Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„May the 4th Be With You”. Relaxați-vă pentru o zi și distrați-vă pe seama calamburului scornit de fanii Star Wars

Star Wars - 4 mai

Foto: Šimánek Vít / ČTK / Profimedia

Relaxați-vă astăzi. Uitați pentru o zi creditul la bancă, de leasingul la mașină, de chiria la apartament, de salariul sau pensia de mizerie, de taxele, impozitele și contribuțiile care vor crește din 2025 și, desigur, uitați de profețiile sumbre despre pandemii, catastrofe ecologice, războaie și obezitate.

Cel mai important lucru, astăzi, 4 mai, uitați pentru o zi de campania electorală.

De 4 mai, urmare a unui joc de cuvinte al limbii engleze, fanii din toată lumea serbează Ziua Star Wars, celebrând fenomenul cult science-fiction care se apropie de semicentenar și care continuă să țină cu sufletul la gură generație după generație.

Star Wars, galactica luptă eroică dintre lumină și întuneric, este mai mult decât o uimitoare realizare cinematică de efecte speciale, mai mult decât o saga cu intrigi și întorsături complicate și mai mult decât un serial plin de aventuri și învățăminte menite să inspire toate generațiile. Star Wars este o afacere formidabilă, filmele având încasări de la lansarea lui “A New Hope” în 1977 și până în 2022 de aproape 11 miliarde de dolari, fiind depășit doar de universul Marvel – care de altfel are mai multe filme.

Nu este vorba însă doar de cele 9 filme, 6 spin-off-uri și sumedenia de seriale artistice sau animate, ci și de o industrie pe verticală și orizontală de aproape 50 miliarde de dolari de la lansare. Pe lângă filme și seriale veniturile se întregesc dintr-o abundență de produse vândute sub marca Star Wars - jucării, cărți, jocuri video, televiziune, servicii de streaming și, desigur, seturile Lego, care au propulsat vânzările companiei daneze în ultimii cinci ani – apropos, anul acesta o echipă de români a intrat în Cartea Recordurilor Guinness pentru construcția celei mai mari diorame Lego Star Wars, desfășurată pe o suprafață de peste 45 mp.

Parada Star Wars, 4 mai 2024, în Praga/ Foto Šimánek Vít / ČTK / Profimedia

La moștenirea de aproape 50 de ani a lui Star Wars se adaugă o mulțime de replici memorabile care sunt folosite simbolic aproape zi de zi, cea mai cunoscută fiind iconicul “May the Force be with you!”.

Franciza Star Wars a fost vândută în 2012 pentru 4 miliarde de dolari, alăturându-se universului movie, magic & more a lui Disney, un imperiu de divertisment cât o treime din PIB-ul României. După achiziție imperiul Disney a devenit numărul unu mondial și a reușit să depășească în clasamente (nu râdeți) imperiul Pokemon.

Pentru puștii de 10 ani care au văzut în 1977 “A New Hope” dar și pentru toți ceilalți puști între 10 și 57 de ani, fani înfocați ai universului Star Wars, povestea va merge mai departe cu filme și seriale artistice și animate. Iar afacerea din spatele universului Star Wars rămâne unul dintre cele mai mari succese ale industriei americane de divertisment.

Parada Star Wars, 4 mai 2024, în Praga/ Foto Šimánek Vít / ČTK / Profimedia

Așadar, de 4 mai, relaxați-vă pentru o zi și distrați-vă pe seama calamburului “May the Force Be With You” vs “May the 4th Be With You!”. Eventual, dacă aveți finanțare, începeți asamblarea unui crucișător de atac Venator-Class, o experiență fără egal. Sau, dacă aveți timp, revedeți unul dintre filmele Star Wars, recomand spin-off-ul Rogue One, cu un Darth Vader într-o apariție scurtă, dar în cea mai bună formă a sa și o Jyn Erso care ne reamintește că revoltele se construiesc pe speranță.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult