Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Mi-a spus că binele pacientului este o lozincă”

Ionuț Gobej și Dorin Bica

„Binele pacientului este o lozincă”. Asta a auzit Ionuț Gobej, medic specialist neurochirug, vineri, 10 februarie 2017, de la șefa spitalului în care lucrează. Doctorul intrase în biroul managerului Silvi Ifrim, numită la conducerea Spitalului Clinic Colentina printr-o decizie a primarului Capitalei, Gabriela Firea.

Ionuț Gobej cerea doar salvarea unor pacienți diagnosticați cu tumori benigne, aflați într-o situație deosebit de gravă.

Programați la intervenții chirurgicale fără de care ar avea de trăit mai puțin de o lună, acești oameni – două femei în vârstă de 50 de ani -, necesită un timp operator mediu de 12 ore, fiecare. Cu mult mai mult decât programul adaptat condițiilor de la Colentina unde, din ianuarie 2017, secția de Terapie Intensivă nu mai asigură asistență după ora 15.00, din motive care țin de lipsa personalului ATI, de concedieri și de neplata orelor suplimentare.

Gobej voia o soluție pentru ca pacienții programați la intervenții, pe 21 și respectiv 22 februarie, dar și cei care vor veni în secția lui să nu moară. Să intre la sală, când și cât trebuie, cu personal plătit. Din banii spitalului, nu ai pacienților.

Răspunsul primit de la managerul Ifrim - „Nu mă interesează. Binele pacientului reprezintă o lozincă” – avea să îi ridice tensiunea doctorului Gobej. Pentru șefă, audiența se terminase, dar pentru medic, nu. În scurt timp avea să revină la Secretariatul spitalului cu o cerere adresată doamnei Manager Silvi Ifrim, în care îi relatează acesteia situația existentă (n.r. necesitatea intervenției în cazul a două paciente cu tumori benigne, timpul operator estimat – 12 ore, declinarea competenței din partea altor neurochirurgi de la clinici de profil din București, absența personalului de la Terapie Intensivă), vorbește despre „condamnarea la moarte” a pacienților și cere găsirea unei soluții urgente care să permită „salvarea celor doi pacienți cât și a celor care vor veni”. 

Tot în cerere, face și precizarea că, până în ianuarie 2017, intervenții complexe a căror durată depășește opt ore au mai fost realizate în cadrul secției de Neurochirurgie, „administrația trecută (n.r. în timpul managementului doctorului Bogdan Andreescu, demis în ianuarie 2017 de primarul general Gabriela Firea) găsind resurse materiale pentru a rezolva situațiile similare”.

La câteva ore distanță de la discuție și de la depunerea cererii, Ionuț Gobej cere public demisia managerului Silvi Ifrim într-o postare pe contul său de Facebook, la care atașează o copie după cererea înregistrată la Registratura Spitalului Colentina. Mesajul – în care Gobej enumeră performanțele secției de Neurochirurgie și cere public „prietenilor, pacienților, oamenilor de bine și autorităților statului” sprijin pentru ca „cele existente să nu fie distruse” - adună în doar 11 ore de la publicare peste 11.570 de distribuiri.

Postarea este asumată și de către medicul neurochirurg Dorin Bica, alături de care Ionuț Gobej a deschis secția de Neurochirurgie a spitalului, în mai 2015. O parte dintre pacienții și colegii doctorului, foști și actuali, îi susțin demersul de a face publică reacția managementului.

„Singurul meu obiectiv sunt pacienții”, spune neurochirurgul pentru Republica.ro. „Mă interesează doar pacienții și onoarea mea în fața lor. Când spun unui om: <pot să te operez, te faci bine, astea sunt riscurile>, atunci să operez. Altfel devin neserios și nu vreau să fiu obligat să fiu așa. Ce să fac?” întreabă medicul. „Mi se pare absurd să operez de la opt la trei. Și în restul timpului ce fac? Să operez niște hernii? Vreau să fac ceva complex. Sunt neurochirurg”.

Gobej vorbește despre secția lui – una dintre puținele din țară unde se face chirurgie minim invazivă, și singura pentru adulți dintr-un spital de stat. Spune direct și roagă să verific informația, că în secția în care lucrează nu se primesc atenții. „Să-i zicem șpagă, pe românește”. „Noi, medicii neurochirurgi din secția asta, nu luăm atenții. Dacă nu luăm atenții, sau să zicem pe românește șpagă, nu avem de unde să dăm mai departe”, rezumă filozofia lui profesională. Așa a învățat de la medicii cu care a avut șansa să lucreze și alături de care a intrat în sala de operații. Vorbește despre doctorii Sergiu Stoica, neurochirurgul de la Brain Institute, de Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă de la Marie Curie, de neurochirurgul Sorin Târnoveanu, din același spital, împreună cu care a operat anul trecut un copil cu o tumoră de mărimea unui ou de rață, o tumoră scoasă printr-o incinzie cât un timbru, de Dorin Bica, în mâna căruia și-ar pune viața.

Vorbește despre colegii săi de la Neurochirurgie și Terapie Intensivă de la Colentina. Vorbește despre entuziasm și realizări profesionale de excepție, care au adus un punctaj mai mare spitalului, dar și despre ore lucrate în plus de medici și asistenți pentru a suplini adesea personalul concediat prin decizii de management. „Nu-mi place ca oamenii să slugărească spitalul”, afirmă Gobej.

„În condițiile astea, vreau ca pacienții noștri, ai secției de Neurochirurgie, să fie tratați cum trebuie. Nu-mi place ca oamenii să slugărească spitalul. Fiecare medic și asistent trebuie să lucreze în condiții decente și să fie respectat. Pur și simplu să se creeze condiții normale în secțiile în care depinde tratamentul unui astfel de pacient”.

Spune că din ianuarie 2017 și până în prezent, în secția în care lucrează a fost operat un singur pacient – „pe prietenie” - în cadrul unei intervenții complexe care a durat mai mult de șase ore. Până la schimbarea managementului, astfel de operații se realizau în medie de două-trei ori pe lună.

„Sigur, existau probleme de personal, oamenii stăteau peste program – operam și până la unu noaptea, dar administrația trecută reușea să găsească soluții pentru ca oamenii să fie plătiți și să ofere asistența medicală pacienților de la Neurochirurgie. Pe banii spitalului, nu pe banii pacienților”, reamintește Ionuț Gobej. „Or, astfel de situații nu se pot repeta. Oamenilor ăștia, colegii mei, pe care îi respect pentru ceea ce fac, nu pot să le cer să facă voluntariat”.

Întrebat dacă susține fostul management, neurochirurgul spune:

„Nu mă interesează PSD, ne-PSD. Cine e manager, cum îl cheamă. Nu mă interesează lucurile astea. Pur și simplu mă interesează să îmi rezolv pacienții. Nu e treaba mea să fac politică. Nu am parti-pris-uri”.

„Doamna manager, când i-am expus situația celor două paciente cu tumori benigne și a căror stare este critică, mi-a zis să aranjez lucrurile, să vorbesc cu colegii. I-am spus că nu sunt aranjor, sunt neurochirurg”, rememorează Ionuț Gobej discuția cu managera Silvi Ifrim. „Pentru pacienții mei voi lupta. I-am spus doamnei manager. „Doamnă, o să fie o hârtie publică. Nu sunt subversiv”. Așa că nu m-am hotărât peste noapte să public pe Facebook”.

Sivi Ifrim, noul manager al Spitalului Clinic Colentina. Foto: activenews

Cele două paciente cu tumori benigne, programate la intervenții chirurgicale la mijlocul acestei luni au un prognostic favorabil, potrivit medicului neurochirurg: „sunt peste 90% șanse să le vindecăm”. Au trecut pe la toate clinicile de profil din București, iar neurochirurgii și-au declinat competența. „Noi le vom opera, la Colentina”, afirmă Ionuț Gobej. Ambele paciente au tumori care, prin localizarea lor, pot duce în orice moment la hidrocefalie acută.

Odată operate, pacientele au șansa să își trăiască viața normal.

În prezent, una dintre paciente a făcut o pneumonie de aspirație și se află internată la „Matei Balș”. 

Îți recomandăm

Cine este Ionuț Cătălin Gobej

Are 36 de ani și este medic specialist neurochirurg, fiind recunoscut ca unul dintre cei mai buni practicieni în domeniu. A absolvit Facultatea de Medicină si Farmacie Carol Davila din București, în 2006.

Între 2009 – 2013 a urmat stagii de pregătire în neurochirurgie în Franța:

Hôpital Neurologique Pierre Wertheimer, Lyon / 6 luni – neurochirurgie generala

Hôpital de la Timone, Marsilia / 6 luni – neurochirugie functionala si Gamma Knife

Hôpital Nord, Marsilia / 6 luni  – neurochirurgia vasculara si a bazei craniului

Hôpital Foch, Paris / 3 ani – neurochirurgia endoscopica transnazala, neurochirugia spinala, neurochirurgia vasculara, neurooncologie

În 2012 a absolvit cursuri EANS, obtinand diploma de neurochirurg European.

În 2016 a efectuat doar în Spitalul Colentina peste 200 de intervenții

Mesajul postat de doctorul Ionuț Gobej pe contul său de Facebook 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • “Indisciplina neurochirurgilor de la Colentina”???
    Eu cred, parerea mea, ca problema neurochirurgilor de la Colentina este aceea ca nu iau spaga. Colectivul de neurochirurgi de la Colentina sunt printre putini medici care nu accepta atentii de la pacienti, vor sa schimbe sistemul sanitar romanesc, vor integritate. De ce vor acesti medici integritate? pentru ca: “Integritatea este genul de virtute care inglobeaza o serie de trasaturi morale ale unei persoane, precum onestitatea, cinstea si probitatea” pe care acesti medici o au. Probabil, cei din conducere cu aceste demersuri vor sa-i determine sa fie ca majoritatea. De ce oare? sau oare de ce? Pentru binele pacientului? Sau pentru ca ceilalti nu au aceasta integritate?
    Oana Niculescu.
    • Like 0
  • Vera85 check icon
    Probabil faptul ca doamna manager a Spitalului Colentina este nutritionista doamnei Primar...este o cu totul alta problema fata de binele pacientului...;)
    • Like 0
  • bibi check icon
    nu am crezut ca e posibil pana cand am patit-o pe pielea mea... am intalnit medici cu renume, asistente si ingrijitoare, manager de spital, in spital oncologic de stat care au luat spaga, adica bani (si nu numai), multi bani, de la oameni care isi traiau ultimele zile din viata lor... si ii luau chiar din mana lor, a bolnavilor, asta pe langa cei luati de la familiile lor... in plus, nici macar nu au verificat, evident ca nici schimbat, un pansament pe o rana care ar fi trebuit schimbata si curatata zilnic... dar cand esti acolo, implicat intr-o astfel de tragedie, nu mai prea iti permiti sa risti ceva gen sa faci publice mizeriile astea si nici sa risti sa nu dai spaga... te bazezi pe profesionalismul personalului medical...
    am intalnit asistente impertinente care urlau la bolnavi, aceeasi bolnavi care isi traiau ultimele zile din viata lor... si dupa ce le-am dat "ceva" s-au transformat brusc in personaje mai blande...
    aceste specimene sunt intruchiparea demonilor...
    • Like 0
  • Indiferent cine este la conducerea vreunui spital, sanatatea oricarui om trebuie sa primeze si nu sa tina cont de apartenenta la vreunui partid si interesele personale.
    • Like 0
  • Ionut, tara te sustinere. Cancerul reprezentat de "doamna manager" trebuie indepartat urgent.
    Astfel de actiuni prin care e scoasa la suprafata coruptia si incompetenta trebuie sa continue zi de zi, pana cand ne curatam cu totii, la toate nivelele. Doar asa #Rezist poate sa ne ajute sa evoluam spre ceea ce ne dorim.

    Bravo Ionut !
    • Like 1
  • Incredibil cum vietile oamenilor atarna practic de o decizie personala administrativa a unei individe care a ajuns prin "combinatii" la carma unui spital.Sper sa se sesizese cineva de cazurile astea......Antena 3,Gabriela
    Firea????????
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult