Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMag.

„Mi-au spus că fetele nu pot să zboare. Asta doar m-a făcut mai puternică”. Poveștile tinerilor care nu s-au lăsat doborâți de hateri

Rămâi Fresh_Sprite

photo icon Bullyingul alterează percepția asupra propriei persoane și asupra celor din jur. Sursa: Sprite

În ultimii ani, Organizația Mondială a Sănătății a încadrat bullying-ul în categoria amenințărilor globale la adresa bunăstării copiilor și adolescenților. Mai multe studii internaționale au scos la iveală că elevii care sunt în mod constant ținte ale hărțuirii, intimidării, agresiunilor ori defăimării venite din partea colegilor riscă să dezvolte probleme serioase pe termen lung. 

Bullying-ul le alterează percepția asupra propriei persoane și asupra celor din jur. Le distruge încrederea în ei și în ceilalți. Le taie spiritul de inițiativă. Îi poate duce înspre depresie, tulburări de comportament, tulburări de alimentație, probleme de învățare și chiar abandon școlar.

În România, proporțiile răspândirii bullying-ului în școli și licee sunt uriașe. Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că România se situează pe locul trei din cele 42 de țări în care a fost investigat fenomenul. Totodată, un studiu realizat de Salvați Copiii a scos la iveală faptul că 73% dintre copii au fost martorii fenomenului de bullying în propria școală, 58% în propria clasă, 46% în grupul de prieteni, iar 69% în mediul online. 16% dintre copii au recunoscut că au bătut un coleg și alți 30% că au lovit ușor un coleg. 

3 din 10 copii au declarat că sunt excluși din grupul de colegi, 3 din 10 că sunt amenințați constant cu bătaia, iar 1 din 4 copii că a fost umilit în fața colegilor. 

Bullying-ul le ia celor care îi cad victime puterea, pentru că în aceste cazuri există întotdeauna intenție, repetitivitate și, mai ales, dezechilibru de forțe. Ca să îi facă față, copiii și adolescenții au nevoie de extrem de mult sprijin.

Sprite este alături de cei care au de suferit de pe urma bullying-ului, descurajează agresiunile și îi încurajează pe toți tinerii să-și urmeze visurile, indiferent de ce le spun ceilalți.

Sub îndemnul RĂMÂI FRESH!, Sprite a demarat o campanie anti-bullying și, în prima etapă, a deschis dialogul despre acest fenomen prin poveștile a trei influenceri: Mircea Bravo, comediantul Toma si cântăreața Ilinca Băcilă. Trei oameni fresh care s-au lovit de hateri atunci când încă visau să fie cine sunt azi.

Aceștia i-au inspirat pe adolescenții români să-și spună propriile povești, care au curs în messengerul Sprite. Printre ei s-au aflat patru tineri care au reușit să treacă peste hărțuirea și intimidarea sistematică de la școală și să își urmeze cu curaj pasiunile.

Ei se numesc Ioana, Iasmina, Răzvan și Samir, iar poveștile lor, extrem de diferite, au un numitor comun: cu toții au avut de înfruntat agresiunile celorlalți și cu toții au reușit să își mențină intactă dorința de a reuși. Cea de-a doua fază a campaniei anti-bullying derulate de Sprite le face cunoscute experiențele de viață, care ar putea să le servească drept sursă de inspirație altor tineri aflați în situații asemănătoare.

Ioana a visat să zboare de la 15 ani. A vrut să devină pilot și s-a apucat de ore de zbor. Haterii îi spuneau că ăsta nu e un vis sau un job de fete, însă Ioana a stat tare pe poziții toată adolescența și a ignorat comentariile răutăcioase. La 17 ani zbura prima oară solo cu planorul. La 18 ani făcea primul salt solo cu parașuta, iar între timp s-a apucat și de programare.

Iasmina a fost și ea în vizorul haterilor atunci când era mică. Deși are o familie adoptivă iubitoare, asta n-a contat pentru colegii care o tachinau că e “orfană” — chiar dacă asta nu era adevărat. Atunci când a crescut, Iasmina a studiat psihologia și azi lucrează cu copii și tineri abandonați, pe care vrea să îi ajute să nu se lase copleșiți de răutatea celor din jur.

Răzvan vine în Călărași, dar studiază în București de ani buni. Atunci când a început școala în marele oraș, colegii n-au găsit o poreclă mai inspirată pentru el decât “țărane”. Răzvan a rezistat intimidării până a terminat școala generală și s-a ambiționat să demonstreze ce poate. Azi învață la unul din cele mai bune licee din Capitală, e înconjurat de prieteni, ia parte la multe activități extrașcolare și are planuri mari pentru viitor.

Indiferent cât de mult a evoluat lumea în care trăim, etnia încă mai este un motiv de discriminare. Povestea lui Samir nu e unică, din păcate. Haterii îl hărțuiesc pentru că e de etnie romă. Însă acest lucru nu l-a oprit vreodată să își vadă de școală și să își facă prieteni. Samir nu doar că nu pune la suflet ce spun haterii, ci își folosește inteligența pentru a transforma cuvintele lor sarcastice în atuuri. Atunci când ei îi zic ironic “prințule”, el se autointitulează Prince.

Puteți să îi urmăriți pe Ioana, Iasmina, Răzvan și Samir atât în videoclipul, cât și pe site-ul campaniei Rămâi fresh!

Poveștile lor nu au doar darul de a le transmite un mesaj de susținere celor care trec prin experiențe similare. Ci de a ne face pe noi toți mai atenți asupra acestui fenomen, aflat mult mai aproape de noi decât am crede. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Deși are o familie adoptivă iubitoare, asta n-a contat pentru colegii care o tachinau că e “orfană” — chiar dacă asta nu era adevărat". Pe bune, Sprite? Și ce, dacă era adevărat, era de ocară? Că așa se înțelege din textul vostru. Nu era mai normal să ziceți "ca și când asta ar fi fost de ocară, dacă ar fi fost adevărat" sau așa ceva, ca să nu creadă lumea că vouă vi se pare lucru de rușine să fii orfan...?
  • Like 0
 • ion check icon
  Dar ce-o fi oare Bullying-ul asta ?
  • Like 0
  • @ ion
   Teodora check icon
   Cand eram mica, bunicii aveau o cloșca cu pui. Toti galbeni, unul singur negru. Nu a supraviețuit.
   Similar printre oameni. Ai doar un picior cand toti au două? Esti singurul care nu are telefon ultima generatie? Esti prea destept? Sau dimpotrivă? Printre copii asta înseamnă că vei fi izolat, hărțuit. Bineinteles ca unii au puterea sa se opună. Ei sunt cei care rezistă selecției naturale. Alții însă nu fac față. Nu fara ajutor. Dacă ar fi copilul dumneavoastra cel hărțuit, cum ati privi lucrurile? Sa nu îi spunem bullyng, termenul nu prea are rezonanță în mintea noastră, care nu vorbim nativ engleză. Să-i spunem bătaie de joc.
   Acum înțelegeți ce este bullyng-ul?
   • Like 0
  • @ ion
   E ceva ce fac haterii. Cum ce-s ăia hateri?! Unii care sunt determinați (nu, nu hotărâți, ci determinați, așa se zice acum, deși înseamnă altceva) să-i umilească pe ăia din jur, ca să se simtă ei bine. "Face" sens?
   • Like 0
  • @ ion
   Acuma, pe bune, dacă nu există in limba ta un cuvânt potrivit pentru ceva care trebuie să poarte un nume, îl iei din alta, ca atare sau adaptat. Bullying e ceva ce există dintotdeauna dar nu avea un nume in românește. Acuma, ca a fost constientizata ca fenomen, chiar trebuia denumit cumva, așa că asta nu mi se pare deloc o problemă. Iar ideea "gestionarilor" mărcii Sprite să se implice în combaterea sa e lăudabilă, indiferent de imbecilitatea copyright-erilor (da, iată încă ceva nedenumit corespunzator în românește - deocamdată - dar care există).
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult