Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Privații” au făcut front comun cu statul. Rețeaua Regina Maria, prin cele 3 laboratoare de biologie moleculară de care dispune, a procesat și până la 20% din testele efectuate zilnic în România

Asistentă în oglindă

Foto: Yuri Cortez /AFP/ Profimedia

Pandemia de coronavirus a lovit brusc, iar șocul resimțit mai întâi în sistemul de sănătate a reverberat apoi și în economie. Din fericire însă, după cum zicea și Yuval Harari, am avut de partea noastră în această luptă știința, înțelepciunea și comunitatea. Iar azi, lecțiile cele mai valoroase cu care rămânem din această experiență sunt importanța valorilor, responsabilitatea și solidaritatea.

Când lucrurile se schimbă total de la o zi la alta, când trebuie să iei decizii ce influențează viața a mii de oameni și când nu ai nicio vizibilitate asupra a cum va arăta viitorul, singura busolă care rămâne rezistentă și în vremuri de pandemie este cea a valorilor. Am avut norocul să fiu o persoană care își știe foarte bine valorile și să fac parte dintr-o echipă care a exersat de ani buni luarea deciziilor în concordanță cu valorile organizației. A fost singurul lucru stabil pe care am putut să mă bazez, fundamental pentru tot ce am făcut în perioada asta.

Ca parte a unei rețele private de sănătate, eu și colegii mei ne-am simțit responsabili și datori să fim cât mai aproape de linia întâi și să îi susținem pe cei care îngrijesc pacienți cu COVID-19. Am reinventat normalitatea când nimic nu a mai fost normal și am luat-o în fiecare zi de la capăt. Iar acum, rememorând, e încă vie energia primelor zile când am conștientizat că trebuie să redefinim aproape tot ce știam – și, în ciuda mărimii organizației, am reușit să ne adaptăm cu agilitate la noua realitate.

Incertitudinea inițială, pe care am recunoscut-o cu sinceritate, a făcut loc solidarității- în interiorul rețelei, dar și peste tot în jurul nostru, în rândul partenerilor, al colaboratorilor și furnizorilor. Oamenii s-au implicat imediat, au venit cu idei, cu propuneri, cu soluții. Faptul că am avut un mecanism de acțiune rapid, flexibil și coerent a adus un sentiment de încredere și stabilitate și ne-a permis să continuăm să fim performanți și, nu doar să asigurăm continuitatea activității, ci și să venim cu soluții relevante pentru sistemul medical, pentru pacienți și abonați. Am reușit astfel să implementăm în timp real măsuri extraordinare de siguranță în unitățile noastre medicale și am creat în timp record soluții, medicale sau de business, care să răspundă crizei. 

În această perioadă, când prioritățile guvernamentale s-au îndreptat către prevenție și protejarea sănătății populației, am preluat cu toții responsabilitatea sprijinirii măsurilor de aplatizare a curbei infecțiilor. Granițele dintre sisteme s-au estompat, iar „privații” au făcut front comun cu statul pentru a lupta împreună, în aceleași tranșee. Rețeaua REGINA MARIA, prin cele 3 laboratoare de biologie moleculară de care dispune, a procesat și până la 20% din testele efectuate zilnic în România. Simultan, am testat gratuit personalul medical din linia întâi, susținând testarea în peste 60 de spitale publice, precum și în centre de dializă, instituții și companii. Cred că aceste vremuri au demonstrat, fără echivoc, că parteneriatul public-privat nu doar că funcționează, dar e și benefic pentru pacienți, și, în plus, că medicina online poate deveni realitate și în România.

În același timp, am fost impresionat de comunitatea care s-a coagulat în jurul nostru, de prietenii și partenerii noștri care au dat dovadă de o incredibilă solidaritate. Cu ajutorul donațiilor private am reușit să suplimentăm măsuri importante, precum dublarea capacității de testare gratuită. Și tot cu ajutorul lor a fost posibil să sporim contribuția noastră la bunul mers al economiei și să susținem, la rândul nostru, afacerile mici și mijlocii în momente în care prioritățile financiare ale acestora s-au schimbat pe nepregătite. A fost o mare satisfacție pentru noi să putem prelua o parte din presiunea uriașă la nivel macro, iar acum, cu toată precauția care se cuvine, am un sentiment de optimism și de încredere în comunitate.

Anul acesta este un an aniversar pentru noi – Rețeaua de sănătate REGINA MARIA împlinește 25 de ani. Dar, nu îl putem petrece bucuroși, așa cum planificaserăm la începutul anului. Anul acesta vom sărbători prin și mai multă muncă, prin eforturi suplimentare, prin depășirea zilnică a unor limite pe care ni le redefinim de fiecare dată. Anul acesta, bucuria noastră va fi sinonimă cu sentimentul contribuției la clădirea unui viitor mai bun, bazat pe lecțiile trecutului și pe reușitele din prezent. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult