Sari la continut
alt

Oana Morarucheck icon

Oana Moraru este consultant educațional, fondatoarea școlii private Helikon, din Călărași, și creatoarea platformei Vocea Părinților. Are o experiență de 20 de ani în învățământ, unde a lucrat ca profesor de română și învățător.


Articole publicate check icon

articol audio
play icon mic icon Copil distras

La şcoală, copilul care nu se concentrează bine pare să aibă o vină a lui. Deşi cu toţii l-am bombardat, de mic, cu jucării supercolorate şi superfinisate, jingle-uri, butoane, sunete, animații, colecții şi serii de personaje, reclame, billboard-uri, staţii radio, tv, ambalaje, spectacole, filme, tablete, telefoane etc. Foto - Profimedia Images

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Copii jucându-se în curtea școlii

Părinții lor vor ACUM încredere, curaj, linişte interioară, stimă de sine şi rezilienţă pentru copii. Bat din picior cu îngrijorare. Nu au ei înşişi răbdare să treacă prin travaliul emoţiilor de mai sus, alături de copii. Nu există cale „către" decât „prin". Foto Profimedia Images

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Teme pentru acasă

De multe ori, în școlile noastre, nici măcar axa memorie-înțelegere-aplicare nu este completă, adică stadiul acela premergător momentului în care informația este și transformatoare, la nivel personal. Din prima axă se neglijează partea de aplicare, majoritatea profesorilor lăsând-o în seama copilului, încărcați cu prejudecata că e treaba lui să exerseze.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon copii citind

Imaginați-vă că fiecare dintre noi deținem o hartă mentală a realității, cu tot felul de noduri importante între informații, cu modele organizate de gândire, ca niște autostrăzi sofisticate, suspendate, intersectate, corespondente în bucle bine sistematizate, cu pasaje de trecere și reîntoarcere bine semnalizate, ușor de navigat și în viteză. Fiecare dintre noi ne străduim să menținem traficul minții fluid, cu metode de aerisire și deviere pe drumuri secundare, a transportatorilor de gânduri, idei, tentații, invitații, argumente, silogisme. (Foto: Laurence Mouton / PhotoAlto / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Femeie conducând

Acțiunile care eșuează au în spatele lor, de regulă, intenții neclare, neconștientizate, sau sentimente de neajuns, de insuficiență: vreau să arăt mai bine în ochii altora, vreau să câștig fiindcă sunt încă sărac, vreau să dovedesc părinților că pot, vreau să îmi construiesc o imagine mai bună, vreau să primesc iubire sau apreciere de la un altul, vreau să fiu fericit, vreau să fiu sănătos, pentru că îmi e frică de suferință, de viață. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Copil îngrijorat

Când copiii deschid, în sfârșit ochii, către aceste diferențe aducătoare de panici - dar absolut necesare distincțiilor pe care le face sistemul nostru de orientare - încep și anxietatea de performanță, și simțul inadecvării, și teama că vor rămâne singuri toată viața dacă nu-și găsesc rapid un prieten bun și, eventual, exclusiv. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Copii în curtea școlii - UK

Una dintre cele mai revelatoare lecţii a fost despre conflictele copiilor. Sâmburele lor este puterea fiecăruia de a-şi trasa limite personale în ochii celorlalți. Între copii asta se face discret, din priviri sau direct, impetuos - "Nu vreau eu şi basta!". (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult