Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Proclamația România 2017+” și protestul meu. Nu credeam să ajung vreodată sa strig, ca timișorean, „București, luptă București!”

Protest Timișoara

Foto: Inquam Photos/ Cornel Putan Alin

Ce se vede zilele astea în Piața Operei din Timișoara este, din punctul meu de vedere, un miracol, la care nu credeam că o să asist vreodată. Lumea se adună deja de două săptămâni aproape neîntrerupt în centrul orașului pentru a protesta împotriva corupției și, în special, împotriva lui Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Sorin Grindeanu (fiul orașului). Poate nu întâmplător, s-a născut în aceste zile, tot la Timișoara, a doua proclamație de după Revoluție, numită „Proclamația România 2017+” pe care o redau integral mai jos:

Proclamația România 2017+

Când statul de drept este în pericol, avem datoria să îl apăram!

Prin adoptarea unor acte normative arbitrare și contrare intereselor cetățenilor este evident că acest guvern este ostil statului de drept.

Pentru a-l putea apăra, legea trebuie să ne permită, nouă, cetățenilor, să intervenim în mod legitim în procesul decizional.

Vrem:

1. Nici un guvern, indiferent de coloratura politică, să nu mai repete vreodată Ordonanța 13".

2. Transparența în administrație prin e-guvernare.

3. Avocatul poporului să fie ales direct de cetățeni.

4. Cetățenii să poată sesiza direct Curtea Constituțională.

5. Depolitizarea funcțiilor politice și ocuparea lor prin concurs.

6. Membrii guvernului să nu fie și parlamentari.

7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a guvernanților.

8. Fără penali în demnitățile și funcțiile publice.

Punerea în practică a acestor puncte: referendum.

8 februarie 2017

Cred că Timișoara mea dragă s-a trezit din amorțeală și nu mai vrea să plece capul. Concetățenii mei s-au săturat să fie mințiți și furați de către politicienii fără scrupule. Am văzut că dacă ramânem uniți și menținem presiunea asupra politicienilor putem avea câștig de cauză. În zilele „fierbinți” de după infama OUG 13 pe mulți dintre cei prezenți în Piața Operei îi încerca un sentiment de disperare și de resemnare. Credeau că nu putem avea sorți de izbândă. Cu cei cu care vorbeam încercam să îi incurajez și să le aduc aminte că, dacă 30.000 de oameni au reușit să facă un prim ministru să-și dea demisia, atunci câteva sute de mii din toată țara nu puteau fi ignorate la nesfârșit. În momentul când s-a dat prin portavoce vestea că guvernul a cedat și retrage ordonanța, a fost ceva inimaginabil. Strigătul de bucurie a zeci de mii de persoane la unison este ceva ce merita experimentat măcar o dată în viață.

Corupții practică un război de uzură și s-au baricadat în „tranșee”. Avem nevoie de perseverență. Un lucru este foarte clar pentru toata lumea care iese în continuare în Piața Operei din Timișoara: Dragnea & Co sunt încolțiți și nu au varianta de scăpare de pușcărie decât prin niste legi „tailor made”. Așa că ei nu au altă soluție. Oamenii au înțeles curând că Dragnea&Co sunt dispuși să dea foc țării, să îngroape propriul partid, doar ca sa scape de pușcărie și cu averile intacte. Orice pas înapoi acum din partea Pieței e o gură de oxigen dată acestor politicieni.

Este deja de notorietate scepticismul bănățenilor când vine vorba de bucureșteni. De aceea, când am auzit pentru prima data scandându-se în Timișoara „Bucuresti, luptă București” am simțit că trăiesc un moment istoric. Liviu Dragnea a reușit performanța să ne facă să trecem peste toate aceste lucruri mărunte și să ne unească. Noi ieșim la protest de fiecare dată pentru a-i sustine pe ei, cei din Piața Victoriei din Capitală. Acolo este cea mai mare vizibilitate, acolo sunt toate televiziunile străine. Degeaba ieșim în Timișoara 40.000 de oameni dacă în fața Guvernului nu este nimeni. Când am văzut pe Facebook poza aceea cu 300.000 de luminițe în Piața Victoriei, am simțit pentru prima dată în viața mea că sunt mândru că sunt român.

În sfărșit, lumea s-a trezit! Au trecut 27 de ani de la căderea lui Ceaușescu și parcă abia acum începem să respirăm cu adevărat aerul curat al democrației și libertății. Vedem politicienii în derută pentru că nu înteleg foarte clar ce se întâmplă în aceste zile. Probabil Liviu Dragnea și PSD-ul s-au gândit că după alegeri vor urma 4 ani în care poporul complice nu-i va deranja. Lucrul pe care trebuie să îl învețe este că nouă deja începe să ne placă să ieșim la proteste. Noi nu o vedem ca pe o corvoadă, ci ca pe o datorie civică. Socializăm, viralizam mesaje și pancarte pe Facebook, ne cunoaștem. Chiar dacă începem să resimțim un pic oboseala, este datoria noastra să facem curat în țară, iar asta ne dă o energie care nu se va termina prea curând. Vom demonstra pașnic, cum am făcut-o și până acum. Cum spuneam în articolul trecut, cred că vina majoră pentru situația în care se află țara în acest moment aparține generației mele, 35-45 ani, lucru care probabil ne-a creat și un sentiment de vinovăție. Nu mai este cazul acum, ne-am trezit, vrem sa trăim într-o țară curată și nu cred că protestele vor înceta prea curând.

Aș vrea să remarc felul în care au acționat în fiecare seară Poliția și Jandarmeria, în special. Nu degeaba s-a strigat în piață „Jandarmeria, Jos palaria”!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Exista si sursa acestei proclamații? O petiție online care poate fi semnata si distribuita ?
    • Like 1
  • Imi iubesc Tara si neamul Romanesc!
    • Like 1
  • In ,primul rand buna seara,vreau sa va multumesc pentru ca pot face parte din Republica.ro.Ar trbuie urgent referendum ,asa nu_i putem da jos din fotolile lor comode .Sunt mandra ca sunt romanca.
    • Like 0
  • Proclamația de la Timişoara 2017 ar putea constitui subiectul referendumului despre corupție. Cred că acoperă toate zonele "fierbinți".
    • Like 3
  • Raul check icon
    Felicitari pentru articol! Autorul a subliniat corect ceea ce s-a intamplat cand am strigat pentru a sustine protestatarii din Bucuresti. Apoi, cred ca in aceasta lupta, ceea ce simtim ne leaga mai mult decat si-ar fi dorit orice politician penal. Indiferent de partid. Sigur ca exista comentarii care aduc injurii si ironizeaza articolul. Insa prefer sa le ignor, promoveaza niste idei meschine rostite de indivizi limitati. Prin urmare, keep fighting...se clatina colosul GrinDragnea.
    • Like 1
  • Titlul articolului pare din start scris de un taran tractorist.Adica nu inteleg de ce un timisoarean nu ar fi putut sa strige "lupta Bucuresti"?Ce era asa rau despre Buc? Sincer nu vad nicio diferenta intre vaslui, buc sau tm, desi acum dupa titlul articolului acum as putea sa spun ca TM e un oras plin de tarani tractoristi.
    • Like 1
    • @ Adrian Cretu
      Ion check icon
      Pai in Bucuresti-Ilfov este locul din buletin al mafiei de la conducerea Romaniei. Sudul mafiotizat de PSD este suprareprezentat in conducerea statului. Noroc ca bucurestiul este centru Universitar. E greu sa ai asteptari mari de la unii ce au drept primar pe doamna Pandele.
      • Like 1
    • @ Ion
      De asta imi dispare mereu portofelul in autobuz in Tm? pt ca e civilizatie? si de asta nu mai aveti centru vechi locuit legal?:))
      • Like 1
    • @ Adrian Cretu
      Glad check icon
      Stimate Domn, inainte de a incepe un dialog referitor la diferentele care inca exista intre Bucuresti vs. Timisoara + Cluj, va rog sa faceti tabula rasa cu istoriografia romaneasca din ultimul secol jumatate si sa va informati OBIECTIV cu privire la urmatoarele subiecte: opiniile politice ale lui Franz Ferdinand de Austria; AC Popovici; Wilson, Presedinte SUA; Clemenceau; Adunarea de la Alba Iulia din 1918 (stiu, nu existau autobuze din Teleorman pe atunci, dar circulau la greu carute din comitatele invecinate ...); General Bandholz; Tratatele de la Versailles si Trianon; I.C. Bratianu ("... vreau Ardealul, dar fara ardeleni..."); dezamagirile crunte ale lui Iuliu Maniu; prefectii + primarii + politistii olteni/regateni/moldoveni plantati cu forta in Transilvania + Moldova de peste Prut. In momentul in care ajungem pe acelasi palier de volume si documente citite, va rog sa va exprimati opiniile in mod echilibrat. Ca un corolar, locuitorii din Banat se simt in primul rand banateni, si de-abia apoi romani, la fel locuitorii din Transilvania (nu este neaparat opinia mea, eu sunt doar purtatorul cuvantului statistic al strazii, probabil ca as fi si inculpat penal pentru subminarea Constitutiei in vigoare, daca as exprima asa ceva in nume propriu). In secolul XIX a fost marea dilema, Grossdeuschland sau Kleindeutschland ? Adica, unificarea statelor germane intro singura natiune, Germania, cu sau fara Austria Habsburgica ? In 1918, cred ca s-ar fi impus aceeasi discutie, Grossrumänien sau Kleinrumänien ...
      • Like 0
  • Susțin toate punctele noii proclamații de la Timișoara, mai puțin punctul 3. Avocatul Poporului nu trebuie să fie ales de popor, ci dintre și de magistrați. El nu este "al poporului" pentru că e popular. În acea funcție trebuie să fie un om cu priceperea și sistemul de valori al unui magistrat, care să nu fie și să nu fi fost afiliat politic. Aceste calități ar trebui să fie respectate și de către toți membrii Curții Constituționale, nu cum e acum.

    Merită să luăm în considerare și faptul că șansele ca acestă proclamație să fie respinsă cresc, pe măsură ce numărul punctelor crește. De ce ? Pentru că acele măsuri vor viza mai mulți oameni din acualele structuri de putere, care se vor opune. Cu cât sunt mai mulți cu atât rezistența va fi mai mare. De aceea poate ar fi bine ca în prima fază să ne concentram pe retragerea abilității Guvernului de a mai da ordonanțe de urgență.

    Apoi putem insista pe următoarele puncte:

    5. Depolitizarea funcțiilor publice ( am înlocuit, era "politice" și nu avea sens) și ocuparea lor prin concurs.

    6. Membrii guvernului să nu fie și parlamentari.

    7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a guvernanților.

    8. Fără penali în demnitățile și funcțiile publice.

    Dacă vom reuși adoptarea acestor măsuri, restul cred că vor veni de la sine.

    E doar o opinie.
    • Like 1
  • check icon
    DAAAAA! Asta este ! Ceea ce vedem acum este expresia coagularii unei constiinte de neam , foarte puternice . Sunt aproape in fiecare seara in Piata Victoriei, si simt determinarea oameniilor, NU SE MAI POATE ASA ! Aceste proteste se vor incheia doar cand va avea loc o schimbare majora in Guvern , iar pentru liviu dragnea nu exista alta iesire decat intrarea in Puscarie . Sentinta lui din primul dosar este valabila , este valabil semanta si asumata . In cel de al doilea dosar asa dupa cum ati vazut in presa exista dovezi directe (inregistrariile audio facute cu mandat) care arata ca a incalcat legea.
    Revolutia m-a prins pe straziile oraselor Sebes si Alba Iulia, orase care s-au ridicat inainte de fuga lui Ceasca..., am inceput cu entuziasm o viata noua..., am particiapat la fenomenul de protest si razvratire a oamenilor. A fost mult mai greu dar am reusit. Din pacate au fost victime fara rost.
    Astazi lumea este la fel de determinata, motivarea este evidenta, suntem de partea corecta , sunt multe orase care se ridica in acelasi timp. DAR AICI la BUCURESTIUL trebuie sa fie varful de lance .
    Am calatorit in peste 80 de tari raspandite in 4 continente , am muncit si am studiat afara, ...am avut regrete in multe momente ca nu am ramas in alta tara mai civilizata mai ales cand ai nostri o luau razna, mineriade, privatizari catre rusi , retrocedari de zeci de milioane de euro , autostrazi de miliarde de euro ...
    dar acum cand vad ce fel de oameni sunt in piata , si ce legatura exista intre ei , sunt bucuros tare ca nu am plecat de tot..si mai ales ca neamul meu da inca o lupta nobila in timpul vietii mele . HAI FRATILOR ! Dreptatea este de partea noastra! TREBUIE SA INVINGEM ! SUNTEM CONDAMNATI SA INVINGEM Raul, Minciuna, hotia!
    REZISTAM PANA LA CAPAT!
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult