Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ziua marelui miting pesedist. Liviu Dragnea: „Guvernarea noastră merge atât de bine, că au crescut și veniturile securiștilor”

PSD - Miting împotriva abuzurilor

Foto: Adriana Neagoe/ Inquam Photos

Liviu Dragnea a numărat „o jumătate de milion de oameni în Piață”, la mitingul pe care PSD și ALDE l-au organizat contra „statului paralel”. Protestatarii PSD au aprins la ora 22 lanternele telefoanelor și au scandat „Justiție, nu corupție”, ca la mitingurile #rezist. Despre candidatura sa la președinție, Liviu Dragnea a spus că este o temă „pentru la anul”, deocamdată obiectivul lui e să rezolve războiul cu „statul paralel”.

Câteva mesaje:

  • Pesediștii sunt „brigăzile albe” care curăță „gunoaiele”. „Curățăm țara de gunoiul lăsat de acești șobolani”, a spus Liviu Dragnea referindu-se la „statul paralel”. Potrivit lui Dragnea, pesediștii îmbrăcați în alb pot fi considerate „brigăzile albe”. „Vom veni din nou, vom veni mai mulți și nu vom mai pleca”, a amenințat Dragnea, referindu-se la cei care protestează contra guvernării PSD. „Dacă o să-i mai chem o dată o să fie 1 milion”, a spus Liviu Dragnea.

  • Guvernarea este un succes mondial. „Vrem prosperitate, nu Securitate”, a preluat Liviu Dragnea un slogan, pe care l-a strigat pe scenă. „Guvernarea noastră merge atât de bine, că au crescut și veniturile securiștilor”.
  • Reinterpretarea mesajelor #rezist. Participanții la mitingul pesedist strigă „Justiție, nu corupție”, un slogan preluat de la protestatarii #rezist.
  • Problemele penale ale lui Liviu Dragnea sunt ale tuturor. Liviu Dragnea: „Nu sunt vorbe propagandistice, sunt realități de zi cu zi. Staliniștii securiști vor să ne transforme pe toți într-un popor de denunțători, suntem șantajați să depunem denunțuri împotriva rudelor, prietenilor, a unor oameni pe care nu i-am văzut niciodată (...) E un plan odios de dezbinare a societății românești, de insinuare a terorii că oricine oricând poate fi luat, că oricine poate fi transformat in suspect. S-a mers mult prea departe, delațiunea ajunge să țină loc de probe, întreaga societate devine prizoniera terorii. Toți putem fi la un moment dat atinși de mâna lungă a acestui stat paralel. Priviți la cel din stânga voastră, din dreapta, cel puțin unul din ei a fost ascultat sau interceptat. E posibil să fi fost amândoi. Chiar tu, probabil, ai fost interceptat sau ești”.

Liviu Dragnea (Foto: Liviu Florin Albei)

Discursul lui Liviu Dragnea: ce e statul paralel

„Vă salut cu respect, membri de partid, dar şi cei care nu sunt membri, dar au credinţă că vocea poporului trebuie auzită în afară propagandei securiste, care vrea să ne facă să credem că suntem puţini. V-aţi asumat cu demnitate dreptul la libertăţi şi democraţie, iar pentru asta meritaţi aplauzele tuturor. Îi salut, de asmenea, dar de data asta cu milă, pe toţi trimişii în Piaţă ai statului paralel. Civili sau nu, la ordin sau din curiozitate, va rog să îi salutaţi, suntem mulţi astăzi, mai mulţi decât se aşteptau cei care credeau, care ne insultau, dar ce să nu uite niciodata statul paralel este că noi suntem foarte mulţi, suntem voinţa populară exprimată de lege şi Constituţie”, a susţinut Liviu Dragnea în discursul său de la miting.

El a spus că statul paralel este "un sistem care foloseşte instituţiile statului într-un mod nelegitim şi paralel cu drepturile şi libertăţile”.

"Au trecut trei ani şi jumătate de când regimul Băsescu a plecat, dar instrumentele lui au rămas, dragii mei. Care sunt instrumentele? Procurorii corupţi au rămas, i-aţi văzut la televizor fabricând dosare, falsificând probe. Şefa DNA, aţi auzit-o cerând procurorilor capete mari, cerând să facă dosar premierului, a anchetat Guvernul doar pentru că guvernează. Aţi văzut umilind zeci de oaneni care au fost apoi achitaţi. Generalii au rămas, ei vorbesc astăzi prin gura opoziţiei. Ei acţionează prin reţeaua lor de probagandă securistă, prin ONG-uri finanţate ilegal. Jurnaliştii sub acoperire au rămas. Îi vedeţi cu batistute cu tot, îi citiţi, îi auziţi un fiecare zi minţind in ziarele şi televiziunile lor, dar fără să poată vreunul sa spună unui inspector fiscal din ce bani trăiesc. Magistraţii sub acoperire au rămas. Pe ei nu-i vedeţi, dar vă doresc din toată inima să nu ajungeţi să i cunoaşteţi A mai rămas obiceiul de a folosi serviciile secrete şi justiţia în scopuri politice, adică să-i pună preşedintelui la picioare capetele adversarilor politici", le-a spus liviu Dragnea oamenilor adunaţi în Piaţa Victoriei.

Liderul PSD a mai susţinut că au mai rămas şase milioane de români ascultaţi, au mai rămas protocoalele secrete şi protocoalele secrete între servicii şi parchete, între securitate şi curţile de justiţie, au mai rămas şantajul şi ameninţarea.

Rămășițele mitingului

Mitingul s-a încheiat după ora 22.00. Oamenii s-au îmbarcat în autocare și au plecat spre județele lor. În urmă, au rămas munți de gunoaie:

Foto: Marco Badea

Foto: Claudiu Pândaru

Foto: Dan Mihai Bălănescu

Știrea inițială:

Peste 120.000 de persoane participă la mitingul PSD „împotriva abuzurilor” organizat în Piaţa Victoriei din Capitală. Pe scena amplasată în piaţă urmează să ţină discursuri liderul PSD, Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă, primarul general, Gabriela Firea, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Apărării, Mihai Fifor, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, vicepremierul Paul Stănescu şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Liderul PSD, Liviu Dragnea, nu a venit însoţit de ceilalţi lideri ai Coaliţiei, făcându-şi apariţia ultimul. Oamenii prezenţi la miting poartă cămăşi şi tricouri albe şi au pancarte pe care sunt afişate mesaje precum "Vrem securitate socială, nu securişti în societate" sau "Run, Coduţa, Run". De asemenea, manifestanţii au steagurile României şi Uniunii Europene şi pancarte cu numele judeţelor din care provin, scandând împotriva preşedintelui Klaus Iohannis şi a procurorului-şef al DNA, scrie News.ro

Liderii PSD, alături de preşedintele ALDE, au venit la miting din sediul Guvernului şi au făcut o baie de mulţime pe ritmuri de muzică hip-hop, în timp ce oamenii strigau judeţele din care provin. Viorica Dăncilă a condus grupul oficialilor care s-au deplasat spre scenă printre oameni. Cu puţin timp înainte să ajungă la scenă, din boxe s-a auzit imnul Uniunii Europene, mai scrie sursa citată.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost primit cu aplauze, iar oamenii i-au scandat numele.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a ajuns ultimul, în jurul orei 20.15. El şi-a făcut intrarea în Piaţa Victoriei pe Oda Bucuriei, venind împreună cu Marian Neacşu şi oprindu-se printre oameni, cu care a dat mâna.

Foto: Bogdan Buda/ Inquam Photos

Gabriela Firea va deschide seria de discursuri, iar Liviu Dragnea va fi ultimul care li se vor aduna oamenilor veniţi din toată ţara.

Pe ecranele din piaţă sunt prezentate cazuri de „victime ale sistemului", printre care Călin Popescu Tăriceanu, Olguta Vasilescu, Vlad Cosma şi Toni Greblă. Totodată, a fost pus în boxe şi mesajul preşedintelui Klaus Iohannis în care îi cerea demisia premierului Viorica Dăncilă.

Recuzita pentru miting: lanterne mici, stegulețe tricolore și imnul printat pe foaie

Sâmbătă, când în Capitală au au fost aprobate 14 evenimente,  jandarmeria a anunțat măsuri sporite de securitate, Poliția va ridica un elicopter care va transmite informații despre ce se întâmplă la sol, iar trafiicul auto va fi restricționat în mai multe zone ale Capitalei. 

Pregătirile au fost făcute din timp: cea mai mare parcare din Piața Victoriei a fost închisă, gardul Guvernului a fost vopsit, scena pe care vor urca mai marii PSD a fost ridicată. 

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Emil check icon
    Cind deja era instaurat guvernul comunist, prin 1950 si ceva se striga" Vrem guvern democrat nu dusman al poporului". Ei coduceau sub obladuirea sovieticilor si nu avea cine sa-i darime. Au ramas, parintii, cu sechelele acelor vremuri. Prin gari treceau trenuri ce aveau vagoane speciale cu puscariasi. Toata lumea lasa ochii in pamint si rar se vorbea despre asta si in familii. De atunci romanul a luat-o in jos. Nu si-a aparat averile in fata delatorilot ci s-au inregimentat. Capul plecat sabia nu-l taie a devenit deviza!
    • Like 0
  • Important e ca n-a iesit cu bataie la cate mitinguri au fost. Nu-i usor sa stapanesti atatia oameni. Pe de alta parte s-a vazut diferenta dintre un miting facut din convingere si unu facut la ordin. Nu numarul participantilor conteaza neaparat. Putea sa umple strazile pana la Romana ca nu insemna mare lucru, eventual doar ca au capacitate de organizare si bani de cheltuit. S-a mai observat in schimb cifrele date de gastile din tv, la aceiasi oameni adunati in acelasi loc, dusmanii dadeau mai putin, ultrasii dadeau dublu :D Ei nu si-or da seama ca nu toti sunt pinguini in tara asta?
    • Like 0
  • Ce as putea comenta? Si eu am primit stegulet, un cerc cu flori albaste ( grupa noastra desena albastrul drapelului) , dar atunci nu erau sticle de plastic si snaks-uri. Jalnic. Suntem oare tot orbi si surzi?
    • Like 0
  • Penibilismul uriaș al acestui miting nespontan nu poate estompa dezastrele și faptele abominabile ale guvernării PSDragnea.

    Ne vedem la alegeri, penibililor!
    • Like 0
  • Iulian check icon
    In aceasta seara ați văzut filmul '' Ferma animalelor'' varianta românească..în rolurile principale niște porci și restul animalelor....
    . Am o rugăminte pt dezaxatul dragnea.. Când mai treci prin București cu porcii, vacile și oile mai curata și rahatul de după... Un dictator ordinar, un șobolan încolțit ce ești... Duie Mragnea
    • Like 3
  • Paul check icon
    Ce mizerie a rămas in urma lor pe străzi... Jegurile produc jeg... Pe de alta parte sunt convins ca acolo nu au fost numai jeguri. Au fost și mulți amărâți veniți de frica sa nu își piarda ei sau membrii ai familiei slujba in administrație in feudele pesedeului. Jegurile ii păzeau și ii contorizau.
    • Like 1
  • Iulian check icon
    Dragnea era c-am palid după protest.. Și-a dat seama ca nici pe amărâții aia nu ii mai poate convinge... El, dragnea s-a autodetonat.. A zis ca merge pana la capăt.. Asa a zis și nea Nicu în 89...tot îl invoca pe cel de sus.. DOAMNE AJUTA..!! Asta dacă Doamne ajuta era run mesaj codificat pentru patriarh.. Poate mai potolește și ala prostimea... Doamne ce zile am ajuns.. Caragiale ar fi avut material pentru 100 de ani...
    • Like 3
  • catalin check icon
    Sub sloganul "uniti in saracie si cu infractori".Acesta adunătură de pesedei,au avut parte de excursia vieții lor în București pe care milostivul dragrea a oferit-o supușilor săi din banii nostri ,dar din păcate pentru unii din ei vor sta pe drum 10-12 ore, pentru ca nu avem autostrazi,pentru ca ei vor sa facă dar nu au loc de "statul parale "Halal propaganda comunista!
    • Like 3
  • Roxana B check icon
    Din pacate tot ceea ce este legat de acest miting este muuult prea abracadabrant ca sa poata fi comentat....,cit despre "victimele abuzului"....creme de la creme..... te doare pur si simplu mintea
    • Like 1
  • Cristi check icon
    Eu cred ca sunt un milion, pentru ca nea Daia si-a pus cojocul, si-a luat fluierul si a adunat pesedeii, iar martienii ne-au transmis ca se vede si de la ei, drept urmare, ne spun ca mai tre' sa asteptam pana ne vor vizita.
    Frumosi.., dar multi.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult