Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Lunga vară fierbinte” a neamului românesc istericos

protest iulie 2025 - Inquam Photos / Mălina Norocea

foto: Inquam Photos / Mălina Norocea

„The Long Hot Summer” (1958) este titlul unui film american bazat pe un scenariu de William Faulkner, regizat de Martin Ritt, având în rolurile principale pe Paul Newman, Joanne Woodward, Orson Wells. Vara fierbinte din acest an a produs fierbințeli în spațiul românesc, fierbințeli ce au continuat frământările, spaimele din perioada alegerilor prezidențiale din acest an. Există, așadar, o congruență între climatul natural, meteorologic și climatul din spațiul public și politic românesc. Isteria și neliniștile din spațiul românesc pot fi contrapuse akediei, o stare specifică comportamentului și mentalității din lumea Orientului Apropiat, mai ales în zona monastică. Această stare ce corespunde lâncezelii, lehamitei, sațietății, somnolenței, și paraliziei tuturor simțurilor a fost cauzată de acel „demon al amiezii” (daemonium meridianum), de căldura toropitoare a miezului zilei. În această situație, pare că soarele se mișcă lent și emite în miezul zilei o căldură excesivă. Există, așadar, „o luptă cu căldura zilei și cu „demonul amiezii” ce presupune, în esență, o stare de abandon total. 

În spațiul românesc, akedia este înlocuită în această vară fierbinte cu histeria, cu neastâmpărul, cu neliniștea, cu nervozitatea, cu nerăbdarea, cu stridențele, ca și cum nu ne-ar fi de ajuns neliniștile și frământările unei lupte gigantice cu forțele antieuropene și suveraniste din interiorul țării. Fierbințelile și isteriile au fost declanșate în primul rând de planul de echilibrare bugetară propus de guvernul Bolojan. S-au mobilizat în critica acestui plan din toate părțile, de la intelectuali aflați în treabă, până la o serie de lideri politici pesediști precum Mihai Fifor. Acest lider remaiat și care a început să se bage în seamă, plin de importanță oltenească („muică, eu sunt neam de piatră”) și ca orice oltean foarte adaptabil a ajuns președinte al PSD Arad și deputat din același județ și alături de un alt elefant pesedist oltean, Paul Stănescu, afirmau că ei nu acceptă rolul de figuranți în coaliția guvernamentală și că ieșirea de la guvernare a PSD nu este exclusă. Toate aceste isterii contrastează cu restul liderilor pesediști membri ai guvernului Bolojan.

A doua isterie și fierbințeală vine din același spațiu public ce critică masiv și cu convingeri din ce în ce mai puternice faptul că s-a inversat pachetul 2 de reformă, cel de reduceri de cheltuieli, cu pachetul 1, cel cu taxe și impozite. A treia vânzoleală a început în rândul sindicatelor, care s-au mobilizat la mitinguri de protest împotriva guvernului Bolojan, sub conducerea unor rinoceri și învechiți lideri de sindicat, ipocriți și cu venituri peste măsură, precum Bogdan Hossu, Anton Hader, Marius Nistor, Dumitru Costin, Vasile Marica și alte figuri tot atât de lătrătoare și inconsistente. Această isterie a prins rădăcini și în rândul unor jurnaliști din presa scrisă și din TV, toți pricepuți, toți nemulțumiți, toți clevetitori pe marginea programului Bolojan. Critici fără frână, ca și cum ei ar fi depozitarii tuturor soluțiilor miraculoase și intempestive care ar rezolva rapid toate deficiențele țării, dar care, pe de altă parte, cultivă spaime și alte nenorociri fatale între români. Apoi, sunt promovate știrile care provoacă răul, urâtul și deznădejdea ca extensii ale acestei isterii colective văratice. Tot în cazul acestei a patra isterii colective, pot fi inventariate și o serie de sondaje sociologice de genul celor realizate de casa de sondaje INSCOP a celebrului „sociolog” Remus Ștefureac. 

Aceste sondaje sunt preluate și validate cu o poftă nemaiîntâlnită de toate televiziunile întrucât ele promovează noi spaime și isterii colective. Acest „sociolog” improvizat încearcă să ne demonstreze de la o săptămână la alta creșterea în sondaje a lui G. Simion și a găștii sale de lătrători AUR. În toate sondajele se promovează isteria și, diabolic, toate spaimele și neliniștile ascensiunii lui Arturo Ui, aka G. Simion, în spațiul public. R. Ștefureac joacă indirect cartea AUR, el posedând o puternică fibră genetică pesedistă și sereistă, absolvent al școlii de partid SNSPA, în zilele noastre o școală precară de cadre politice cu profesori răpitori sexual și, pe deasupra, a obținut doctoratul la Academia SRI. Pe de altă parte, a fost consilier al lui G. Maior, fostul șef SRI, și a profețit cu convingeri ferme că Nicușor Dan nu va ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale ci, după dorința sa tăinuită, în turul doi vor ajunge G. Simion și V. Ponta. Ștefureac se aseamănă cu celălalt mare sondor, Marius Pieleanu, care în intervențiile sale publice nu-și poate reprima afecțiunea pentru PSD. Toate aceste simpatii, apropieri, pe față sau tăinuite, pentru PSD îmi trezesc mari îndoieli asupra obiectivității și detașării acestor sondaje atât de persuasiv argumentate în spațiul public de acești sondori. Ca orice anotimp, și această vară fierbinte va trece și se vor instala calmul, luciditatea și decența în spațiul public românesc. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • fan CTP check icon
    asta e talent
    "congruență între climatul natural, meteorologic și climatul din spațiul public și politic românesc.". am constatat si la gaina mea care are ciclul menstrual dereglat din cauza lunii apropiate de pamant, si a cocosului care vrea sa intre in politica.
    nene nu stiu la ce post speri dar prima isterie guvernamentala "planul de echilibrare bugetară" e plin de taxe. am mai zis. umplu ciurul crescand debitul, dar nu am bani de apa. ma cat de stabil crezi tu mai sunteti? me
    dom profesor, nu ar fimai bine sa te uiti in "calindar", sa iei niste histerie igienica, si sa iti dai cu parerea despre e stii? medieval. cunostintele despre economie sunt numai orale, medievale. insistam pe orale, ca nu stiu ce alte cunostinte ati fost obligat sa anal izati ca sa scrieti articolul asta. dar se plateste mai bine decat oral. spor
    • Like 0
  • pixel check icon
    care-i sensul folosirii termenului „neam” nu-nțeleg neam. e tot o mani jegoasă?
    • Like 0
  • Da, cam toti slujbasii de la stat sunt nemultumiti si au iesit cica in strada. Cel mai tare m-au distrat cei de la INS (Institutul National de Statistica). daca nu i-as cunoaste, le-as si plange de mila, hahaha..... Am lucrat in cateva proiecte cu fonduri Phare al caror beneficiar era INS-ul, cunosc marfa care a iesit in strada sa se planga ca cica li s-au taiat sporurile (cred ca e vorba de sporurile pe inutilitate si lene). Ia, copii, veniti de lucrati la patron, sa vedeti cum e!!! Si asa zisii "dascali" m-au distrat, ca de ce li s-a marit norma de la 18 la 20 de ore. ZAU? Dar voi de ce scoateti analfabeti functionali pe banda de ani de zile? Ar trebui ca societatea civila sa va arate cu degetul, ca ati ingropat invatamantul real in Romania, ati iesit in strada numai pentru salarii, nu si pentru calitatea actului profesoral....
    • Like 7
    • @ andreea dragusin
      A propos de acuzele de analfabetism funcțional adresate altora, trebuie precizat că se spune corect ”ANALFABEȚI FUNCȚIONAL” și nu ”FUNCȚIONALI”. Asta fiindcă înțelesul este de ”analfabeți (din punct de vedere) funcțional” și nu ”analfabeți care sunt funcționali (în stare de funcțiune)”.
      În altă ordine de idei, cred că problema cea mare la profesori nu e neapărat că vor avea ore în plus, ci efectul pervers asociat, respectiv MICȘORAREA numărului de profesori. Din moment ce norma didactică crește iar orele predate elevilor rămân aceleași, rezultatul este evident. Niște profesori o să-și piardă slujba. Credeți că aceștia vor fi cei mai incompetenți sau cei cu mai puține ”pile” politice? Întrebare retorică....
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      fan CTP check icon
      nu asa vorbesti cu o "profesionista" care "a lucrat" cu "fonduri phare". si doamna are dreptate. STIE. astia sunt cei care erau la PHARE. analfabeti, dar functionali. si functionari in acelasi timp. sper as nu ne dea si exemple cele 2 calculatoare pentru care a facut un proiect
      • Like 0
    • @ fan CTP
      Păi într-o primă fază am fost copleșit de anvergura doamnei profesioniste, dar mi-am revenit rapid și am spus ce am avut de spus.
      • Like 0
  • mg check icon
    ..e arșiță, iar versurile lui Labiș parcă frig..

    "Seceta a ucis orice boare de vânt.
    Soarela s-a topit și a curs pe Pământ.
    A rămas cerul fierbinte și gol.
    Ciuturile scot din fântână nămol."

    Pacienții din Parlament și-au luat o vacanță de două luni, după atâta lâncezit în fotoliile de ședințe.
    Unii, mai perspicaci, dau lecții de economie de pe sub umbrelele de pe plajă.
    Le înfășoară în săgeți pe care le trimit cu o precizie de Robin Hood, în cârca lui Bolojan, care (deocamdată..) tace și rabdă.

    Mai e și corul de Casandre din presă care, braț-la-braț cu așa-zișii analiștii, fac a mustrare cu degetul către Palatul Victoria :
    - Nu e bine, domnule..

    "O soțietate fără prințipuri, care va să zică..", ca pe vremea lui nenea Iancu.
    Metehnele neamului sunt perene, ne definesc ca nație. Păi hai să ne-aducem aminte de "epoca de aur".
    În Mefisto (1972), Toma Caragiu parcă se ia de cei de-acum.
    E-adevărat, nu mai alergăm după două felii de șuncă până la dracu-n praznic și nici nu mai ciulim urechea la Șopârlica Liberă pentru "Number one across the nations" (și nu numai..)
    Da-n rest.. cam aceleași Pile Cunoștințe Relații, pe scurt PCR.. :

    https://www.youtube.com/watch?v=BsnkMtCFyc8
    • Like 3
  • Ha, ha! I-auzi aici wishful thinking: ”Ca orice anotimp, și această vară fierbinte va trece și se vor instala calmul, luciditatea și decența în spațiul public românesc.” Una la mână că echivalezi ”luciditatea și decența” cu opțiunea pro-actualul regim și acceptarea măsurilor lui aberante. Al doilea, zici că se va instaura calmul, ca și când așa ar fi normal: să mergem toți ca mieii la tăiere în fața acestor mafioți care ne conduc. Ai vrea matale, dar NU va fi așa, cu siguranță. Realitatea te va trezi la un moment dat, când vei vedea că pur și simplu acești vechi politicieni (aleși și acum prin sperierea și păcălirea populației) chiar NU mai sunt doriți de populație. Fiindcă sunt incompetenți, răuvoitori și nefaști, pur și simplu. Ei nu urmăresc interesul poporului, român, ci au alte agende, care țin parțial de interesele străine, parțial de propriile interese. Faptul că x-ulescu sau y-ulescu, indivizi controversați, afirmă că puterea actuală se va duce în cap iar suveraniștii sunt pe un trend crescător, nu face mai puțin credibile aceste afirmați, fiindcă sunt absolut evidente. Gura păcătosului adevăr grăiește. Și a propos, cine e mai ”puturos” și suspect: un absolvent de SNSPA sau chiar rectorul SNSPA, Remus Pricopie? Că ăsta e de-al vostru, deci cred că n-ai matale nimic rău de spus despre el, nu-i așa?
    • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      fan CTP check icon
      "parțial de interesele străine" nu poti fara.
      parca esti ursula care ii va raspunde "dur" lui trump, cand europa are excedent de 50mld cu sua si are deficit fata de china de 300 si mld
      :) controversati aia care zic ca se va duce puterea in cap? se numesc economisti (neplatiti).
      ca sunt "suveranistii" pe val, nu poate decat sa ma bucure. bine, sper sa fie ca in belarus, in 2-3 ani o punem iar de o revolutie. nu ca in ungaria, ca o mai taraim in "stabilitate" inca 40ani. cu boieri nu cu oligarhi
      • Like 0
    • @ fan CTP
      EU nu pot fără să amintesc de ”interesele străine” în cazul lor?!?!? Păi eu aș vrea ca ei să țină piept intereselor străine și deci să n-am eu ce să mai comentez. Dar EI NU POT fără interesele străine, ei sunt slugile acestora.
      • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult