Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Valorile definesc identitatea

Regina Maria

Foto: Guliver Getty Images

Numele meu este Fady Chreih. Cu toate că m-am născut aici, sunt deseori întrebat dacă vorbesc limba română.

Pentru mine România este casa în care mi-am petrecut copilăria și din care nu-mi imaginez că voi pleca vreodată. Un loc și o lume în care am crezut și cred enorm de mult.

Se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire și, ca la orice aniversare, istoria și povestea României invită la reflecție. Poate veți spune că titlul e unul greu de acceptat, având în vedere istoria zbuciumată (de odinioară, dar și foarte recentă) a ultimului secol românesc. Dar sunt ferm convins că România a înregistrat progrese semnificative și va continua să o facă, într-un ritm pe care și noi, locuitorii țării, îl dictăm. Dacă România a evoluat, dacă progresează sau stagnează, acesta este meritul și responsabilitatea noastră, a tuturor.

Cum ne dorim să fie România peste încă 100 de ani? Pare ireală o astfel de întrebare, atât de distantă când totul în jurul nostru este despre acum. Și înainte de a ne aventura în strategii de țară, discuții geo politice sau teorii ale conspirațiilor mondiale, trebuie să vorbim mai mult despre identitatea și valorile în care credem. Să descoperim ce ne ține împreună, ce ne defineste și ne ghidează, care este baza pe care putem construi următorii 100 de ani.

Marea Unire a fost realizată de un grup de oameni extrem de convinși că fac cel mai bun demers, dincolo de diferențe, divergențe și interese meschine, un grup de oameni care au reușit să dialogheze, să creeze punți de comunicare și să adere la un obiectiv comun. Să nu uităm ce diferențe culturale majore erau între provincii. Iar contextul istoric și politic nu era deloc favorabil unei uniri a provinciilor românești. Fără hotărârea și curajul unor oameni din fiecare provincie, unirea ar fi devenit, probabil, imposibil de oficializat după Primul Război Mondial.

În business, cultura organizațională va dicta întotdeauna succesul execuției unei strategii. Dacă fiecare dintre noi își definește valorile personale, apoi valorile familiei și după valorile comunității din care face parte, vom ajunge destul de repede să avem o identitate națională. Căci valorile se văd (sau nu) și în marile gesturi, dar și în lucrurile mărunte – toate definind, în fond, cum ne purtăm cu semenii noștri.

Iar pentru că lucrez la o companie care poartă numele Reginei Maria, vă voi da chiar exemplul ei. Avea doar 17 ani când s-a căsătorit cu Principele Ferdinand și a devenit, astfel, Regina unei țări din Europa de Est, ea fiind descendenta familiilor regale britanice și ruse. Având în vedere originea sa, cel puțin cosmopolită, ar fi putut alege să stea cât mai departe de România, țara sa adoptivă, să nu se implice în soarta sa, să nu se implice în viața politică. Dar Regina Maria a ales exact contrariul - cu binecuvântarea lui Carol I și a lui Ferdinand, a fost unul dintre cei mai abili reprezentanți ai României, a fost figura centrală în negocierile de la Paris și, datorită ei, unirea de la 1 decembrie 1918 a fost cu adevărat recunoscută de marile puteri ale lumii. După cum spunea generalul Mordaq, șeful de cabinet militar al primului-ministru francez după conferința de pace de la Paris, „ea era adevăratul bărbat al familiei regale române”.

Povestea ei poate fi un exemplu pentru noi toți, deoarece ilustrează diferența dintre a sta deoparte, a fi indiferent și a alege să te implici. Chiar dacă este dificil să te implici, să împingi bolovanul la deal, să ții piept mentalităților contrare, satisfacția poate fi și ea infinit mai mare.

M-am născut aici și am ales să rămân aici, să îmi cresc copiii în România. Pentru că eu consider că România poate fi țara pe care ne-o dorim cu toții, dacă într-adevăr ne pasă. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ce inseamna all Romaniei? asa primita la New York Regina Maria a Romaniei
  • Like 0
 • E evident faptul ca -desi functionati la o companie ce poarta numele Reginei Maria-si sustineti ca sunteti ca sunteti nascut aici,nu prea sunteti la curent cu adevarul in ceea ce o priveste pe Majestatea Sa.Declarat ferm ca "având în vedere originea sa, cel puțin cosmopolită".Poate ca trebuia mai intai sa consultati definitia data de DEXOnline acestui termen.
  "cosmopolít, ~ă [At: KOGĂLNICEANU, ap. DA ms / Pl: ~iți, ~e / E: fr cosmopolite] 1-2 smf, a (Înv) (Persoană) lipsită de sentiment patriotic. 3-4 smf, a (Persoană) care admiră tot ce este străin țării sale. 5 a (Înv) Pestriț, provenit din amestecul mai multor naționalități. 6-13 smf, a (Persoană) care se manifestă în sensul cosmopolitismului (1-4). 14-21 smf, a (Persoană) care susține cosmopolitismul (1-4). 22 a Care aparține mai multor culturi. 23 a Care este comun mai multor țări sau tuturor țărilor Si: universal. 24-27 a Referitor la cosmopolitism (1-4). 28-31 a Care aparține cosmopolitismului (1-4)".
  1.Persoana lipsita de sentiment patriotic.Serios??
  2.Persoana ce admira tot ce e strain tarii sale?Pai Majestatea Sa s-a declarat romanca si a facut din purtarea iiei romanesti mai mult decat un obicei,cum puta admira tot ce e strain?
  3.Pestrit,provine din mai multe nationalitati?Doar 2,engleza si rusa.
  4.Se manifesta in sensul c.?
  Poate ca ar fi bine sa va mai documentati un pic cand spuneti ca Regina Maria s-a implicat in viata Romaniei cu binecuvântarea lui Carol I și a lui Ferdinand.Cei doi s-au opus din rasputeri intrarii Romaniei in razboi alaturi de Anglia si Franta.
  P.S.Sper ca nu va veti preta la a va folosi de numele d-voastra si veti insinua islamofobia.Va rog sa va abtineti de la acest gen de metode de 3 parale.faptul ca aveti prenumele si numele care il aveti nu are nimic cu necunoasterea intelesului unui cuvant.
  • Like 0
 • Da, domnule, Queen of the Desert called Romania...caa....Madam Tom Cruise....Nicole, Gertrude, ce mai...unde ai avut o femeie „bărbată” s-a și construit ceva.
  Ce contrast, cu mădămiorițele astea de prim plan actual românesc...
  E foarte adevărat însă...chestia cu testosteronul sau ceva...unde femeia e manager, s-a făcut, nu e de perfecțiune, dar e mult mai multă echitate.
  Mama din ele, nu?...mamașșa Terra.
  • Like 0
 • Bine punctat, daca intr-adevar ne pasa.
  • Like 0
  • @
   Partea cu......va las pe voi desteptii balkanilor sa va faceti iernile voastre, ca aveti paduri si gaze multe...! :))) intra in conflict cu propria declaratie ...mie-mi pasa, if you catch my drift.
   • Like 0
 • Ce lecție de patriotism! Mulțumesc pentru articol domnule Fady!
  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult