Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Nominalizarea Colectiv la Oscar, „o recunoaștere a poveștii, un semn de respect față de victime”. Antoaneta Opriș, coautoarea documentarului

Documentarul colectiv

Foto: Getty Images

Documentarul Colectiv, în regia lui Alexander Nanau, a fost nominalizat la Oscar la două categorii - Documentar și Film Internațional. 

„Am așteptat cu sufletul la gură această ceremonie live. Nu a fost în primul calup de anunțuri, am avut apoi vreo 5 minute de pauză, dacă așteptam mai mult ne crăpau inimile”, povestește Antoaneta Opriș. coautarea filmului.

CITIȚI ȘI: Alexander Nanau, despre filmările la documentarul „colectiv”: „Să constați că cineva, organizat, omoară copiii altor oameni e devastator. Seara eram niște oameni bătuți din cauza a ce aflam”

Este pentru prima dată când un film românesc este nominalizat la Oscar și a patra oară din istoria de 65 de ani a premiilor când un documentar este selectat la categoria Film Internațional. 

„Dincolo de faptul că nominalizările sunt o recunoaștere a muncii cineaștilor, sunt și o recunoaștere a poveștii, un semn de respect față de victime, de aparținători, de supraviețuitori”, spune Antoaneta Opriș.

La categoria documentar, lungmetrajul va concura cu ”Crip Camp", "The Mole Agent", "My Octopus Teacher" şi "Time", iar la categoria "cel mai bun lungmetraj internaţional", cu ''Another Round'' (Danemarca), ''Better Days'' (Hong Kong), ''The Man Who Sold His Skin'' (Tunisia) şi "Quo Vadis, Aida?" (Bosnia-Herţegovina).

Gala de decernare a premiilor Oscar va fi organizată în acest an pe 25 aprilie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult