vremea lui Ponta,dar ala era cu d mic...
      • Like 0
  • Doar nu se credea ca dublarea salarilor nu este facuta cu un anumit scop.Bugetarii sa stea linistiti acasa la tv, daca se poate pe Ghita sau Latrine tv, iar ei sa schilodeasca justitia in asa fel incat sa nu-si mai revina mult timp.Da da este foarte adevarat ca acest lucru incepe sa se intample.Scuzati exprimarea,dar numai un inconstient putea sa creada ca ei se vor opri dupa esecul cu OUG-13.Vor cadea atatia infractori politici(ex:Florin Iordache,SerbanNiculae,si noul Tudorel Toader etc...) de cati este nevoie, pana vor castiga lupta cu justitia.Augustin Lazar si Laura Kovesi reprezinta pentru ei o amenintare, cat si pentru cei aflati dupa grati, care nu fac altceva decat sa plateasca enorm de mult infractori politici pentru a fi pusi in libertate.Credeti ca este o coincidenta ca de cand au venit la guvernare PSD+ALDE+UDMR, nu fac altceva decat sa incerce sa-i scape pe aceste scursuri dovedite din puscari.E foarte simplu..."Dati ceva de ros la gloata pentru a nu sta cu ochii pe justitie si voi(prea iubitele partide)scapati-ne de puscarie.E SUMBRU CE URMEAZA...DEMOCRATIA SI STATUL DE DREPT SUNT GRAV AMENINTATE CU DISPARITIA IN ADEVARATUL SENS AL CUVANTULUI...
    • Like 2
    • @ Laurentiu-Marian Negreţ
      Justitia,trbuie sa ramana corecta!
      • Like 0
  • Haznaua 3 este postul oficial al Ministerului Justitiei? E rusinos pentru un ministru care , chipurile, e al Justitiei, sa mearga la televiziunea unui infractor securist incarcerat ce a cauzat un prejudiciu de 60 mil. de euro si sa vorbeasca de justitie. Aceste caricaturi de guvernanti nici aparenta n-o mai pastreaza, de comunicat de presa a auzit insul asta ori la el singura presa e cea reprezentata de televiziuni cu dosare de santaj si patroni penali... Nici nu au rost comentarii pe baza spuselor acestui oportunist cata vreme sunt facute din hipocentrul mizeriei din mass-media. Distrugerea DNA si castrarea Ministerului Public sunt obiective destul de abodarbile, logice si calculate de vory v zakone zis si PSD, OUG 13 e posibil sa fi fost doar un atac prin invaluire ca bomba sociala, pentru ca sa vina si mai virulent impotriva acestor institutii. Pentru cei care cred in puterea DNA de a se apara, nu uitati ca oamenii aia mai au si niste familii si calomniile si insultele din nonpresa deja le afecteaza. Nu uitati ca sunt doar cateva zeci de procurori in DNA, departament extrem de mic, deci nu va faceti mari sperante. Realist vorbind, DNA in forma actuala nu va rezista, deja se vede presiunea pe procurorii de acolo, ritmul dosarelor e in decelerare, insa va fi un model pentru viitor. Acum multi romani stiu ce vor: un stat fara corupti, nepotism, abuz de putere, transparenta si predictibilitate legislativa. Acum e important de vazut daca actualul context international e favorabil protestelor si reformelor democratice, Rusia este in expansiunea si ura fata de lupta anticoruptie creste cu cat creste nationalismul putinist. Rezistenta nu trebuie sa fie doar fizica prin proteste, ci si mentala si curativa social decontaminand tara de paseism si structurism.
    • Like 4
    • @ Bogdan Melinte
      Te-ai uitat la A3? Nu, bineînţeles, tu eşti un elitist care se informează doar de pe facebook. Cum îţi permiţi să-l faci pe domnul T.Toader caricatură? Mai ales în condiţiile în care acest om a acordat un interviu de o decenţă rar întâlnită în media românească.

      În ce grotă a României ai crescut? Că civilizat nu pari a fi.

      Cum poţi vorbi cu atâta dispreţ despre un rector al unei importante universităţi din România, profesor de drept penal cu recunoaşere naţională şi membru titular în Comisia de la Veneţia? Cine eşti tu ca să judeci? Ce competenţe ai tu ca să judeci un asemenea om?

      Dacă a fost la Antena 3 şi este în Guvernul Grindeanu înseamnă că este un nenorocit, dupa infantila ta judecată.

      Acest discurs îmi aminteşte de nazism: Nu-l credeţi! Este evreu.
      • Like 1
    • @ Bogdan Melinte
      Foarte la obiect .O singura intrebare si simpla :
      Daca maine ai vedea un judecator ca intra in casa unui hot ce ai crede?
      Probabil acesta este raspunsul la vizita Min. Justitiei la latrina tv.
      Acolo se face doar Show pentru cei care nu sunt informati,nu sunt in stare sa-si culeaga informatile si aud doar ce vor ei.Nu se pun intrebari incomode si 100% intrebarile se cunosc dinainte sa inceapa emisiunile latrinelor.Doar nu vrei sa-i vezi pe mai mari alesi ai neamului ca se balbaie sau ca nu stiu ce sa raspunda.Minciuna trebuie zisa foarte clar si raspicat pentru a fi crezuta de multimea indoctrinata cu...DUBLAREA SALARILOR,etc...
      • Like 1
    • @ Constantin
      Inteleg ca suferiti de nebagare in seama. V-am mai spus, nu imi mai raspundeti la comentariile de pe platforma, practicati diversiunile si manipularile cu cine va permite. O seara buna, sper sa tineti cont de recomandare in viitor.
      • Like 0
    • @ Laurentiu-Marian Negreţ
      Cu asemenea convingeri, tu ai tupeul să afirmi că eşti un om informat?
      Nu se pun întrebări incomode... Cu excepţia emisiunii de la Europa FM a CTP-ului, la ce altă emisiune cu întrebări adevărate a participat doamna Kovesi?
      • Like 0
    • @ Bogdan Melinte
      Spune mai bine că nu eşti în stare să-ţi susţii inepţiile.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Ce sa facem, nu suntem toti la fel de destepti sa urmarim Latrina 3. Ineptii vehiculati dvs., inapoi la antena 3, ati pierdut emisiunea psihopatului preferat, cica Soros nu plateste doar cainii, ci si postacii PSD.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Nu inteleg ce inseamna pentru dumneavoastra cuvantul INFORMATIE...dar pentru mine este foarte simplu.Caut cat mai multe surse care o transmit, pentru a afla ADEVARUL...
      • Like 2
    • @ Bogdan Melinte
      Poveste cu plata câinilor a fost la RTV. Apropo de RTV, fără dezvăluirile lui Ghiţă îl aveam şi astăzi mare şef la SRI pe şpăgarul Coldea...

      Nu-i nimeni drac şi nimeni sfânt, vorba poetului.
      • Like 1
    • @ Laurentiu-Marian Negreţ
      Aşa fac şi eu, de aceea urmăresc şi A3, şi Digi24, şi RTV, şi Realitatea... Citesc şi Jurnalul Naţional, şi Gândul, şi Ev.Zilei, şi România Liberă, şi Adevărul, şi Republica...
      Dar o fac relaxat, fără idei preconcepute.
      • Like 1
    • @ Bogdan Melinte
      ce aberatie umana. "Nu imi mai raspundeti la comentariile de pe platforma" , adica doar lui ii e permis.
      Ireal. Tipic PSDistului cu carnet de partid, care nu accepta pareri /argumente contrarii propriilor aberari
      • Like 0
  • Interviul domnului Toader a fost unul de excepţie. Nici nu ştiu dacă a vorbit ministrul sau profesorul de drept.
    Ministrul Justiţiei nu forţează nimic, doar a expus nişte variante de rezolvare a situaţiei în care ne aflăm.
    • Like 1
  • Poate ca n-ar fi rau ca Procurorul General si seful DNA sa fie numit pe un termen limitat, asemenea mandatelor Presedintelui. Betia puterii duce in cele din urma la deviatii de comportament.
    • Like 1
    • @ Vladimir Marton
      Paul check icon
      Poate n-ar fi rau ca talharii sa stea la parnaie in loc sa zburde liberi si sa dea cu pietre dupa politisti. Dvs. ati auzit la antene ca cei doi nu ar fi numiti pe termen limitat?
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult