Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Scrisoare din Polonia spre folosul României: „Și noi am protestat, dar am obosit. Ne întoarcem spre comunism. Mi-e pur și simplu frică unde vom ajunge...”

Proteste în Polonia

Foto: Guliver Getty Images

Alicja Bartkowiak a studiat în urmă cu peste zece ani la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. A rămas îndrăgostită de Iași și de limba română. Urmărește ce se întâmplă în România. Nu crede că mai e democrație în Polonia, țara de care era mândră, pentru că era un model pentru fostul bloc comunism. De doi ani, Polonia a luat-o pe un drum care pare fără întoarcere. Ca și în România, cetățenii polonezi au protestat, dar acum la proteste sunt tot mai puțini. Au obosit oamenii? Alicja Bartkowiak nu are un răspuns la această întrebare.

Spune că este „corectă” decizia Comisiei Europene care a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar.

„E o temă foarte grea pentru noi, polonezii. Ar fi pentru prima dată când Uniunea Europeană activează acest articol, articolul 7 și, de fapt, nu prea știm care va fi sfârșitul. Adică cunoaștem asta strict teoretic, dar nu știm cum vor evolua lucurile din punct de vedere practic. Ca o poloneză care își iubește țara, evident că nu sunt mulțumită. Dar dacă facem parte din UE, trebuie să respectăm și legea. Dacă profităm, avem drepturi, avem și obligații. E ceva normal“.

De la mândrie la durere - acesta pare a fi drumul parcurs de Polonia în ultima perioadă. „Mă doare mult că am luptat atâția ani, am construit, ca un popor, o țară frumoasă, democratică. Bineînțeles că am făcut și greșeli, sunt multe lucruri pe care trebuie să le reparăm. Am fost o țară care era un exemplu pentru fostele țări comuniste și acum vedeți unde am ajuns”, explică Alicja Bartkowiak, care spune simplu că bătrânii sunt cu „Lege și Justiție”, partidul aflat la guvernare. Ceilalți sunt împotrivă.

Acum societatea poloneză e împărțită, iar între cele două Polonii nimeni nu vede o punte de legătură. „Societatea poloneză, de doi ani, este foarte împărțită. Mă doare asta. Măsurile pentru justiție au fost primite diferit. Este o falie foarte adâncă între cei care susțin partidul care are puterea, „Lege și Justiție”, și cei care sunt împotrivă. De doi ani, politica a devenit un subiect fierbinte pentru noi. Ne certăm între noi. Iar dacă noi ne certăm, altcineva câștigă”.

„Televiziunea publică colorează pozitiv realitatea”

Alicja Bartkowiak urmărește cea ce se întâmplă în România, dar ține să precizeze: „Se vorbește și la noi despre România, dar sunt informații succinte. Nu sunt prea multe explicații în profunzime. Știm că și România are problema cu reforma justiției, că sunt proteste, că oamenii nu sunt de acord. Ca în regimul comunist, avem o televiziune publică, națională, care, ca să fiu delicată, colorează pozitiv realitatea și spune numai lucruri... bune”.

Alicja Bartkowiak amintește că în Polonia și în Biserică se face politică. „Păcat că nu știți polona. Noi avem un radio care se numește Radio Maria, catolic. Dar mai mult sunt emisiuni politice decât catolice. Acest radio face și o campanie politică pro partidul „Lege și Justiție”.

Alicja Bartkowiak crede că Polonia se reîntoarce către un fel de comunism. „Am fost un copil al comunismului. Am fost nascută în 1975. Îmi amintesc perioada aia de comunism. Și acum văd că ne îndreptăm spre același comunism”.

„Mi-e pur și simplu frică unde vom ajunge!“

Alicja Bartkowiak nu crede că Polonia mai e democrație: „Avem o Curte Constituțională care este sub influența formațiunii Lege și Justiție. Dacă acum facem reforma în justiție sub influența partidului aflat la guvernare ce înseamnă asta?! Nu e democrație, pentru că sunt reforme făcute numai pentru acest partid. În fiecare săptămână, lună, democrația se rupe puțin câte puțin. Nu avem Opoziție. Politicienii din Opoziție se ceartă între ei. Lege și Justiție are și majoritatea în Parlament. Și poate face orice. Orice vrea. Chiar Și chiar vor să arate asta: că putem să facem ce vrem. Cine se opune? Sunt câteva partide minoritare, nu se pot lupta cu puterea. Mi-e pur și simplu frică unde vom ajunge”.

Mai pot schimba protestele de stradă ceva? „În vară a fost un mare protest. Acum mai sunt, dar vin tot mai puțini, oamenii au obosit. Nu știu ce e va întâmpla…”

Alicja Bartkowiak. Foto: arhiva personală 

Notă: Comisia Europeană a activat, după luni de avertismente, Articolul „nuclear” 7, o procedură fără precedent împotriva Guvernului polonez, care a ignorat cererile vizând modificarea reformelor ei judiciare controversate. Prima măsură după activarea Articolului 7 este, în fapt, un avertisment prin care se cere revizuirea în termen de trei luni a modificărilor legislative care au afectat statul de drept. Imediat după ce a ajuns la putere, în toamna anului 2015, Partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservator), majoritar în cele două camere ale Parlamentului, a demarat o serie de reforme în sistemul judiciar considerate de Comisia Europeană ca fiind o ameninţare pentru statul de drept. Camera inferioară a parlamentului polonez a adoptat două legi prin care se sporeşte controlul puterii executive asupra sistemului judiciar. PiS justifică aceste reforme, combătute vehement de opoziţie, prin nevoia de a se pune capăt unei „caste“ a magistraţilor, consideraţi de PiS moştenitori ai regimului comunist şi având în rândurile lor mulţi corupţi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Polonia este o tara care nu si-a uitat istoria tragica de fosta victima a Marilor puteri si, in consecinta, duce o politica de fronda la adresa Europei neo-marxiste rezultate in urma pactului cu Stalin. Cine a dat mana cu Stalin nu poate sa nu se manjeasca de putin cacat!!! Iar Europa, cat si SUA s-au manjit extrem de bine si uniform. Detine Occidentul cumva monopolul adevarului in problema moral-exsitentiala a avortului, de exemplu? Sau in problema impactului socio-cultural sau identitar al invadarii Europei cu emigranti economici de alte culturi si rase, are UE retete de succes cumva??? Si atricolul promoveza o confuzie. Daca in Polonia justitia trebuie reformata pentru a o purifica de elemente ale vechiului aparat represiv comunist, in Romania justitia trebuie protejata impotriva ,,reformelor'' dorite de catre oligarhia politica, in sensul aservirii intereselor sale.
    • Like 1
  • Joe Doe Joe Doe check icon
    Exista alegeri...daca nu votezi nu contezi...sau daca are sange in inatalatie razboi civil sa castige rusia din nou prin finantarea instabilitatii din europa.
    • Like 0
  • Liviu check icon
    Alegeri? Alegerile folosesc când ai doar DOUĂ partide, cum au americanii sau britanicii. Noi avem un partid gigant care absoarbe jumătate de voturi şi cealaltă jumătate se risipeşte pe un mozaic de partide şi partiduleţe. Următoarele alegeri vor aduce noi partide şi noi votanţi, aşa că va câştiga tot partidul ăl mare.
    • Like 0
  • In Romania nu poate sa existe o divergenta intre generatii in ceea ce priveste legile justitiei.In Romania exista doua punti intre generatii;evenimentele din decembrie 89(revolutia furata) si Piata Universitatii.Legile justitiei nu o sa treaca.n Romania trebuie declansate alegeri anticipate si daca PSD castiga atunci poate ,democratic, sa-si promoveze legile.
    • Like 0
  • Cred ca asta cu "comunism vs liberalism" este ...... a ajuns sa fie un eufemism. O sintagma prin care se doreste identificarea a doua tabere care insa nu au nimic din doctrina originara.
    Daca gasca de la putere este impusa de Moscova, aceasta nu este impusa pe valori doctrinare. Este poate mai aproape de sistemul oligarhic care destabilizeaza nu principiile politice teoretice, ci bunul mers al societatii, meritocratia, bunul simt ca virtute, prin promovarea unor nulitati si dinamitarea proceselor economice sustenabile.
    Asta e grav. Asta ne intoarce ca nivel de trai la situatia din care ne-am chinuit sa iesim.
    Indiferent unde se intampla si cum se intituleaza cei care au acum puterea, pentru ei e o afacere buna din care se autofinanteaza suficient fara sa fie nevoie de vreun efort din partea Moscovei.
    • Like 0
  • Cri check icon
    Polonia, Ungaria si Cehia sunt natiuni a caror personalitate distincta sfideaza si irita la maxim mentalitatea si doctrina nivelatoare a sefilor UE.
    La fel ca in Polonia, adversarii schimbarii legilor Justitiei din Romania protesteaza pentru "apararea independentei Justitiei"", fara a indica in clar si explicit care paragrafe de lege i-ar "prejudicia" pe magistrati.
    In, realitate, un aparat judiciar ale carui privilegii si puteri nelimitate ar ramane si pe mai departe nestirbite, este perfect convenabil pentru liderii UE, nu de dragul independentei Justitiei, ci ca un mijloc suplimentar al sistemului represiv al Statului, necesar sporirii controlului exercitat asupra cetatenilor obisnuiti dar si ( mai ales ) al politicienilor din fostele tari coministe.
    Iata de ce Romania este supusa unor presiuni feroce exercitate de UE si SUA: Occidentului nu-i trebuie inca o tara rebela, pe langa cele trei deja existente, Polonia, Ungaria si Cehia.
    Tarile foste comuniste din estul Europei sunt sortite sa ramana state de mana a doua in UE.
    In fond,, nu este altceva decat prelungirea in timp a intelegerii post-belice dintre Stalin, Churchill si Roosevelt.
    Germania, marcata inca de complexul trecutului nazist, este port-drapelul acestor aranjamente.
    Sa nu uitam ca in Al Doilea Razboi Mondial, oroarea nazista a fost infranta cu ajutorul ororii comuniste. In 1945, Occidentul a stabilit ca nazismul e rau, iar comunismul e OK.
    Intr-un arc politic hidos peste timp, Germania si Franta, ca lideri necontestati ai UE, au relatii privilegiate cu Rusia; iata de ce eforturile disperate ale Cehiei, Poloniei , Ungariei si mai nou ale Romaniei, de a se de-rusifica si de-comuniza, inclusiv prin cenzurarea puterii nelimiitate a aparatului represiv al propriilor lor state, nu convin deloc UE. Nimeni din partea occidentala a UE nu doreste acest lucru.
    Intr-o Uniune Europeana pro-socialista, atee si complezenta cu Rusia, nu este loc pentru tari care vor sa-si re-construiasca o societate deschisa, liberala si crestina; epoca lui Reagan, Teacher si papa Ioan Paul al II-lea a apus demult, iar personalitati politice de calibrul celor trei corifei ai democratiei si ai libertatilor omului, Occidentul nu a mai fost capabil sa produca.
    • Like 0
    • @ Cri
      "La fel ca in Polonia, adversarii schimbarii legilor Justitiei din Romania protesteaza pentru "apararea independentei Justitiei"", fara a indica in clar si explicit care paragrafe de lege i-ar "prejudicia" pe magistrati."

      Vrei sa spui in afara de toti cei care au aratat clar si explicit paragrafele in cauza, altii nu mai exista.

      Iti recomand asta :https://www.youtube.com/watch?v=Y7tvauOJMHo

      plus stai departe de tastatura pina inveti sa folosesti Google ca sa cauti raspunsuri.
      • Like 1
    • @ Florin Popa
      Cri check icon
      Imi pare rau, dar nu pot purta o discutie polemica decat pe baza de argumente si folosind o minima politete.
      Asa ca nu va mai obositi; invectivele ma lasa total indiferent; sunt receptiv doar la argumentatia rationala si politicoasa....
      • Like 0
    • @ Cri
      Joe Doe Joe Doe check icon
      Ei au in vedere interesul national...noi nu avem nici partid nationalist in parlament sau macar in discursul national.
      • Like 0
  • adica Polonia se opune omologilor polonezi ai PSD. Si progresismului. Si, mai ales nu prea vrea sa fie multiculturala.
    • Like 0
  • doar ca prigonitii din Polonia sunt omologii polonezi ai PSD. Si progresistii... Vai, vai. Adica sa nu aiba si Polonia peste 50 de genuri ? Sa nu existe egalizari in jos privind cultura inalta ? Sa nu isi sexualizeze si Polonia copiii la virste cit mai spre copilaria de gradinita ? Eventual, dupa modelul suedez, serbari cu simbolurile lgbt...xyz la gradinita ? (si nu e singura tara cu programe de tipul asta); or sa interzica parintilor minorului o eventuala opozitie la dorinta juniorului de a deveni printesa or zina pe viata ? Si multe, multe altele, asemenea..
    • Like 0
  • Ceva se întâmplă. E "mâna" Rusiei?! Se pare că da. Rusia nu agreează linia nato in imediata sa vecinătate si face tot ce poate, și poate, pentru a o îndepărta, pentru a alunga nato de aici, pentru a slăbi ue și sua, (vezi mult discutata interferență in alegerea lui trump). Se folosește de cozile de topor din țările respective. Dacă este de mirare că are in Polonia, vechi dușman, in Ungaria, in România nu ne miră deloc. Este și vina ue, o mare vină, că a tolerat, cel puțin, ruinarea economică, in mod special a României și a acceptat dialogul cu niște autorități formate din urmașii comunismului si a tolerat ca aceste autoritati sa exceleze in coruptie. Că nu a impus "alungarea" acestora. De, interesele afaceriștilor lipsiți de scrupule, au primat in față formării unei uniuni de țări civilizate. Au preferat împărțirea in stăpâni si aserviți. Economic le-a reușit doar parțial. Avem țările mari producătoare, de orice si de calitate diferentiata, și cele doar consumatoare, care produc profituri, cât vor mai produce. In aceste condiții este normală resuscitarea naționalismului, populismului și aversiunea față de "colonizator". In plus, vestul este dependent de gazele rusești. Nu vor fi niciodată fermi in măsurile de stăvilire a influenței rusești.
    • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      Corect gândit dar, comunitatea occidentală ce face, cum reacționează pentru că problema a devenit (să zicem) internațională dar mai ales periculoasă.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Fara dubiu , Rusia lupta din rasputeri sa recapete terenul pierdut , insa sa vedem si ce fac liderii UE : DOUA VITEZE IN UE . Asadar sa nu ne miram ca nationalismul capata puteri si bine face . Suntem o colonie a mafiotilor bancheri si multinationalelor , suntem jefuiti si chiar trimisi la moarte ,prin infometare , lipsa locurilor de munca . Au vazut in tara noastra un loc bun de subjugat , de furat , spoliat . Marii mafioti internationali au hotarit sa ne pedepseasca maxim . Ceausescu a incercat sa li se subtstituie , sa creeze o banca si sa acorde imprumuturi in conditii mai avantajoase decat ale lor. Asa zisa lupta dintre Rusia si Occident este doar praf in ochi , se pare ca dl. Putin este cel ce le face jocurile !
      • Like 0
  • Nimic nu este intamplator ! Evolutile din Polonia ,Ungaria ,Romania ar trebui privite in ansamblu ca parte a unui plan amplu de refacere a influentei Rusiei in aceasta parte a Europei si nu numai!! Brexitul ,Catalunia ,implicarea in toate alegerile din lumea libera sunt instrumente de expansiune a rusilor .Sa speram ca fara succese notabile !!
    • Like 2
    • @ Mihai Anghel
      Rusii folosesc slabiciunile democratiei . Investesc masiv in ele !
      Una din marile slabiciuni ale democratiei este educatia precara a maselor populare.
      O populatie, in majoritatea ei votanta, fara o educatie de baza solida este predispusa la manipulari
      - prin distragerea atentiei de la problemele esentiale
      - prin crearea de probleme grave la care tot manipulatorul vine cu solutii
      - prin aplicarea treptata, cu acordul anterior al populatiei, a masurilor dure
      - prin adresarea multimii ca si cum aceasta ar fi idioata, infantila
      - prin apelarea la reactii glandulare, in nici un caz rationale
      - prin piine si circ, populism
      - prin incurajarea mediei care timpeste populatia
      - prin discreditarea in media a stiintei
      Aceste metode de manipulare vor duce la un vot covirsitor in favoarea manipulatorului, lucru impotriva caruia democratia nu poate lupta cu alte metode democratice.
      Se ajunge in situatia unei alternative : revolutie sau resemnare.
      Si noi, si polonezii, si ungurii sintem intr-o faza avansata in acest proces al manipularii, mai aproape , sau mai putin aproape de momentul in care vom avea in fata aceasta alternativa. Revolutie sau resemnare !
      Pentru rusi , aceasta alternativa odata creata, este de tipul win-win.
      O revolutie impotriva unui sistem presupus democratic deschide o bresa imensa de securitate , dind posibilitatea instaurarii violente a unui sistem totalitar, o resemnare adinceste si mai mult efectele manipularii, dind posibilitatea instaurarii pasnice a unui sistem totalitar.
      Avind in vedere faptul ca educatia solida a maselor - singura solutie pe termen lung impotriva manipularii - este un proces indelungat , ce rodeste dupa multe zeci de ani ( 40-70) , singura solutie de avarie ar fi , in conditiile in care se recunoaste sistemul ca nefiind democratic - o conditie absolut esentiala - o revolutie ghidata si sustinuta de tarile cu o democratie stabila, care sa inlature pe cit posibil urmarile manipularii, sa asigure o conducere care va incepe si sustine un proces lung de educare solida a populatiei.
      Din pacate numai asta ne-a mai ramas, sa riscam printr-o revolutie, ori instalarea unui sistem totalitar, ori inceperea unui lung proces, dureros, de educare.
      • Like 1
    • @ Iulian Neagu
      @ Iulian Neagu:
      Total de acord cu tine, mai ales in privinta manipularii exercitate in Romania asupra celor mai putin pregatiti sa nu cada prada manipulatorilor.
      Ma refer in primul rand la puterea aproape totala exercitata de haita de la A3 asupra unei multimi impresionante de oameni, inclusiv multi cu studii superioare. E adevarat, sunt manipulatori de inalt profesionalism si din pacate legea nu prevede niciun fel de masuri impotriva manipularii. Aici e problema: lipsa prevederilor legale impotriva manipularii prin masmedia.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult