Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Pentru că poate...” Comisia Europeană intenționează să lege acordarea fondurilor europene de statul de drept

Comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova (foto), a declarat că la nivelul Comisiei Europene există o dezbatere care vizează instituirea unor modalități de a lega acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. în viitorul cadru bugetar multianual al UE (pentru perioada 2021-2027).

Jourova a explicat că a primit din partea conducerii Comisiei Europene sarcina de a defini ce înseamnă și cum poate fi evaluată respectarea statului de drept. O astfel de corelare ar urma să vizeze toate fondurile europene, nu doar pe cele de coeziune, a adăugat ea.

„Este important de adăugat acest lucru, întrucât nu trebuie să se înţeleagă că ar fi un fel de avertisment sau pedeapsă numai pentru anumite ţări”, a spus comisarul european.

A negat însă că ar fi vorba despre o chestiune de condiționalitate. „Nu vorbim despre condiţionalitate, care este de asemenea ceva interpretat greşit, ci de o definiţie în sensul că un stat membru trebuie să aibă un sistem judiciar funcţional şi independent”, a afirmat Jourova.

Potrivit Comisarului European pentru buget Günther Oettinger, există însă două versiuni: aceea de a transforma respectarea statului de drept într-o condiție pentru accesarea de resurse bugetare sau aceea de a stabili un sistem de stimulente care să permită accesarea mai multor bani europeni, odată cu respectarea statului de drept, scrie Financial Times.

O opoziție puternică față de o astfel de măsură vine din partea Poloniei, țară condamnată de UE pentru derapajele legilative din domeniul judiciar. Ministrul adjunct polonez de externe Konrad Szymanski a declarat că ţara sa plăteşte în fiecare an pentru bugetul comunitar circa 4,8 miliarde de euro şi prin urmare are aceleaşi drepturi ca oricare alt stat membru de a folosi instrumentele UE, relatează Digi24.

El a subliniat de asemenea că bugetul multianual al UE trebuie aprobat în unanimitate şi a precizat că Polonia nu va accepta să se abuzeze de criteriul respectării statului de drept. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • dalex check icon
  La scoala elevul lenes invata si de frica repetentiei.
  Romania este "elevul lenes" si fondurile europene nu sunt pentru lenesi sau neocomunisti. De ce nu cere guvernul lui Dragnea si Tariceanu de la rusi ?
  Pentru ca rusii stiu doar sa fure, ca si PSD-ul.
  • Like 0
 • Alex Mag check icon
  Buna ziua,
  Îmi pare rău pentru cei care considera ca ar fi o măsura buna ca Europa sa condiționeze alocarea fondurilor de noțiunea declarativa a unui stat de drept. Fiind un pic mai preocupat de funcționarea Uniunii Europene, constat ca in realitate prin efectul acestui „infringement” care este de tip PSD elevat la nivel european, tot in populație se lovește. Are nevoie PSD-ul de locuri de munca, spitale, scoli sau autostrăzi? Nu! Noi avem. Daca rămâne un singur spital in Romania, PSD-istii se vor trata in el. Aceasta măsura va fi similara cu embargoul asupra Rusiei: campionatele de sport se desfășoară si se vor desfășura in Rusia si de turiști ruși e plina Europa. Daca Uniunea Europeana ar fi avut voința politica de buna stare a cetățenilor europeni in Romania, ar fi putut lua de mult o măsura radicala prin care ar fi întrerupt orice legătura oficiala cu membrii PSD; guvern, parlamentari si ar fi interzis accesul lor in Parlamentul European. Dar nu, se întâlnesc se pupa, se fotografiază si decid pana la urma împotriva noastră. Cu o productivitate de 30 de milioane lei medie pe an al despăgubirilor acordate (300 de scoli din mediul rural reabilitate) pe care le plătim din bugetul public, CEDO a devenit ce mai performanta instituție din istoria moderna prin abuzurile împotriva drepturilor fundamentale cetățenești, deoarece noi avem dreptul constituțional de a nu fi supuși unor prestații financiare suplimentare decât in situații de urgenta. Daca o sa continuam sa ne bucuram de faptul ca plătim din taxele noastre greșelile altora si ca in Cucuieții din Deal nu se va mai asfalta peste noroiul de pe ulița sau nu se vor mai executa simulacre de utilități, oamenii de știința vor trebui sa dea o denumire acestei tulburări psiho-sociale caracteristica numai indivizilor.
  Cat despre declarația d-nei. prof. univ. Ecaterina Andronescu nu pot sa constat decât ca Engels a avut dreptate „mediu determina individul”, deoarece discursul a fost plin Soros-isme, agenturili străine si un patriotism servil PSD-ului
  • Like 1
 • Sinteza perioadei cuprinsă între anii 2007 - 2017. Perioadă în care, am funcționat ca stat membru U.E. Din datele statistice neoficiale în această perioadă s-au sifonat aproximativ 200 miliarde euro. Am contribuit ca stat membru cu suma de 28 miliarde euro. Am atras fonduri de 45 mld. euro. Am beneficiat de 17 mld. euro, (45 - 28 = 17 mld eur.) Trebuie (nu am scris dacă) să monitorizăm cu rigoare mediul de afaceri, corectitudinea datelor fiscale declarate și o colectare de 80% din cifra de afaceri. Bineînțeles cu oameni responsabili care iubesc la propriu România și poporul ei.
  • Like 0
 • check icon
  Lasa c-o sa avem Plumb la fonduri europene,deci nu mai trebuie sa ne batem capul cu absortia lor...Sunt curios cum va conduce Vasilica sedintele de guvern,ca deocamdata tace adinc linga livache si nu cred ca asta are dreptul sa conduca sedintele...
  • Like 2
 • Viata lumeasca intre:"Cainii latra, caravana merge inainte si Ce tie nu iti place altuia nu face". Pe principiul asta functioneaza lumea. Cel puternic, dicteaza celui slab. La nivel intern asa procedeaza alesii Romaniei, si probabil la fel si alesii Poloniei. La nivel extern, la fel trateaza U.E tarile care nu respecta regulile jocului.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult