Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„România - stare de catastrofă”: Când prostia oamenilor nu e depășită decât de prostia instituțiilor

Certificat verde european

Foto: Getty Images

Morții nu sunt numere! Sunt drame, sunt copii rămași fără părinți, sunt părinți rămași fără copii, sunt oameni rămași fără prieteni, sunt iubiri frânte, sunt visuri spulberate, sunt vieți distruse iremediabil.

România se află în fața unui paradox macabru: țara unde toți locuitorii sunt specialiști în virusologie și în dezinformări a ajuns pe primul loc în lume la numărul de decese cauzate de dezinformările ce privesc un virus.

Orice minte limpede va identifica imediat efectul Dunning Krugger, eroarea de apreciere în care persoanele incompetente își apreciază eronat competența lor ca fiind mult mai mare decât în realitate, tocmai pentru că, neavând cunoștințe în domeniu, ele nu-și pot aprecia corect nivelul.

România e în colaps. Cuvintele care sunt pe buzele tuturor acum sunt „dezastru”, „catastrofă”, „eșec total”, ”nenorocire”, iar ele descriu foarte bine realitatea.

Se caută vinovați. Sunt puși pe stâlpul infamiei oameni care au crezut în dezinformările din social media și le-au rostogolit. Sunt arătate cu degetul televiziunile care, ascunse în umbra dreptului la liberă exprimare, au dat glas unor incompetenți, de dragul audienței. Se scuipă cu silă către politicienii care s-au folosit de context și au călcat pe cadavre pentru a-și face jocurile și a-și plăti polițe.

Se trece însă, cu mult prea multă îngăduință, peste un act din Justiție care a alimentat precum benzina incendiul dezinformărilor și al conspirațiilor.

La fel cum este un fapt că sistemul medical s-a prăbușit, iar România trece printr-una dintre cele mai dramatice crize din existența ei, tot un fapt este că, înainte cu o lună de acest moment zero, Curtea de Apel Cluj a anulat hotărârile de Guvern privind prelungirea stării de alertă, precum și pe cea referitoare la introducerea certificatului verde COVID. Motivarea deciziei, ce a fost întâmpinată cu urale și care a fost rostogolită pe absolut toate canalele de dezinformare, conține următoarele „argumente”:

„Nu se reliefează o intensitate a situației de urgență, o insuficiență a capabilităților de răspuns, iar factorii de risc analizați nu justifică necesitatea impunerii stării de alertă tocmai pentru că lipsesc orice date care ar fi impus necesitatea menținerii acestei măsuri atât din conținutul actului normativ, cât și din documentele care îl fundamentează precum și din datele statistice arătate.

...

Numărul persoanelor contaminate arătat prin chiar actele autorităților este atât de nesemnificativ, încât sistemul sanitar poate să facă față în condiții normale.

....

Chiar dacă este o creștere de la circa 138 de cazuri nu reiese că acest număr este în măsură să pună în pericol sistemul sanitar.

...

De altfel, și în privința vaccinării lipsește orice analiză a tipului de risc, Guvernul bazându-se că vaccinurile puse în circulație sunt avizate de Agenția Europeană a Medicamentului.

...

În România nu doar că aceste efecte negative nu au fost discutate, dar s-a ajuns la un fel de cenzură a discuțiilor cu privire la acest aspect, inclusiv pe internet, toate eforturile guvernului fiind dirijate în susținerea campaniei de vaccinare.”

Motivarea integrală a deciziei se află aici.

Acesta este un exemplu „de manual” al felului în care efectul Dunnig Kruger poate influența un act de justiție, dar și o demonstrație indubitabilă a modului în care dezinformările se pot rostogoli chiar și prin instanțe, pentru a-și continua apoi nestingherite, ba chiar întărite și validate, acțiunea lor toxică și pragmatică, al cărei efect se cuantifică în drame.

Nu în morți, ci în drame.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Prostia institutiilor, a celor care conduc si functioneaza in respectivele institutii, din pacate toate, merge mana in mana cu prostia nationala, cu mandrie si mult zgomot afisata. Parlamentul de azi este compus din indivizi dubiosi, ca intentii si pregatire. O armata de derbedei s-a pripasit in acesta infatuata institutie venind de pe maidanele mahalalelor sordide, indivizi "scoliti" dupa dobandirea unor functii pompoase sau/si averi ilicite in "facultati" a caror scop este doar obtinerea cat mai multor bani din frauda intelectuala. In presa si tv s-au pripasit dubiosi bisnitari, si-au promovat in posturi de moderatori si realizatori de emisiuni consoartele, luate de la cratita, neamuri ce niciodata nu au visat ca vor ocupa asemenea locuri. Au devenit, peste noapte, vedete pentru o larga categorie de ignoranti, de retardati, transformandu-se in influenceri de cea mai joasa speta. Au impanzit a3, rtv si mai nou realitatea tv aruncand cu laturi si minciuni seara de seara catre un public, numeros, aservit. Ziaristi facuti in timp record si promovati prin pile si influenta politica, care rostogolesc "articole" searbade si mincinoase, aservite unei anumite parti politice, cu titluri soc, dar goale de continut si cu nicio legatura cu titlul, promavand ostentativ tot felul de "vedete" de cea mai joasa speta, care, din pacate, devin modele pentru cei fara discernamat. O justitie formata dupa acelasi calapod, autoritati incompetente, lase, hoate, in cardasie profitabila cu lumea interlopa si total dezinteresata de problemele oamenilor, ba chiar uneori amenintatoare la adresa celor ce indraznesc sa apeleze la (de)serviciile lor. Capacul este pus de parazitii curtii constitutionle si de avocatul poporului, doua institutii total politizate si rau voitoare si de biserica ortodaxa romana, o "institutie" stat in stat avida de bani, parazita si retrograda. Cu astfel de institutii si oamenii ce le alcatuiesc este normal ca romania sa fie in colaps total, din toate puctele de vedere, fara posibilitati de redresare. Restul poporului este de o toleranta ce frizeaza prostia si de ce nu hotia.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult