Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Păziți-vă de proroci mincinoși!” Cine sunt cei care prezic viitorul în anul electoral 2024

Dan Puric

Foto: Inquam Photos / George Călin

„Păziți-vă de proroci mincinoși! Ei vin la voi îmbrăcați în haine de oi, dar pe dinăuntru sunt niște lupi răpitori!” (Matei 7:15-23). În anul electoral 2024, „mulți proroci mincinoși au ieșit în lume”, parafrazând o epistolă a Sf. Apostol Ioan.

În spațiul public, politic românesc din acest an, sunt mulți proroci mincinoși care se vor înmulți, dar chiar mai mult, vor fi din ce în ce mai perseverenți și răzbătători. Voi încerca o succintă repertoriere a acestora. 

Dan Puric, posibil candidat AUR la prezidențiale, performează în continuare în nota-i caracteristică de histrion, jucând teatrul românismului, al etnocrației și al ortodoxismului radical. El își trăiește a doua viață, plină de verbiaj, de retorică lătrătoare, după ce în prima parte a vieții a fost tăcut, inhibat la vorbe de propriul rol, acela de mim și pantomim. Acum s-a declanșat spumos și neiertător față de cei care sunt români răi, trădători și păgâni. La o emisiune realizată de un anume jurnalist George de la Realitatea TV, departamentul de „Viață spirituală”, în care Dan Puric apare la o întâlnire cu public filmată la controversata universitate „Vasile Goldiș” din Arad, am remarcat că respectivul tribun al românismului a făcut o glumiță care a plăcut publicului ce hăhăia de plăcere și aplauda. Astfel, ultraromânul Puric a dat exemplu de căsătorie pe cea dintre Făt Frumos și Baba Cloanța, în urma căreia s-a născut Ursula von der Leyen. Accentele antioccidentale ale acestui exemplu forțează ironia și astfel un celebru personaj, Ursula von der Leyen, devine urmașa unui erou cu sânge românesc, deci pe jumătate este o figură pozitivă născută din basmele românești, iar pe de altă parte, este și un personaj dizgrațios născut de Baba Cloanța.

Dan Puric și alți lideri AUR reproduc epigonic și ridicol figura „legendară” a tribunului Corneliu Vadim Tudor, care se credea ori Avram Iancu, ori Ion Eliade Rădulescu, ori Tudor Vladimirescu. Liderul peremist își trăia aievea travestiul ultranaționalist, când succesiv, când concomitent în spațiul public fiind aplaudat și prizat cu savoare, cu predilecție de vârsta a treia feminină. 

Un alt lider AUR, precum Claudiu Richard Târziu, rromân nevoie mare, își etalează cu mândrie numele de Richard dintr-un cosmopolitism și snobism care face paradoxal casă bună cu românismul doctrinar. Mai simplu spus, pentru a fi suficient de român trebuie să fii și... Richard. 

Un alt frate de doctrină (ei între ei se numesc frați ca într-o coterie, sau asociere secretă și selectivă) este George Simion, care pe cât de mare român este, lider al Alianței pentru Unirea Românilor, pe atât este de repudiat și declarat persona non grata în Republica Moldova, Unirea cu Moldova fiind obiectiv și țintă predilectă promovată de auriști.

Șoșoacă este un alt român sadea care, paradoxal, își etalează cu același snobism și cosmopolitism numele de fată de Iovanovici, întrucât, spunea ea, „jumătate din mine se trage din Skopje, noi suntem din Macedonia”. Nu înțeleg de ce nu merge să-i fericească cu prestigiul ei politic lătrător pe macedonenii din Skopje, ci dorește, în schimb, să fie salvatoarea românilor și României. Așadar, toți acești români radicali și puritani nu-și pot ascunde petele de dalmațieni din propria genealogie. De altfel, Șoșoacă este în fruntea unui partid intitulat SOS, care este probabil un acronim ce provine de la numele de SOSoacă. Iată un alt partid salvator, asemenea altor partide specifice țărilor bananiere. De-a lungul timpului, s-au înșirat în spațiul public partide precum FSN, USR, SOS, toate conținând ideea de salvare, de salvare națională, de salvare a României. Personal nu am vrut și nu mai vreau să fiu salvat de aceste partide. Iată, așadar, câți proroci mincinoși ne parazitează spațiul public și care bântuie ca niște ca niște stafii imaginarul nostru colectiv.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu stiu de ce, dar tot timpul am citit „porci” in loc de „proroci”. Din graba, probabil.
  • Like 2
 • Mihai check icon
  Astia fac circ si castiga voturi ieftin, ba in plus mai fac si bani de la fraieri.
  • Like 3
 • Ana Gia Ana Gia check icon
  Este un pleonasm “proroci mincinosi” …cat despre ce se intampla in politica din Romania , este o cocina de porci. Cer iertare porcilor :)
  • Like 2
  • @ Ana Gia
   Subscriu ,total ,Din cauza unor ,,asa-zisi filozofi ai politicii ,, ca aceszt mascarici -limbric al ,gastii aur--olaci ,multi inculti -i aplauda , Acesta gasca politica este un mare pericol pentru democratia noastra fragila ! Posibil si din cauza ,coalitiei toxice ,care performeaza numai in gafe politice si imptumuturi financiare peste normal ,
   • Like 0
 • Cri check icon
  Acesti oameni sunt personaje exotice care exista in oricare alta tara.
  Insa nu cred ca a-i pune la un loc pe dl Puric cu Sosoaca et co este in regula, pentru ca exista o uriasa diferenta de intelect si educatie intre Dan Puric si ceilalti. Totodata trebuie remarcat si faptul ca inteligenta si solida cultura generala ale lui Vadim Tudor nu i-au adus nici echilibru mental, nici caracter si nici moralitate.
  Cred ca libertatea de exprimare este sacrosancta, de aceea, indiferent daca suntem sau nu de acord cu diatribele acestor oameni, ei trebuie sa aibe dreptul de a-si exprima nestanjeniti opiniile.
  In ceea ce priveste fervoarea religioasa a domnului Dan Puric, totusi sa nu uitam ca prima scoala si primul spital au aparut in curtea Bisericii.
  Actualii lideri ai BOR sunt, cu rare exceptii, doar niste bieti pigmei fatza de inaintasii lor de dinainte de venirea comunismului.


  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult