Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Nominalizarea Colectiv la Oscar, „o recunoaștere a poveștii, un semn de respect față de victime”. Antoaneta Opriș, coautoarea documentarului

Documentarul colectiv

Foto: Getty Images

Documentarul Colectiv, în regia lui Alexander Nanau, a fost nominalizat la Oscar la două categorii - Documentar și Film Internațional. 

„Am așteptat cu sufletul la gură această ceremonie live. Nu a fost în primul calup de anunțuri, am avut apoi vreo 5 minute de pauză, dacă așteptam mai mult ne crăpau inimile”, povestește Antoaneta Opriș. coautarea filmului.

CITIȚI ȘI: Alexander Nanau, despre filmările la documentarul „colectiv”: „Să constați că cineva, organizat, omoară copiii altor oameni e devastator. Seara eram niște oameni bătuți din cauza a ce aflam”

Este pentru prima dată când un film românesc este nominalizat la Oscar și a patra oară din istoria de 65 de ani a premiilor când un documentar este selectat la categoria Film Internațional. 

„Dincolo de faptul că nominalizările sunt o recunoaștere a muncii cineaștilor, sunt și o recunoaștere a poveștii, un semn de respect față de victime, de aparținători, de supraviețuitori”, spune Antoaneta Opriș.

La categoria documentar, lungmetrajul va concura cu ”Crip Camp", "The Mole Agent", "My Octopus Teacher" şi "Time", iar la categoria "cel mai bun lungmetraj internaţional", cu ''Another Round'' (Danemarca), ''Better Days'' (Hong Kong), ''The Man Who Sold His Skin'' (Tunisia) şi "Quo Vadis, Aida?" (Bosnia-Herţegovina).

Gala de decernare a premiilor Oscar va fi organizată în acest an pe 25 aprilie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult