Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Nominalizarea Colectiv la Oscar, „o recunoaștere a poveștii, un semn de respect față de victime”. Antoaneta Opriș, coautoarea documentarului

Documentarul colectiv

Foto: Getty Images

Documentarul Colectiv, în regia lui Alexander Nanau, a fost nominalizat la Oscar la două categorii - Documentar și Film Internațional. 

„Am așteptat cu sufletul la gură această ceremonie live. Nu a fost în primul calup de anunțuri, am avut apoi vreo 5 minute de pauză, dacă așteptam mai mult ne crăpau inimile”, povestește Antoaneta Opriș. coautarea filmului.

CITIȚI ȘI: Alexander Nanau, despre filmările la documentarul „colectiv”: „Să constați că cineva, organizat, omoară copiii altor oameni e devastator. Seara eram niște oameni bătuți din cauza a ce aflam”

Este pentru prima dată când un film românesc este nominalizat la Oscar și a patra oară din istoria de 65 de ani a premiilor când un documentar este selectat la categoria Film Internațional. 

„Dincolo de faptul că nominalizările sunt o recunoaștere a muncii cineaștilor, sunt și o recunoaștere a poveștii, un semn de respect față de victime, de aparținători, de supraviețuitori”, spune Antoaneta Opriș.

La categoria documentar, lungmetrajul va concura cu ”Crip Camp", "The Mole Agent", "My Octopus Teacher" şi "Time", iar la categoria "cel mai bun lungmetraj internaţional", cu ''Another Round'' (Danemarca), ''Better Days'' (Hong Kong), ''The Man Who Sold His Skin'' (Tunisia) şi "Quo Vadis, Aida?" (Bosnia-Herţegovina).

Gala de decernare a premiilor Oscar va fi organizată în acest an pe 25 aprilie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult