Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Și totuși, Catedrala Mântuirii Neamului nu este a tuturor românilor ortodocși din țară

Catedrala Mânturii Neamului - Inquam

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Templul național al credinței nu este în mod obiectiv al tuturor românilor deoarece nu toți românii sunt ortodocși, iar, pe de altă parte, acest templu nu este în mod subiectiv reprezentativ pentru toți românii ortodocși. Mai pe înțeles, dorind să contribui financiar la realizarea iconografică a portretului Sf. Iosif cel Nou de la Partoș din cadrul proiectului iconografic din Catedrala Mântuirii Neamului, am aflat cu nedumerire și dezamăgire faptul că în programul iconografic „Pictăm catedrala” nu figurează, printre alți sfinți, Sf. Iosif cel Nou de la Partoș. 

Deși a fost canonizat încă din 1956, acest sfânt al Banatului nu și-a aflat locul în galeria iconografică prestigioasă a sfinților români. Ar exista anumite explicații și anume că nu toată constelația de sfinți poate să fie cuprinsă în Catedrala Mântuirii Neamului, sau că importanța hagiografică a acestui sfânt este de categoria II. Reamintim că el este cel mai important sfânt al Banatului, bucurându-se din timpul vieții și după de o puternică pietate și venerație populară. Mai mult decât atât, după cum se știe, rămășițele pământești ale acestui sfânt sunt puse spre venerația credincioșilor în Catedrala Mitropolitană din Timișoara, oraș căruia toți îi suntem datori pentru că a declanșat mișcarea de eliberare de sub comunism a românilor și, totodată, dacă-l parafrazăm pe cronicarul-călugăr Azarie din sec. XVI-lea, în acest oraș „s-a stins tăciunele ce răspândea fumul necredinței și a ascuns iarna întunecată a necredincioșilor” atei. Probabil că Biserica Ortodoxă Română l-a abandonat în favoarea bisericii sârbe, sau l-a relegat în gestiunea Patriarhiei Sârbe, care se știe că a fost atât de opresivă, de-a lungul timpului, cu românii ortodocși.

S-ar părea că el nu se mai înscrie în „nucleul tare al ortodoxiei românești” care s-a orientat cu predilecție, în evaluările hagiografice din Transilvania, doar spre sfinții defensori ai ortodoxiei în fața uniaților.

Ceea ce mă surprinde este faptul că proiectul iconografic al Catedralei Mântuirii Neamului ar trebui să-i cuprindă pe toți sfinții români, nu doar pe cei din Moldova, Maramureș, Transilvania. Este vorba de Catedrala Neamului, deci este catedrala întregului neam românesc, chiar și din Banat. Ori, cultivăm de la cel mai înalt nivel al țării și al patriarhiei un secesionism păgubos și „eretic”? Mai mult decât atât, după știința mea Patriarhul Daniel este bănățean și a fost episcop vicar al Banatului în 1990, în subordinea mitropolitului de frumoasă amintire Nicolae Corneanu, cel care a deținut între ianuarie – aprilie 1990 locotenența patriarhală, aspect pe care mulți dintre noi l-au uitat. Prin urmare, Patriarhul Daniel, cel care avizează și dă binecuvântare pentru toate lucrările majore din Biserica Ortodoxă Română, ar fi trebuit să observe această deficiență. Este vorba, în primul rând, de un derapaj semantic de la denumirea de Catedrala Neamului, adică a tuturor românilor, iar, în al doilea rând, ar trebui să fie sensibilizat de o datorie față de locurile natale, față de patrimoniul de pietate al Banatului.

Personal, ca orice creștin, îmi exprim speranța că această deficiență va fi soluționată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cu ani in urma, cand doar se vorbea de construirea Catedralei, un ziar sau revista din Bucuresti a denumit-o ,,Catedrala neamului prost" Subscriu!
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Haideți să lămurim un lucru: nu există Catedrala Mântuirii Neamului! Orice biserică/catedrală poartă hramul unui sfânt, deci este numită după acel sfânt. În cazul de față vorbim de catedrala Sf. Andrei. Sântul Mântuirii Neamului nu există. Există Sf. Andrei. Că unii aleg să o poreclească din motive de PR e partea a doua, dar catedrala se numește Sf. Andrei. Punct.
  • Like 0
 • Ovidiu check icon
  Of, ce problemă, pentru noi toți, în programul iconografic „Pictăm catedrala”. Nu figurează, printre alți sfinți, și Sf. Iosif cel Nou de la Partoș.
  Acum, că dl Radoslav a sesizat omisiunea, sperăm că Prea Fericitul Daniel să repare greșeala, cu scuzele de rigoare, prin Prea Purtătorul Său de Cuvânt, Bănescu. După aceea, vom putea și noi să respirăm și să dormim liniștiți.
  • Like 2
 • Alt “specialist” de la Babeș Bolyai!
  “tot banatu-i fruncea”, nu-I așa dom profesor?
  Păi cum altfel? Din ce inițial mai toți au criticat Catedrala Neamului acuma ne bașicam ca nu e construita cum ar fi vrut unii.
  Nae Cațavencu curat.
  • Like 2
  • @ Bogdan Misaila
   Mhai Nai check icon
   Da mosule, ca si banii mei merg acolo!!! Trecand peste faptul ca mi se rupe-n paispe de picturile pe care oricum nu le voi vedea vreodata. (Prefer sa vad temple , moschei, bisericute facute cu bun simt).
   In tot cazul, pentru Banat, Bucurestiul n-a fost si nu este muma.
   • Like 0
 • L-am cunoscut pe mitropolitul Corneanu. Un intelectual de mare rasă. Aveți dreptate. Ar trebui infățișați toți sfinții români. Personal , cred că această catedrală din punct de vedere arhitectonic ar fi trebuit să fie o arhitectură a secolului XXI, chiar dacă era obligatoriu să respecte anumite canoane. Mie îmi place mult mai mult catedrala metropolitană, din toate punctele de vedere.
  • Like 0
 • Valentin check icon
  N-ar trebui să cădem în capcana unei lipse de coloraturi religioase majoritare a unui popor. Cred că nici un elev de școală n-ar numi Italia o țară ortodoxă, cu toate că există printre italieni și ortodocși, luterani, baptiști etc. Inclusiv clădiri emblematice, cu care țările se mândresc. Italienii au foarte multe. Islandezii se mândresc cu Hallgrímskirkja, o catedrală luterană cu o arhitectură spectaculoasă. Cât despre Catedrala Mânturii, în afară de titulatura pompoasă catedrala poartă hramul Sf. Andrei, deci ar putea fi numită simplu Catedrala Sf. Andrei. Și cred că așa ar trebui să o numim.
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult