Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Nominalizarea Colectiv la Oscar, „o recunoaștere a poveștii, un semn de respect față de victime”. Antoaneta Opriș, coautoarea documentarului

Documentarul colectiv

Foto: Getty Images

Documentarul Colectiv, în regia lui Alexander Nanau, a fost nominalizat la Oscar la două categorii - Documentar și Film Internațional. 

„Am așteptat cu sufletul la gură această ceremonie live. Nu a fost în primul calup de anunțuri, am avut apoi vreo 5 minute de pauză, dacă așteptam mai mult ne crăpau inimile”, povestește Antoaneta Opriș. coautarea filmului.

CITIȚI ȘI: Alexander Nanau, despre filmările la documentarul „colectiv”: „Să constați că cineva, organizat, omoară copiii altor oameni e devastator. Seara eram niște oameni bătuți din cauza a ce aflam”

Este pentru prima dată când un film românesc este nominalizat la Oscar și a patra oară din istoria de 65 de ani a premiilor când un documentar este selectat la categoria Film Internațional. 

„Dincolo de faptul că nominalizările sunt o recunoaștere a muncii cineaștilor, sunt și o recunoaștere a poveștii, un semn de respect față de victime, de aparținători, de supraviețuitori”, spune Antoaneta Opriș.

La categoria documentar, lungmetrajul va concura cu ”Crip Camp", "The Mole Agent", "My Octopus Teacher" şi "Time", iar la categoria "cel mai bun lungmetraj internaţional", cu ''Another Round'' (Danemarca), ''Better Days'' (Hong Kong), ''The Man Who Sold His Skin'' (Tunisia) şi "Quo Vadis, Aida?" (Bosnia-Herţegovina).

Gala de decernare a premiilor Oscar va fi organizată în acest an pe 25 aprilie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult