Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Proiectul pentru impozitarea tuturor pensiilor speciale a fost adoptat azi în Camera Deputaților, cu 307 voturi „pentru” și un vot „împotrivă”. Astfel, pensiile speciale peste 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%. Este vorba doar de suma care depășește pragul de 7.000 de lei. Pensiile speciale cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei vor fi impozitate, ca și până acum, cu 10%.
Partidele s-au pus de acord și vorbesc de „miercurea albă”. PSD, PNL și USR susţin fiecare în parte că demersul li se datorează, scrie News.ro. Proiectul are susținerea tuturor partidelor parlamentare.
„Toate pensiile speciale din România vor fi impozitate, iar cele care depășesc 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%, urmare a unui amendament inițiat și susținut de PNL și PSD. În mod similar vom acționa și mâine în ceea ce privește pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel încât să fie îndepărtatată orice inechitate socială între pensionari”, a anunțat liderul deputaților PNL, Florin Roman.
„PSD a propus şi vom vota astăzi în Parlament impozitarea drastică a pensiilor speciale”, a scris pe Facebook liderul PSD, Marcel Ciolacu.
USR susţine că parlamentarii formaţiunii au cerut introducerea proiectului pe ordinea de zi. „La solicitarea USR, conducerea celor două Camere ale Parlamentului a acceptat ca pe ordinea de zi a plenului reunit de joi să figureze şi proiectul USR de desfiinţare a pensiilor parlamentarilor”, a anunțat USR.
Proiectul de lege privind impozitarea cu 85% a tuturor pensiilor speciale a primit miercuri aviz favorabil în comisiile de specialitate. USR a avertizat însă că proiectul modificat în comisii prevedea impozitarea tuturor pensiilor, nu doar a celor speciale.
„După ce au votat contra impozitării pensiilor speciale, PSD azi dimineață a pus pe ordinea de zi un proiect de... impozitare a pensiilor speciale. Și au convocat fulger comisia pentru buget și finanțe. Vor să impoziteze cu 85% toate pensiile peste 7.000 de lei. Ați citit bine. Toate pensiile. Și pensiile contributive și pilonul 2 și 3. Toate pensiile să fie impozitate cu 85% peste 7.000 de lei”, a scris pe Facebook deputatul USR Claudiu Năsui.
Eroarea a fost ulterior îndreptată, potrivit digi24, astfel că toate pensiile care se bazează pe contributivitate nu vor fi impozitate.
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc în şedinţă comună, joi, de la ora 13.00.
După adoptare, proiectul va ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Ultima lege privind eliminarea pensiilor speciale a fost declarată neconstituțională de CCR, după o sesizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție și a Avocatului Poporului. În legea respectivă erau eliminate pensiile speciale cu excepția celor militare și ale magistraților.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Un parlamentar are acum pensie speciala de minimum 5800 lei...deci o va avea in continuare!
Daca nu se doreste sa se gaseasca o formula prin care sa se renunte definitiv la conceptul de pensie speciala (pensie de serviciu sau orice alta denumire), daca tot se impozitau aceste pensii normal ar fi trebuit sa se faca in asa fel incat dupa impozitare “specialii” sa ramana cu o pensie egala (sau cat mai aproape) cu cea care ar trebui sa o ia conform contributivitatii la fondul de pensii... din timpul activitatii.
De exemplu daca un magistrat ce are acum o pensie(speciala) medie de 18k lei si ar fi avut o pensie (dupa contributivitate) de 4k de lei (de exemplu) legea (corecta care sa elimine inechitatile) ar fi fos impozitarea cu 95-99% a sumei de 14k lei (diferenta dintre 18k si 4k).
Trebuie sa se termine cu ipocrizia unora care spun ca “specialii” ar avea unele restrictii(in timpul activitatii), ca nu se pot intrrunii in asociatii, ca nu pot avea firme sau tampenii de genul asta...!
Te faci magistrat, militar, politist, pilot sau diplomat pentru ca ai o vocatie pentru meseria “aia”...nu o alegi in virtutea faptului ca vei primi pensie speciala!
Cine vrea sa faca afaceri nu-si alege din meseriile “speciale”...chiar daca sunt si acum angrenati in diverse business-uri prin interpusi sau membrii ai familiei.
Magistratii primesc salarii uriase in comparatie cu media populatiei....foarte bine, poate le merita, este normal ca vor contribui mai mult si vor avea pensie mai mare decat restul..... vor putea sa contribuie mai mult la pilonul 2 si 3 de pensii, vor putea sa faca alte plasamente care sa le aduca beneficii ulterioare...!
Parerea mea este ca in Romania nu va fi “liniste” pana nu se va renunta definitiv la inechitatea grosolana a acordarii de pensii speciale pentru anumite categorii sociale.
In Timisoara SRI a luat cu japca suprafata de lac + terenul aferent de pe Str Lacului,ca dupa 2 ani sa-l treaca in domeniul privat,ghiciti cine a concesionat terenul aferent ? :))) un fost sef SRI. Ce draq mai vreti de la romanika,FUGITI din tara asta !!! plina de corupti si de slugi !
Consilierul lui orban este un fost puscarias,consilierul de specialitate al primarului din Buzias este un fost puscarias condamnat pt fals,tara este pe maini bune ! hahahahaha
Asteptam cele 33 de miliarde de euro promise de UE sa le umplem conturile celor care ne conduc,poate ne vor face si noua niste bucati de autostrazi turcesti,ca deh...,doar aia dau spaga ! firea este experta in licitatii !
Ca o parere personala, legea s-ar putea sa treaca de CCR dar exceptandu-i pe magistrati.
PS - tot timpul se da drept exemplu, la miltari, pensia lui Ilie Botos. Acesta a fost PROCUROR MILITAR. Conform legii (proaste), acestia au 2 pensii: una mare de tot de la parchet - pensia de procuror, si una de la MApN - pensia de ofiter. Cum la parchetul militar sunt functii foarte mari (Botos a fost sef - deci functie de general) si pensia de la armata era mare ... ca de general. Desi el numai general nu era.
Fara a fi subiectiv, mi se pare ca se face o mare nedreptate militarilor.
Eu unul pun pariu ca nu o sa treaca aceasta lege de CCR. Iar daca printr-o minune trece, va fi contestata la CEDO, iar pensionarii de lux vor primi despagubiri consistente, tot din bani de la buget. Am mai vazut ciorba asta reincalzita cu pensiile speciale; din anii 90 tot apare periodic.
Daca cumva (nu stiu cum) este pusa in practica, va duce la golirea sistemului de justitie. Vor fugi toti ca potarnichile in mediul privat.
Cred ca am mai spus pe aici, nu mi se pare corect sa existe pensii speciale pentru nimeni. Daca chiar exista o nevoie de protectie in plus pentru niste categorii, trebuie platite mai bine acele categorii de salariati, astfel incat sa nu mai simta ca trebuiesc recompensate si la pensie. Sa-si faca pensie privata din salariul acela marit, dar fiecare sa primeasca ce a contribuit. Nu e corect sa muncesti 25 de ani, si inca 30 pana mori sa primesti de la stat pomana din banii fraierilor.
Normal că va fi „neconstituțională”. Cine face pariu?
Pe partea ailaltă, vin politicienii și suspină: „Ați văzut? Noi am încercat, dar chiar nu se poate. Este curat neconstituțional!”