Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Miercurea albă”. Consens în Parlament, în an electoral, pentru impozitarea tuturor pensiilor speciale. La cele peste 7.000 de lei se impozitează cu 85% suma ce depășește această valoare

vot in parlament - Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Proiectul pentru impozitarea tuturor pensiilor speciale a fost adoptat azi în Camera Deputaților, cu 307 voturi „pentru” și un vot „împotrivă”. Astfel, pensiile speciale peste 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%. Este vorba doar de suma care depășește pragul de 7.000 de lei. Pensiile speciale cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei vor fi impozitate, ca și până acum, cu 10%.

Partidele s-au pus de acord și vorbesc de „miercurea albă”. PSD, PNL și USR susţin fiecare în parte că demersul li se datorează, scrie News.ro. Proiectul are susținerea tuturor partidelor parlamentare.

„Toate pensiile speciale din România vor fi impozitate, iar cele care depășesc 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%, urmare a unui amendament inițiat și susținut de PNL și PSD. În mod similar vom acționa și mâine în ceea ce privește pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel încât să fie îndepărtatată orice inechitate socială între pensionari”, a anunțat liderul deputaților PNL, Florin Roman.

„PSD a propus şi vom vota astăzi în Parlament impozitarea drastică a pensiilor speciale”, a scris pe Facebook liderul PSD, Marcel Ciolacu.

USR susţine că parlamentarii formaţiunii au cerut introducerea proiectului pe ordinea de zi. „La solicitarea USR, conducerea celor două Camere ale Parlamentului a acceptat ca pe ordinea de zi a plenului reunit de joi să figureze şi proiectul USR de desfiinţare a pensiilor parlamentarilor”, a anunțat USR. 

Proiectul de lege privind impozitarea cu 85% a tuturor pensiilor speciale a primit miercuri aviz favorabil în comisiile de specialitate. USR a avertizat însă că proiectul modificat în comisii prevedea impozitarea tuturor pensiilor, nu doar a celor speciale.

„După ce au votat contra impozitării pensiilor speciale, PSD azi dimineață a pus pe ordinea de zi un proiect de... impozitare a pensiilor speciale. Și au convocat fulger comisia pentru buget și finanțe. Vor să impoziteze cu 85% toate pensiile peste 7.000 de lei. Ați citit bine. Toate pensiile. Și pensiile contributive și pilonul 2 și 3. Toate pensiile să fie impozitate cu 85% peste 7.000 de lei”, a scris pe Facebook deputatul USR Claudiu Năsui.

Eroarea a fost ulterior îndreptată, potrivit digi24, astfel că toate pensiile care se bazează pe contributivitate nu vor fi impozitate. 

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc în şedinţă comună, joi, de la ora 13.00.

După adoptare, proiectul va ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Ultima lege privind eliminarea pensiilor speciale a fost declarată neconstituțională de CCR, după o sesizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție și a Avocatului Poporului. În legea respectivă erau eliminate pensiile speciale cu excepția celor militare și ale magistraților.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Legea asta cu impozitarea ....cu 85% ce depaseste 7k lei este praf in ochii romanilor ce primesc (sau vor primi) pensie pe principiul contributivitatii!

    Un parlamentar are acum pensie speciala de minimum 5800 lei...deci o va avea in continuare!
    Daca nu se doreste sa se gaseasca o formula prin care sa se renunte definitiv la conceptul de pensie speciala (pensie de serviciu sau orice alta denumire), daca tot se impozitau aceste pensii normal ar fi trebuit sa se faca in asa fel incat dupa impozitare “specialii” sa ramana cu o pensie egala (sau cat mai aproape) cu cea care ar trebui sa o ia conform contributivitatii la fondul de pensii... din timpul activitatii.
    De exemplu daca un magistrat ce are acum o pensie(speciala) medie de 18k lei si ar fi avut o pensie (dupa contributivitate) de 4k de lei (de exemplu) legea (corecta care sa elimine inechitatile) ar fi fos impozitarea cu 95-99% a sumei de 14k lei (diferenta dintre 18k si 4k).
    Trebuie sa se termine cu ipocrizia unora care spun ca “specialii” ar avea unele restrictii(in timpul activitatii), ca nu se pot intrrunii in asociatii, ca nu pot avea firme sau tampenii de genul asta...!
    Te faci magistrat, militar, politist, pilot sau diplomat pentru ca ai o vocatie pentru meseria “aia”...nu o alegi in virtutea faptului ca vei primi pensie speciala!
    Cine vrea sa faca afaceri nu-si alege din meseriile “speciale”...chiar daca sunt si acum angrenati in diverse business-uri prin interpusi sau membrii ai familiei.
    Magistratii primesc salarii uriase in comparatie cu media populatiei....foarte bine, poate le merita, este normal ca vor contribui mai mult si vor avea pensie mai mare decat restul..... vor putea sa contribuie mai mult la pilonul 2 si 3 de pensii, vor putea sa faca alte plasamente care sa le aduca beneficii ulterioare...!

    Parerea mea este ca in Romania nu va fi “liniste” pana nu se va renunta definitiv la inechitatea grosolana a acordarii de pensii speciale pentru anumite categorii sociale.
    • Like 0
  • topala check icon
    Ce mare scofala 10% din 7000 de lei si tu iesi la pensie la 44 de ani? PNL=PSD=Udemereu=ponta si tariceanu.toti au securiti si profitorii lor,ahhh,am uitat de baietii veseli din USR cu nicu falcoi in frunte- pensionat la varsta de 42 de ani,este praf in ochi pt pulimmme. Sa desfinteze si spitalele mapn,si MI sau SRI,sistemul de sanatate de care se bucura acesti indivizi,la fel si bazele de agrement.
    In Timisoara SRI a luat cu japca suprafata de lac + terenul aferent de pe Str Lacului,ca dupa 2 ani sa-l treaca in domeniul privat,ghiciti cine a concesionat terenul aferent ? :))) un fost sef SRI. Ce draq mai vreti de la romanika,FUGITI din tara asta !!! plina de corupti si de slugi !
    Consilierul lui orban este un fost puscarias,consilierul de specialitate al primarului din Buzias este un fost puscarias condamnat pt fals,tara este pe maini bune ! hahahahaha
    Asteptam cele 33 de miliarde de euro promise de UE sa le umplem conturile celor care ne conduc,poate ne vor face si noua niste bucati de autostrazi turcesti,ca deh...,doar aia dau spaga ! firea este experta in licitatii !
    • Like 0
    • @ topala
      Petru check icon
      Probabil ca din punctul lor de vedere este normal sa aiba consilieri specialisti in incalcarea legilor. Dar ar trebui sa-i aleaga sintre cei care au "fentat" puscaria. Abia aceia sunt specialisti de adevaratelea (vezi cazul Guran consilier al primului ministru, acuzat de evaziune fiscala, scapat prin amanarea procesului pana s-au prescris faptele)
      • Like 0
  • Fratele meu a fost militar ... colonel de armata, cu academia militara, scoala de ofiteri, liceu militar ... plecat in afganistan, sudan, ranit in iraq ...8200lei pensie. Un procuror simplu (nu sef!) are 18000 lei net salariu si o pensie de 24 - 25000 ley NET! Sunt procurori nascuti in '72 iesiti la pensie anul trecut. Calculati varsta, va rog. Pensia militara este o pensie de serviciu (nu speciala!) calculata ca o medie a ultimelor 6 luni, fara sporuri! Pensia magistratilor este 80% din ULTIMUL SALARIU BRUT! Deci cu sporuri cu tot! Pe site-ul mpublic.ro puteti calcula singuri cat are un procuror. Brutul este suma indemnizatiei de incadrare, a sporurilor si a indemnizatiei de hrana (347lei - legea olgutei). Fratele meu a iesit la pensie la 55 ani, cu mari probleme de sanatate datorate serviciului (din 3 sarbatori - Craciun, Paste si revelion, cel putin 2 era la serviciu) cu pensie 8200 lei si un procuror iese la pensie la 47 de ani cu 24000lei pensie, linistit, tanar, sanatos... Si acum se pune egal intre ei. Ba, mai mult, este un nesimtit cu 8200lei.
    Ca o parere personala, legea s-ar putea sa treaca de CCR dar exceptandu-i pe magistrati.
    PS - tot timpul se da drept exemplu, la miltari, pensia lui Ilie Botos. Acesta a fost PROCUROR MILITAR. Conform legii (proaste), acestia au 2 pensii: una mare de tot de la parchet - pensia de procuror, si una de la MApN - pensia de ofiter. Cum la parchetul militar sunt functii foarte mari (Botos a fost sef - deci functie de general) si pensia de la armata era mare ... ca de general. Desi el numai general nu era.
    Fara a fi subiectiv, mi se pare ca se face o mare nedreptate militarilor.
    • Like 0
  • exista niste cazuri la CEDO, in care curtea a dat castig de cauza celor cu pensiile diminuate in cazuri similare. Nu inteleg bine explicatiile, dar aparent un drept odata castigat, nu mai poate fi luat inapoi asa cu una cu doua.
    Eu unul pun pariu ca nu o sa treaca aceasta lege de CCR. Iar daca printr-o minune trece, va fi contestata la CEDO, iar pensionarii de lux vor primi despagubiri consistente, tot din bani de la buget. Am mai vazut ciorba asta reincalzita cu pensiile speciale; din anii 90 tot apare periodic.

    Daca cumva (nu stiu cum) este pusa in practica, va duce la golirea sistemului de justitie. Vor fugi toti ca potarnichile in mediul privat.

    Cred ca am mai spus pe aici, nu mi se pare corect sa existe pensii speciale pentru nimeni. Daca chiar exista o nevoie de protectie in plus pentru niste categorii, trebuie platite mai bine acele categorii de salariati, astfel incat sa nu mai simta ca trebuiesc recompensate si la pensie. Sa-si faca pensie privata din salariul acela marit, dar fiecare sa primeasca ce a contribuit. Nu e corect sa muncesti 25 de ani, si inca 30 pana mori sa primesti de la stat pomana din banii fraierilor.
    • Like 1
    • @ Furati Mai Cu Spor
      topala check icon
      nu la cedo bre.la ccr -oamenii de partid ! care nu au legatura cu justitia,de parca ar conta in tara asta ?
      • Like 0
    • @ topala
      stiu foarte bine diferenta. Exista cazuri precendente la nivelul curtii europene a drepturilor omului, legate de taieri de pensii in alte tari europene. Ideea era ca dincolo de CCR si cei noua intangibili care o sa caute o chichita sa zica ca e neconstitutionala, se afla inca o cale de atac a legii - la CEDO. Sanse minime sa fie adoptata in forma asta.
      • Like 0
    • @ Furati Mai Cu Spor
      Ovo check icon
      Practica CEDO se referă la pensiile contributive, adică cele normale, calculate in functie de contribuțiile omului la sistemul de pensii, nu la cele speciale, stabilite "din pix". Si practica CCR mai veche, de pe vremea lui Zegrean, este la fel. Pensiile contributive sunt asimilate unui drept de proprietate, intangibil. Pensiile speciale pot fi diminuate, inclusiv prin impozitare. Problema este că, evident, CCR-ul condus de Dorneanu, care are 2 pensii speciale și mai așteaptă 2, situație în care se regăsesc toți membrii ei, cel mai probabil vor decide în sensul păstrării privilegiilor lor. Si procentul imens, de 85%, mi se pare aberant. Da bine la imagine, pentru popor, dar e complet inacceptabil pentru beneficiarii pensiilor speciale. Poate dacă ar fi încercat cu un 20-30% în primă fază, ar fi avut niște șanse reale, minime ce-i drept, să treacă de CCR.
      • Like 0
    • @ Furati Mai Cu Spor
      Petru check icon
      Marirea pensiilor cu 40% este tot un drept castigat (cuprins intr-o lege publicata in MO). Asta ar insemna ca nu mai poate fi luat inapoi? Vom vedea.
      • Like 1
  • Ovo check icon
    Stați liniștiți, rezolvă băeții și ftl de la CCR! Că toți au câte 2-3 pensii de-astea. E ca și cum l-am întreba pe Dorneanu: „Mare șef, ești de acord să-ți impozităm cele 4 pensii speciale cu 85%? Stai, gândește-te bine înainte să răspunzi, nu uita că ce zici nu poate fi contestat de nimeni și așa rămâne. Deci?”
    Normal că va fi „neconstituțională”. Cine face pariu?
    Pe partea ailaltă, vin politicienii și suspină: „Ați văzut? Noi am încercat, dar chiar nu se poate. Este curat neconstituțional!”
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult