Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Mi-au spus că fetele nu pot să zboare. Asta doar m-a făcut mai puternică”. Poveștile tinerilor care nu s-au lăsat doborâți de hateri

Rămâi Fresh_Sprite

photo icon Bullyingul alterează percepția asupra propriei persoane și asupra celor din jur. Sursa: Sprite

În ultimii ani, Organizația Mondială a Sănătății a încadrat bullying-ul în categoria amenințărilor globale la adresa bunăstării copiilor și adolescenților. Mai multe studii internaționale au scos la iveală că elevii care sunt în mod constant ținte ale hărțuirii, intimidării, agresiunilor ori defăimării venite din partea colegilor riscă să dezvolte probleme serioase pe termen lung. 

Bullying-ul le alterează percepția asupra propriei persoane și asupra celor din jur. Le distruge încrederea în ei și în ceilalți. Le taie spiritul de inițiativă. Îi poate duce înspre depresie, tulburări de comportament, tulburări de alimentație, probleme de învățare și chiar abandon școlar.

În România, proporțiile răspândirii bullying-ului în școli și licee sunt uriașe. Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că România se situează pe locul trei din cele 42 de țări în care a fost investigat fenomenul. Totodată, un studiu realizat de Salvați Copiii a scos la iveală faptul că 73% dintre copii au fost martorii fenomenului de bullying în propria școală, 58% în propria clasă, 46% în grupul de prieteni, iar 69% în mediul online. 16% dintre copii au recunoscut că au bătut un coleg și alți 30% că au lovit ușor un coleg. 

3 din 10 copii au declarat că sunt excluși din grupul de colegi, 3 din 10 că sunt amenințați constant cu bătaia, iar 1 din 4 copii că a fost umilit în fața colegilor. 

Bullying-ul le ia celor care îi cad victime puterea, pentru că în aceste cazuri există întotdeauna intenție, repetitivitate și, mai ales, dezechilibru de forțe. Ca să îi facă față, copiii și adolescenții au nevoie de extrem de mult sprijin.

Sprite este alături de cei care au de suferit de pe urma bullying-ului, descurajează agresiunile și îi încurajează pe toți tinerii să-și urmeze visurile, indiferent de ce le spun ceilalți.

Sub îndemnul RĂMÂI FRESH!, Sprite a demarat o campanie anti-bullying și, în prima etapă, a deschis dialogul despre acest fenomen prin poveștile a trei influenceri: Mircea Bravo, comediantul Toma si cântăreața Ilinca Băcilă. Trei oameni fresh care s-au lovit de hateri atunci când încă visau să fie cine sunt azi.

Aceștia i-au inspirat pe adolescenții români să-și spună propriile povești, care au curs în messengerul Sprite. Printre ei s-au aflat patru tineri care au reușit să treacă peste hărțuirea și intimidarea sistematică de la școală și să își urmeze cu curaj pasiunile.

Ei se numesc Ioana, Iasmina, Răzvan și Samir, iar poveștile lor, extrem de diferite, au un numitor comun: cu toții au avut de înfruntat agresiunile celorlalți și cu toții au reușit să își mențină intactă dorința de a reuși. Cea de-a doua fază a campaniei anti-bullying derulate de Sprite le face cunoscute experiențele de viață, care ar putea să le servească drept sursă de inspirație altor tineri aflați în situații asemănătoare.

Ioana a visat să zboare de la 15 ani. A vrut să devină pilot și s-a apucat de ore de zbor. Haterii îi spuneau că ăsta nu e un vis sau un job de fete, însă Ioana a stat tare pe poziții toată adolescența și a ignorat comentariile răutăcioase. La 17 ani zbura prima oară solo cu planorul. La 18 ani făcea primul salt solo cu parașuta, iar între timp s-a apucat și de programare.

Iasmina a fost și ea în vizorul haterilor atunci când era mică. Deși are o familie adoptivă iubitoare, asta n-a contat pentru colegii care o tachinau că e “orfană” — chiar dacă asta nu era adevărat. Atunci când a crescut, Iasmina a studiat psihologia și azi lucrează cu copii și tineri abandonați, pe care vrea să îi ajute să nu se lase copleșiți de răutatea celor din jur.

Răzvan vine în Călărași, dar studiază în București de ani buni. Atunci când a început școala în marele oraș, colegii n-au găsit o poreclă mai inspirată pentru el decât “țărane”. Răzvan a rezistat intimidării până a terminat școala generală și s-a ambiționat să demonstreze ce poate. Azi învață la unul din cele mai bune licee din Capitală, e înconjurat de prieteni, ia parte la multe activități extrașcolare și are planuri mari pentru viitor.

Indiferent cât de mult a evoluat lumea în care trăim, etnia încă mai este un motiv de discriminare. Povestea lui Samir nu e unică, din păcate. Haterii îl hărțuiesc pentru că e de etnie romă. Însă acest lucru nu l-a oprit vreodată să își vadă de școală și să își facă prieteni. Samir nu doar că nu pune la suflet ce spun haterii, ci își folosește inteligența pentru a transforma cuvintele lor sarcastice în atuuri. Atunci când ei îi zic ironic “prințule”, el se autointitulează Prince.

Puteți să îi urmăriți pe Ioana, Iasmina, Răzvan și Samir atât în videoclipul, cât și pe site-ul campaniei Rămâi fresh!

Poveștile lor nu au doar darul de a le transmite un mesaj de susținere celor care trec prin experiențe similare. Ci de a ne face pe noi toți mai atenți asupra acestui fenomen, aflat mult mai aproape de noi decât am crede. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Deși are o familie adoptivă iubitoare, asta n-a contat pentru colegii care o tachinau că e “orfană” — chiar dacă asta nu era adevărat". Pe bune, Sprite? Și ce, dacă era adevărat, era de ocară? Că așa se înțelege din textul vostru. Nu era mai normal să ziceți "ca și când asta ar fi fost de ocară, dacă ar fi fost adevărat" sau așa ceva, ca să nu creadă lumea că vouă vi se pare lucru de rușine să fii orfan...?
    • Like 0
  • ion check icon
    Dar ce-o fi oare Bullying-ul asta ?
    • Like 0
    • @ ion
      Teodora check icon
      Cand eram mica, bunicii aveau o cloșca cu pui. Toti galbeni, unul singur negru. Nu a supraviețuit.
      Similar printre oameni. Ai doar un picior cand toti au două? Esti singurul care nu are telefon ultima generatie? Esti prea destept? Sau dimpotrivă? Printre copii asta înseamnă că vei fi izolat, hărțuit. Bineinteles ca unii au puterea sa se opună. Ei sunt cei care rezistă selecției naturale. Alții însă nu fac față. Nu fara ajutor. Dacă ar fi copilul dumneavoastra cel hărțuit, cum ati privi lucrurile? Sa nu îi spunem bullyng, termenul nu prea are rezonanță în mintea noastră, care nu vorbim nativ engleză. Să-i spunem bătaie de joc.
      Acum înțelegeți ce este bullyng-ul?
      • Like 0
    • @ ion
      E ceva ce fac haterii. Cum ce-s ăia hateri?! Unii care sunt determinați (nu, nu hotărâți, ci determinați, așa se zice acum, deși înseamnă altceva) să-i umilească pe ăia din jur, ca să se simtă ei bine. "Face" sens?
      • Like 0
    • @ ion
      Acuma, pe bune, dacă nu există in limba ta un cuvânt potrivit pentru ceva care trebuie să poarte un nume, îl iei din alta, ca atare sau adaptat. Bullying e ceva ce există dintotdeauna dar nu avea un nume in românește. Acuma, ca a fost constientizata ca fenomen, chiar trebuia denumit cumva, așa că asta nu mi se pare deloc o problemă. Iar ideea "gestionarilor" mărcii Sprite să se implice în combaterea sa e lăudabilă, indiferent de imbecilitatea copyright-erilor (da, iată încă ceva nedenumit corespunzator în românește - deocamdată - dar care există).
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult