Foto: Gala Societății Civile Facebook
„Nu poți vorbi despre viitorul copiilor dacă nu acorzi o șansă părinților de a-și câștiga o pâine cu demnitate.”
Îmi notez rapid această fărâmă de adevăr în timp ce reprezentanții fundației World Vision România sunt pe scenă și își spun în cuvinte simple, cadențate de emoție, povestea proiectului. Sunt la Ateneul Român, la Gala Societății Civile, un eveniment care din 2002 promovează și premiază inițiativele civice din România. Organizații neguvernamentale, grupuri de inițiativă și persoane fizice se reunesc într-o competiție anuală care le omagiază eforturile de a contura „o Românie mai bună, care să ne și placă”, după cum spune în deschidere Andrei Borțun, inițiatorul acestui eveniment.
Nu există nimic „dubios”, strident sau patetic în discursurile de acceptare a premiilor, e totul emoție, toleranță și bucurie de a împărtăși mici victorii din toate sectoarele societății civile. „Este o seară care dă la fel de multe speranțe ca victoria Simonei Halep”, spune doamna Irina-Margareta Nistor, Președinte Onorific al Fundației Vodafone România.
Cu fiecare secțiune și cu fiecare proiect premiat, îmi dau seama că exact asta trăiesc: o Gală a Speranței, ruptă din munca și din implicarea dincolo de sine a unor oameni cu vertebre de conștiință, din toate domeniile. Niște oameni extraordinari prin simplitate, modestie, asumare și emoție necenzurată. Fluviuri de gânduri și de sfaturi țâșnesc libere într-un schimb de experiențe, reușite și trăiri, punctate de umorul elegant al lui Răzvan Exarhu, gazda evenimentului.
„Când lucrurile merg prost, nu avem voie să renunțăm”, ne spun cei de la Funky Citizens, pentru care centenarul este „despre a merita mai mult decât avem acum”.
„S-ar putea să trebuiască să stăm mult în picioare, să ne doară spatele, dar o să rezistăm!”, ne încurajează Melania Medeleanu, unul dintre sufletele MagiCAMP.
„Noi facem un spital”, ne asigură cu lacrimi în ochi reginele neștiute de la asociația Dăruiește viața. „Facem primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România.”
Seara este plină de regine neștiute, conceptul evenimentului derivând din imaginea emblematică a Reginei Maria. „Bărbații cântă doar în deschidere”, observă cu o sinceră admirație Răzvan Exarhu. Într-adevăr, la majoritatea categoriilor, scena exultă de prezențe feminine.
Toate aceste proiecte și inițiative vorbesc despre înțelegere și colaborare, despre refuzul dezbinării și deschiderea înspre ceilalți, fie că sunt oameni din sistem sau niște simple tricouri albe. Despre branduri care își concretizează valorile din PowerPoint sprijinind și finanțând idei de mai bine. Despre public și privat care se pot reuni în acțiuni de schimbare a realităților care ne dor. Despre susținerea unor oameni care sunt mai mult decât niște categorii sociale într-un tipar fatidic.
„Pentru fiecare om care este îngenuncheat, noi trebuie să stăm în picioare”, spune Vlad Voiculescu, într-un ropot de aplauze. Niciun dispreț, niciun aer de superioritate, doar zâmbete și emoții „dubios” de blânde și de autentice.
A sta în picioare și pentru ceilalți este următoarea noastră provocare. Oamenii nu vor renunța la „voluntariatul pe bani”, cum a numit Răzvan Exarhu mitingul PSD din Piața Victoriei, atâta timp cât nu vor fi ajutați să-și deschidă orizonturile. La Gala Speranței am avut bucuria să cunosc oameni care și-au asumat deja această imensă provocare. „Atât s-a putut”, vorba amfitrionului Exarhu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.