Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Zlatan Ibrahimovic. Când știi că ai făcut ceva bine

Zlatan Ibrahimovic - Foto - Profimedia Images

Foto - Profimedia Images

La finalul meciului pe care AC Milan l-a disputat cu Verona, Zlatan Ibrahimovici și-a anunțat retragerea din fotbal. Cele câteva minute filmate și date publicității de clubul italian spun multe despre un jucător cu o voință de fier, cu fler și execuții acrobatice. Generozitatea și dragostea cu care a fost răsplătit de miile de suporteri prezenți pe San Siro sunt rezultatul a ceva ce Zlatan a dat, de-a lungul întregii sale cariere, din plin.

Pornind din Malmo, cu o copilărie marcată de greutăți și lipsuri, Zlatan a ajuns o vedetă cunoscută peste tot în lume. Cartea care spune povestea sa, Eu sunt Zlatan, e o lectură obligatorie pentru oricine crede că sportivii de legendă au nevoie doar de talent și șansă ca să reușească. E multă muncă la mijloc, iar Zlatan nu s-a dat în lături de la a munci. Cuvintele sale apăsate, uneori arogante, talentul incontestabil de a-și enerva adversarii pe teren, de multe ori la limita oricărei interpretări a regulamentelor, sunt și semințe ale unei încrederi totale în forțele proprii. Zlatan a muncit enorm pentru a ajunge în vârf. E ceea ce orice puști care visează să fie vedetă trebuie să știe. Desigur, drumul nu a fost întotdeauna fără sincope. Eu sunt Zlatan stă mărturie în acest sens.

La retragerea sa, crainicul stadionului rămâne fără voce când îl invită pe teren. Purtătorul tricoului cu numărul 11, vizibil emoționat, parcurge cei câțiva pași pe covorul roșu pentru a da mâna cu o altă legendă a clubului italian, Paolo Maldini, pe tema muzicală a filmului Gladiatorul. La finalul filmului regizat de Ridley Scott, personajul principal, generalul roman Maximus, întruchipat de Russell Crowe, moare în praful Colosseumului, la Roma. Maximus îl ucide în arenă pe împăratul Commodus, cel ce își omorâse tatăl, pe Marcus Aurelius, pentru a ajunge la conducerea imperiului. În acest fel, Maximus face dreptate și, mai ales, dă o șansă construcției politice romane de a se reinventa. În scena finală, Juba, prieten și aliat al generalului Maximus cu o privire în care se amestecă bucuria, recunoaștința și regretul, îngroapă figurinele metalice care reprezentau familia lui Maximus, familie cu care acum, în cer, se reunește prietenul său. În ochii lui Juba ghicim regretul pierderii prietenului său, recunoștința pentru noua viață primită și bucuria pentru toată experiența acumulată. Ne vom întâlni din nou, spune Juba privind către cer. Dar nu încă!

Zlatan și-a luat la revedere de la fani, iar privirea sa e un mănunchi de sentimente amestecate. Regretul renunțării, recunoștința pentru o carieră de vis și bucuria că poate genera un astfel de moment. Poate că testamentul său fotbalistic este șansa, dată celor care vor să îi calce pe urme, de a înțelege că munca e mai importantă decât talentul, că visul trebuie urmat întotdeauna, că dificultățile pot fi depășite.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult