Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

„Revoluția culturală americană” se răspândește în lume. Generația neomarxistă a schimbat lozinca luptei de clasă, cu cea a luptei de rasă

Motto: Nimic nu este mai incorect decât judecarea oamenilor din trecut bazată pe ideile și standardurile morale ale prezentului (Denys Arthur Whinstanley)

Marea Revoluție Culturală a Proletariatului, inițiată de Mao Zedong și de radicalii din partidul comunist chinez, a durat 10 ani (1966-1976) și a lăsat în urmă imense distrugeri și sute de mii (până la 20 de milioane) de victime nevinovate.

A fost o imensă manipulare a populației, prostită că era nevoie de excluderea rămășițelor burgheze care infectaseră partidul și de reinstalarea fermă a maoismului, ca linie ideologică unică.

Și pentru asta biblioteci întregi au fost arse, statui antice au fost distruse, muzee au fost vandalizate. Pentru vina scornită că ele „mențineau influența trecutului și a ideile burgheze".

La fel de distrugătoare pentru cultură, tradiții istorice și opere de artă au fost revoluția rusă (1917), revoluția khmerilor roșii din Cambodgia (1975-1979), instalarea la putere a talibanilor în Afganistan (1996-2001), războaiele civile din Croația (1991-1995) și Kosovo (1980), barbara organizație a „statului islamic " ISIS (1999-2019) și jafurile devastatoare ale muzeelor naționale din Irak, după îndepărtarea regimului Saddam Hussein de către armata americană (2003).

Valul de proteste din multe orașe americane, căruia i s-a dat recent numele de „rebeliunea George Floyd" a fost asociat cu violențe, jefuirea magazinelor, distrugeri, atacarea polițiștilor și omoruri.

Și cu o înverșunată dorință de distrugere a monumentelor, un adevărat război civil al statuilor.

Fără multă logică pentru originea manifestațiilor de protest, participanții care par să fie motivați de întreținerea și amplificarea haosului, au trecut la identificarea și distrugerea monumentelor unor personalități istorice legate, într-un fel sau altul, de sclavia africanilor aduși în țară cu începere din anul 1619.

Este o listă lungă cea a monumentelor din Statele Unite care au fost, sau urmează să fie, îndepărtate, așa cum sunt monumentelor armatelor confederate din Birmingham AL, Bentonville AR, Athens GA, Norfolk VA, Jacksonville FL, Fort Worth TX și statuile generalului Robert E. Lee (comandantul suprem al trupelor confederate din războiul civil) din Richmond VA, Montgomery AL, sau Fort Myers FL.

Furia iconoclastă s-a abătut însă și asupra lui Cristofor Columb, ale cărui statui din Boston MA, Richmond VA, Camden NJ și Wilmington DE au fost sau urmează să fie îndepărtate. În alte locuri, au fost vandalizate statui ale lui Wolfgang Amadeus Mozart sau Leonardo Da Vinci.

N-a scăpat nici Mathis Baldwin, politician, filantrop și dedicat aboliționist, a cărei statuie a fost demolată de furia oarbă a protestatarilor ignoranți din Philadelphia.

La fel s-a întâmplat cu monumentul lui Mahatma Gandhi din Washington D.C.

Fără nici o justificare, bustul președintelui Abraham Lincoln, cel care și-a dat viața pentru eliberarea negrilor din sclavie, a fost vandalizat și incendiat în Chicago, statul Illinois.


Mai mulți membri de culoare din congres au cerut desființarea muzeelor naționale Jefferson și Washington din capitală, pentru vina acestora de a fi fost proprietari de sclavi, iar Nancy Pelosi, lidera majorității democrate din camera reprezentanților, a cerut ca 11 statui să fie îndepărtate din incinta Capitoliului.

În Marea Britanie au fost îndepărtate statuile lui Edward Colston (Bristol) și ale lui Robert Milligan, Thomas Guy și Robert Clayton din Londra, iar statuia lui Winston Churchill a fost vandalizată.

Statuie Churchill

În orașul Hamilton din Noua Zeelandă a fost îndepărtată statuia lui John Fane Charles Hamilton, iar în orașul Ekeren din Belgia cea a regelui Leopold II.

Au fost desființate plăci comemorative și au fost (și vor urma și mai multe) schimbări de denumiri de străzi, școli, universități, instituții și orașe.

Rebeliunea George Floyd a înfățișat lumii un comportament violent și barbar nemaivăzut demult.

Scenele de violență necontrolată din nopțile orașelor Minneapolis și New York ne-au reamintit de intervențiile batalioanelor de atac germane și ale fasciilor italiene din anii '30, ca și de mineriadele bucureștene din anii '90.

Devastările, rănirile sau uciderea oamenilor, unii ofițeri de poliție, alții manifestanți civili, iar mai târziu ocuparea unei părți a centrului din orașul Seattle, statul Washington, sunt acte de anarhie, în fața cărora și forțele de ordine și conducerea politică au arătat doar o capacitate limitată de a controla situația.

Teoria luptei de clasă, elaborată de Karl Marx (1818-1883) și îmbrățișată de părintele anarhiei Mihail Bakunin (1814-1876), explica logica revoluției socialiste prin conflictul de neîmpăcat dintre clasa proprietarilor bogați și clasa muncitoare exploatată.

În istoria recentă a Statelor Unite, clasa muncitoare nu mai seamănă deloc cu proletariatul descris de Marx și apare că ea s-a modificat în sensul unei clase de mjloc, interesată de ordinea socială, de progres și de bunăstare.

Nefiind exploatată, clasa muncitoare americană nu are atracție pentru greve și revoluții.

Nu prin muncitorii și fermierii de azi ar putea obține victorii adepții socialismului și ei au înțeles asta de ceva vreme.

Ca urmare, generația neomarxistă, la fel de dornică de proteste sociale și dezorganizare anarhică ca și strămoșii lor din secolul XIX, a schimbat lozinca luptei de clasă, cu cea a luptei de rasă.

Aceasta este ce vedem în viața politică americană din ultimele săptămâni, unde socialismul a intrat în congres și în conducerea orașelor, a ajuns să controleze cea mai mare parte a universităților și a mediei și recurge la provocarea și întreținerea unor acte pentru care ațâță și mobilizează minoritățile și tineretul.

Așa cum remarcă Valentin Naumescu, bipolarismul ideologic al societăților occidentale a crescut în intensitate, tonalitate și virulență și ciocnirea extremelor este iminentă.

Și de mai mulți ani am identificat țintele vizate de curentul socialist al secolului XXI: religia (mai ales creștină), familia (prin promovarea „preferințelor sexuale non-hetero" și inducerea confuziei în definirea genurilor), capitalismul, ordinea socială, gândirea (prin campania susținută pentru intoducerea corectitudinii politice), dreptul de liberă expresie, valorile tradiționale, patriotismul și trecutul istoric.

Războiul statuilor sau interzicerea filmelor Pe aripile vântului și Să ucizi o pasăre cântătoare ca și a cărții Aventurile lui Huckleberry Finn sunt elemente ale revoluției culturale socialiste, care au scopul de a modifica societatea contemporană prin rescrierea istoriei.

Dar sunt profund nedrepte și de o neiertată ignoranță.

Și astfel de măsuri contribuie la răspândirea confuziei despre asumarea reponsabilității.

Cazurile nefericite, cum a fost și cel care a dus la moartea lui George Floyd, trebuie rezolvate prin pedepsirea vinovatului sau vinovaților, nu prin devastarea orașelor și dărâmarea statuilor.

Așa cum spunea Ronald Reagan: „Trebuie să respingem idea că, oridecâte ori este călcată legea, vina este a societății, nu a individului care a comis fapta. Este timpul să restaurăm principiul că fiecare individ trebuie să dea socoteală pentru faptele lui.” 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Excelentă analiză. Cred că toate aceste probleme nu ar fi apărut sau,în orice caz,nu cu aceeași intensitate,dacă în ultima jumătate de secol nu s-ar fi produs acea extraordinară polarizare socială despre care vorbesc economiștii și dacă ar fi fost puse în practică politici concrete pentru eliminarea reală a segregării rasiale care persistă încă în Statele unite.
    • Like 0
  • domnul Martin Martin este membru al grupului de rugăciune din parlament cumva? un articol lipsit de creativitate, banal și anost în rostogolirea aceluiași clișeu deja obosit, "neomarxist" în sus, apoi în jos, cu citate din reagan, un fel de trump ceva mai rafinat, unul dintre promotorii violenței instituționale...supărat că există corectitudinea politică și trebuie să fie atent la vorbe...păcat Republica, sper că nu deveniți un mic bastion al cpf...
    • Like 1
  • Cri check icon
    Se pare ca mentalitatea comunista a distrugerii simbolurilor istorice ale trecutului transcede si istoria, si granitele, si diversele generatii si rase de oameni, din Rusia pana in America.
    Comunistii au distrus bisericile, kmerii rosii ai distrus AngKor, Mao a distrus simbolurile religioase ale budismului, iar ISIS a daramat capodopere statuare ale antichitatii in Irak si Siria. La randul lor, nazistii au ars cartile scriitorilor considerati ostili regimului.
    In America anului de gratie 2020, schizofrenia totalitarismului si intolerantei se manifesta sub forma "luptei impotriva rasismului", desi rasismul, ca doctrina sociala si politica, a disparut de mult, iar numerosi negri din SUA sunt astazi generali de armata, doctori, judecatori, politisti, profesori universitari, iar pana de curand, la Casa Alba americanii au avut un presedinte negru.
    In numele scaviei negrilor, petrecuta cu sute de ani in urma, negrii de astazi vor sa se razbune pe urmasii albilor care i-au adus pe negri din Africa in America, folosindu-i ca sclavi.
    Au fost insa si destui albi maltratati sau chiar ucisi de brutalitatea politiei americane, fara ca vreun negru sa iasa in strada si sa zbiere in apararea albilor victime ale politiei.
    Este curios ca, in ultima suta de ani, desi negrii se vaicareau de discriminarile rasiale, niciun negru nu a parasit America. Se poate deduce ca America, fie ea si rasista, a fost mai buna pentru negri decat tarile lor de origine din Africa....







    • Like 1
  • Statuia lui Churchill e la absolut orice manifestație împotriva guvernului vandalizată.
    Și da, a fost un rasist. Și sa fim serioși nu punem statui cu Hitler in orașe dar punem cu Leopoldina care a ucis milioane de vieți.
    • Like 0
  • absolut dezamagitor astazi Republica.RO, acest articol este de toata jena, contine falsuri, aberatii, rasism si ura nejustificata pentru minoritati sexuale, va recomand cu caldura sa il eliberati pe nea martin din functie, e dezgustator.
    https://www.youtube.com/watch?v=t_ASXEA0yZY
    • Like 3
    • @ Daniel Tudor
      HMG check icon
      Stimabile, vezi că autorul face referire la statuia lui Lincoln din Chicago, nu din Washington DC, cum zice dl. din clipul spre care faci trimitere
      • Like 1
    • @ Daniel Tudor
      Amice....era vorba, unde e rasism?E o analiza din punctul lui de vedere.Da, asta e momentul.Iar minoritatile sexuale au deveni agasante .Stim ,exista , sa fie sanatosi si sa faca ce vor.Nu-i mai baga nimeni la parnaie, se pot casatori in anumite tari,au dreptui , stanguri, etc.Au mega parada la Berlin si pe unde o mai fi , Pot ( si o fac) sa-si bage pene pa unde vor...e fix pielea de pe ...stii vorba.Nu asta e problema majora a umanitatii in momentul asta.Uitatul in ochiul maro.Nici macar minora.Ca sa fim corecti e o problema de kaka.In contextul actual mai ales.Care sunt falsurile din articol?Clar.Ca sa stim.
      • Like 0
  • America ii o tara occidentala , deci se presupune ca sunt sanse egale in viata. Daca ai vrea , ai reusii. Atunci vreau o explicatie de ce majoritatea puscariasilor sunt negrii? Cum de nu reusesc in viata? Cine ii opreste sa aiba un job? Cam la fel si in Romania , cati tigani au job , cati tigani incalca legea? Nu ii rasism asta , ci observatii. Nu cred ca in Romania sau in SUA te discrimineaza cineva daca iti vezi de treaba , cel putin nu in asa fel incat sa iti afecteze viata. Asa ii in 99,99% din cazuri. Negri din SUA ar trb sa fie revoltati pe ceilanti negrii care incalca legea. Eu nu sunt suparat ca strainii ne privesc circumspect , pt ca au de ce , la cate au facut romanii in stainatate , eu urasc romanii care incalca legea , deoarece din cauza lor suntem rau vazuti. Nu fara motiv suntem vazuti ca tara hotilor si curvelor. Asa ca sa nu dam vina pe altii cum ne vad ci sa incercam sa indreptam comunitatea in care traim cum ar trb si negrii din SUA sa incerce sa contruiasca ceva in timp decat sa arete cu degetul.
    • Like 5
  • Valentin check icon
    Din păcate mulţi ar trebui să asculte sfaturile unui om extraordinar, actor genial, educat şi foarte profund în gândire: Morgan Freeman. Găsiţi pe Youtube multe luări de poziţie în această problemă.
    • Like 2
  • Nu este o noutate, s-a mai intamplat. E un deja-vu. In anii '60 pe un fond asemanator, o criza (razboiul din Vietnam atunci) si un incident oarecare (uciderea unui sofer de taxi), venit insa dupa o lunga lista de evenimente disturbatoare, inclusiv alte manifestari asemanatoare, au avut loc rebeliuni in America (Newark, 1967) care au reverberat in Europa si aveau sa duca la evenimentele din mai 1968 si sa cunoasca o recrudescenta a extremismului de stanga in anii '70 si chiar '80. Cele mai celebre organizatii teroriste aparute atunci au fost (chiar sunt, in unele cazuri) Armata Republicana Irlandeza (e drept, aici exista si o componenta nationala importanta, deci IRA nu e de un stangism pur), Brigazile Rosii italiene, Banda Baader-Meinhof (Germania), dar si Actiunea Directa franceza, grupul maoist spaniol "1 Octombrie" si altele din Belgia, Grecia, Portugalia, Turcia, o varietate incredibila de astfel de organizatii. Asa ca poate exista premise pentru a ne astepta la o continuare identica a evenimentelor. Stiti cum se spune "cine nu invata din istorie risca sa o repete".
    • Like 1
  • Filbert check icon
    Nea Martine, la urmatoare vizita in tara sa te opresti in Piata Scinteii sa depui o coroana la statuia lu' lenin ca ne ocupam chiar acum sa o punem la loc. Te asteptam si la Brasov ca sa-i redam numele cu adevarat maret, 'Orasul stalin'.
    • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    "Și de mai mulți ani am identificat țintele vizate de curentul socialist al secolului XXI: religia (mai ales creștină), familia (prin promovarea „preferințelor sexuale non-hetero" și inducerea confuziei în definirea genurilor), capitalismul, ordinea socială, gândirea (prin campania susținută pentru intoducerea corectitudinii politice), dreptul de liberă expresie, valorile tradiționale, patriotismul și trecutul istoric." Nu că n-am ști. Dar zău, parcă ar fi Dragnea cu a lui propagandă anti-europeană! Știm foarte bine. Atâta că nu-i cazul să vedem neo-marxiști după fiecare colț.
    Mai punem frustrările perioadei corona, nemulțumirea față de administrația Trump, cultura din păcate cu mari lacune a americanilor. Comunisto-fobia plus reprezentările romantice, vezi tinerii cu tricouri cu Che Guevara a alimentat se pare, tentația fructului oprit. Îi ard cu rasa, în realitate nemulțumirile sunt altele. A nu se uita, orice val social constituit pe premise false, se sparge odată.
    Și ca o răzbunare a istoriei, amestecul american în alte state a avut consecința directă constituirea ISIS care ce să vezi, au distrus la greu monumente, pricinuind pierderi ireparabile. Acum dau ei înșiși jos statui....
    • Like 1
    • @ Delia MC
      Paul check icon
      Ma îndoiesc ca Martin știe ce-i ăla socialism și cum se deosebește de liberalism pana și la nivel de Wikipedia. Dumnealui exersează ocupația favorita a habarnistilor, anume datul cu părerea - pe fondul unor idei putine dar fixe de care e convins in mod absolut. Talmeș-balmeșul asta de pseudo cunoștințe și opinii reușește totuși uneori sa convingă și alte persoane in esența bine intenționate, însă mai puțin informate și care ii recunosc autorului autoritatea pe baza faptului ca nu înțeleg prea bine despre ce perorează, dar suna convingător.
      • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult