Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„N-are decât să hărțuiască, important e să poarte pantaloni”

Articol despre Alfred Bulai - Snoop.ro

Natura tensiunilor recente din societate a ajuns să spună multe lucruri despre ideologiile care concurează pentru deținerea monopolului, astfel că merită să punctăm puțin în legătură cu această polarizare vizibilă. Am aflat cu toții că un profesor „respectabil” de sociologie de la SNSPA a intrat în mijlocul unui scandal prin hărțuirea studentelor, cu precădere în timpul Școlilor de Vară pe care le organiza în fiecare an. Conform studentelor care au ales să facă această publice experiențele traumatice prin care au trecut (în cadrul reportajului realizat de Snoop), profesorul Bulai le invita pe aceste studente în biroul său privat, cu scopul formal de a le evalua performanța sociologică din cadrul Școlii de Vară. În fapt, mărturiile celor două victime din documentar arată în mod coerent cum alte aspecte erau mai importante: dezinhibarea lor sexuală și nivelul lor de feminitate, acestea fiind frecvent evaluate de către profesor. 

Cel mai grav este că toate aceste experiențe creează traume peste care, cel mai adesea, victimele nu pot trece cu ușurință. În ambele cazuri, fetele au avut nevoie de ajutor de specialitate, însă un astfel de ajutor individual cântărește foarte puțin atunci când societatea în sine rareori dă dreptate victimei în astfel de situații. În sociologie, folosim frecvent conceptul de imaginație sociologică (al sociologului american C. Wright Mills) pentru a desemna necesitatea înțelegerii legăturilor permanente dintre biografiile individuale și structurile sociale care influențează constant aceste biografii. Folosindu-ne imaginația sociologică, putem afla răspunsul la multe dintre tensiunile care la o primă vedere ni se par atât de nedrepte. Am putea înțelege, de pildă de ce pentru o bună parte a populației: (1) femeile nu sunt capabile să aibă o funcție de conducere, (2) victima unui viol “a avut și ea partea ei de vină”, (3) românii care fură sunt descurcăreți, dar romii care fură sunt hoți, (4) trebuie să fie o justificare rațională pentru faptul că o femeie gravidă, surdo-mută și de etnie romă a fost lăsată să nască singură, în afara spitalului. Aparent, astfel de episoade pot părea complet deconectate, însă în fapt ele (sau altele asemenea) sunt frecvent dezbătute la cursurile introductive de sociologie, întocmai pentru ca studenții să înțeleagă cum diferite forțe sau instituții contribuie activ la modelarea unor discursuri hegemonice în spațiul public.

Cele mai puternice reacții care au venit deocamdată sunt cele din mediul universitar, unde cei mai mulți profesori condamnă (Slavă cerului!) conduita profesorului de sociologie. Totuși, alte voci remarcau că această dezicere a venit mult prea târziu, dat fiind faptul că majoritatea profesorilor de la SNSPA cunoșteau deja derapajele existente. Nu cred că este greu de anticipat cum vor arăta cele mai multe comentarii atunci când diferite pagini media vor difuza această știre. Să fim realiști: de cele mai multe ori, prea puține sunt comentariile care condamnă vehement comportamentul celui care realizează un abuz. Cele mai multe comentarii preferă să minimizeze gravitatea unui astfel de incident, identificând diferite circumstanțe atenuante: cine le-a pus pe studentele acelea să meargă în Școala de Vară?/ Dacă au ajuns să își dea tricoul jos, înseamnă că își doreau/ Probabil voiau și ele o notă mai mare etc.

Pentru a evoca un alt eveniment mediatizat din partea cealaltă a eșichierului ideologic, avem cazul lui Andrei Nae, lector universitar la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, care fusese surprins îmbrăcat în fustă. În timp ce studenții profesorului Bulai erau (de multe generații!) la curent cu potențialele derapaje morale și deontologice ale acestuia, studenții profesorului Nae au fost cel puțin oripilați de ura răspândită în spațiul public împotriva unui profesionist și totodată un impecabil coordonator al lucrărilor de licență și disertație. Cu atât mai mult, în sfera sa de interes academic se numără chiar și atitudinile homofobe și transfobe din jocurile video, astfel că vestimentația sa “atipică” reprezenta, totodată, un experiment social menit să testeze reacțiile celor din jur.

Să o spunem pe șleau: pentru unii dintre noi, ești îndreptățit să comiți oricâte abuzuri dorești, mai ales dacă ești bărbat, alb și te afișezi cât se poate de heterosexual. În afară de o listă extrem de scurtă de păcate aproape unanim reprobabile (cum ar fi pedofilia sau incestul), nu este nicio problemă să profiți de poziția ta profesională pentru a abuza niște studente. Legitimarea unor astfel de conduite vine chiar și din partea unor trusturi de presă, de obicei asimilate zonei de extrema-dreaptă din România. În acest sens, Victor Ciutacu emite o falsă echivalență între cei doi profesori universitari, punând toate criticile adresate profesorului Bulai pe seama faptului că “poartă pantaloni”. Toate aceste declarații sunt mai mult decât utile: ele ne arată cum adevăratele războaie purtate în spațiul public sunt războaie de ordin ideologic; un război pe care nu avem cum să îl înțelegem dacă nu vom pune respectul față de celălalt pe primul loc. Și mai avem mult de lucru aici.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • andrei andrei check icon
    "ești îndreptățit să comiți oricâte abuzuri dorești, mai ales dacă ești bărbat, alb și te afișezi cât se poate de heterosexual" adevarul e ca romani are 30% din populatie romani cu origini africane si avem multi romani de culoare sa se simta vreo diferenta. haha se simte de acum cum narcisistul de autor a preluat din vest o poezie pe care o recita, dar nici macar nu schimba 2-3 cuvinte.

    folosind logica asta ar insemna ca femeile care abuzeaza copii sunt foarte blamate si inchise exemplar. sau ca femeile care abuza de putere sunt mult mai anchetate si inchise, primesc inchisoare pe viata. o fi asa? pentru ca pare ca e chiar invers. dar nu conteaza asta, conteaza sentimentele ,nu faptele.

    si sa vorbim cum femeile alea au tacut 20 de ani? sau cum erau manipulate? pai daca la 20-23 de ani cineva te manipuleaza asa e grav tare.
    • Like 0
  • Marina check icon
    "Să o spunem pe șleau: pentru unii dintre noi, ești îndreptățit să comiți oricâte abuzuri dorești, mai ales dacă ești bărbat, alb și te afișezi cât se poate de heterosexual" - pentru unii dintre noi ești îndreptățit să îți măriți fata forțat la 11 ani și să nu o mai lași să meargă la școală; să ai vilă cu 15 camere și să primești ajutoare sociale; să aparții unei minorități sexuale și să fii discriminat pozitiv pentru asta; să te îmbraci, tu, bărbat, ca o domnișoară și să pretinzi ca ceilalți să nu aibă reacție. Bărbații heterosexuali albi comit tot soiul de infracțiuni, ca și cei homosexuali sau cu altă culoare a pielii. Doar că grupul primilor este mult mai numeros, așa că este pe o poziție de forță. Și este natural așa, oriunde în lumea animală grupul este mai puternic decât individul singuratic. Civilizarea oamenilor nu poate ajunge până la anularea instinctelor.
    Cazul fetelor abuzate de Bulai este comentat de tot felul de oameni. Bulai defilează de 20 de ani prin televiziuni, a fost prezentat ca un sociolog valoros, nicio vorbă urâtă nu s-a auzit despre el până acum. Cum vă așteptați să reacționeze oamenii? Normal că unii se întreabă dacă chiar a fost așa, cu atât mai mult cu cât fetele erau majore. Nu prea au oamenii idee despre poziția de forță a unui profesor față de studentul lui, despre maturitatea emoțională pe care o poate avea o fată la 19 ani.
    Pe Bulai aș vrea să îl văd la închisoare, dar nu o să se întâmple. Sper, cel puțin, că o să aibă niște discuții cu părinții fetelor. Tot între patru ochi, într-o cameră, în intimitate.
    • Like 0
  • D check icon
    Cazul abuzurilor de la SNSPA sunt o problemă instituțională, chiar dvs. spuneți că unii dintre colegii profesorului în cauză știau despre abuzuri și nu au făcut nimic.

    Dar hey, hai să o facem despre ideologii, să ne oripilăm de 3 păreri anonime de pe FB și să tragem concluzia că problema e cum gândesc niște bărbați albi heterosexuali.

    Ce faceți dvs. este tot o băgare sub preș doar că cu o mătură de altă culoare. Dacă erați serios dezbăteați complicitatea colegilor profesorului în cauză. Sau, și mai alarmant, al colegelor. E puțin dubios cum într-o instituție așa de progresistă ca SNSPA nu s-a găsit nicio feministă să reclame comportamentul libidinos al colegului ei.
    • Like 5
    • @ D
      RazvanP check icon
      Ironia maximă este fix "lupta ideologică" într-o discuție despre o instituție de învățământ al cărui rol prin este fix "lupta ideologică" de la înființarea sa încoace! :D
      Istoria "Ștefan Gheorghiu" trebuia să înceteze în '90, chiar nu era nevoie de o "școală de partid" într-un stat teoretic democratic. S-a perpetuat din interes, indiferent de tarele sale funcționale și conceptuale, FINANȚATĂ DE LA BUGET, fără vreo utilitate per se, dar bună sursă de diplome, doar o altă formă fără fond, în buna tradiție românească.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult