Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Opțiunea Nicușor Dan înseamnă o șansă dată României oneste”. Apel pentru un vot util pe 4 mai, semnat de zeci de personalități, între care Andrei Pleșu, Ana Blandiana și Nae Caranfil

votare - urnă

foto: Inquam Photos / George Călin

Andrei Pleșu, Ana Blandiana, Valentin Naumescu, Adrian Papahagi, Teodor Baconschi, Theodor Paleologu și Nae Caranfil au semnat, alături de zeci de personalități din diferite domenii, un apel intitulat „Un vot util pentru România europeană, fără corupție și extremism”, în contextul alegerilor prezidențiale din 4 mai.

În apel, semnatarii avertizează asupra pericolelor reprezentate de candidații izolaționiști sau antioccidentali, precum George Simion sau Victor Ponta, și subliniază importanța unui vot pentru viitorul european al României.

Potrivit documentului, competiția reală se desfășoară între Nicușor Dan și Crin Antonescu, ambii cotați în sondaje cu aproximativ 22%.  Alegerea lui Crin Antonescu, candidatul puterii, este echivalată cu o reconfirmare a actualei guvernări și o stagnare a reformelor. În schimb, susținerea lui Nicușor Dan este prezentată ca o oportunitate de schimbare politică majoră și o șansă pentru un guvern reformist.

„În acest moment, România nu are multe opțiuni rezonabile pentru ieșirea din criză. Votul pentru politicieni izolaționiști sau antioccidentali precum George Simion sau Victor Ponta, care acționează constant împotriva intereselor României, iese de la început din discuție în cadrul acestui Apel, chiar dacă sondajele spun că George Simion va ocupa unul din locurile din finală.

Pentru votul din 4 mai există, de fapt, doi candidați care își dispută calificarea în finală: Nicușor Dan și Crin Antonescu. Ambii au în jur de 22%, fiind practic la egalitate. Ceilalți candidați vor înregistra, după toate sondajele, scoruri mici și foarte mici.

Pe scurt, opțiunea pentru Crin Antonescu, candidatul puterii, înseamnă menținerea premierului Ciolacu și întărirea centrului de putere creat în jurul PSD. Aceasta înseamnă stagnare și lipsa oricăror reforme. Deficitul bugetar excesiv, ascuns sub preș de guvernul Ciolacu din considerente electorale, se va transforma după alegeri în creșteri de taxe și impozite, sau în măsuri de austeritate.

Opțiunea Nicușor Dan înseamnă o șansă dată României oneste și schimbarea lui Marcel Ciolacu cu un premier responsabil și reformist. Ar putea fi negociată o nouă coaliție PNL-USR-UDMR-PSD, în urma demisiei premierului actual, în jurul unui program cu adevărat angajat pe linia schimbărilor necesare”, se arată în apel.

Semnatarii neînregistrați politic subliniază că „Europa nu este o opțiune externă, ci spațiul nostru natural de apartenență”.

În final, semnatarii apelului îndeamnă alegătorii să mediteze la implicațiile votului lor și subliniază că „votul din 4 mai poate marca fie scufundarea și mai adâncă a României în criză și în neîncredere, fie salvarea opțiunii responsabile – către o Românie onestă, demnă și europeană în fapte, nu doar în discurs.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    opțiunea Nicușor Dan înseamnă menținerea și întărirea centrului de putere creat în jurul psd. a spus-o chiar Nicușor Dan, neexcluzând „negocieri”. prostirea în față merge cât timp proștii nu realizează ce se întâmplă, ce li se întâmplă, simplitatea situației și magnitudinea grotescului.
    • Like 1
    • @ pixel
      "Sigur, singura salvare unul dintre preacurviosii <suveranisti> trădători și vânzători rușilor, americanilor trumpisti, nu contează". Lichelelor degenerate!
      • Like 0
    • @ pixel
      Corina check icon
      Trebuie să fii absurd sau de rea-credință să-i ceri viitorului președinte să ocolească PSD în formarea guvernului. Acest partid, retrograd și corupt cum e, trebuie să primească felia de putere dată de cetățeni la alegerile recente. Dar Nicușor Dan e cineva care va înnoi abordările și modul de lucru în guvernare. Îndrăznesc să sper că filtrele judecății lui pot aduce (chiar și în condițiile unor compromisuri inevitabile în cooperarea cu partidele dominante) un guvern mai competent și mai serios decât tot ce am avut până acum.
      • Like 1
    • @ Corina
      Un comentariu foarte obiectiv. Un guvern minoritar pe vremea asta de furtună ar fi dezastrul maxim. Ați folosit cuvinte cheie: "compromis" și "guvern mai competent".
      • Like 2
    • @ Corina
      pixel check icon
      decât lașitatea gradientelor de compromis, mai bine fermitate. cazul păun dovedește altceva.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      pixel check icon
      un guvern mai moral. singurul dezastru e pentru mafie. cazul păun distruge „...mai competent”. fiți obiectiv.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      pixel check icon
      un guvern mai moral. singurul dezastru e pentru mafie. cazul păun distruge „...mai competent”. fiți obiectiv.
      • Like 0
  • Excelentă inițiativă! Cu atât mai bine venită cu cât Nicușor Dan are împotriva sa toate televiziunile, fără excepție plus mulți jurnaliști -așa ziși comentatori politici invitați seară de seară să-l înfiereze pe ” acest rusofil, putinist, criminal care ține bucureștenii fără apă caldă -căci evident este autorul dezastrului conductelor din București ”. Se aliniază și dl Cristian Popescu acestui cor. Printre semnatari mulți profesori universitari și personalități culturale clujene. O palmă pentru Boc fostul micuț prim ministru al d-lui Băsescu. Domnului Crin Antonescu ar trebui să-i fie rușine de deviza sub care candidează. Înțeleg că mare lui calitate este aceea că va asigura continuarea acestei mizere coabitări a celor trei partide care-l susțin. Un adevăr. Românii sunt cu mult mai inteligenți decât cei care consideră că pot fi ușor manipulați. Independentul Dan este o mare problemă pentru cele trei partide. Și curios mai ales pentru UDMR. PS. Văd că dl Popescu este afectat că este asimilat ziarului Adevărul - al cărui redactor era!- cu ororile, mizeriile publicate în respectivul cotidian despre cei din Piața Universității. Dar nu evită să insinueze că Nicușor Dan este un rusofil și un putinist mizerabil.
    • Like 4
    • @ Ion Podocea
      Corina check icon
      Exagerați în calificarea insinuărilor dlui C.T. P. cu privire la Nicușor Dan. Cuvântul „mizerabil” nu poate fi acolo în modul dânsului de a vorbi despre primarul Capitalei. Poate se va răzgândi în chestiunea votului, nu e chiar exclus.
      • Like 0
    • @ Corina
      CTP este ca o anvelopă uzată. A început să derapeze. Duse sunt vremurile când avea, într-adevăr, un cap limpede. Deci nu se va răzgândi.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Corina check icon
      Nu văd niciun declin. Am în continuare încredere. Ține la țară, la direcția ei proeuropeană. Nicușor Dan a întârziat în mod nefericit să se explice suficient. Un interviu ca acesta recent îl poate ajuta să recâștige aderenți:

      https://www.news.ro/politic-intern/nicusor-dan-intr-un-interviu-pentru-teleradio-moldova-matei-paun-nu-o-sa-aiba-fara-discutie-niciun-fel-de-implicare-in-administratia-prezidentiala-viitoare-daca-eu-voi-fi-acolo-1922403224122025041422011323

      Comite și alte greșeli în zbaterile lui cu oponenții calomniatori. De exemplu, rubrica aceea a lui pe FB (unde nici nu ai acces să-l citești fără cont propriu - proastă idee, că nu suntem toți acolo și nici nu trebuie), a botezat-o ”Doza de fake news”. Serios, anunți că livrezi fake news? Echivocul nu are ce căuta într-un demers de o asemenea importanță, cum face astfel de alegeri?!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult