Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Mineriadele americane" continuă

proteste Portland

Foto Guliver/Getty Images

Motto: Tirania și anarhia nu sunt departe una de alta - Jeremy Bentham (jurist, economist și filozof englez (1748-1832)

Violențele nocturne din mai multe orașe americane au trecut de la distrugeri, aparent fără legătură între ele, la acte țintite: clădiri federale, inclusiv tribunale, circumscripții de poliție și primării și ofițeri ai forțelor de ordine.

Și mijloacele de atac folosite de protestatari s-au modificat.

Sunt folosite proiectile simple, aruncate sau trase cu praștia, sau - mai nou - explozive improvizate, capabile să perforeze zidurile și să producă vătămări serioase.  

Ciocnire între manifestanți și agenți federali în centrul orașului Portland, statul Oregon. Foto Guliver/Getty Images

Este recunoscut și un anumit tipic: adunări, marșuri și lozinci pașnice în timpul zilei și aprinderea unor focare de violență, distrugere și atacarea polițiștilor după căderea întunericului.

Poliția din Portland a descoperit în câteva puncte, unde fuseseră adunate grupuri de protestatari, acumulări de cocktailuri Molotov gata pregătite și de muniție de luptă.

În ultimul week-end, actele de violență s-au extins în mai multe orașe: Seattle, Portland, Austin, Chicago, New York, Aurore (statul Colorado), Louisville (statul Kentucky), Oakland (statul California), Los Angeles și altele.

S-au făcut numeroase arestări, au fost mulți răniți și o persoană a fost împușcată mortal. În orașul Austin, o persoană înarmată s-a apropiat de un vehicol, dar înainte de a deschide focul a fost împușcată de cineva din interiorul automobilului.

In Portland, cu toată intervenția agenților federali, durata protestelor violente se apropie de două luni.

Un manifestant a deschis focul în orașul Louisville și a rănit trei civili.

Baricadele de poliție din Oakland nu au rezistat și manifestanți din grupul Black Lives Matter au atacat și incendiat un tribunal.

Un alt tribunal și localul primăriei au fost devastate în Los Angeles.

Și forțele de ordine folosesc măsuri din ce în ce mai violente pentru controlul mulțimilor și s-au înmulțit rapoartele despre folosirea forței.

În mai multe orașe, judecătorii au emis interdicții pentru folosirea gazelor și de limitare a gradului de forță pe care îl poate aplica poliția.

În mai multe orașe, automobile conduse cu viteză au intrat, sau au încercat să intre în grupuri de manifestanți.

Nu a fost deloc obișnuit în Statele Unite ca opiniile politice diferite să fie tranșate cu bătăi, incendii, devastări și răniri.

Ce se întâmplă acum face ca între protestele din orașele americane și "mineriadele" din România de tranziție să fie similitudini puțin așteptate.

Amândouă au fost sau sunt prezentate ca "manifestări în general pașnice", cu povestioarele despre plantat petunii în Piața Universității, sau "nevoia de a-și satisface foamea", cum a încercat să justifice deputata Alexandria Ocasio-Cortez vandalizările și jafurile din New York.

În cele două situații, forțele de suport și organizare au scopuri politice relativ ușor de identificat.

Președintele României Ion Iliescu și guvernul Petre Roman au vrut - și în mare măsură au reușit - să anihileze mișcarea populară anticomunistă și să intimideze opoziția și presa.

Mobilizatorii, finanțatorii și formatorii de opinie din Statele Unite care au stârnit violențele "antirasiale" doresc haosul social, întârzierea refacerii economice după pandemie și dereglarea în cât mai mare măsură a campaniei electorale în ultima ei fază.

Ș într-un caz și în celălalt făptuitorii și provocatorii au fost și sunt grupuri de indivizi cu educație limitată, stârniți la violență și cărora li s-a instilat o motivație pentru actele lor, pentru care se așteaptă la o răsplată.

Ei devin detașamente paramilitare, mulți din ei fără să-și dea cu adevărat seama de natura proiectului în care au fost implicați și fără să vadă perspectiva proiectului global, iar ceea ce fac în stradă sunt acțiuni antistatale locale, nu "manifestații de protest corecte constituțional".

Autorii nedezvăluiți sunt însă cu ochii la tabloul general.

Foto Guliver/Getty Images

Pentru anularea mișcării de protest din Piața Universității din București s-a folosit o forță excesivă. În nici un fel nu s-ar fi putut justifica de către guvern rănirea, omorurile, arestarea și torturarea unor manifestanți, distrugerea unor redacții de ziare, urmărirea și vânarea unor autori de presă pentru ceea ce fusese doar manifestare pașnică, neprovocatoare.

La fel, în ultimele săptămâni de violențe din Statele Unite, opoziția politică a depășit cu mult limitele pe care trebuiau să le aibă protestele pentru uciderea culpabilă a lui Charles Floyd de către poliția din Minneapolis.

Comisarul de poliție din Seattle, Carmen Best, a spus "ceea ce vedem nu sunt acțiuni pașnice. Bandele de protestatari nu au nici un respect pentru securitatea publică, pentru siguranța polițiștilor și pentru integritatea clădirilor și business-urilor".

Articol publicat și pe marginaliaetc.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu nu înțeleg de ce Republica publică articole personale de la un Trumpist? România nu e condusă de Trump, lăsați-l pe Moș Martin să fie pro-Trump și să denatureze adevărul la el pe blog, nu-i dați spațiu de reclamă
  • Like 1
 • E tocmai pe dos, la mineriadele noastre guvernul a adus minerii să anihileze opoziția. Ăștia din SUA sunt contra guvernului, nu aduși de Trump. Ai putea să le zici cel mult "golaniade", dar și acolo ar fi ceva nepotriviri.
  • Like 3
 • Dumneata vrei sa justifici interventia politiei prin constructii in genul:

  "Într-un mod plastic dar sugestiv exprimat pentru înțelegerea semnificației asociate conceptului reținem că, acțiunea de intervenție în forță executată în vederea restabilirii ordinii publice nu are și nu poate avea semnificația unei activități de „plivit buruieni într-un răsad de panseluțe”, ci mai degrabă pe aceea de „întoarcere a unei culturi iremediabil compromise la stadiul de brazdă”.

  Totul e bine si frumos pana cand, intr-o zi, te vei trezi in postura de panseluta. E greu sa empatizezi cu "brutele afro-americane" si ceilalti care o fac deja, dar hai sa nu ne imbatam cu apa chioara, sunt si vor fi destui cei care au fost trasi sub brazda fara nici o vina si nu ma refer doar la protestarii din zilele noastre. Tocmai acest status quo a dus la protestele din SUA.

  Nu cred ca toate actele de vandalism sunt justificate, dar, a invalida protestele doar pe aceasta baza pare o scuza ieftina pentru a masca adevarata problema a rasismului sistematic din SUA.

  Pe langa acesta nu stiu ce fel de om poate sa sustina ca "economia" primeaza in fata suferintei umane. Unde tragem linia? Acesta idee retrograda sta la exploatarii semenilor nostri de-a lungul timpului. Nu stiu cum unui OM nu i se face sila de pretul in vieti omenesti pe care trebuie sa-l platim constant pe altarul "economiei". De exemplu peste 150.000 de oameni au murit in SUA din cauza COVID-19 din prostie si pentru "economie". Nu crezi ca e o inuman sa te plangi ca dreptul oamenilor de a protesta stagneaza progresul economic?

  Cat despre teorii ale conspiratiei cum ca totul ar fi orchestrat de fortele reptiliano masonico socialiste hai sa gandim putin! E adevarat multi licheni politici s-au atasat de aceasta miscare, dar daca v-as invita acum sa-mi aratati cu dovezi un om/organizatie care controleaza totul n-ati putea. De aceea nici n-ati facut-o ci intr-o maniera populista doar ati arat cu degetul spre "dusmanul ideologic". Nici acum, la intrarea in a 3-a luna de proteste acestea nu au o conducere sau macar o solutie clara pentru problemele lor. Lucrul care-i uneste pe toti este faptul ca vor o societate americana fara rasism in randurile structurilor statului.

  Daca maine partidul republican te-ar invita la contrademonstratii violente "te-ai baga"? Si daca s-ar intampla asta nu crezi ca s-ar afla imediat? Daca nu ti s-a aprins inca beculetul nu pot decat sa sper ca ai destul timp intre intrunurile "Pamantul e plat", "Vaccinele e moartea" sau "Covidul e o facatura" si pentru "Socialistii si democratii e satana si controleaza miscarile sociale". Toate aceste "curente" si altele asemenea lor s-au ridicat din aceeasi groapa de gunoi a umanitatii.
  • Like 3
 • Nu imi e clar: cam care e procentul de participare al protestatarilor functie de rasa? Din fotografiile si filmele pe care le-am vazut in aceasta perioada reiese ca majoritatea covarsitoare sunt albi.
  • Like 1
  • @ Tudor Bucur
   In orasele de pe costele Americii predomina protestatarii albi. Probabil ca mai in interior sunt mai multi cei de culoare. Contrar spuselor autorului articolului, protestatarii nu pot fi comparati in marea lor majoritate cu minerii in ceea ce privesc studiile, dar dl Marin e un demagog.....
   • Like 1
 • Valentin check icon
  Lumea se dezintegrează şi se reface ciclic. Pandemiile, depresiunile economice şi războaiele mondiale se succed în cicluri a câte 50 de ani (valurile Kondratiev).
  https://static.seekingalpha.com/uploads/2014/12/11/saupload_wss11.png
  Nimic nou sub soare.
  • Like 0
 • "Mobilizatorii, finanțatorii și formatorii de opinie din Statele Unite care au stârnit violențele "antirasiale" doresc haosul social, întârzierea refacerii economice după pandemie și dereglarea în cât mai mare măsură a campaniei electorale în ultima ei fază"
  Deci din cauza la baietii astia rai nu poate economia sa-si revina la normal, nu pentru ca bufonul de la Casa Alba, acest Gigi Becali al Americii (pentru ca tot ii place autorului sa faca analogii), a facut si inca face tot ce ii sta in putinta ca sa ignore pandemia. Dl Marin, ne explica, ca aceste lucruri se intampla "dupa" pandemie. Ieri data stelara 28 august 2020 SUA a avut 1200+ decese cauzate de la Covid19, zi in care un senator republican din Texas a fost testat pozitiv, care a refuzat in mod constant sa poarte masca, iar de vreo cateva zile a purtat o bandana pe ici pe colo si care dupa spusele sale a fost cauza imbolnavirii sale.
  Vreti analogii dl Martin? Vad ca vorbiti despre mineriade, dar nu le-ati trait....uitati-va o saptamana la FoxNews si media republicana in general si pe urma schimbati putin pe Antena3 sau RomaniaTV....
  • Like 2
 • Liviu check icon
  Mai degraba similitudinea e intre dizlocarea minerilor in Piata Universitatii si cea a politiei federale fara insemne in Portland.
  Dar asa e cand bias-ul te orbeste, iar ceea ce spune Fox e litera de lege.
  Numai bine...
  • Like 4
  • @ Liviu
   "politiei federale fara insemne in Portland"

   Nici macar un minut de cautat pe net si se spulbera acest fake news cu politia fara insemne.


   https://www.rnz.co.nz/assets/news/236589/eight_col_068_AA_06072020_119546.jpg?1595041228

   https://www.wsws.org/asset/47ffc69d-ef60-4f7e-a545-8e7f18f9b1aL/image.jpg?rendition=image480

   "Dar asa e cand bias-ul te orbeste"
   • Like 1
  • @ Semirhage
   1.e vorba de transportul arestatilor ilegal in masini nemarcate.
   2. Daca e fake news (de ce oare repeti expresia preferata a lui Trump cin e criticat ? bias ?) de ce trupele din imagine (care nu sint politie cum gresit sint marcati - nu exista politie federala , exista doar FBI Police) au scris police fara nici un alt insemn (de exemplu gradul)?

   "Dar asa e cind bias-ul te orbeste"
   • Like 2
  • @ Florin Popa
   Ia vezi ce are pe urmar. Cumva e un insemn de identificare: https://truthout.org/wp-content/uploads/2020/07/2020_0717-portland-federal-1200x800.jpg

   "Dar asa e cind bias-ul te orbeste"
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult